Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Всичко е по темата !!!. За Успеха....и причините за него. Искате ли да сте успешни?

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

  И сега моето отношение към тестовете ще си остане такова…до като някой не ми даде аргументи че не съм прав. И в момента в който ми ги даде и аз ги приема…а аз ще ги приема без проблем стига да са стойностни…мога да си променя мнението отново в ква да е посока.
  Идеята на тестовете е всъщност човек да се опознае. Всеки човек си има възглед към света в който неговата собствена психология е в центъра на всичко. Но повечето хора не осъзнават как собственото им съзнание им изкривява възгледите. Работата е там че изкривените възгледи прецакват и пърформанса така да се каже. Особено ако човек се занимава със спекула на финансови пазари. Там това човек да има неизкривено виждане към себе си и да вижда чуждите слабости във възприемането на реалността е реално незаменимо качество. Аз поне смятам че човек няма как да прогнозира пазара, няма смисъл да се играе срещу пазара. Но може да се играе много лесно срещу другите участници на пазара. Да се използват техните слабостти. Като се панират човек да купува, като са в екзалтация да се маха от пазара, като им се появят съмнения в еуфорията да им продава. Но за да прави това човек трябва първо да е честен със себеси - да познава интимно - така да се каже собствените си психологически проблеми. Ако човек не познава собствената си мотивация да прави едно или друго нещо винаги ще бъде прецакван от пазара.

  А чисто психологически това няма как да се получи без външна намеса. Естествено човек може да даде една камара пари на психоаналитици и психолози, които да го разнищят, но понякога доста по-ефективно поне като време и пари е просто да прави тестове и да си взима поука от това което се появява.

  Коментар


  • Ясно. Винаги съм се чудил откъде идва това кученце. А то било тематично


   Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

   Коментар


   • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
    Да, аз имам въпрос към ravnovesie. Какво държи кученцето от аватара ти?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pets.com

    Коментар


    • Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров Разгледай мнение
     И за кученцето, от мен да мине: http://bfy.tw/IfBM
     Ужким сте големи инвеститори, купуване - продаване, прогнози, психологии, мътематики, туй-онуй, на баба ти фърчилото... пък такива легендарни истории са ви непознати?

     Коментар


     • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
      И последно преди да тръгна,...

      Кво ме вълнува мен е ясно....и е напълно възможно много от вас да не ги вълнува.

      ще бъде супер...ако някой от вас дето нещо го вълнува много...мислил е много по нещото на ква да е тема...от секс до политика ( въпреки че политката яко я избегнем ще е супер ) постави този проблем или това което го вълнува тук....
      Преди само седмица, гибелта надвамата наши пилоти ми показа, че не винаги мога да се радвам, когато съм прав. Понеже онова, за което мисля от доста време и наистина, много ме вълнува, е на ...междинен стадий в развитието си, ще изчакам, и ще премисля два пъти още, преди и дали изобщо да се реша да го публикувам тук. Половината съм засегнал в темата "ШИСТАК БГ", а другата половина, засяга нагърбването с още заеми за "изтребители", като кавичките НЕ СА случайни или резултат на бързо щракане по клавишите.
      Още не знам, дали ще публикувам,т.к. ТОВА ще означава, че важни фактори в държавата са се издънили.
      Засега - толкова.

      Мандрата свършва скоро https://www.indiegogo.com/projects/hteconomizer-energy/x/10896729#/

      Коментар


      • И за кученцето, от мен да мине: http://bfy.tw/IfBM

       Коментар


       • Първоначално изпратено от П.Ф.Изеров Разгледай мнение

        Пак еврейски номерца?
        Харесва ми лапидарния ти изказ. Кратко, стегнато, ясно

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
         Да, аз имам въпрос към ravnovesie. Какво държи кученцето от аватара ти?
         Пак еврейски номерца?

         Коментар


         • Да, аз имам въпрос към ravnovesie. Какво държи кученцето от аватара ти?

          Коментар


          • И последно преди да тръгна,...

           Кво ме вълнува мен е ясно....и е напълно възможно много от вас да не ги вълнува.

           ще бъде супер...ако някой от вас дето нещо го вълнува много...мислил е много по нещото на ква да е тема...от секс до политика ( въпреки че политката яко я избегнем ще е супер ) постави този проблем или това което го вълнува тук....

