IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Във Виена приятелю всичко ти е топ локация.
    В Пловдив топ-локацията е кенеф. Кенеф, при който съотношението цена/доход е много по-лошо, отколкото във Виена.
    Сравнявай сравними неща.
    Всичко е топ във Виена, но цените показват, че има по-топ иначе щеше да е на еднаква цена....

Коментар

• Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
      Виенския ихтиман

Човек хайде да оставим центровете - в никой нормален град центъра не е място да си отглеждаш семейството.

Първо във Виена т.е всичко наляво от Канала след като свърши Виена започва Долна Австрия. Така наречените покрайнии са по-скъпи от Виена. Този проект е в района на 23 ти бецирг, по влизо до Хизинг. Проекта в Пловдив е районна на Отдих и култура. И двата района са жилищни такива и са сравними откъм зеленина и наличие на инфраструктура.

И двете цени са реални и за двата проекта съм имал срещи на място и за това ги използвам защото са сравними. Не ме интересуват средните цени защото така или иначе това е нещо относително и зависи от база данни и прочие.

Важното е като локация да сравнявам круша с круша па макар и различни сортове. Сега ако трябва да съм още по-точен трябва да сравнявам Пловдив с Граац и София с Виенна, но нямам познати проекти в Граац а в София не мога да намеря нещо което дори малко да прилича на проект с инфраструктура, централно отопление и зеленина. / Онова на мястото на Ленда в парка прилича но поне преди години бодро ме уведомиха че не се планира централно отопление а само решение с климатици. Това последното винаги ме е шокирало за град със сравнително сурова зима като София/
      Всъщност НЕУТРАЛНО / без това ми харесва, а онова не/ нещата могат да се представят с цифри. Ето ги за Пловдив и Виена като тежестта не е на новото строителство.
      Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 2,454.46 лв
      (1,257.22 €)
      16,076.01 лв
      (8,234.41 €)
      +555.0 %
      Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 1,651.39 лв
      (845.87 €)
      9,782.43 лв
      (5,010.73 €)
      +492.4 %
      Новото в Пловдив варира по твои думи и справката от 700 нека да е 2000 евро / не 1725 , което сигурно е макса но нека е 2000/
      За Виена града новото на база горната справка би било в диапазона 6000-15 000.
      Може да има и за 4900, но това не е във Виена със сигурност, а около нея.
      Не си първият който ''пробва'' да прави сравнения по подобен начин, дори съм убеден в твоят случай че искрено вярваш в това което си написал. Просто цифрите показват различни неща :-)
      На кой , къде и какво му харесва е много субективно нещо и се мени през етапите от живота. Затова гледаме цифрите за еквивалентни местоположения :-)

ПП Подчертаното е точно така.
      Last edited by pesimist4o na kvadrat; 02.01.2023, 16:11.

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Не го пиша аз а справката
        https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=8rvtiw&f1=1
        Сравнил е размер, но не и място в града....Това е истината, а останалото стъкмистика.
        Иначе и аз мога да взема един апарт в центъра на Виена на 20-25К евро релаен квадрат и да го сравня с панелка в Столипиново на 200 евро... Ще имаме 100 пъти разлика в цената :-)
        Във Виена приятелю всичко ти е топ локация.
        В Пловдив топ-локацията е кенеф. Кенеф, при който съотношението цена/доход е много по-лошо, отколкото във Виена.
        Сравнявай сравними неща.

Коментар

Нищо не си разбил, просто повтарящ едно и също невярно съдържание и явно сам си вярваш на него. 1 към 1 брокерски/инвеститорски приказки. Как човек да не те вземе за такъв?
          А кой за каквото иска да ме взима..., то всъщност щом тъщата ме е одобрила вече не мое да ме взимат. Свърши тая :-)
          Цифрите Джони са видни...другото са пръстови еквилибристики които са вървели много преди 10-20 години / Аз живея в Мюних , мястото е супер само 90 минути по аутобана от центъра на града :-)/,

Коментар

• Виенския ихтиман

Човек хайде да оставим центровете - в никой нормален град центъра не е място да си отглеждаш семейството.

Първо във Виена т.е всичко наляво от Канала след като свърши Виена започва Долна Австрия. Така наречените покрайнии са по-скъпи от Виена. Този проект е в района на 23 ти бецирг, по влизо до Хизинг. Проекта в Пловдив е районна на Отдих и култура. И двата района са жилищни такива и са сравними откъм зеленина и наличие на инфраструктура.

