IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение

Джони 2000 г. в кв. Изток, цената на ново строителство беше 400-450 $ на кв. м. в Редута до парка беше 360 $ на кв.м. сам си сметни за 22 г. какво се е случило.
    Ти прочете ли какво написах? Случилото се досега няма никаква връзка с това, което може или не може да се случи идните 20 години. Който си прави изводи за бъдещето на базата на миналото е пълен малоумник.

След 20 години населението на София ще е с 30% по-малко от сега, а празните сгради ще са в пъти повече. Това вече базира на демография, която е катастрофална.

Коментар

• Първоначално изпратено от irish Разгледай мнение

Мисля, вероятността да хвърлиш 11 поредни 6-ци е по-малка от това да уцелиш 6-ца от тотото, ама ме мързи да я смятам точно.

По въпроса за имотите, другата седмица строителя ще ни събира за още кинти. Най интересното е ,че след известно сондиране, се оказва че повечето "съкооператори" са склонни да дадат. Аз лично съм против
      Ще видим какво ще се случи
      Това си е чисто изнудване. Няма право да ти иска повече пари, имате договор. Като не иска да строи - неустойката и кой откъде е.
      Ако утре цените на имотите се сринат ще можеш ли да му искаш да ти възстанови 20% от сумата? Не. Договорът на зелено е свързан с рискове и за двете страни. Няма как едната страна да има право на компенсация, другата не.

Себестойността му е не повече от 800 Евро, преди е била примерно 600. А ти продава сигурно на 2000+ и на всичкото отгоре са му малко. Такива наглеци трябва да се поставят на място. Ако всички собственици му се опънете, няма да има избор.

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Въпросът е сега ако дам 4000 Евро на квадрат, каква ще е цената след 20 години. Ако знам, че ще е 12.000 ще съм ОК. Но знам, че за да стигне 12.000 София трябва да стигне стандарта на Цюрих и Мюнхен, а това няма как да стане и след 200 години.

Досега който е правил инвестиции на базата на отминала информация, винаги е загубил брутално. Затова и няма активни фондове, които да надскочат ETFите дългосрочно. Ако някой е хвърлил 10 поредни пъти 6-ца със зарчето, шансът да хвърли 6-ца при 11-я път си остава 1/6 и какво е хвърлял преди това няма никакво значение.
        Джони 2000 г. в кв. Изток, цената на ново строителство беше 400-450 $ на кв. м. в Редута до парка беше 360 $ на кв.м. сам си сметни за 22 г. какво се е случило.

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Въпросът е сега ако дам 4000 Евро на квадрат, каква ще е цената след 20 години. Ако знам, че ще е 12.000 ще съм ОК. Но знам, че за да стигне 12.000 София трябва да стигне стандарта на Цюрих и Мюнхен, а това няма как да стане и след 200 години.

Досега който е правил инвестиции на базата на отминала информация, винаги е загубил брутално. Затова и няма активни фондове, които да надскочат ETFите дългосрочно. Ако някой е хвърлил 10 поредни пъти 6-ца със зарчето, шансът да хвърли 6-ца при 11-я път си остава 1/6 и какво е хвърлял преди това няма никакво значение.
          Мисля, вероятността да хвърлиш 11 поредни 6-ци е по-малка от това да уцелиш 6-ца от тотото, ама ме мързи да я смятам точно.

По въпроса за имотите, другата седмица строителя ще ни събира за още кинти. Най интересното е ,че след известно сондиране, се оказва че повечето "съкооператори" са склонни да дадат. Аз лично съм против
          Ще видим какво ще се случи

Коментар

• Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

Намерил си 1 период с подобно представяне браво. Ама като сложиш наемите и разходите за съхранение на златото всъщност представянето на златото е МНОГО по-лошо. Това при положение че не са ти пробутали позлатено олово и има кой да ти го купи на нормална/пазарна цена като тръгнеш да го продаваш. Иначе за последните 5-6 години от както Берти го рекламираше е много по-зле, за последните 50-100-150 години също е с пъти по-зле.
            А след описаните събития от предната седмица за пазара на физическо злато у нас почвам да мисля, че дори и кеш е по-добре от него....

Евго, как винаги намираш млади лекари, фитнес инструктори и не знам какви мачовци все още ? В спешното няма ли млади и НЕ татуирани лекарки ?
            Сега се замислих.....ще споделиш ли къде бяха татуировките на този симпатичният и готин и див ? Тези скритите ? :-)

Last edited by ejonny2376; 18.03.2022, 14:50.