           Коментар


           • Вижте кво се случи с мен в рамките на две седмици. Кубрат публикува един як тест може би провокиран от нещата дето ги говорим тук. За който аз не знаех до момента. Обръщайки внимание на този тест аз бях лично адски много впечатлен от работата която са свършили въпросния екип направил теста. И дори го казах тук. До днес аз винаги съм възприемал тестовете като нещо.. яко…което ако си откровен показва какви са чертите на характера ти….

            Продължавайки обаче да мисля върху теста и върху моята работа….днес прозрях че който и да е тест не представлява абсолютно нищо значително. Той не показва нищо което ние вече не знаем Просто всеки тест и то ако е добър…формулира в прав текст това което сме или което искаме да бъдем….ако лъжем в теста.

            От този момент на там…аз имам друго отношение към кой да е тест. Т.е имам вече друг начин на мислене по отношение на тази тематика . Т.е това което мислех преди две седмици…вече не го мисля. Мисля друго. И от този факт се чувствам щастлив. А някой от вас ще каже че преди две седмици съм говорил едно…а сега друго. Питам това преди две седмици да говориш едно …после да разбереш че не си прав или да прочетеш че не си прав …и да почнеш да говориш друго. Лошо ли е или добро?

            Т.е аз съм се изметнал от думите си….които съм казал преди две седмици вероятно.
            Което ме прави фурнаджийска лопата….или просто съм мръднал напред? Ако някой човек отстоява някакви принципи…и без значение кво чува вижда…кви аргументи му дават хората и т.н…той си е „принципен“ …и държи на убежденията си…това ще му даде ли повече шансове за успех или няма да му даде?

            Т.е форумилирано така…принципните хора…на които много хора се възхищават дори…пример за подражание ли са или са пример какви не трябва да бъдем от хората които искат всеки ден да се развиват?

            Въпроса е риторичен…..смятам че едно от нещата както съм го казвал което пречи на хората да се развиват е ужасно трудното за тях умение да променят лесно мнението си в зависимост от новата информация или обстоятелства която получават ежедневно.

            И сега моето отношение към тестовете ще си остане такова…до като някой не ми даде аргументи че не съм прав. И в момента в който ми ги даде и аз ги приема…а аз ще ги приема без проблем стига да са стойностни…мога да си променя мнението отново в ква да е посока.


            Това е начин на живот. И се нарича да си отворен към всичко ново.

            Коментар


            • Значи дддд…кво казваш…темперамент…борси..разбиране и от там растеж или стойност. И проучване. Равновесие пък казва…дългосрочното инвестиране – за всички типове - естественно…кво му е да разбираш на дългосрочното инвестиране?

             Маргарита…сутринта мислех че тестовете са моментни състояния…сега вече мисля че освен това са пълна глупост и нищо не показват освен квото си казал ти преди това, което на практика нищо не означава освен че си това което си – и кво от това?. Смисъл от тях има единственно ако искаш да прецениш даден човек дали става или не става в даден момент за определена работа или някой клиент как да действаш с него.

             И понеже хванахте темата за пазарите….

             Аз искам да питам следното…какъв тип е този който отказва да види че пазара не е това за което той го мисли? И говори глупости за стойност и растеж - защото за него друга представа няма? За каква стойност говори някой когато няма информация никаква за тази стойност? По отношение на растежа…всеки от вас предполагам осъзнава растежа в момента в който актива скочи до на майната си. Същото като биткойна….до като беше 100 $ никой не осъзнаваше растежа. Като стана 20 хиляди – всички „видяха“ растежа. Междудругото криптовалутите са идеален чист , ясно видим и прозрачен пример ….пък било то и екстремен за това какво представлява кой да е пазар. А дали ви минава през ум че това за което говорите вие е поради причина че ВИЕ сте под влияние на действителното движение на пазара и осъзнавате всичко това едва след като сте видели движението ? Или че всичките ви действия са подсъзнателно в резултат на някаква история и надежди?
             А тея къде са бай енд холд виждат растежа или оценяват стойността по случайност ако нещо къде са взели евентуално скочи или падне.

