Първоначално изпратено от ejonny2376
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнениеВиенския ихтиман
Човек хайде да оставим центровете - в никой нормален град центъра не е място да си отглеждаш семейството.
Първо във Виена т.е всичко наляво от Канала след като свърши Виена започва Долна Австрия. Така наречените покрайнии са по-скъпи от Виена. Този проект е в района на 23 ти бецирг, по влизо до Хизинг. Проекта в Пловдив е районна на Отдих и култура. И двата района са жилищни такива и са сравними откъм зеленина и наличие на инфраструктура.
И двете цени са реални и за двата проекта съм имал срещи на място и за това ги използвам защото са сравними. Не ме интересуват средните цени защото така или иначе това е нещо относително и зависи от база данни и прочие.
Важното е като локация да сравнявам круша с круша па макар и различни сортове. Сега ако трябва да съм още по-точен трябва да сравнявам Пловдив с Граац и София с Виенна, но нямам познати проекти в Граац а в София не мога да намеря нещо което дори малко да прилича на проект с инфраструктура, централно отопление и зеленина. / Онова на мястото на Ленда в парка прилича но поне преди години бодро ме уведомиха че не се планира централно отопление а само решение с климатици. Това последното винаги ме е шокирало за град със сравнително сурова зима като София/Новото в Пловдив варира по твои думи и справката от 700 нека да е 2000 евро / не 1725 , което сигурно е макса но нека е 2000/Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 2,454.46 лв
(1,257.22 €)16,076.01 лв
(8,234.41 €)+555.0 % Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 1,651.39 лв
(845.87 €)9,782.43 лв
(5,010.73 €)+492.4 %
За Виена града новото на база горната справка би било в диапазона 6000-15 000.
Може да има и за 4900, но това не е във Виена със сигурност, а около нея.
Не си първият който ''пробва'' да прави сравнения по подобен начин, дори съм убеден в твоят случай че искрено вярваш в това което си написал. Просто цифрите показват различни неща :-)
На кой , къде и какво му харесва е много субективно нещо и се мени през етапите от живота. Затова гледаме цифрите за еквивалентни местоположения :-)
ПП Подчертаното е точно така.Last edited by pesimist4o na kvadrat; 02.01.2023, 16:11.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Не го пиша аз а справката
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=8rvtiw&f1=1
Сравнил е размер, но не и място в града....Това е истината, а останалото стъкмистика.
Иначе и аз мога да взема един апарт в центъра на Виена на 20-25К евро релаен квадрат и да го сравня с панелка в Столипиново на 200 евро... Ще имаме 100 пъти разлика в цената :-)
В Пловдив топ-локацията е кенеф. Кенеф, при който съотношението цена/доход е много по-лошо, отколкото във Виена.
Сравнявай сравними неща.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Нищо не си разбил, просто повтарящ едно и също невярно съдържание и явно сам си вярваш на него. 1 към 1 брокерски/инвеститорски приказки. Как човек да не те вземе за такъв?
Цифрите Джони са видни...другото са пръстови еквилибристики които са вървели много преди 10-20 години / Аз живея в Мюних , мястото е супер само 90 минути по аутобана от центъра на града :-)/,
- 1 like
Коментар
-
Виенския ихтиман
Човек хайде да оставим центровете - в никой нормален град центъра не е място да си отглеждаш семейството.
Първо във Виена т.е всичко наляво от Канала след като свърши Виена започва Долна Австрия. Така наречените покрайнии са по-скъпи от Виена. Този проект е в района на 23 ти бецирг, по влизо до Хизинг. Проекта в Пловдив е районна на Отдих и култура. И двата района са жилищни такива и са сравними откъм зеленина и наличие на инфраструктура.
И двете цени са реални и за двата проекта съм имал срещи на място и за това ги използвам защото са сравними. Не ме интересуват средните цени защото така или иначе това е нещо относително и зависи от база данни и прочие.
