Първоначално изпратено от nkavrakov1982
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Last edited by better; 02.01.2023, 14:53.
-
https://www.investor.bg/a/538-pazari...nite-bankeri/4
Нова година, ново аз, но не и за централните банкериПрез 2023 г. някои от най-големите регулатори ще продължат да увеличават лихвите в отговор на инфлацията, докато пазарите не спират да следят затягането
Коментар
-
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
По-скоро тук си говорим за липсата на стандарти у нас, което е огромен проблем. Когато става дума за жилищна площ у нас изобщо не ми е ясно какво точно смятат за такава но факт е че апартамент в немско езичната част от 70 кв е равен на над 100 у нас. Ето и конкретни примери.
Това е проект в Пловдив, едвам се намират такива който да са на улици /изградени такива/ с нормални отстояния от съседни сгради и в близост то обекти като болници, търговски центрове и най-вече зелени площи. Този проект е на 10 мин от Гребния канал пеш:
https://royalgarden.bg/attachments/A...chure/3A12.pdf
Апартамента посочен тук е с добро изложение и според схемата е 111 кв.метра - 2 спални и тераса.
Нека го сравним с проект във Виена, добър район с отлична инфраструктура /тук не е нужно да живееш до болница/ а детска градина и училище има в самия комплекс:
https://www.wildgarten.wien/wohnungsfinder/
За целите на сравнение взимаме БП 20 топ 3 - сходно изложение - жилищна площ 61 кв метра + 5кв метра тераса /избата може да не я броим/ понеже проекта в Пловдив няма такава.
Стигаме до сладката част - цената. За разлика от проекта във Виена където цената е явно обявена и ясна тази в Пловдив варира защото е на запитване. Понеже съм запитвал мога да кажа че е 1725 евро на квадрат.
т.е Пловдивския апаратамент идва 191 475 евро или 1725 евро на квадрат. Втората сладка част е че го получаваш на шпакловка и замазка т.е. трябва да се добавят още средства за да стигнем до обитаемо състояние + незнайно количество нерви и 1 година мъки с майстори.
Апартаметна във Виена идва 4905 евро на квадрат за 67 квадрата /жилище и тераса/ или сумарно 328 600 евро за апартамента. Обаче тук не са чували за БДС и съответно си получаваш апарамента изграден до ключ. Трябва само да си избереш осветление и можеш да правиш проекта за мебелите.
Ако се абстрахираме за момент от сравнението Пловдив/Виена и приемем че са еднакво добри за живот то и в двата случая ще живеем в апартамент с две спални, хол с кухня и прочие. Някой ще каже ето 1725 е доста по-малко от 4905 което е факт. Остават въпросите:
- как така в единия град същите спални и хол и тераса са 111 кв метра а в другия 67кв.
- в по-евтиния град предполагам за да стигна ниво годно за живеене ще излея поне още 300 евро на квадрат
т.е. когато говорим за цените в БГ да ги сравняваме използвайки родната методология за квадратура води до изкривеното усещане че у нас пазара има голям потенциал да "наваксва".
В десятката.
С няколко думи:
- Идентични жилища в Пловдив и Виена излизат като крайна цена 230к и 330к.
- Във Виена доходите са 5 пъти по-високи от тези в Пловдив
- Качеството на строителството ще е на светлинни години разлика
- Виена е един от най-красивите градове в Европа и в топ 5 като качество на живот изобщо, Пловдив не искам изобщо да го коментирам
Всичко живо обаче казва, че 4905 е много повече от 1725 и това е единственият им аргумент който е разбит на пух и прах само с няколко елеметарни сметки.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
И затова са виновни не инвесторите, а банкстерите! С отрицателните лихви накараха всеки с пари да си ги изтегли и спасява кой как може - основно в имоти.
Ако се смени всичко като идея имота да е инвестиция това няма да е така.
Има си начини ,мерки да се случи.
Тогава ще е различно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеКанада 2023 година .
Нов закон забранява на инвеститорите да купуват жилища за 2 години.
Това което пиша ще бъде факт в бъдеще ,заради избирателите.
https://news.bg/int-politics/kanada-...zhilishta.html
Привлекателността на канадските имоти привлича печалбари, богати корпорации и чуждестранни инвеститори", заявиха от партията на премиера Джъстин Трюдо миналата година. "Това води до истински проблем с недостатъчно използвани и празни жилища, необуздани спекулации и рязко покачващи се цени. Домовете са за хората, а не за инвеститорите".
Имота,жилището не трябва да се приема като инвестиция ,това трябва да бъде изкоренено както робството в Щатите в историята .