             Ок…разбирам гледната точка на повечето от вас аз съм минал през тоя път. Седите на 10000 км от пазара…нямате информация , имате надежди..нямате идея кво да правите със спестените пари и понеже е модерно…много куул и невероятно лесно да сте част от машината за пари…наричате себе си инвеститори, четете книги и вестници….слушате бъфет или някой си хедж фонд мениджър….правите измислени и обречени на провал опити да оценявате някаква си компания…..като стойност и растеж….щото вероятно нямате пари да платите на анализатори....изключително често се изненадвате как уж нещо което смятате за много стойностно….отива в дъното…а нещо дето го мислите за шийт отива в небесата…отдавате това разбира се на „растежа“ който вие по случайност не сте видели…ама следващия път кат падне със сигурност ще го видите вече тоя растеж…….точно преди някой да реши че вече там няма растеж.

             И питам аз…какъв е този ТИП човек според вас който си заравя главата в пясъка и след като е правил едно и също нещо 10 години продължава да има същите вярвания въпреки че има безброй видими доказателства че има нещо гнило в тази работа дори да нямаш възможност да се добереш до по нагоре и да видиш по голямата картина?

             Възможно ли е чисто теоретично като комарджиите да сте толкова пристрастени към думата инвестиция….толкова зависими от нея щото през годините сте забравили че е възможно човек да се занимава и с нещо друго…. Че вече не можете да си представите живота без казиното? Дали осъзнавате че някой от вас вероятно са в застой с този начин на мислене относно пазара? И не само в застой… точно като комарджиите с година след година със все по малко алтернативи…..в живота си.
             Кво се постига….с подобен начин на инвеститорско мислене? Притъпяване на всякаква минала форма на амбиция….и постепенно свеждане на възможностите ви които сте имали в миналото до надеждата че като се пенсионирате пазара ще ви даде така желаната средна стойност за да си позволите да харчете от спестяванията си.
             Ето тоя Ники…или архитекта кат ги гледам….тях повече ги разбирам. Поемат риск….вероятно осъзнават риска…но поне имат шанс да спечелят много и да мръднат съществено напред и в даден момент със спечелените пари да реализират някакви свои мечти. Може да осъзнават че играят в казино….но може да са развили някакъв усет към това казино и да успяват да откраднат някакви пари от него. Ставайки по добри и с по голям усет при тях има някакво развитие…..разбира се че може да загубят…но ако спечелят ще спечелят наистина пари които си заслужават. Никак не е случайно как много хора занимавайки се с тая работа дълги години…накрая заебават всичко взимат парите и си отварят бар на плажа. Или реализират някаква своя мечта.

             Разбирам поемащите риск пък било и то комарджии….но се вбесявам от предалите се „пасивни „ инвеститори които имат дребни пари абсолютно неподходящи и недостатъчни за пасивно инвестиране.

             Та какъв тип са тези включително и някой от вас вярващи в пазара се питам?

             Дали са тип който може да постигне нещо съществено в живота си или са в действителност лузъри примирили се със съдбата си но отказващи да си го признаят?

             И друго питам…възможно ли е такива хора в даден момент да променят начина си на мислене? Кое е това което ги спира…липса на информация …липса на възможности….или примиряване със съдбата си на риби? Едно е сигурно…причината не е лисата на информация. Щото като нямаш информация я търсиш ….анализираш и променяш начина си на мислене и продължаваш напред.

             Искам да се запитате всеки от вас вярващ още в пазара че дава някакво отражение на реалността и търсещ стойност или растеж. Какво променихте в разбирането си за пазара през изминалите години през които се занимавате пасивно или активно с тоя бизнес?

             Ако отговора е – почти нищо. Реалността е че вие сте във застой. И факта че десет години имате късмет че инвестирането е лесно не променя тоя факт. Който е по важен за вас от процента доходност. Като хора говоря не като пари. Щото ако дойде момент в който инвестирането да не е толкова лесно…вие може да нямате други умения.

             ПС. Въпреки че се изразявам лично към вас….нямам пред вид абсолютно никой конкретно от тук присъстващите а говоря принципно за някой който чете..да се замисли. Нямам пред вид никой конкретно….не за друго а защото аз не ви познавам и не знам зад някой изразен пост който може да говори нещо…кой стои зад него като човек. Затова приемете мислите ми принципно.

             Коментар


             • Според мене нещата трябва да се сведат до вероятности да се спечели или да се загуби при определен времеви хоризонт.

              Ако това се вземе за база, там вече няма причина инвестициите да се делят на стойност и растеж. Голям процент от портфейла ми са американски банки, което минава за стойност. Причината да ги имам е, че веротяността да се спечели от банките дългосорчно е доста голяма, а вероятността да се загуби е малка. Същата работа и с Фолксфаген, купих като избухна кризата точно защото вероятността да се спечели беше много голяма, вероятността от загуба - малка.