Важното е като локация да сравнявам круша с круша па макар и различни сортове. Сега ако трябва да съм още по-точен трябва да сравнявам Пловдив с Граац и София с Виенна, но нямам познати проекти в Граац а в София не мога да намеря нещо което дори малко да прилича на проект с инфраструктура, централно отопление и зеленина. / Онова на мястото на Ленда в парка прилича но поне преди години бодро ме уведомиха че не се планира централно отопление а само решение с климатици. Това последното винаги ме е шокирало за град със сравнително сурова зима като София/
Коментар
-
Старата песен на нов глас.
Изобщо не е така както пишеш. 986 цена в Пловдив на база реален квадрат няма. Специално даденият пример излизаше 2500 на квадрат светли незавършени. А човекът ти сравни идентични жилища като големина и завършено там спрямо БДС в Пловдив.
230к спрямо 330к крайни цени.
Дори Виенският да беше двойно по-скъп, Пловдивският пак е по-надценен и недостъпен спрямо средните доходи.
Ако пък вземем предвид факта, че говорим за Виена и Пловдив - дори десетократно по-висока цена би била оправдана. Едното е топ място за живот в световен мащаб, другото е циганско гето - хубав някога град, приличащ на кочина като всеки друг такъв в БГ.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=8rvtiw&f1=1
Сравнил е размер, но не и място в града....Това е истината, а останалото стъкмистика.
Иначе и аз мога да взема един апарт в центъра на Виена на 20-25К евро релаен квадрат и да го сравня с панелка в Столипиново на 200 евро... Ще имаме 100 пъти разлика в цената :-)
- 1 like
Коментар
-
Аргумента на Асенчо бързо го разбих прав си....лесна работа :-)
Въпросът е следният - нека приемем, че у нас имотите не са изгодни, няма перспектива и са най-тъпото нещо. Нужно ли е да са най-изгодни ? Или дори по-изгодни от Германия ? Защо ? Ако приемем, че не са някой кара ли някого насила да купува ? Ето взимаш във Франкфурт там няма как да има грешка защото перспективата е добра и точка, а нашите строители и брокери да жжжжж супата....:-)
За бога братя не купувайте ! Тогава може и да стане по-изгодно....
- 2 Харесвания
Коментар
-
Ще опитам да бъда кратък , което не е лесно....
Никой никога в темата не е отричал, че измамата с общите части е гадно нещо и е добре да се прекрати. С Дури го пишем на всеки няколко месеца тук, но явно във властта няма желание за решение. Като купувах досега разбира се никога не съм се водил от площта която е обявена с общи части.
Това, което твърдя е че новото на Запад е поне 40% по-скъпо от старо на същото място / за Германия съм го проверявал и дори на Джони му пусках статистика в даден момент имаше точните цифри тогава, но удобно го забравя. Тази разлика ТАМ е равна на разликата у нас между ново с общи части и старо без.
Не познавам добре нито Виена , нито Пловдив, но затова има цифри. Не мога да отворя линка който си пуснал за да видя на картата, но няма и нужда защото цифрите са ясни. Такава цена във Виена няма, а има в предгрдията или най-много в покрайнинитеИ за Пловдив аналогично. Сигурно има ново с такава цена, но то е някакво супер изключение защото средната цена за ново 3-атаен еPrice per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 8,234.41 €
(16,075.88 лв)2,455.64 €
(4,794.09 лв)-70.2 % Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 5,010.73 €
(9,782.36 лв)1,567.09 €
(3,059.40 лв)-68.7 %
Резултат от Вашето търсене на:
Вид имот: 3-СТАЕН,
Година на строителство: от 2022 г., Да не се показват обяви, докладвани за проблем, Без оферти на АГЕНЦИИ ОТ ЧЕРНИЯ МИ СПИСЪК,
Средна цена на имотите в извадката: 107666 euro
Средна цена на кв.м: 986 euro.
Т.е от тези 2 справки се вижда, че сравняваш Виенският Ихтиман , с топ на топа в Пловдив. Еми след това изглеждат ненормални цифрите и Виена е върха..., ама не е Виена....
