Първоначално изпратено от Kris_
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Last edited by ejonny2376; 12.06.2023, 15:35.
-
Първоначално изпратено от MorskiShop Разгледай мнениеЧовек трябва да се съсредоточи в изкарването на повече пари, а не да се опитва да сваля цената на стоки, които не може да закупи и без това с личните си спестявания. Като видиш една хубава скъпа кола нима си казваш “ей дано да стане по-евтина, че да си я купя”? По скоро си казваш “ех трябва да видя как да изкарам повече, за да си я позволя”.
Коментар
-
Първоначално изпратено от MorskiShop Разгледай мнениеЧовек трябва да се съсредоточи в изкарването на повече пари, а не да се опитва да сваля цената на стоки, които не може да закупи и без това с личните си спестявания. Като видиш една хубава скъпа кола нима си казваш “ей дано да стане по-евтина, че да си я купя”? По скоро си казваш “ех трябва да видя как да изкарам повече, за да си я позволя”.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
"Обезценява" е много широко понятие без ясна дефиниция. Когато поскъпването е базирано на ниско предлагане (локдаун, война), тогава не говорим за обезценяване, просто продуктите ги няма налични и не можеш да задоволиш търсенето. В един момент обаче идва обратният ефект - световната икономика е твърде гъвкава и се нагажда на всяка една нововъзникнала аномалия. Според официалните статистики има 20% инфлация годишно. Фурната и климатиците обаче ги купувам на цени от 2021 и следователно тези 40% общо "обезценка" в този случай не важат. Горивото на цена 2019. Почивката в Мавриций и тя на същата цена от преди 1 година. А това са по-големите харчове, които имат по-голяма тежест в потребителската кошница. Сега че фалшивият БГ кашкавал е станал от 20 на 30 лева - ами аз сигурно купувам общо 1 кг годишно, тези 10 лева ги пестя от другаде, напр. боли ме дали на Слънчака са вдигнали цените с 30% или 50% след като не стъпвам на българското черноморие по дефолт, ако ще и всичко да е безплатно там.
Всичко зависи от това кой как си харчи парите, къде и за какво. Техническият прогрес също има определена роля. Примерно автомобилите - ами днес една Е-класа е натъпкана с какви ли не иновации, каквито не е имало преди 20 години. Цената и е почти двойна оттогава, но да твърдиш че всичко е инфлация и са се обезценили парите - ами има и такъв компонент, но не е водещ, по-скоро плащаш повече, но и получаваш повече. За съжаление в България е обратното - качеството на всичко намалява, а плащаш повече. Това е изцяло изкривен пазар, където спекулата и картелните договорки са водещи.
Основно и най-важно правило е човек да е разумен във всичко, добре да си пресмята разходите и да купува според чергата си, да инвестира но и да не слага всичко в една кошница, да има планове A, B, C и Д. Набивайки всичко в имоти и то в България не е решението на нито един проблем, по-скоро предизивиква проблеми.
Разтегли обаче за десетилетие цените и сравни например, колко купуват 100€ сега и колко преди 20 години.
Исторически е факт, че когато имотите станат недостъпни за обикновения човек точно тогава недоволството нараства и се възкачват диктаторите, защото евтиния популизъм става по-популярен, но ситуацията е различна в момента.
Сега става по-скъпо финансирането с нова и свежа кешовица, но това е временно явление, а през това време няма да се спрат да напечатат нови, ако им потрябва да спасяват нещо. Ще се радвам всичко да се срути, защото ще е здравословно, но няма да оставят икономиката да се спихне или по-лошо - да имплодира.Last edited by Kris_; 12.06.2023, 14:41.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Пишман Investor Разгледай мнениецена на строителното желязо:
- 01.2022 г. - 3-3,50 лв./кг
- 02.2023 г. - 2-2,3 лв./кг
- 06.2023 г. - 1,90 лв./кг
Може ли някой да направи икономически обоснован анализ на тенденцията (тренда по новому)?
Докато има балъци ще има и тарикати !
Коментар
-
Човек трябва да се съсредоточи в изкарването на повече пари, а не да се опитва да сваля цената на стоки, които не може да закупи и без това с личните си спестявания. Като видиш една хубава скъпа кола нима си казваш “ей дано да стане по-евтина, че да си я купя”? По скоро си казваш “ех трябва да видя как да изкарам повече, за да си я позволя”.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнениеДжонка, и ти ли мислиш, че валутата не се обезценява?
Всичко зависи от това кой как си харчи парите, къде и за какво. Техническият прогрес също има определена роля. Примерно автомобилите - ами днес една Е-класа е натъпкана с какви ли не иновации, каквито не е имало преди 20 години. Цената и е почти двойна оттогава, но да твърдиш че всичко е инфлация и са се обезценили парите - ами има и такъв компонент, но не е водещ, по-скоро плащаш повече, но и получаваш повече. За съжаление в България е обратното - качеството на всичко намалява, а плащаш повече. Това е изцяло изкривен пазар, където спекулата и картелните договорки са водещи.
