Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Всичко е по темата !!!. За Успеха....и причините за него. Искате ли да сте успешни?
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
А ти се амбицираш на политическо-строева тематика Рус-Кит против Запада :-) На мен хич не ми дреме кой е комунист и кой демократ. :-) Написах какво съм видял да се случва как се случва през годините и какво очаквам за бъдещето на тази база. Нямам пристрастия към някоя страна като теб и Пешето :-) Стана малко като с имотиту - не ми се радваш на изнесените факти и прогнози и ставам комунист :-))))
Написах го още в началото примера. В коя Западна страна преди 3-4 години по-голямата част от плащанията в големите градове са били чрез мобилни телефони . Въобще тогава имало ли е такива ?
И да Китайците крадат яко...Копират/крадат/хакват дори чипове. Но това не означава, че не развиват откраднатите технологии. Правят го все по-успешно.
ПП С Бай Пешето имаме малко общо, ама само малко- имам неколко месеца на паметника Левски, ама бързо осъзнах грешката си, че неам връзки за АЕЦ-а, а в Енергопроект не ми се работеше :-)))
Ааа, и аз се сещам че в началото на кариерата си си изгубих няколко месеца в ЦДУ.Last edited by BobyB; 24.06.2021, 08:20.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
А, ясно. Производството... Нямало нужда та са топ процес от ТСМС... Ми нали същото казваме и ние, Китай бълват огромни количества КОПИРАНИ неща, commodity бизнеси, евтинджос демек. Обясни ми все пак - как точно това ги прави технологичен лидер?
И без да задълбаваме, не се ли усещаш как звучиш като Пешо - щом не е с мотика и физически труд/производство, е шашма?
Кои са тия спирачни патенти дето ще изтекат след 20 години? Ти май не познаваш индустрията, ако чакаш на изтичане на патенти си мъртъв много преди тия 20 години.
Написах го още в началото примера. В коя Западна страна преди 3-4 години по-голямата част от плащанията в големите градове са били чрез мобилни телефони . Въобще тогава имало ли е такива ?
И да Китайците крадат яко...Копират/крадат/хакват дори чипове. Но това не означава, че не развиват откраднатите технологии. Правят го все по-успешно.
ПП С Бай Пешето имаме малко общо, ама само малко- имам неколко месеца на паметника Левски, ама бързо осъзнах грешката си, че неам връзки за АЕЦ-а, а в Енергопроект не ми се работеше :-)))Last edited by pesimist4o na kvadrat; 24.06.2021, 01:51.
- 1 like
Коментар
-
Много промиващи статии четеш. ..., но не достатъчно дълбоко ги разбираш :-) Прочети какво ти написа Заплатката да не повтарям,
Вероятно и ти като Боби не си стъпвал в Китай :-)
Няма как да ти дам примери за индустрии които знам от първа ръка кое и как се случва / кръчмарство :-)/ / Производството в тези сектори за 20 години от примерно 20% дял сега е с 95% дял в Китай, а тези по света които още не са затворили сглабят с части от Китай / няколко процента идват от Япония и Тайван , Корея фалира , Щатите е нула от много години, Европа има може би 2-3 фабрики все още които доставят малко семипродукти, - химически вещества от Германия/ ...включително чипове- 100% РД и производство на чиповете е в Китай - няма нужда да са с топ процес от ТСМС/ и затва избрах телефоните. По-ясно от това не може да бъде .
От 0% дял преди 20 години, сега имат към 50%. И причината да не е повече е че не продават в голяма част от света поради патентите / да откраднали са формата на ябълката/, Освен това продажната им цена расте непрекъснато / по-високи маржове/
Предполагам с Боби и двамата сте програмисти и ви убягват някои моменти и последователности в бизнеса . Отново не го пиша да ви обидя, просто имате пропуски щото не сте наясно как се случва производството, после какво се случва с пазарните дялове и последиците от тях. Дано поне да знаете какви са дяловете на Европейските производители на телефони към момента....:-) от лидери в началото... След 20 години , като изтекат спирачните патенти ще осъмнем с 95% Китайски дял при телефоните :-)
И без да задълбаваме, не се ли усещаш как звучиш като Пешо - щом не е с мотика и физически труд/производство, е шашма?
