Първоначално изпратено от kinyalo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от gbikov Разгледай мнение
цитат на твои думи: "тайминг ис евритинг"(ама явно в арменския тайминг 10 год. са само статистическа грешка) айде да не повтарям Лордиевич за гьонсуратлъка...
докато има канари и тълпата има пара в джоба (или хубав кредит от банката) яхууто продължава без значение, че пазарът се пренасища.
точно ти като пряк участник в 'банското мяу' не може да не разбираш какво се случва с един пазар, когато се пренасити.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от kinyalo Разгледай мнение
На Берти поне му прави чест, че си стои зад ника въпреки всички грешни прогнози.
Други се появяват с нови самоличности всяка година
ПС: за да съм точен, това ми е втори ник, но само защото първия падна в боя след като модераторите не разбраха чуството ми за хумор
Умишлено е почти същия като стария (само словореда е разменен).
аз продължавам да съм на мнение, че да се набиват кинти в жилищния пазар с цел инвестиция не е удачно на нивата след края на 2016-та и с перспективата пред развитието на обществото ни (като демография).
когато тълпата се юрне да купува цените леят и всичко е супер, но строителите не дремят, а зидат и остойностяват много добри печалби - там е добре.
инвеститорите взели 'апарти',че наемче да капе пляскат с ръце и гледат оферти продава и смятат капиталова, а наемче капе при много малка част. Другите стягат уж и се точат. В един хубав ден като се завършат 90% от тези строежи - кой ще ги обитава.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение
Кой ти е първия ник?Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 2 Харесвания
Коментар
-
На Берти поне му прави чест, че си стои зад ника въпреки всички грешни прогнози.
ПС: за да съм точен, това ми е втори ник, но само защото първия падна в боя след като модераторите не разбраха чуството ми за хумор
Коментар
-
Първоначално изпратено от gbikov Разгледай мнение
цитат на твои думи: "тайминг ис евритинг"(ама явно в арменския тайминг 10 год. са само статистическа грешка) айде да не повтарям Лордиевич за гьонсуратлъка...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
психология на тълпите
това е като прилив / отлив - не очаквай прас-прас и от раз.
като ви чета имам чуството, че сте икономически активни от 10г... и сякаш забравяте предходни еуфории, а след това и драми.(ама явно в арменския тайминг 10 год. са само статистическа грешка) айде да не повтарям Лордиевич за гьонсуратлъка...
- 2 Харесвания
Коментар
-
Докъде доведе последните 6 години, в които вещаеш срив?
В центъра на София също почти не може да се строи и като сравняваш е добре да даваш конкретни примери (а не просто Западна Европа).
Не става с общи приказки, Берти. Неуважително към аудиторията е, все пак това е инвеститорски форум (нищо че нивото е доста ниско).
психология на тълпите
това е като прилив / отлив - не очаквай прас-прас и от раз.
като ви чета имам чуството, че сте икономически активни от 10г... и сякаш забравяте предходни еуфории, а след това и драми.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
При строителството с модерни материали и механизация е сходна ситуацията. Когато се строи масово и безконтролно аналогията с китайските перални е добра. В западна европа да строиш във вече застроени зони в центъра или околните квартали е почти невъзможно и това е една от причинте да се спира момента с 'китайската пералня'. При нас имаме наслагващи се фактори като кофти демография и престъпно безконтролно застрояване. До къде ще ни доведе това?
В центъра на София също почти не може да се строи и като сравняваш е добре да даваш конкретни примери (а не просто Западна Европа).
Не става с общи приказки, Берти. Неуважително към аудиторията е, все пак това е инвеститорски форум (нищо че нивото е доста ниско).
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение
Колега, не беше ли ти този, които се беше огледал в един партер във вадите и искаше да му свалиш цената от 210к на 160к евро? Или това, което си написал по-горе се отнася само за останалите, но не и за теб?Last edited by MorskiShop; 12.06.2023, 15:55.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
Остави ги технологичните промени. Помня времето когато хората не можеха да си позволят да си купят автоматична пералня, а сега благодарение на Китай и силната конкуренция, и голяма консолидация на корпорациите цените са по-достъпни, но има ниво на качество, и за което си платиш, това ще получиш. Ако искаш високо качество и да издържи по-дълго ще се наложи да платиш повече.
Сравни разходите за живот и особено тези, които са есенциални и не може без тях.
Преди 20 г. можех да мина и без Нокия, докато сега трябва да извадя минимум 200€ за нискобюджетен модел, който да ми върши работа, а ако искам лъскавия отива 1000€.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Пак зависи за 100-те Евро. Помня, че тогава като студенти пътувахме София-Франкфурт с автобуси, нямаше евтини полети. За 100 лева билет се схващахме в тези рейсове, ден и нещо път. Сега за смешни пари можеш да отидеш и до Япония. Старите GSM-и (примерно Нокия някой по-лъскав модел, с примитивна камера) бяха по 200 Евро и нагоре, сега за 200 Евро получаваш нещо съвсем различно, даже и някой по-стар модел Айфон. При Електроуредите е същата работа - тогава печка тип Раховец излизаше същите пари като едно Беко днес (може да е Беко, но е по-модерно, по-икономично, с програми и пр.). Поскъпнаха много храните и услугите, но те не са всичко все пак.
Сравни разходите за живот и особено тези, които са есенциални и не може без тях.
Преди 20 г. можех да мина и без Нокия, докато сега трябва да извадя минимум 200€ за нискобюджетен модел, който да ми върши работа, а ако искам лъскавия отива 1000€.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Пишман Investor Разгледай мнение
цена на строителното желязо:
- 01.2022 г. - 3-3,50 лв./кг
- 02.2023 г. - 2-2,3 лв./кг
- 06.2023 г. - 1,90 лв./кг
посоченият месец е ориентировъчен
Може ли някой да направи икономически обоснован анализ на тенденцията (тренда по новому)?
Преди се изпразваше през някоя и друга седмица, а от месеци вече е пълен до дупка + че го разшириха двойно. Не знам дали се готвят за нов бум на строителството или настоящия позаглъхва...това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
Съгласен съм с всичко, което си написал. Има спекула и картели, и те не са само в България, но тези фактори са краткосрочни. Дългосрочно обезценката на валутата е голяма и нищо не може да я бие и особено брутална става след всяка криза, а цялата световна икономика е изкривена, защото едни балони са умишлено повече надувани от други докато при други пазари цените са нарочно подтискани.
Разтегли обаче за десетилетие цените и сравни например, колко купуват 100€ сега и колко преди 20 години.
Исторически е факт, че когато имотите станат недостъпни за обикновения човек точно тогава недоволството нараства и се възкачват диктаторите, защото евтиния популизъм става по-популярен, но ситуацията е различна в момента.
Сега става по-скъпо финансирането с нова и свежа кешовица, но това е временно явление, а през това време няма да се спрат да напечатат нови, ако им потрябва да спасяват нещо. Ще се радвам всичко да се срути, защото ще е здравословно, но няма да оставят икономиката да се спихне или по-лошо - да имплодира.Last edited by ejonny2376; 12.06.2023, 15:35.
Коментар
-
Първоначално изпратено от MorskiShop Разгледай мнениеЧовек трябва да се съсредоточи в изкарването на повече пари, а не да се опитва да сваля цената на стоки, които не може да закупи и без това с личните си спестявания. Като видиш една хубава скъпа кола нима си казваш “ей дано да стане по-евтина, че да си я купя”? По скоро си казваш “ех трябва да видя как да изкарам повече, за да си я позволя”.
Коментар
Коментар