И двете цени са реални и за двата проекта съм имал срещи на място и за това ги използвам защото са сравними. Не ме интересуват средните цени защото така или иначе това е нещо относително и зависи от база данни и прочие.

Важното е като локация да сравнявам круша с круша па макар и различни сортове. Сега ако трябва да съм още по-точен трябва да сравнявам Пловдив с Граац и София с Виенна, но нямам познати проекти в Граац а в София не мога да намеря нещо което дори малко да прилича на проект с инфраструктура, централно отопление и зеленина. / Онова на мястото на Ленда в парка прилича но поне преди години бодро ме уведомиха че не се планира централно отопление а само решение с климатици. Това последното винаги ме е шокирало за град със сравнително сурова зима като София/

Коментар

Старата песен на нов глас.
              Изобщо не е така както пишеш. 986 цена в Пловдив на база реален квадрат няма. Специално даденият пример излизаше 2500 на квадрат светли незавършени. А човекът ти сравни идентични жилища като големина и завършено там спрямо БДС в Пловдив.
              230к спрямо 330к крайни цени.

Дори Виенският да беше двойно по-скъп, Пловдивският пак е по-надценен и недостъпен спрямо средните доходи.
              Ако пък вземем предвид факта, че говорим за Виена и Пловдив - дори десетократно по-висока цена би била оправдана. Едното е топ място за живот в световен мащаб, другото е циганско гето - хубав някога град, приличащ на кочина като всеки друг такъв в БГ.
              Не го пиша аз а справката
              https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=8rvtiw&f1=1
              Сравнил е размер, но не и място в града....Това е истината, а останалото стъкмистика.
              Иначе и аз мога да взема един апарт в центъра на Виена на 20-25К евро релаен квадрат и да го сравня с панелка в Столипиново на 200 евро... Ще имаме 100 пъти разлика в цената :-)

Коментар

Аргумента на Асенчо бързо го разбих прав си....лесна работа :-)
                Въпросът е следният - нека приемем, че у нас имотите не са изгодни, няма перспектива и са най-тъпото нещо. Нужно ли е да са най-изгодни ? Или дори по-изгодни от Германия ? Защо ? Ако приемем, че не са някой кара ли някого насила да купува ? Ето взимаш във Франкфурт там няма как да има грешка защото перспективата е добра и точка, а нашите строители и брокери да жжжжж супата....:-)
                За бога братя не купувайте ! Тогава може и да стане по-изгодно....
                Нищо не си разбил, просто повтарящ едно и също невярно съдържание и явно сам си вярваш на него. 1 към 1 брокерски/инвеститорски приказки. Как човек да не те вземе за такъв?

Коментар

Ще опитам да бъда кратък , което не е лесно....
                  Никой никога в темата не е отричал, че измамата с общите части е гадно нещо и е добре да се прекрати. С Дури го пишем на всеки няколко месеца тук, но явно във властта няма желание за решение. Като купувах досега разбира се никога не съм се водил от площта която е обявена с общи части.
                  Това, което твърдя е че новото на Запад е поне 40% по-скъпо от старо на същото място / за Германия съм го проверявал и дори на Джони му пусках статистика в даден момент имаше точните цифри тогава, но удобно го забравя. Тази разлика ТАМ е равна на разликата у нас между ново с общи части и старо без.
                  Не познавам добре нито Виена , нито Пловдив, но затова има цифри. Не мога да отворя линка който си пуснал за да видя на картата, но няма и нужда защото цифрите са ясни. Такава цена във Виена няма, а има в предгрдията или най-много в покрайнините
                  Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 8,234.41 €
                  (16,075.88 лв)
                  2,455.64 €
                  (4,794.09 лв)
                  -70.2 %
                  Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 5,010.73 €
                  (9,782.36 лв)
                  1,567.09 €
                  (3,059.40 лв)
                  -68.7 %
                  И за Пловдив аналогично. Сигурно има ново с такава цена, но то е някакво супер изключение защото средната цена за ново 3-атаен е
                  Резултат от Вашето търсене на:
                  Вид имот: 3-СТАЕН,

Година на строителство: от 2022 г., Да не се показват обяви, докладвани за проблем, Без оферти на АГЕНЦИИ ОТ ЧЕРНИЯ МИ СПИСЪК,

Средна цена на имотите в извадката: 107666 euro
                  Средна цена на кв.м: 986 euro.
                  Т.е от тези 2 справки се вижда, че сравняваш Виенският Ихтиман , с топ на топа в Пловдив. Еми след това изглеждат ненормални цифрите и Виена е върха..., ама не е Виена....
                  Когато се ползва еквивалентно местопположение в градовете на база горните 2 справки трябва твоята калкулация да се коригира 3-4 пъти и става там колко 5-8 пъти поне разлика в цената.
                  Старата песен на нов глас.
                  Изобщо не е така както пишеш. 986 цена в Пловдив на база реален квадрат няма. Специално даденият пример излизаше 2500 на квадрат светли незавършени. А човекът ти сравни идентични жилища като големина и завършено там спрямо БДС в Пловдив.
                  230к спрямо 330к крайни цени.