Кои са тия спирачни патенти дето ще изтекат след 20 години? Ти май не познаваш индустрията, ако чакаш на изтичане на патенти си мъртъв много преди тия 20 години.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Нито САЩ, нито Германия, нито Тайван могат да произвеждат сами. Целия свят чака Холандия (ASML) и Германия (Zeiss произвежда огледалата) за тези машини. И причината е споразумение от преди 15 години технологията да е неутрална за всички понеже ЕУВ е високорискова инвестиция тогава си поделиха вложенията и предплатиха машините които можеше да се окаже че не работят или ще се оскъпят още повече (както и стана). Обаче 2019-та Тръмп се обади на ASML да спре доставката на машините за Китай под заплаха за санкции и мита.
Между другото ASML е номер 1 държана от пенсионни фондове в Европа. В Българските пенсионни фондове също беше номер едно само не си спомням дали бондове или директно дялове държаха. Така че като фалира ASML и тухлената пенсиоя сдаде багажа, нищо няма да им остане на повишителите.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
Пич, направо не знам откъде да те почна. Точно мобилните телефони да дадеш за пример... Ми я покажи поне един китаец лидер в бранша? Те дори в хардуера са много назад, в Андроид екосистемата кинти правят Самсунг, китайците повечето са на ръба. А дори и парите които правят Самсунг от телефони са нищо в сравнение с това което прави Гугъл, който обира лъвския дял от цялата екосистема. А в Айфон екосистемата, кой прави парите според тебе? Какво ще кажеш за статистиките според които Епъл обира над 90% от печалбата на цялата смартфон индустрия?
Къде са китайците в тая картинка, какви точно са им иновациите, къде им е лоста? Нито процесор имат, нито операционна система, нито апликейшън платформи. Имат някаква вътрешна на принципа по който направиха Алибаба фактор - копираха Амазон, като забраниха на Амазон да продава в Китай и си назначиха едно дребно ченге за шефче. Същата история с Байду спрямо Гугъл, Уеймо спрямо Фейсбук и прочие. Това как ги прави технологичен лидер, не ми е ясно???
За чиповете вече ти обясниха накратко, а за заплатката само да споменем че ако разбираше нещо, вместо да плямпа глупости, можеше и да ги чукне тия 20 бона. То така става, решили и създали цяла полупроводникова индустрия щото ги погледнали накриво.
Аз не съм бил в Китай, в САЩ съм бил няколко пъти, но не съм обръщал особено внимание на лъскавината и влаковете. Не е сериозно това, дори и между Москва и Питер има излъскан скоростен влак, това прави ли ги технологичен лидер?
В Китай извън лъскавите градове излизал ли си?
Единственото спасение на Западният свят , ако няма коренна промяна в устройството му е политиката на Тръмпи - зверски протекционизъм и мита....
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение
Ами колкото от велосипеди толкова и от електроника разбираш. Китайците може да асемблират телефони, но те нямат нито технологията нито културата да произвеждат продукти като микрочипове - големите играчи там са TSMC(тайван - ми не, не е Китай) и Самсунг(Кореа). Като първите правят на почти всички чиповете в това число на Епъл и АМД, Интел са едни от малкото които си произвеждат сами процесорите, като те самите имат около 15-е фаб-а, 1 от всичките е в Китай и там правят само ССД-та до колкото знам, може и да се асемблират само. Един хуивей имат на който си правят чиповете, но те им резнаха крилата за андроид гугъл/американското правителство.
Отделно всичките мобилни процесори са АРМ и се плащат лиценз на тях, те са британска компания, но наскоро ги купиха Нвидия, които са американска. Обяснено за теб означава, че те ще диктуват как ще се лицензира и плаща ползването на бъдеща интелектуална собственост - тоест архитектурата на процесорите. Та където и да си правиш чиповете си зависим от САЩ.
Там се произвежда евтино, ако искаш качествено си купуваш немско, японско, корейско, американско.
От Китай качествени продукти с добавена стойност няма. Може да си пазаруваш евтини пластмаси, суровини, калъфчета за телефони и какви ли още не боклуци, но качествени коли, инструменти, машини, софтуер и разработки и всичко друго с добавена стойност се прави от запада.
Та не видях къде ти е "показателния" пример за мобилните телефони.
