Първоначално изпратено от Pyramid
Иначе ако искаш да видиш какво може да се направи с топлообменици, ела у дома в гараж номер 2104, за да видиш една свръхсложна хардуерно-софтуерна система, работеща повече от 5 години. При нея се решава проблемът с ПАРАЛЕЛНАТА работа на много източници на топлинна енергия с различна температура и много консуматори, също очакващи различна температура. Посоката на движение на флуида и неговия дебит динамично се променят съобразно текущата нужда от енергия на различните консуматори, разпилени по мрежата, и текущото производство на паралелните източници на топлинна енергия. Това нещо не е описано в литературата. Никога не е и създавано, или поне аз не знам за това. При мене обаче го има, и РАБОТИ БЕЗПОГРЕШНО повече от 5 години. Енергия се черпи от всичко, което може да я създаде - котли (3 бр.), пелетна горелка, топлинни соларни колектори (64 кW), електрически бойлери 60 kW (3 бр.) , термопомпи (2 бр.), подземни пасивни сондажи (40 бр.), активни сондажи (3 бр.), хоризонтални серпентини на 3 метра под земята (10 kW) и т.н. Тази енергия се приоритизира съобразно нейната цена. Не се използва по-скъп източник докато не се изчерпи енергията от по-евтиния.
Системата се контролира от 9 промишлени контролера, които по LAN мрежата си приказват един с друг и си обменят информация за текущите си параметри и режими на работа. Със сигурност в тази концепция има и елемент на изобретение, но аз не съм мегаломан като тебе да се хваля по форумите или да публикувам разни патентни заявки. Просто измислих системата и я реализирах на практика. И знаеш ли - не съм искал пари от никого. Сам си платих всичко (над 500к).
Трябва да знаеш обаче, че сложноста на моята система е на светлинни години по-голяма от твоята тръбичка с две тръби една в друга.
Искаш ли да публикувам някоя друга снимка или клип, за да ти падне самочувствието?
Коментар