Дори Виенският да беше двойно по-скъп, Пловдивският пак е по-надценен и недостъпен спрямо средните доходи.
                  Ако пък вземем предвид факта, че говорим за Виена и Пловдив - дори десетократно по-висока цена би била оправдана. Едното е топ място за живот в световен мащаб, другото е циганско гето - хубав някога град, приличащ на кочина като всеки друг такъв в БГ.

Коментар

+100
                    В десятката.

С няколко думи:
                    - Идентични жилища в Пловдив и Виена излизат като крайна цена 230к и 330к.
                    - Във Виена доходите са 5 пъти по-високи от тези в Пловдив
                    - Качеството на строителството ще е на светлинни години разлика
                    - Виена е един от най-красивите градове в Европа и в топ 5 като качество на живот изобщо, Пловдив не искам изобщо да го коментирам

Всичко живо обаче казва, че 4905 е много повече от 1725 и това е единственият им аргумент който е разбит на пух и прах само с няколко елеметарни сметки.
                    Аргумента на Асенчо бързо го разбих прав си....лесна работа :-)
                    Въпросът е следният - нека приемем, че у нас имотите не са изгодни, няма перспектива и са най-тъпото нещо. Нужно ли е да са най-изгодни ? Или дори по-изгодни от Германия ? Защо ? Ако приемем, че не са някой кара ли някого насила да купува ? Ето взимаш във Франкфурт там няма как да има грешка защото перспективата е добра и точка, а нашите строители и брокери да жжжжж супата....:-)
                    За бога братя не купувайте ! Тогава може и да стане по-изгодно....

Коментар

• Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение

По-скоро тук си говорим за липсата на стандарти у нас, което е огромен проблем. Когато става дума за жилищна площ у нас изобщо не ми е ясно какво точно смятат за такава но факт е че апартамент в немско езичната част от 70 кв е равен на над 100 у нас. Ето и конкретни примери.

Това е проект в Пловдив, едвам се намират такива който да са на улици /изградени такива/ с нормални отстояния от съседни сгради и в близост то обекти като болници, търговски центрове и най-вече зелени площи. Този проект е на 10 мин от Гребния канал пеш:

https://royalgarden.bg/attachments/A...chure/3A12.pdf

Апартамента посочен тук е с добро изложение и според схемата е 111 кв.метра - 2 спални и тераса.

Нека го сравним с проект във Виена, добър район с отлична инфраструктура /тук не е нужно да живееш до болница/ а детска градина и училище има в самия комплекс:

https://www.wildgarten.wien/wohnungsfinder/

За целите на сравнение взимаме БП 20 топ 3 - сходно изложение - жилищна площ 61 кв метра + 5кв метра тераса /избата може да не я броим/ понеже проекта в Пловдив няма такава.

Стигаме до сладката част - цената. За разлика от проекта във Виена където цената е явно обявена и ясна тази в Пловдив варира защото е на запитване. Понеже съм запитвал мога да кажа че е 1725 евро на квадрат.

т.е Пловдивския апаратамент идва 191 475 евро или 1725 евро на квадрат. Втората сладка част е че го получаваш на шпакловка и замазка т.е. трябва да се добавят още средства за да стигнем до обитаемо състояние + незнайно количество нерви и 1 година мъки с майстори.

Апартаметна във Виена идва 4905 евро на квадрат за 67 квадрата /жилище и тераса/ или сумарно 328 600 евро за апартамента. Обаче тук не са чували за БДС и съответно си получаваш апарамента изграден до ключ. Трябва само да си избереш осветление и можеш да правиш проекта за мебелите.