Вероятно и ти като Боби не си стъпвал в Китай :-)
Няма как да ти дам примери за индустрии които знам от първа ръка кое и как се случва / кръчмарство :-)/ / Производството в тези сектори за 20 години от примерно 20% дял сега е с 95% дял в Китай, а тези по света които още не са затворили сглабят с части от Китай / няколко процента идват от Япония и Тайван , Корея фалира , Щатите е нула от много години, Европа има може би 2-3 фабрики все още които доставят малко семипродукти, - химически вещества от Германия/ ...включително чипове- 100% РД и производство на чиповете е в Китай - няма нужда да са с топ процес от ТСМС/ и затва избрах телефоните. По-ясно от това не може да бъде .
От 0% дял преди 20 години, сега имат към 50%. И причината да не е повече е че не продават в голяма част от света поради патентите / да откраднали са формата на ябълката/, Освен това продажната им цена расте непрекъснато / по-високи маржове/
Предполагам с Боби и двамата сте програмисти и ви убягват някои моменти и последователности в бизнеса . Отново не го пиша да ви обидя, просто имате пропуски щото не сте наясно как се случва производството, после какво се случва с пазарните дялове и последиците от тях. Дано поне да знаете какви са дяловете на Европейските производители на телефони към момента....:-) от лидери в началото... След 20 години , като изтекат спирачните патенти ще осъмнем с 95% Китайски дял при телефоните :-)
- 1 like
Коментар
-
Защо чакат машини а не си ги произведат сами? Нали могат всичко да правят - скъпо и качествени също пък поръчват от изостаналите технологично западни компании? Те могат само да крадат както си го написал сам.
Текущата криза за чипове е главно заради три причини - криптото и чиповете за видео карти, огромния скок на АМД и достъпните мобилни телефони, като първо проблем беше рамта преди 2-3 години, но в момента е главно на процесорите. И не е липсващия капацитет а нарастналата нужда от чипове.
Аз ти казах, че Китай няма как специално с чипове да залее каквото и да е поради това че архитектурата е на запада. Единствения начин е да си създадат собствена със собствен софтуер - тогава могат да са лидери. И X86 и ARM са на запада, а реално върху друго няма масов софтуер който да работи.
Китайците докато са социалистическа република никога няма да могат да си разгърнат капацитета. Виж само Северна и Южна Кореа. Южна Кореа макар и много по-малка е в пъти повече развита от Китай технологично, и техните изделия са качествени и могат да градят име за себе си - Хюндай вече се приема за надеждна и добра марка автомобил, за Самсунг смятам няма нужда да говорим - те произвеждат от болтче до кораби. Северна от друга страна не е мръднала от 1940. А в Китай какво става с хората които могат до доведат до някаква иновация като например Джак Ма? Изчезват и биват заплашвани.
Между другото ASML е номер 1 държана от пенсионни фондове в Европа. В Българските пенсионни фондове също беше номер едно само не си спомням дали бондове или директно дялове държаха. Така че като фалира ASML и тухлената пенсиоя сдаде багажа, нищо няма да им остане на повишителите.
Коментар
-
Единствената причина Китай да са назад е че САЩ наложиха ембарго на оборудването за производствения процес, ASML и още няколко по-малки компании спряха доставките на машини поръчани преди 4 години към момента (по толкова се чака че и повече). И от 2 години Китай започна да клонира технологията на цялата верига на доставки от край до край. Това трябваше да отнеме 10 години но вече са много напред и им остава още 3-4 най-много. В същност текущата криза за чипове до много голяма степен е просто липсващия капацитет на Китайски доставки които бяха планирани за доставяне тази година, но останаха неизпълнени. Иначе фабриките в Китай вече са построени но нямат машини.
Веднъж Китай да се сдобие със всичко това ще залее света със евтини чипове и ще има много фалити.
Да не би верно да ти дават 20К ?! :-)
Коментар
-
Мача е приключил за почти всяко / 90%/ производство. Ще напиша тук и задругите коментари по топика.