              При растежните няма разлика. От Гугъл, Виза, МастърКард, Старбъкс или Home Depot вероятността да загубиш при хоризонт от над 5 г. е минимална. А вероятността да спечелиш много яко е доста голяма. Като ги диверсифицираш и риска за надолу спада още повече.

              Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
              Money, ти не ползваш П/Б а дисконтираш бъдещи парични потоци, което си е баш растеж. Питай примерно някой от тези, които са получили отговор ENTP какво мислят за Гугъл при П/Б 5.
              Last edited by Money; Днес, 01:32.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

               Тези видове психическо поведения , заложени ли са изцяло или се развиват в живота в зависимост кой , какви предизвикателства посреща, Как мислите
               Това е хубав и логичен и важен въпрос.

               Според мен няма нищо заложенно в човек като темперамент или тип характер. Всичко е в резултат на семейство, среда и образование. И след това самочуствието от постигнатите резултати или депресията при провалени проекти в личния и бизнес живота....оформят всички тея уж типове хора. И даже и това не е само. Кво ти се е случвало в живота....опита ти...провалите успехите...това е най важно и начина на мислене. Това формира човека. Няма нищо за цял живот. Абсолютно нищо. Най големия проблем на хората е че не се променят. Страхуват се от промяната.

               скоро бях на среща на випуска ми..никога не бях ходил до момента. 25 и повече години... Аз нямах приятели там...не бях популярен .. . но не бях и аутсайдер. Не бях пълен отличник но бях някакъв отличник. Дори може да се каже че имам повече неприятни спомени от колкото приятни . Нямах ниаккво желание да ходя до сега...но някаква носталгия ме беше хванала моментно и реших да отида. Като напуснах града си....бях изтрил цялото си минало сякаш. И си го казах на който ме пита. Някой каза защитна реакция - точно така. Кво установих. Разбира се беше ясно и преди да отида че аз съм най-напред от всички. Това не ме изненада. Изненада ме тоталния провал на всички най-яки тогава. С изключение на едно момче в ъкъла си което беше доста умерено преди ..в никакъв случай полулярен с много приятели....което е успяло да стане нещо по сериозно ....и единствения с който имаше кво да си кажа.....всичко друго беше булшийт. Най яката мацка от класа с най голямото самочуствие....която завърши с една 5 ца...и която беше тотален фаворит, сред целия випуск....и в която бях почти влюбен а тя не ми обръщаше внимание разбира се....е най големия провал от всякаква гледна точка.
               Това което казвам не е критерии разбира се и е частен случай но.....сега се питам къв щеше да бъде резултата ако тогва бяхме направили този тест тогава? Тотално различен. Всичко което съм аз сега е в резултат на това което ми се е случило. Това което се е случило на някой от тогавашните ми колеги..е в резултат че поради някакви причини лични или случайни... са спрели развитието си ... още тогава и са си останали на същото ниво.

               Тук някой споемена за компаниите - че е важен растежа. Не че на практика точно това е важно...но ако за дадена компания е важен растежа...за човека е важно единственно развитието. А това развитие преминава през честа смяна на начина на мислене на човек което води до разширяване на възможностите му които се откриват пред него. Нищо друго. Това води до типа човек който сме в момента на теста. Но всеки е спосбен след година...да бъде коренно различен..надолу или нагоре.

               Спреш ли да се развиваш....край с човека. А няма как да се развиваш ако не се ПРОМЕНЯШ - ти, принципте ти...и начина на мислене.

               Коментар


               • Да, ако купиш акции (без да имаш контролния пакет) в кофти бизнес, с много активи и кеш, но бизнесът губи всяка година и гори кеша, тогава каква ти е ползата от защитния ров който постепенно бива засипан с чакъл.

                Кешът трябва да го извадиш от сметката. И да сметнеш ликвидационната стойност на дълготрайните материални активи. И да купиш под тази стойност.

                Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

                Едно от малкото неща, за които съм съгласен с теб. П/Б не значи нищо. То значи много, защото това ти е защитния ров. Причината, обаче П/Б да не значи нищо са малоумните счетоводни стандарти. Самият коефициент никога не го гледам.
                Last edited by Money; Вчера, 22:42.

                Коментар

                Working...
                X