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
За това съм съгласен, че може да е така при даден тип имоти, но те са малка част от общият фонд. В Германия пък цената на аналогично ново спрямо старо на същото място е поне 40% нагоре. Така, че е същото накрая....
Не се заблуждавай , че нашите измамници са по-измамници от Немските или други. Сметката , а и търпимостта на купувачите е подобна навсякъде. А как ще се формулира, чрез измама или директно е все тая.
При някои стари сгради балконите дори ги броят за нула при нас....
Това е проект в Пловдив, едвам се намират такива който да са на улици /изградени такива/ с нормални отстояния от съседни сгради и в близост то обекти като болници, търговски центрове и най-вече зелени площи. Този проект е на 10 мин от Гребния канал пеш:
https://royalgarden.bg/attachments/A...chure/3A12.pdf
Апартамента посочен тук е с добро изложение и според схемата е 111 кв.метра - 2 спални и тераса.
Нека го сравним с проект във Виена, добър район с отлична инфраструктура /тук не е нужно да живееш до болница/ а детска градина и училище има в самия комплекс:
https://www.wildgarten.wien/wohnungsfinder/
За целите на сравнение взимаме БП 20 топ 3 - сходно изложение - жилищна площ 61 кв метра + 5кв метра тераса /избата може да не я броим/ понеже проекта в Пловдив няма такава.
Стигаме до сладката част - цената. За разлика от проекта във Виена където цената е явно обявена и ясна тази в Пловдив варира защото е на запитване. Понеже съм запитвал мога да кажа че е 1725 евро на квадрат.
т.е Пловдивския апаратамент идва 191 475 евро или 1725 евро на квадрат. Втората сладка част е че го получаваш на шпакловка и замазка т.е. трябва да се добавят още средства за да стигнем до обитаемо състояние + незнайно количество нерви и 1 година мъки с майстори.
Апартаметна във Виена идва 4905 евро на квадрат за 67 квадрата /жилище и тераса/ или сумарно 328 600 евро за апартамента. Обаче тук не са чували за БДС и съответно си получаваш апарамента изграден до ключ. Трябва само да си избереш осветление и можеш да правиш проекта за мебелите.
Ако се абстрахираме за момент от сравнението Пловдив/Виена и приемем че са еднакво добри за живот то и в двата случая ще живеем в апартамент с две спални, хол с кухня и прочие. Някой ще каже ето 1725 е доста по-малко от 4905 което е факт. Остават въпросите:
- как така в единия град същите спални и хол и тераса са 111 кв метра а в другия 67кв.
- в по-евтиния град предполагам за да стигна ниво годно за живеене ще излея поне още 300 евро на квадрат
т.е. когато говорим за цените в БГ да ги сравняваме използвайки родната методология за квадратура води до изкривеното усещане че у нас пазара има голям потенциал да "наваксва".
- 2 Харесвания
Коментар
-
Хайде дай да видим как е в Прага ? И вади калкулаторчето и лазерната рулетка. Почти съм сигурен, че и в Германия водещото е плочата. Всичко друго е нелогично.
Гледал съм имоти на схема само в десетина държави. На всички места водещото е плочата, а не светлите площи.
А разликата с нас идва от общите части. Не че не може да се измислят правила и само за светли площи, но би било абсурдно.
Чия собственост е плочата , стените и терасата които не са твои според теб, а ти ползваш и са ти част от апарта ?
Хайде да видим първия попаднал ми пример:
Обявата:
https://www.immobilienscout24.de/expose/132408378#/
Как се смята площта от 106,56 квадрата:
https://d2qfnj9mv71tll.cloudfront.ne...1508422133.pdf
Хол: 30.35
Стая 1: 11.00
Стая 2: 11.00
Стая 3: 16.01
Кухня: 9.04
Баня 1: 6.08
Баня 2: 4.15
Антре 1: 7.43
Антре 2: 3.70
Склад: 2.24
Балкон 1: 4.91 (половината от 9.82)
Балкон 2: 0.65 (половината от 1.30)
Твоят любим инвеститор това ще го продава като 135 квадрата РЗП и 150 квадрата общо, на цена минимум 400к и то на шпакловка.
Ако прочетеш обявата ще видиш, че новото строителство в Германия се издава ЗАВЪРШЕНО ДО КЛЮЧ, при това с масивен паркет Бауверк, санитария Грое, подово отопление и пр.
Демек същото в София ще ти излезе към 500к.
Хайде сега ми сравни кое е по-достъпно: 500к при заплата 1000 Евро или 900к при заплата 3500 Евро.
