Първоначално изпратено от ejonny2376
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
-
https://www.investor.bg/novini/534/a...-imoti-347074/
Явор Костов: Сигурността на бизнеса ще е основна тема за инвеститорите в имоти
Интересът на чуждестранни инвеститори към бизнес имотите у нас е слаб, а повишаване на лихвите би го стопирал изцяло, казва експертът
на ниво регион от дълги години сме разглеждани като несигурна дестинация от политическа гледна точка, както и заради енергийната ни зависимост от Русия, а сега и заради близостта ни до конфликта в Украйна. Затова случващото се в момента ще има ефект, който от днешна гледна точка трудно може да бъде оценен.
От една страна разходите за строителство нарастват, а от друга наемите остават по-скоро стабилни. В резултат на това един новопостроен обект е в по-неконкурентно положение от имот, който вече е построен и генерира доходност при по-ниска себестойност на строителството.
Днешната ситуация с растяща инфлацията, повишаването на цените на строителните материали и на енергията е ограничение за строителството на нови търговски обекти заради неясните разходи за завършване на даден проект. Ако инвеститорът е правил планове преди една година, сега те са с 30%-40% по-високи и това повишаване на разходите не може да се прехвърли изцяло върху наемите.
Стойността на електроенергията е голям проблем за оперирането на търговски центрове и офис сгради, защото повишава много оперативните разходи и ги прави неясни. Този проблем няма решение заради липсата на ясна дългосрочна политика от държавата.
Интересът към бизнес имоти в България от чуждестранни инвеститори и капитали и без това е слаб, а повишаване на лихвите би го стопирало напълно. Просто парите ще намерят по-благоприятен, сигурен и доходоносен пристан.
- При какво повишение на лихвите би могъл да се реализира подобен негативен сценарий?
Не мога да гадая, но повишение на лихвите с 1,5%-2% спрямо настоящото им ниво би объркало сериозно доста инвестиционни планове.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Нееее ,ти говориш нелогични глупости,който не може да обясниш и сега се опитваш да избягаш.
Кажи как апартамент в Киев в момента ,в гривни,е по-скъп от такъв преди 1г ???
Дай да ти видим обяснението?
По-рано дадох и примера с Дамаск , имаш нет гугъл нали потърси и ще разбереш , ако можеш / не съм сигурен за тази част :-)/
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Нека си работят. Имам някакви пари там в сметката, не ги и търся. От време навреме купувам по нещо с левъридж и го оставям да престои ден-два, пък каквото стане. Откакто свалиха левърижда регулаторите вече не е интересно. Преди с EUR/USD и левъридж 400 се правеха по няколкостотин евра дневно джоб параса без проблем. Сега с левъридж 20 вече не е интересно. А да правя професионален акаунт не ми се занимава. Криптото и то вече не ми е интересно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеМи требе да имаш поне малко акъл да го разбереш.... Ама като нема не мога да помогна.
Кажи как апартамент в Киев в момента ,в гривни,е по-скъп от такъв преди 1г ???
Дай да ти видим обяснението?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
В момента европейските индекси са на нивото от преди 2 години, т.е. с парите, изядени от голямата инфлация, може да се купи същото, което се купуваше през 2020 преди короната. Който не се възползва сега не е с всичкия си.
https://www.justetf.com/en/etf-profi...75792#overview
Иначе си прав донякъде, като паднат още 30% ще купя малко за цвят.....Нещо като твоите очаквания за имотите :-)
Коментар
-
Пак не ти схващам глупавата логика.Обясни как в момента е по-скъп от преди 1г ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнениеЕталонът на "инвеститора"- понижител на цените
Коментар
-
И на -99% няма да се включа
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеИнлафията настъпва, а също така и дефицити на определени строителни материали. Въпросът е колко голяма ще бъде и дали апетитът на българските граждани за имоти няма да охладнее. Да строителната себестойност няма как да падне при яка инфлация в енергоносители, стомана и материали въобще, но яката инфлация изяжда и спестяванията, а те са един от основните мотори на купуването на 'тъмни прозорци'.
гледам цената на квадрат през цената на наполеoн, защото иначе трудно може да се направи адекватна оценка кое колко е поскъпнало.
https://www.justetf.com/en/etf-profi...75792#overviewLast edited by ejonny2376; 09.03.2022, 13:53.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеОпитай да купиш и ще разбереш.Last edited by petrg5s; 09.03.2022, 13:45.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Не е добре на теория и на пръв поглед, но допускам че е вероятно да се случи. Тва при положение че мога да съхраня русенското и домата за 20-ина години....
Иначе мен конкретно не ме брига щото не смятам да продавам и тогава и при такова или дори по-лошо развитие. Туй което ме брига е че каквито и да са цените на имотите или други продукти на чаветата ми ще им е по-трудно да купят от сега имот.... Зтва съм взел мерки...
ПП Сега се замислих Джони знаеш ли в коя страна са си извадили лиценз за хазартна дейност оня посредник дет малко го ползваш ? Нали си наясно, че след като работи на как беше договор за разлика това е 100% хазарт и нищо друго ? Всички компании за залагания работят по този начин....
Коментар
-
Инлафията настъпва, а също така и дефицити на определени строителни материали. Въпросът е колко голяма ще бъде и дали апетитът на българските граждани за имоти няма да охладнее. Да строителната себестойност няма как да падне при яка инфлация в енергоносители, стомана и материали въобще, но яката инфлация изяжда и спестяванията, а те са един от основните мотори на купуването на 'тъмни прозорци'.
гледам цената на квадрат през цената на наполеoн, защото иначе трудно може да се направи адекватна оценка кое колко е поскъпнало.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнениеТи при 20% спад ще можеш ли да се включиш?
Или (като при Жонката) ти трябват поне 50%, но без промяна в доходите и ипотечните лихви
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Ти ориентира ли се нанякъде за купуване или още не ?
Изглежда сложна работа да се случат нещата в този момент по начин който одобрявам... Ще видим....може и нищо да не взема и да си открия накрая акаунт за хазарт.... Индексите паднат ли с 20-30% ще го направя.....
Коментар
Коментар