IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от kinyalo Разгледай мнение

На Берти поне му прави чест, че си стои зад ника въпреки всички грешни прогнози.
    Други се появяват с нови самоличности всяка година

ПС: за да съм точен, това ми е втори ник, но само защото първия падна в боя след като модераторите не разбраха чуството ми за хумор
    Умишлено е почти същия като стария (само словореда е разменен).
    Това изцяло се отнася за двама, трима повишители. При тях на тримесечие никовете са нови. И те с модераторите се оправдават.

Коментар

• Първоначално изпратено от gbikov Разгледай мнение

цитат на твои думи: "тайминг ис евритинг" (ама явно в арменския тайминг 10 год. са само статистическа грешка) айде да не повтарям Лордиевич за гьонсуратлъка...
      при жилищните имоти тайминга не е ден-месец, че може и година да проточи
      докато има канари и тълпата има пара в джоба (или хубав кредит от банката) яхууто продължава без значение, че пазарът се пренасища.

точно ти като пряк участник в 'банското мяу' не може да не разбираш какво се случва с един пазар, когато се пренасити.
      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

На Берти поне му прави чест, че си стои зад ника въпреки всички грешни прогнози.

ПС: за да съм точен, това ми е втори ник, но само защото първия падна в боя след като модераторите не разбраха чуството ми за хумор
        грешни или верни прогнозите са, за да се дават

аз продължавам да съм на мнение, че да се набиват кинти в жилищния пазар с цел инвестиция не е удачно на нивата след края на 2016-та и с перспективата пред развитието на обществото ни (като демография).

когато тълпата се юрне да купува цените леят и всичко е супер, но строителите не дремят, а зидат и остойностяват много добри печалби - там е добре.
        инвеститорите взели 'апарти',че наемче да капе пляскат с ръце и гледат оферти продава и смятат капиталова, а наемче капе при много малка част. Другите стягат уж и се точат. В един хубав ден като се завършат 90% от тези строежи - кой ще ги обитава.

Коментар

• Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение

Кой ти е първия ник?
          Yalokin
          Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

Кой ти е първия ник?

Коментар

• Първоначално изпратено от gbikov Разгледай мнение

цитат на твои думи: "тайминг ис евритинг" (ама явно в арменския тайминг 10 год. са само статистическа грешка) айде да не повтарям Лордиевич за гьонсуратлъка...

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

психология на тълпите

това е като прилив / отлив - не очаквай прас-прас и от раз.

като ви чета имам чуството, че сте икономически активни от 10г... и сякаш забравяте предходни еуфории, а след това и драми.

Коментар

Докъде доведе последните 6 години, в които вещаеш срив?

В центъра на София също почти не може да се строи и като сравняваш е добре да даваш конкретни примери (а не просто Западна Европа).

Не става с общи приказки, Берти. Неуважително към аудиторията е, все пак това е инвеститорски форум (нищо че нивото е доста ниско).

психология на тълпите

това е като прилив / отлив - не очаквай прас-прас и от раз.

като ви чета имам чуството, че сте икономически активни от 10г... и сякаш забравяте предходни еуфории, а след това и драми.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

При строителството с модерни материали и механизация е сходна ситуацията. Когато се строи масово и безконтролно аналогията с китайските перални е добра. В западна европа да строиш във вече застроени зони в центъра или околните квартали е почти невъзможно и това е една от причинте да се спира момента с 'китайската пералня'. При нас имаме наслагващи се фактори като кофти демография и престъпно безконтролно застрояване. До къде ще ни доведе това?
                    Докъде доведе последните 6 години, в които вещаеш срив?

В центъра на София също почти не може да се строи и като сравняваш е добре да даваш конкретни примери (а не просто Западна Европа).

Не става с общи приказки, Берти. Неуважително към аудиторията е, все пак това е инвеститорски форум (нищо че нивото е доста ниско).

Коментар

• Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение

Колега, не беше ли ти този, които се беше огледал в един партер във вадите и искаше да му свалиш цената от 210к на 160к евро? Или това, което си написал по-горе се отнася само за останалите, но не и за теб?
                      Да свалиш цената при пазарене е едно, а да чакаш седейки на дивана сама да падне е друго. Не знам как можеш да сръвнявал двете. И не не е във вадите апартамента, а в Хладилника. До 160 няма да падне, но до 180 има мегдан. Но се отказах от този апартамент- със статут на ателие е и не ми се занимава да го преустройвам.
                      Last edited by MorskiShop; 12.06.2023, 15:55.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

Остави ги технологичните промени. Помня времето когато хората не можеха да си позволят да си купят автоматична пералня, а сега благодарение на Китай и силната конкуренция, и голяма консолидация на корпорациите цените са по-достъпни, но има ниво на качество, и за което си платиш, това ще получиш. Ако искаш високо качество и да издържи по-дълго ще се наложи да платиш повече.
                        Сравни разходите за живот и особено тези, които са есенциални и не може без тях.
                        Преди 20 г. можех да мина и без Нокия, докато сега трябва да извадя минимум 200€ за нискобюджетен модел, който да ми върши работа, а ако искам лъскавия отива 1000€.
                        При строителството с модерни материали и механизация е сходна ситуацията. Когато се строи масово и безконтролно аналогията с китайските перални е добра. В западна европа да строиш във вече застроени зони в центъра или околните квартали е почти невъзможно и това е една от причинте да се спира момента с 'китайската пералня'. При нас имаме наслагващи се фактори като кофти демография и престъпно безконтролно застрояване. До къде ще ни доведе това?