Когато се ползва еквивалентно местопположение в градовете на база горните 2 справки трябва твоята калкулация да се коригира 3-4 пъти и става там колко 5-8 пъти поне разлика в цената.
Изобщо не е така както пишеш. 986 цена в Пловдив на база реален квадрат няма. Специално даденият пример излизаше 2500 на квадрат светли незавършени. А човекът ти сравни идентични жилища като големина и завършено там спрямо БДС в Пловдив.
230к спрямо 330к крайни цени.
Дори Виенският да беше двойно по-скъп, Пловдивският пак е по-надценен и недостъпен спрямо средните доходи.
Ако пък вземем предвид факта, че говорим за Виена и Пловдив - дори десетократно по-висока цена би била оправдана. Едното е топ място за живот в световен мащаб, другото е циганско гето - хубав някога град, приличащ на кочина като всеки друг такъв в БГ.
- 2 Харесвания
Коментар
-
+100
В десятката.
С няколко думи:
- Идентични жилища в Пловдив и Виена излизат като крайна цена 230к и 330к.
- Във Виена доходите са 5 пъти по-високи от тези в Пловдив
- Качеството на строителството ще е на светлинни години разлика
- Виена е един от най-красивите градове в Европа и в топ 5 като качество на живот изобщо, Пловдив не искам изобщо да го коментирам
Всичко живо обаче казва, че 4905 е много повече от 1725 и това е единственият им аргумент който е разбит на пух и прах само с няколко елеметарни сметки.
Въпросът е следният - нека приемем, че у нас имотите не са изгодни, няма перспектива и са най-тъпото нещо. Нужно ли е да са най-изгодни ? Или дори по-изгодни от Германия ? Защо ? Ако приемем, че не са някой кара ли някого насила да купува ? Ето взимаш във Франкфурт там няма как да има грешка защото перспективата е добра и точка, а нашите строители и брокери да жжжжж супата....:-)
За бога братя не купувайте ! Тогава може и да стане по-изгодно....
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
По-скоро тук си говорим за липсата на стандарти у нас, което е огромен проблем. Когато става дума за жилищна площ у нас изобщо не ми е ясно какво точно смятат за такава но факт е че апартамент в немско езичната част от 70 кв е равен на над 100 у нас. Ето и конкретни примери.
Това е проект в Пловдив, едвам се намират такива който да са на улици /изградени такива/ с нормални отстояния от съседни сгради и в близост то обекти като болници, търговски центрове и най-вече зелени площи. Този проект е на 10 мин от Гребния канал пеш:
https://royalgarden.bg/attachments/A...chure/3A12.pdf
Апартамента посочен тук е с добро изложение и според схемата е 111 кв.метра - 2 спални и тераса.
Нека го сравним с проект във Виена, добър район с отлична инфраструктура /тук не е нужно да живееш до болница/ а детска градина и училище има в самия комплекс:
https://www.wildgarten.wien/wohnungsfinder/
За целите на сравнение взимаме БП 20 топ 3 - сходно изложение - жилищна площ 61 кв метра + 5кв метра тераса /избата може да не я броим/ понеже проекта в Пловдив няма такава.
Стигаме до сладката част - цената. За разлика от проекта във Виена където цената е явно обявена и ясна тази в Пловдив варира защото е на запитване. Понеже съм запитвал мога да кажа че е 1725 евро на квадрат.
т.е Пловдивския апаратамент идва 191 475 евро или 1725 евро на квадрат. Втората сладка част е че го получаваш на шпакловка и замазка т.е. трябва да се добавят още средства за да стигнем до обитаемо състояние + незнайно количество нерви и 1 година мъки с майстори.
Апартаметна във Виена идва 4905 евро на квадрат за 67 квадрата /жилище и тераса/ или сумарно 328 600 евро за апартамента. Обаче тук не са чували за БДС и съответно си получаваш апарамента изграден до ключ. Трябва само да си избереш осветление и можеш да правиш проекта за мебелите.
