Първоначално изпратено от ejonny2376
Разгледай мнение
Последните остатъци от индустриална България създадени по времето на соца в момента ги унищожават под външен натиск, а когато се унищожи енергетиката на една държава, която е гръбнака на модерното индустриално общество, тази държава приключва, става бананова република. И много време се работеше културно, идеалогически и ментално да сме там преди фактически да изпадне България в подобно положение. Сега остава да довършат процеса. Далеч съм от патриотарските приказки, че сме били зле и сме се оправяли, това са приказки за тези в кварталната кръчма, защото никога страната не е била в това положение, в което е в момента.
Объркал си се в преценката ми. Това, което пиша е, че въпреки всичко, което си изброил има напредък във възможностите, които човек има и аз лично не съм постигнал нищо благодарение на държавата, а въпреки нея, или в най-добрия случай поне не ми е пречела, но не се оплаквам и средата е в по-добра в пъти от тази преди 20 години. С едно изключение, а то е рязкото затъпяване на хората, и даже физономиите им са вече други, защото виждам как пред очите ми се сменя културния и етнически код на страната, а виж от писаниците тук дори е видно, че не се изпитва никакъв сантимент към тази страна. Културната тъкан на страната се разпада на части, от разни пети колони на чужди култури и цивилизации, т.е. хора, които считат за злощастно обстоятелството, че са се родили в тази страна, но те са европейци, западняци и т.н. типична колониална и компрадорска интелигенция, а останалите са амалгама от някакви, които веят чужди знамена и чалгализирана масовка, която все повече пропада в бездната на нещастното си битие.
Проблема на нас българите, от който тръгва всичко е, че някак си каквото и да правим все се изпада в крайности, от например, българите са създали тоя свят и са развъждали динозаври, а американци, германци, англичани и другите ги е нямало, защото са били още в яйцата на дизнозаврите, до другата крайност с литературния герой на Алеко, който не е социален герой както ни лъжат, а е национален.
Нямаме традиция на дълга и упорита борба за собствените си интереси. Всички са виновни за това, от една страна лакомията и слугинажа на българските управляващи и от друга липсата на елементарна способност за автентично организиране и съпротива на населението, а от чисто геополитическа перспектива няма голяма външна сила, която да заложи на България и да вижда в развитието на страната собствения си интерес. Съчетанията на двете - липса на външен интерес и липсата на вътрени качества на популацията и нейната върхуща водят до сегашното трагично състояние на ниво държава, но това досега не ми е пречело да се развивам и живота ми да се подобрява със всеки изминал ден. Който както си го направи е.
Искам България да я има и правя каквото мога и зависи от мен.
Зависи от всеки един от нас.
Коментар