ПС: Напълно ясно ми е, че си брокер или работиш за въпросния строител. Разбери, че лъжите, с които придумвате разни пъпчиви ИТ-та да ви купуват боклуците пред мен не минават. Затова спри поне тук да ги ръсиш. Имай поне малко достойнство - поне пред математиката като наука, уж си математик.Last edited by ejonny2376; 02.01.2023, 14:15.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Канада 2023 година .
Нов закон забранява на инвеститорите да купуват жилища за 2 години.
Това което пиша ще бъде факт в бъдеще ,заради избирателите.
https://news.bg/int-politics/kanada-...zhilishta.html
Привлекателността на канадските имоти привлича печалбари, богати корпорации и чуждестранни инвеститори", заявиха от партията на премиера Джъстин Трюдо миналата година. "Това води до истински проблем с недостатъчно използвани и празни жилища, необуздани спекулации и рязко покачващи се цени. Домовете са за хората, а не за инвеститорите".
Имота,жилището не трябва да се приема като инвестиция ,това трябва да бъде изкоренено както робството в Щатите в историята .Last edited by nkavrakov1982; 02.01.2023, 14:12.
Коментар
-
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Много просто - твоя собственост са 32 квадрата жилищна площ, 40 квадрата плоча и 55 квадрата с общи части.
Проблемът е, че на едното място делят цената на 32, а на другото я делят на 55. И така България се изкарва като супер евтина, а всъщност цените са средноевропейски при значително по-ниски доходи.
Не се заблуждавай , че нашите измамници са по-измамници от Немските или други. Сметката , а и търпимостта на купувачите е подобна навсякъде. А как ще се формулира, чрез измама или директно е все тая.
При някои стари сгради балконите дори ги броят за нула при нас....Last edited by pesimist4o na kvadrat; 02.01.2023, 13:01.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Пак се правиш на улав. Давал съм много примери от различни държави като доказателство за казаното. За Германия съм поствал тук обяви многократно, наскоро и за Прага. Иди във всеки един имотен портал и виж сам.
Няма значение как инвеститорът ценообразува, важното е да посочи правилната жилищна площ накрая в обявата, за да може да се сравнява. Имотите с големи тераси ще са по-скъпи. С много общи части също. С дебели стени също. Купувачат да си преценява.
В момента две идентични жилища в София и Берлин са обявени като 100 и 60 квадратни метра. Всички тръбят как цените в Европа били много по-високи, а реално изобщо не е така.
Гледал съм имоти на схема само в десетина държави. На всички места водещото е плочата, а не светлите площи.
А разликата с нас идва от общите части. Не че не може да се измислят правила и само за светли площи, но би било абсурдно.
Чия собственост е плочата , стените и терасата които не са твои според теб, а ти ползваш и са ти част от апарта ?
- 1 like
Коментар
-
Точно там е въпроса, а поне за момента остава на доста хора. И не че тулата е светият граал , но е най-леснодостъпно, познато и нискорисково в нашият район.
Основният момент тук е че с ''поумняването'' и инфлацията хората все по-рядко хората ще искат да държат много кеш и идва въпрос какво друго освен тула може...отново у нас.
ПП Само да допълня по предният въпрос ако онзи апрт го вземем за 29 квадрата + полови тераса, то тогава чия собственост са другата половина от терасата, стените и десетте квадрата под апарта ти от плочата, които НЕ СА ТВОИ ?
Проблемът е, че на едното място делят цената на 32, а на другото я делят на 55. И така България се изкарва като супер евтина, а всъщност цените са средноевропейски при значително по-ниски доходи.
Коментар
-
Това не е вярно. Поне досега където съм гледал / за последно Дубай/ не съм видял такова нещо.
Не знам как е в Германия, но както написах мярката по света е плочата. В конкретният случай ако тези 29 квадрата са малко буташ стените и ще получиш 40...Никой не ти пречи. Само трябва със съседа да се разберете да сте без стени :-)...Евентуално по 1 лист картон може да сложите :-)
Всяко друго неброене на стени и тераси са същата простотия като общите части при нас в обратната посока.. Как терасата се ценообразува е отделен въпрос , но на 10 квадрата не можеш да кажеш че са 5....10 са си 10....
Няма значение как инвеститорът ценообразува, важното е да посочи правилната жилищна площ накрая в обявата, за да може да се сравнява. Имотите с големи тераси ще са по-скъпи. С много общи части също. С дебели стени също. Купувачат да си преценява.
В момента две идентични жилища в София и Берлин са обявени като 100 и 60 квадратни метра. Всички тръбят как цените в Европа били много по-високи, а реално изобщо не е така.
- 1 like
Коментар
Коментар