Ако се абстрахираме за момент от сравнението Пловдив/Виена и приемем че са еднакво добри за живот то и в двата случая ще живеем в апартамент с две спални, хол с кухня и прочие. Някой ще каже ето 1725 е доста по-малко от 4905 което е факт. Остават въпросите:

- как така в единия град същите спални и хол и тераса са 111 кв метра а в другия 67кв.
                      - в по-евтиния град предполагам за да стигна ниво годно за живеене ще излея поне още 300 евро на квадрат

т.е. когато говорим за цените в БГ да ги сравняваме използвайки родната методология за квадратура води до изкривеното усещане че у нас пазара има голям потенциал да "наваксва".
                      Ще опитам да бъда кратък , което не е лесно....
                      Никой никога в темата не е отричал, че измамата с общите части е гадно нещо и е добре да се прекрати. С Дури го пишем на всеки няколко месеца тук, но явно във властта няма желание за решение. Като купувах досега разбира се никога не съм се водил от площта която е обявена с общи части.
                      Това, което твърдя е че новото на Запад е поне 40% по-скъпо от старо на същото място / за Германия съм го проверявал и дори на Джони му пусках статистика в даден момент имаше точните цифри тогава, но удобно го забравя. Тази разлика ТАМ е равна на разликата у нас между ново с общи части и старо без.
                      Не познавам добре нито Виена , нито Пловдив, но затова има цифри. Не мога да отворя линка който си пуснал за да видя на картата, но няма и нужда защото цифрите са ясни. Такава цена във Виена няма, а има в предгрдията или най-много в покрайнините
                      Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 8,234.41 €
                      (16,075.88 лв)
                      2,455.64 €
                      (4,794.09 лв)
                      -70.2 %
                      Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 5,010.73 €
                      (9,782.36 лв)
                      1,567.09 €
                      (3,059.40 лв)
                      -68.7 %
                      И за Пловдив аналогично. Сигурно има ново с такава цена, но то е някакво супер изключение защото средната цена за ново 3-атаен е
                      Резултат от Вашето търсене на:
                      Вид имот: 3-СТАЕН,

Година на строителство: от 2022 г., Да не се показват обяви, докладвани за проблем, Без оферти на АГЕНЦИИ ОТ ЧЕРНИЯ МИ СПИСЪК,

Средна цена на имотите в извадката: 107666 euro
                      Средна цена на кв.м: 986 euro.
                      Т.е от тези 2 справки се вижда, че сравняваш Виенският Ихтиман , с топ на топа в Пловдив. Еми след това изглеждат ненормални цифрите и Виена е върха..., ама не е Виена....
                      Когато се ползва еквивалентно местопположение в градовете на база горните 2 справки трябва твоята калкулация да се коригира 3-4 пъти и става там колко 5-8 пъти поне разлика в цената.

Коментар

Сигурен бил. Радомирските келнери така ли лъжете клиентите със сметките? Ще си изкараш боя някъде.
                        Хайде да видим първия попаднал ми пример:
                        Обявата:
                        https://www.immobilienscout24.de/expose/132408378#/

Как се смята площта от 106,56 квадрата:
                        https://d2qfnj9mv71tll.cloudfront.ne...1508422133.pdf

Хол: 30.35
                        Стая 1: 11.00
                        Стая 2: 11.00
                        Стая 3: 16.01
                        Кухня: 9.04
                        Баня 1: 6.08
                        Баня 2: 4.15
                        Антре 1: 7.43
                        Антре 2: 3.70
                        Склад: 2.24
                        Балкон 1: 4.91 (половината от 9.82)
                        Балкон 2: 0.65 (половината от 1.30)

Твоят любим инвеститор това ще го продава като 135 квадрата РЗП и 150 квадрата общо, на цена минимум 400к и то на шпакловка.

Ако прочетеш обявата ще видиш, че новото строителство в Германия се издава ЗАВЪРШЕНО ДО КЛЮЧ, при това с масивен паркет Бауверк, санитария Грое, подово отопление и пр.

Демек същото в София ще ти излезе към 500к.
                        Хайде сега ми сравни кое е по-достъпно: 500к при заплата 1000 Евро или 900к при заплата 3500 Евро.

ПС: Напълно ясно ми е, че си брокер или работиш за въпросния строител. Разбери, че лъжите, с които придумвате разни пъпчиви ИТ-та да ви купуват боклуците пред мен не минават. Затова спри поне тук да ги ръсиш. Имай поне малко достойнство - поне пред математиката като наука, уж си математик.
                        Аааа, не така! Какво си мислите, а? И ние пушим цигари Кент, ядем бонбони Тик-так, и слагаме нужници на Грое и чешми на ХансГрое!