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Пак зависи за 100-те Евро. Помня, че тогава като студенти пътувахме София-Франкфурт с автобуси, нямаше евтини полети. За 100 лева билет се схващахме в тези рейсове, ден и нещо път. Сега за смешни пари можеш да отидеш и до Япония. Старите GSM-и (примерно Нокия някой по-лъскав модел, с примитивна камера) бяха по 200 Евро и нагоре, сега за 200 Евро получаваш нещо съвсем различно, даже и някой по-стар модел Айфон. При Електроуредите е същата работа - тогава печка тип Раховец излизаше същите пари като едно Беко днес (може да е Беко, но е по-модерно, по-икономично, с програми и пр.). Поскъпнаха много храните и услугите, но те не са всичко все пак.
                          Остави ги технологичните промени. Помня времето когато хората не можеха да си позволят да си купят автоматична пералня, а сега благодарение на Китай и силната конкуренция, и голяма консолидация на корпорациите цените са по-достъпни, но има ниво на качество, и за което си платиш, това ще получиш. Ако искаш високо качество и да издържи по-дълго ще се наложи да платиш повече.
                          Сравни разходите за живот и особено тези, които са есенциални и не може без тях.
                          Преди 20 г. можех да мина и без Нокия, докато сега трябва да извадя минимум 200€ за нискобюджетен модел, който да ми върши работа, а ако искам лъскавия отива 1000€.

Коментар

• Първоначално изпратено от Пишман Investor Разгледай мнение

цена на строителното желязо:
                            - 01.2022 г. - 3-3,50 лв./кг
                            - 02.2023 г. - 2-2,3 лв./кг
                            - 06.2023 г. - 1,90 лв./кг

посоченият месец е ориентировъчен

Може ли някой да направи икономически обоснован анализ на тенденцията (тренда по новому)?
                            Редовно минавам по подбалканския път и ми први впечатление, че паркингът пред керамичния завод в Мирково е препълнен с готова продукция.
                            Преди се изпразваше през някоя и друга седмица, а от месеци вече е пълен до дупка + че го разшириха двойно. Не знам дали се готвят за нов бум на строителството или настоящия позаглъхва...

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

Съгласен съм с всичко, което си написал. Има спекула и картели, и те не са само в България, но тези фактори са краткосрочни. Дългосрочно обезценката на валутата е голяма и нищо не може да я бие и особено брутална става след всяка криза, а цялата световна икономика е изкривена, защото едни балони са умишлено повече надувани от други докато при други пазари цените са нарочно подтискани.
                              Разтегли обаче за десетилетие цените и сравни например, колко купуват 100€ сега и колко преди 20 години.
                              Исторически е факт, че когато имотите станат недостъпни за обикновения човек точно тогава недоволството нараства и се възкачват диктаторите, защото евтиния популизъм става по-популярен, но ситуацията е различна в момента.
                              Сега става по-скъпо финансирането с нова и свежа кешовица, но това е временно явление, а през това време няма да се спрат да напечатат нови, ако им потрябва да спасяват нещо. Ще се радвам всичко да се срути, защото ще е здравословно, но няма да оставят икономиката да се спихне или по-лошо - да имплодира.
                              Пак зависи за 100-те Евро. Помня, че тогава като студенти пътувахме София-Франкфурт с автобуси, нямаше евтини полети. За 100 лева билет се схващахме в тези рейсове, ден и нещо път. Сега за смешни пари можеш да отидеш и до Япония. Старите GSM-и (примерно Нокия някой по-лъскав модел, с примитивна камера) бяха по 200 Евро и нагоре, сега за 200 Евро получаваш нещо съвсем различно, даже и някой по-стар модел Айфон. При Електроуредите е същата работа - тогава печка тип Раховец излизаше същите пари като едно Беко днес (може да е Беко, но е по-модерно, по-икономично, с програми и пр.). Поскъпнаха много храните и услугите, но те не са всичко все пак.
                              Last edited by ejonny2376; 12.06.2023, 15:35.

Коментар

• Първоначално изпратено от MorskiShop Разгледай мнение
                                Човек трябва да се съсредоточи в изкарването на повече пари, а не да се опитва да сваля цената на стоки, които не може да закупи и без това с личните си спестявания. Като видиш една хубава скъпа кола нима си казваш “ей дано да стане по-евтина, че да си я купя”? По скоро си казваш “ех трябва да видя как да изкарам повече, за да си я позволя”.
                                Обратното ,дори и човек да има ,и да изкарва повече пари винаги трябва да търси същото нещо,което да му върши работа /в случая добра кола/,но на ниска ,или добра да го кажем цена ,а не да гони политиката на спекула на самия производител който нарочно ограничава произовдството ,бави доставките за да може изкуствено и насилствено да поддържа високите цени .

Коментар

Working...
                                X