Кога за последно си ходил и колко пъти си бил в Китай ? В голям град по крайбрежието - примерно Шанхай, Шенжен, Жухай, Гуанчжоу ? Инфраструктурно и технологично са светлинни години пред Европа / за Щатите не знам , не съм ходил/. Най-дребните примери са свръхскоростнте влакове, моста между ХК-Макао-Жухай.... Европа спрямо тях изглежда като България към Европа :-)
И точно така Западният свят Е / в момента/ технологично изостанал от Китай. Дълга им е част от причината, но нещата са комплексни - например наясно ли си че работниците в Китай / поне по крайбрежието и около големите градове са по-добре платени от тези в България ? То цените им на имотите нали все някой трябва да ги плаща...Не става само с ипотечка. Евтиното производстбо опитаха да го изнесат основно във Виетнам, после в Индонезия и Малайзия ...самите Китайци...Обаче се оказа, че на тези места не се получават често задоволителни резултати и Китайците се наложи да правят иновации - вече не взимат технологията и машините от Запад, а си ги правят И сами и ги подобряват и оптимизират. Към това добави и платежоспособният вече вътрешен пазар от 1.5 мкрд / къде е Европа тук/. Та затва Китаеца ще продава химикалки по 5 цента , а Шведа с обема който може да продаде по 15 цента ще фалира на 2-та година.... Вече почти всички как да го напиша семи-продукти за производство се правят в Китай с прилично качество, затворили са целият цикъл. . Но дори и да внасят примерно щото Китаеца ще произведе 1 млрд химикалки по 5 цента ще купи 100 тона мастило от BASF или там който е немец, а Шведа с неговият 1 тон нужда от мастило ще бъде изритан мигновено от Немците...дипломатично....
Та освен иновации и оптимизиране на производството имат и протекционистична политика към вътрешният си пазар - Шведа няма да има достъп до него - ще го баламосват официално години докато не фалира. Добави и това , че Китайците изкупуват Западни нишови конкуренти / примерно с топ качество продукти за лимитиран пазар/ .
Погледни пазара на мобилни телефони как се развива. Къде са Ериксон, Нокиа, Сименс..... Къде бяха преди 10-20 години ? Знаеш ли че може би още имам някъде реплики на Айфон и Верту... ама само на външен вид де , а сега Щатите се чудят как да ги спрат със санкции... Лг затварпт бизнеса си, японците са капут с мобилните телефони от много време, но поне на вътрешният си пазар живуркат.... И пак ми кажи как са технологично Китайците....
ВИЖДАЛ съм го с очите си в няколко сектора как се закрива всичкото Европейско производство защото не е конкурентно, а някой да почне от нулата като семи-продуктите идват от Китай е смешно....
В имотно отношение Китай също е много забавен и е една от мотивациите ми да инвестирам в имоти...., но няма да навлизам в детайли :-)
Къде са китайците в тая картинка, какви точно са им иновациите, къде им е лоста? Нито процесор имат, нито операционна система, нито апликейшън платформи. Имат някаква вътрешна на принципа по който направиха Алибаба фактор - копираха Амазон, като забраниха на Амазон да продава в Китай и си назначиха едно дребно ченге за шефче. Същата история с Байду спрямо Гугъл, Уеймо спрямо Фейсбук и прочие. Това как ги прави технологичен лидер, не ми е ясно???
За чиповете вече ти обясниха накратко, а за заплатката само да споменем че ако разбираше нещо, вместо да плямпа глупости, можеше и да ги чукне тия 20 бона. То така става, решили и създали цяла полупроводникова индустрия щото ги погледнали накриво.
Аз не съм бил в Китай, в САЩ съм бил няколко пъти, но не съм обръщал особено внимание на лъскавината и влаковете. Не е сериозно това, дори и между Москва и Питер има излъскан скоростен влак, това прави ли ги технологичен лидер?
В Китай извън лъскавите градове излизал ли си?
- 3 Харесвания
Коментар
-
Единствената причина Китай да са назад е че САЩ наложиха ембарго на оборудването за производствения процес, ASML и още няколко по-малки компании спряха доставките на машини поръчани преди 4 години към момента (по толкова се чака че и повече). И от 2 години Китай започна да клонира технологията на цялата верига на доставки от край до край. Това трябваше да отнеме 10 години но вече са много напред и им остава още 3-4 най-много. В същност текущата криза за чипове до много голяма степен е просто липсващия капацитет на Китайски доставки които бяха планирани за доставяне тази година, но останаха неизпълнени. Иначе фабриките в Китай вече са построени но нямат машини.
Веднъж Китай да се сдобие със всичко това ще залее света със евтини чипове и ще има много фалити.
Текущата криза за чипове е главно заради три причини - криптото и чиповете за видео карти, огромния скок на АМД и достъпните мобилни телефони, като първо проблем беше рамта преди 2-3 години, но в момента е главно на процесорите. И не е липсващия капацитет а нарастналата нужда от чипове.