Основно и най-важно правило е човек да е разумен във всичко, добре да си пресмята разходите и да купува според чергата си, да инвестира но и да не слага всичко в една кошница, да има планове A, B, C и Д. Набивайки всичко в имоти и то в България не е решението на нито един проблем, по-скоро предизивиква проблеми.Last edited by ejonny2376; 12.06.2023, 14:23.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Ще падне и под 0,9. Търсенето на световните пазари е на нула, никой вече не е луд да строи при тези лихви. Само в БГ алчният Ганьо продължава.
А брокерите ще го закъсат(е) мнооого сериозно, никакви лъжи как уж били скъпи материалите и това орпавдавало 100% надценените боклуци ново строителство вече няма да минават.
ПС: Една фурна NEFF в момента ми я предлагат на цена 2200 лева, края на 2021 купих същия модел за 2350. Два климатика Панасоник тогава бяха общо 3800 лева с монтажа, сега по-нов модел пак същите пари. Цените в Мавриции не са мръднали изобщо спрямо 2022, даже ресторантите не са отпечатали нови менюта.
Парите нали се обезценяваха с 20% годишно и депозитите изгаряли, какво стана?
Тоест НУЛА кредитори са ОК да финансират
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от kinyalo Разгледай мнение
А защо не споменеш каква беше цената през 2021ва (1.4 лв/кг), а малко преди това (0.9 лв/кг) ?
А брокерите ще го закъсат(е) мнооого сериозно, никакви лъжи как уж били скъпи материалите и това орпавдавало 100% надценените боклуци ново строителство вече няма да минават.
ПС: Една фурна NEFF в момента ми я предлагат на цена 2200 лева, края на 2021 купих същия модел за 2350. Два климатика Панасоник тогава бяха общо 3800 лева с монтажа, сега по-нов модел пак същите пари. Цените в Мавриции не са мръднали изобщо спрямо 2022, даже ресторантите не са отпечатали нови менюта.
Парите нали се обезценяваха с 20% годишно и депозитите изгаряли, какво стана?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Пишман Investor Разгледай мнение
Кольо, направи икономически анализ, не ми задавай въпроси!
Ако ти е по-лесно анализът ти може да включва и посочените от теб цени.......
Предоставената от теб информация беше малко подвеждаща, затова уточних
Коментар
-
Аз си го правя за мен, две седмици в годината се събират да стоя там, искам да ми е ОК и да си каня приятели като отида.Всичко вътре го правя изцяло от естествено дърво и камък - плочи от баира наблизо. Просто имам много пара за харчене в момента. Пазарната не ме интересува честно казано, то и за моята вила няма пазар, продават парцели на смешни цени по 20-30 лева квадрата. 2008 вървяха по-скъпо парцелите. Един глупак на 200 метра от мен продал 2 декара в регулация с изумителна гледка за 50.000 лева. Тъпунгери селски. Друг пък беше водил фалшиви свидетели и беше на косъм да си извади нот. акт по давност - бил го ползвал той, а то там е джунгла, какво ти ползване... И там стопирах процеса в последния момент, сега онзи горчиво съжалява за тази си глупост. Алчна и крадлива пасмина навсякъде.
А спекулата е дива. Ами след като могат да продават временно с промоции на 50%, значи тази инфлация е напълно измислена. На момента могат да паднат цените наполовина и пак да са на печалба. Просто алчност, липса на контрол от институции и глупави българи, които купуват на тези цени.
младите хора не харесват провинцията.
Нито искат да чистят дворове, нито да метат мухи, нито да набиват пари в селски имот.
Имам само една братовчедка, която харесва селото и си ходи, но не се разбираме с нея и дори като отидем на общото ни село, не се търсим. Всеки си има къща. Преди години дори искаха да се настаняват в моята и да ги пусна. Аз обаче не дадох.
За лошите отношения са виновни техните, не ми се разказва цялата история.
Поздрави
Коментар
-
А защо не споменеш каква беше цената през 2021ва (1.4 лв/кг), а малко преди това (0.9 лв/кг) ?
Ако ти е по-лесно анализът ти може да включва и посочените от теб цени.......Написаното по-горе е единствено и само лично мнение.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнениеВ Швеция се настройват за край на срива на пазара на имоти
За първи път от една година повече участници в проучване очакват покачване на жилищните цени, отколкото спад
започвайте да се настройватеLast edited by X_Y; 12.06.2023, 13:10.
- 2 Харесвания
Коментар
-
- 1 like
Коментар
Коментар