Коментар

• Нещо ме сте в час да сравнявате Виена и София. онзи ден - Прага, сега Виена, що за балканска арогантност!?

Last edited by Chio; 02.01.2023, 15:29. Причина: Чукча е писател, а не читател

Коментар

Ами донякъде си прав. Това у нас като ново ще е по-скоро 160-170 с общите части, а не 150, ако тези размери са наистина светли площи, а не със стените. За това ок.
                            Обаче нататък фантазията ти работи. Това е 8500 евро на квадрат в предградие на Франкфурт / може да е добро не знам, но не е център/, което е еквивалент на 1200 евро на квадрат при нас = 200К цена в Малинова Долина или Ихтиман + довършване / без обзавеждане и мебели предполагам/ 30К = 230К.
                            Има няма 4 пъти разлика.. Не знам може и да си струва повече от София, но цифрите не са това което си написал като цени.
                            Апарта като разпределение е много хубав, помислено е за всичко. При нас не се случва , а се гони РЗП....
                            И съм сигурен че СТАРО на същото място ще бъде 4-6К на квадрат :-).

ПП Кой е писал, че съм математик ?! Бота е, а аз съм келнер и често сметките се надписват без да искам щото не моа да смятам :-). Джони не мое да си толкова заблуден, че у нас може да работя за някой особено строител. Мислиш ли че като нает работник и за Български собственик ще мога да си купувам апарти на прилични места ? Айде вложи малко пипе :-) Един брокер или маркетинг на строител едва ли изкарва повече от 2-3К лева...., което не е лошо, но не стига за покупка особено на добро място. Въпреки, че от много години работя за удоволствие, а не за пари съм с доста различни доходи..... има някои санитарни минимуми......кораловите рифове са скъпо удоволствие :–)
                            Хаха, добре. Имаме малко напредък значи все пак. Благодаря ти за обективността.

Франкфурт Бокенхайм е един от добрите квартали в града. Граничи на изток с най-скъпия такъв - Вестенд. До него са Палменгартен и паркът Грюнебург. На две спирки с У-бана е до старата опера. Ако сравняваме със София, бих го сложил наред с Гоцето и Стрелбище - не е на нивото на Вазов, Изток и Лозенец, но е много над средното.

Впрочем цената от 8500 не е никак малка, което си говори добре за локацията. Почти тройно на средното за страната. Лошото е, че в Гоцето такъв апарт ще струва 2500 X 170 = 425k и то незавършен, което на фона на 3-4 пъти по-ниски средни доходи говори за мнооого надут балон в Гоцето (за Франкфурт балонът е 30% според Бундесбанк).

ПС:
                            Ето ти на мапса къде е. Непосредствено до Иненщад 2 и палмовата градина. Това си е Лозенец от всякъде. Сравни околностите и инфраструктурата с ул. Луи Айер в Гоцето - да виждаш разлики?

При такива шокиращи различия в стандарта, инфраструктурата, качеството и пр. цените в Германия трябва да са поне петорни, а не двойни.

https://www.google.com/maps/@50.1219...7i13312!8i6656

ПС2: Масивен паркет-дъб на Бауверк. Слагал съм такъв и знам за какво иде реч. Иди в София в Паркетсенс и ще видиш за какви цени говорим. Твоите 30к за ремонт няма да покрият само паркета, който немците са сложили по проект и е включен в цената.
                            Last edited by ejonny2376; 02.01.2023, 15:25.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Как да се смени? Дори най-сигурните инвестиции - облигациите са на -40% в момента при +10% (тук 20) инфлация.
                              Много просто.На ниво регулации се смята и се прави регулиран пазар на база брой население ,създава се планово строителство със себестойност и малка печалба с таван на цените ,така имота няма как да се спекулира.
                              Прави се държавна компания която да строи с малка печалба .

Коментар

+100
                                В десятката.

С няколко думи:
                                - Идентични жилища в Пловдив и Виена излизат като крайна цена 230к и 330к.
                                - Във Виена доходите са 5 пъти по-високи от тези в Пловдив
                                - Качеството на строителството ще е на светлинни години разлика
                                - Виена е един от най-красивите градове в Европа и в топ 5 като качество на живот изобщо, Пловдив не искам изобщо да го коментирам

Всичко живо обаче казва, че 4905 е много повече от 1725 и това е единственият им аргумент който е разбит на пух и прах само с няколко елеметарни сметки.
                                да не пропускаме и тази лека подробност

https://www.euronews.com/next/2022/1...ade-the-top-10

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Working...
                                X