Ако се абстрахираме за момент от сравнението Пловдив/Виена и приемем че са еднакво добри за живот то и в двата случая ще живеем в апартамент с две спални, хол с кухня и прочие. Някой ще каже ето 1725 е доста по-малко от 4905 което е факт. Остават въпросите:
- как така в единия град същите спални и хол и тераса са 111 кв метра а в другия 67кв.
- в по-евтиния град предполагам за да стигна ниво годно за живеене ще излея поне още 300 евро на квадрат
т.е. когато говорим за цените в БГ да ги сравняваме използвайки родната методология за квадратура води до изкривеното усещане че у нас пазара има голям потенциал да "наваксва".
Никой никога в темата не е отричал, че измамата с общите части е гадно нещо и е добре да се прекрати. С Дури го пишем на всеки няколко месеца тук, но явно във властта няма желание за решение. Като купувах досега разбира се никога не съм се водил от площта която е обявена с общи части.
Това, което твърдя е че новото на Запад е поне 40% по-скъпо от старо на същото място / за Германия съм го проверявал и дори на Джони му пусках статистика в даден момент имаше точните цифри тогава, но удобно го забравя. Тази разлика ТАМ е равна на разликата у нас между ново с общи части и старо без.
Не познавам добре нито Виена , нито Пловдив, но затова има цифри. Не мога да отворя линка който си пуснал за да видя на картата, но няма и нужда защото цифрите са ясни. Такава цена във Виена няма, а има в предгрдията или най-много в покрайнинитеИ за Пловдив аналогично. Сигурно има ново с такава цена, но то е някакво супер изключение защото средната цена за ново 3-атаен еPrice per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 8,234.41 €
(16,075.88 лв)2,455.64 €
(4,794.09 лв)-70.2 % Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 5,010.73 €
(9,782.36 лв)1,567.09 €
(3,059.40 лв)-68.7 %
Резултат от Вашето търсене на:
Вид имот: 3-СТАЕН,
Година на строителство: от 2022 г., Да не се показват обяви, докладвани за проблем, Без оферти на АГЕНЦИИ ОТ ЧЕРНИЯ МИ СПИСЪК,
Средна цена на имотите в извадката: 107666 euro
Средна цена на кв.м: 986 euro.
Т.е от тези 2 справки се вижда, че сравняваш Виенският Ихтиман , с топ на топа в Пловдив. Еми след това изглеждат ненормални цифрите и Виена е върха..., ама не е Виена....
Когато се ползва еквивалентно местопположение в градовете на база горните 2 справки трябва твоята калкулация да се коригира 3-4 пъти и става там колко 5-8 пъти поне разлика в цената.
- 1 like
Коментар
-
Сигурен бил. Радомирските келнери така ли лъжете клиентите със сметките? Ще си изкараш боя някъде.
Хайде да видим първия попаднал ми пример:
Обявата:
https://www.immobilienscout24.de/expose/132408378#/
Как се смята площта от 106,56 квадрата:
https://d2qfnj9mv71tll.cloudfront.ne...1508422133.pdf
Хол: 30.35
Стая 1: 11.00
Стая 2: 11.00
Стая 3: 16.01
Кухня: 9.04
Баня 1: 6.08
Баня 2: 4.15
Антре 1: 7.43
Антре 2: 3.70
Склад: 2.24
Балкон 1: 4.91 (половината от 9.82)
Балкон 2: 0.65 (половината от 1.30)
Твоят любим инвеститор това ще го продава като 135 квадрата РЗП и 150 квадрата общо, на цена минимум 400к и то на шпакловка.
Ако прочетеш обявата ще видиш, че новото строителство в Германия се издава ЗАВЪРШЕНО ДО КЛЮЧ, при това с масивен паркет Бауверк, санитария Грое, подово отопление и пр.
Демек същото в София ще ти излезе към 500к.
Хайде сега ми сравни кое е по-достъпно: 500к при заплата 1000 Евро или 900к при заплата 3500 Евро.
ПС: Напълно ясно ми е, че си брокер или работиш за въпросния строител. Разбери, че лъжите, с които придумвате разни пъпчиви ИТ-та да ви купуват боклуците пред мен не минават. Затова спри поне тук да ги ръсиш. Имай поне малко достойнство - поне пред математиката като наука, уж си математик.