Аз ти казах, че Китай няма как специално с чипове да залее каквото и да е поради това че архитектурата е на запада. Единствения начин е да си създадат собствена със собствен софтуер - тогава могат да са лидери. И X86 и ARM са на запада, а реално върху друго няма масов софтуер който да работи.
В Китай от много години имат капацитет да създадат например свой автомобил, който да е много конкуретен на тези от западния свят, но просто не могат. За същото време Корейците направиха поне 3 - Хюндай, Киа и Деу, като от трите само Деу западнаха и добиха имидж на скапани автомобили.
Китайците докато са социалистическа република никога няма да могат да си разгърнат капацитета. Виж само Северна и Южна Кореа. Южна Кореа макар и много по-малка е в пъти повече развита от Китай технологично, и техните изделия са качествени и могат да градят име за себе си - Хюндай вече се приема за надеждна и добра марка автомобил, за Самсунг смятам няма нужда да говорим - те произвеждат от болтче до кораби. Северна от друга страна не е мръднала от 1940. А в Китай какво става с хората които могат до доведат до някаква иновация като например Джак Ма? Изчезват и биват заплашвани.Last edited by pwise; 24.06.2021, 00:21.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Ами колкото от велосипеди толкова и от електроника разбираш. Китайците може да асемблират телефони, но те нямат нито технологията нито културата да произвеждат продукти като микрочипове - големите играчи там са TSMC(тайван - ми не, не е Китай) и Самсунг(Кореа). Като първите правят на почти всички чиповете в това число на Епъл и АМД, Интел са едни от малкото които си произвеждат сами процесорите, като те самите имат около 15-е фаб-а, 1 от всичките е в Китай и там правят само ССД-та до колкото знам, може и да се асемблират само. Един хуивей имат на който си правят чиповете, но те им резнаха крилата за андроид гугъл/американското правителство.
Отделно всичките мобилни процесори са АРМ и се плащат лиценз на тях, те са британска компания, но наскоро ги купиха Нвидия, които са американска. Обяснено за теб означава, че те ще диктуват как ще се лицензира и плаща ползването на бъдеща интелектуална собственост - тоест архитектурата на процесорите. Та където и да си правиш чиповете си зависим от САЩ.
Там се произвежда евтино, ако искаш качествено си купуваш немско, японско, корейско, американско.
От Китай качествени продукти с добавена стойност няма. Може да си пазаруваш евтини пластмаси, суровини, калъфчета за телефони и какви ли още не боклуци, но качествени коли, инструменти, машини, софтуер и разработки и всичко друго с добавена стойност се прави от запада.
Та не видях къде ти е "показателния" пример за мобилните телефони.
- 1 like
Коментар
-
Не се обиждай , но ти си по четенето и ти липсва опит свързан с Китай. Там се произвежда ВСЯКО качество.... за което си платиш....
Търси проблема с качеството на Китайската стока в местните вносители....
Не разбирам от колела и нямам представа кое и как е . мисля че дадох показателен пример за развитието на бизнеса с мобилни телефони. Нещо, което всеки го ''разбира'' и има лесно проследима история.
Та не видях къде ти е "показателния" пример за мобилните телефони.Last edited by pwise; 23.06.2021, 22:58.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнениеМного неща си фантазирате от четене на новинарски сайтове и американски медии.
Производство си има в европа и то много сериозно. Един бърз пример - фабриката на Спринт произвеждат велосипеди за Китай и ужасно много за западна европа, в това число висок клас карбонови. За сметка на това в България не са популярни, но са доста голям играч в бранша на Европейско ниво, за световно не съм сигурен.
Това от нашата умряла икономика, а в западна европа е най-качественото производство на автомобили и машини, може би само в Япония произвеждат и разработват по-качествени продукти. То и за това в китай е престижно да имаш немски автомобил - между 30 и 40% от продажбите на БМВ, Ауди и Мерцедес са за Китай. Как ще ни "превземат" като те нямат култура да създават качествени неща.
Търси проблема с качеството на Китайската стока в местните вносители....
Не разбирам от колела и нямам представа кое и как е . мисля че дадох показателен пример за развитието на бизнеса с мобилни телефони. Нещо, което всеки го ''разбира'' и има лесно проследима история.
Коментар
Коментар