Първоначално изпратено от ejonny2376
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Аз имам 6 сделки за период от 19 години.
Чувал съм за акции и облигации. Знам формулите за изчисляване на доходност, но не вярвам в тях и не купувам.
Имам други интереси,А поне термините научи!
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
точно така IRR се смята.Айде сега Евго като е учли формулите да ни каже какво е IRR.
Функцията
f(x)=a0 + a1x + a2x2 +....+ anxn за всяко x=1/(1+r) където r е търсеният лихвен процент.
е непрекъсната за всяко x<>0 и има непрекъснати производни до ред (n-1). Тогава:
f'(x)=a1 + 2a2x +....+ nanxn-1
и
xn+1 - xn + f(xn)/f'(xn)
клони към нула когато n клони към безкрайност, като при полиноми конвергенцията e изключително бърза и при x0 = 1 се достига точност до 0.0001 само след 3 до 4 итерации.
Например в нашия случай:
f(x)=-800 + 40x + 40x2 + 40x3 + 40x4 + 1040x5
f'(x)=40 + 80x + 120x2 + 160x3 + 5200x4
Ако x0=1, то:
f(1)=400;
f'(1)=5600;
x1=1 - 400/5600=0,928571
r1=1/0,928571 - 1=0,076923
x0=1, r0=0
x1=0,928571, r1=0,076923
x2=0,916374, r2=0,091257
x3=0,916056, r3=0,091637
x4=0,916055, r4=0,091637Last edited by ejonny2376; 24.03.2022, 21:25.
- 1 like
Коментар
� -
Прегледай предните 2-3 страници и ще рабереш.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
Интересното е ти какви сделки имаш за 17/18 години. Моите за 12 години са 3.
Коментар
� -
Че знаеш английски разбрахме.Евала. Ама знаеш ли формулата?
Казва се доходност. Печалбата е друго понятие.В УНСС поне на темините не ви ли научиха?ДА де ама приходите не само в края на периода затова в задачата се питаше за годишна доходност.Не е зле да научиш също,че доходността се дава в проценти а не в левове!
ПП.Ми, то доходността може всеки да си обръща %-тите в конкретна сума, дали в левове или в тугрици....Last edited by 13ADROL; 24.03.2022, 20:30.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Много добре знам какво е, internal rate of return. Аз също съм ти отговорил правилно и съм сметнал печалбата в края на периода.
Има още доста сложни формули за различните видове акции и облигации. Не ги знам наизуст,
Казва се доходност. Печалбата е друго понятие.В УНСС поне на темините не ви ли научиха?ДА де ама приходите не са само в края на периода затова в задачата се питаше за годишна доходност.Не е зле да научиш също,че доходността се дава в проценти а не в левове!Last edited by nradev; 24.03.2022, 20:40.
- 1 like
Коментар
� -
точно така IRR се смята.Айде сега Евго като е учли формулите да ни каже какво е IRR.
Има още доста сложни формули за различните видове акции и облигации. Не ги знам наизуст,
Коментар
� -
Първоначално изпратено от national power Разгледай мнениеМа разбира се всеки който отказва да си даде парите на мошениците няма финансова култура...
p.s.
Същевременно най-големите скептици по селата мятат торби с пари през балкона на тел. измамници.
Ела ми обясни тоя парадокс!
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
Точно понеже ги разбирам, купих в страна където населението само расте, а не постоянно да намалява - сеш'се що вместо по две съм ПО ТРИ сега и то в долната граница на цените (в горната съм ПО ПЕТ). На нормални доходи, на ниски лихви по кредити - нарочно без собствен капитал - по учебник 250 хил евра берекет. Вие стойте и лапайте мухите, ма САП, ма МАП - в София ли е не мерси.
- 2 Харесвания
Коментар
� -
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
Ловеч е пуевенска мечта, не случайно по соц-а Ловеч беше областния град - а Пуевен - негова провинция
Кат стана дума за Солун и гледки - аз ги имам, ти от Пуевен освен гледки към пущинак с външен кенеф в средата и някоя сиганска каручка друго не мож намери. Кеф ми Средиземно море, кеф ми Червено море - все У ДОМА, нека ми е злеБез да слугувам на арабели в пичка си лелина Тимбукту и Йемен като теб 15 години.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеТемата е взела интересен завой.
Последните остатъци от що-годе качествено образование (средно, висше, полу-висше) бяха в края на 90-те.
днешно време дипломите ги раздават като флаери пред чалготека
Лъсва истината, че хората които влагат само в имоти - е най-вече поради по-ниската им финансова култура.
+ спасителната мантра, че едното е реално, а другото - виртуално.
p.s.
Само дето виртуалното си има своите преимущества - и то е именно, че няма физически характеристики!
А това е една много, много... много полезна черта.
- 2 Харесвания
Коментар
� -
Темата е взела интересен завой.
Последните остатъци от що-годе качествено образование (средно, висше, полу-висше) бяха в края на 90-те.
днешно време дипломите ги раздават като флаери пред чалготека
Лъсва истината, че хората които влагат само в имоти - е най-вече поради по-ниската им финансова култура.
+ спасителната мантра, че едното е реално, а другото - виртуално.
p.s.
Само дето виртуалното си има своите преимущества - и то е именно, че няма физически характеристики!
А това е една много, много... много полезна черта.
- 2 Харесвания
Коментар
� -
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
10%. Смята се за 5 секунди, стига да не си тъп брокер.
PS:
Ако реинвестираш купоните, се получава кеш флоу от вида:
-800 +40 +40 +40 +40 +1040
Този кеш флоу има IRR от точно 9,164%.Айде сега Евго като е учли формулите да ни каже какво е IRR.
Коментар
� -
Я да те изпитам. Ето една трудна задачка:
Купуил си облигация за 800 с номинал 1000 годишен купон 40 .Падеж след 5 години. Колко е годишната доходност?
PS:
Ако реинвестираш купоните, се получава кеш флоу от вида:
-800 +40 +40 +40 +40 +1040
Този кеш флоу има IRR от точно 9,164%.Last edited by ejonny2376; 24.03.2022, 16:25.
- 1 like
Коментар
�
Коментар