Първоначално изпратено от Julius_BG
Разгледай мнение
Иначе дали ще е наем или ипотека тя е част от разхода на хората / иначе наемателите и в Рим и Лисабон са повече от София/ .Разхода за жилище е основен и не живеят под мостовете. Този разход влияе на остатъчният доход на разположение и намалява покупателната сила въпреки по-големите заплати номинално/. Всъщност не просто част това е основна част. и не може да се игнорира. С една заплата може да мериш колко олио ще си купиш след като махнеш задължителните и неизбежни разходи от нея започвайки от жилищните.
При всички случаи тези осреднени цифри са по-обективни от ограниченото субективно мнение на наблюдатели като нас. И на мен като отида някъде винаги ми се набиват ПО-ЕВТИНИ неща от у нас. Във всяка страна или град има такива. Обаче общата сметка в сайт като този показва различна картина.
Иначе разбирам трудността да се възприеме, че средният Софиянец има по-добра покупателна сила от някои Европейски градове при това икони като Рим, но това е положението. Дори и да коригираш цифрите и да се окаже че Рим е с 10% по-висока покупателна сила пак ще е шок и неочаквано за теб защото си настроен субективно на база лични туристически наблюдения . Макар сега да се сети колко Италианци и Испанци са отишли на север....
Аз пък съм имал Италианци и Французи наематели - обикновени хора не ходещи по Алпите и знам от първо лице за доходният им ''рай''
А всъщност дискусията започна от безработицата у нас и защо мисля, че сме по-защитени от Европа като част от това са дълговете, а дълговете водят до промени в държавните политики и данъци и икономиката и заетостта и до това София да е над Рим като цифри....:-) И не става въпрос за тротоари и усещания къде е по-хубаво да се живее..... Само цифри и нищо повече особено личен субективизъм....
Край

Коментар