- 1 like
Коментар
-
Ами донякъде си прав. Това у нас като ново ще е по-скоро 160-170 с общите части, а не 150, ако тези размери са наистина светли площи, а не със стените. За това ок.
Обаче нататък фантазията ти работи. Това е 8500 евро на квадрат в предградие на Франкфурт / може да е добро не знам, но не е център/, което е еквивалент на 1200 евро на квадрат при нас = 200К цена в Малинова Долина или Ихтиман + довършване / без обзавеждане и мебели предполагам/ 30К = 230К.
Има няма 4 пъти разлика.. Не знам може и да си струва повече от София, но цифрите не са това което си написал като цени.
Апарта като разпределение е много хубав, помислено е за всичко. При нас не се случва , а се гони РЗП....
И съм сигурен че СТАРО на същото място ще бъде 4-6К на квадрат :-).
ПП Кой е писал, че съм математик ?! Бота е, а аз съм келнер и често сметките се надписват без да искам щото не моа да смятам :-). Джони не мое да си толкова заблуден, че у нас може да работя за някой особено строител. Мислиш ли че като нает работник и за Български собственик ще мога да си купувам апарти на прилични места ? Айде вложи малко пипе :-) Един брокер или маркетинг на строител едва ли изкарва повече от 2-3К лева...., което не е лошо, но не стига за покупка особено на добро място. Въпреки, че от много години работя за удоволствие, а не за пари съм с доста различни доходи..... има някои санитарни минимуми......кораловите рифове са скъпо удоволствие :–)
Франкфурт Бокенхайм е един от добрите квартали в града. Граничи на изток с най-скъпия такъв - Вестенд. До него са Палменгартен и паркът Грюнебург. На две спирки с У-бана е до старата опера. Ако сравняваме със София, бих го сложил наред с Гоцето и Стрелбище - не е на нивото на Вазов, Изток и Лозенец, но е много над средното.
Впрочем цената от 8500 не е никак малка, което си говори добре за локацията. Почти тройно на средното за страната. Лошото е, че в Гоцето такъв апарт ще струва 2500 X 170 = 425k и то незавършен, което на фона на 3-4 пъти по-ниски средни доходи говори за мнооого надут балон в Гоцето (за Франкфурт балонът е 30% според Бундесбанк).
ПС:
Ето ти на мапса къде е. Непосредствено до Иненщад 2 и палмовата градина. Това си е Лозенец от всякъде. Сравни околностите и инфраструктурата с ул. Луи Айер в Гоцето - да виждаш разлики?
При такива шокиращи различия в стандарта, инфраструктурата, качеството и пр. цените в Германия трябва да са поне петорни, а не двойни.
https://www.google.com/maps/@50.1219...7i13312!8i6656
ПС2: Масивен паркет-дъб на Бауверк. Слагал съм такъв и знам за какво иде реч. Иди в София в Паркетсенс и ще видиш за какви цени говорим. Твоите 30к за ремонт няма да покрият само паркета, който немците са сложили по проект и е включен в цената.Last edited by ejonny2376; 02.01.2023, 15:25.
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Как да се смени? Дори най-сигурните инвестиции - облигациите са на -40% в момента при +10% (тук 20) инфлация.
Прави се държавна компания която да строи с малка печалба .
Коментар
-
+100
В десятката.
С няколко думи:
- Идентични жилища в Пловдив и Виена излизат като крайна цена 230к и 330к.
- Във Виена доходите са 5 пъти по-високи от тези в Пловдив
- Качеството на строителството ще е на светлинни години разлика
- Виена е един от най-красивите градове в Европа и в топ 5 като качество на живот изобщо, Пловдив не искам изобщо да го коментирам
Всичко живо обаче казва, че 4905 е много повече от 1725 и това е единственият им аргумент който е разбит на пух и прах само с няколко елеметарни сметки.
https://www.euronews.com/next/2022/1...ade-the-top-10
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
Коментар