Коментар

Намерил си 1 период с подобно представяне браво. Ама като сложиш наемите и разходите за съхранение на златото всъщност представянето на златото е МНОГО по-лошо. Това при положение че не са ти пробутали позлатено олово и има кой да ти го купи на нормална/пазарна цена като тръгнеш да го продаваш. Иначе за последните 5-6 години от както Берти го рекламираше е много по-зле, за последните 50-100-150 години също е с пъти по-зле.
              А след описаните събития от предната седмица за пазара на физическо злато у нас почвам да мисля, че дори и кеш е по-добре от него....

Евго, как винаги намираш млади лекари, фитнес инструктори и не знам какви мачовци все още ? В спешното няма ли млади и НЕ татуирани лекарки ?
              Сега се замислих.....ще споделиш ли къде бяха татуировките на този симпатичният и готин и див ? Тези скритите ? :-)
              Татуировките бяха на ръцете.

Имаше и готина лекарка, младичка, мила, много добра, ако мога ще я потърся, точно като за мен е.
              Вторият млад лекар се държеше cocky с колежките си.

През 2018 есента Наполеоните вървяха евтино, които е купил тогава и продаде сега, по 200 лв печалба прибира.

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Да ти кажа, че от 2000 г. до 2022 г. златото е поскъпнало 5 пъти, също както НИ в София.

Така че то запазва стойността на парите без да ги увеличава. А за 22г. един малък апарт се е изплатил от наеми 1-2 пъти поне.

Наистина селяните (арендатори и работници) много лъжат и не искам да се занимавам с тях, по принцип,

Наскоро се запознах с 2-ма млади лекари от Спешното. 2 различни типа, но много интересни.

Единят малко див, с татуировки, каза, че бил работил в Латинска Америка.

Другият, много симпатичен, готин, културен и внимателен (европейски тип). И двамата около 30-годишни.

Поздрави

Коментар

• https://www.dnes.bg/rusia/2022/03/18...-kopche.523828

Пентагонът предупреждава: Путин е близо до натискане на ядреното копче
                  Войната между Русия и Украйна продължава 23-и ден

Коментар

Златото го разбрахме предната седмица у нас как е.... Не искат да ти го продават....:-)))) А като ти се наложи да го продадеш / тип Украйна ситуация/ гледай на колко ще ти го купят :-))) Разбира се доходността от него е пъти по-малко от имотите , а риска до небето от различно естество.
                    ЗЗ е ок само в твоят вариант - бизнес. При рента е ходене по мъките за 1000 лева на година... - още ми се крие 1 арендатор за 50 лева от миналата година, а друг има да ми дава 10 чувала жито и пак се крие ...нямал бил миналата година бил го продал, ама и пари нямал.... Да нося ли ловната пушка ? И не, няма алтернативни арендатори / онзи с 50-те лева е алтернативата/
                    Стартъпи има купища особено в дот ком ерата. Върха са.
                    Металите / особените / са като златото... ама по-зле. Виртуално през посредници аре по-добре не....

Кажи за картинката какво е ?
                    Да ти кажа, че от 2000 г. до 2022 г. златото е поскъпнало 5 пъти, също както НИ в София.

Така че то запазва стойността на парите без да ги увеличава. А за 22г. един малък апарт се е изплатил от наеми 1-2 пъти поне.

Наистина селяните (арендатори и работници) много лъжат и не искам да се занимавам с тях, по принцип,

Наскоро се запознах с 2-ма млади лекари от Спешното. 2 различни типа, но много интересни.

Единят малко див, с татуировки, каза, че бил работил в Латинска Америка.

Другият, много симпатичен, готин, културен и внимателен (европейски тип). И двамата около 30-годишни.

Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от Ламбура Разгледай мнение
                      Владислав Панев: "Обявяването на форсмажор крие огромни рискове при неясни ползи. Вижте Полша с близо 2 млн бежанци и доста по-сериозни стопански и всякакви други отношения с Украйна. Там форсмажор няма. Това може да отвори огромна порта за злоупотреби и в крайна сметка е риск за пазарната икономика. Представете си, че сте купил апартамент на зелено, платили сте половината от цената и чакате строителя да го завърши. Ами той може да се позове на форсмажора и да ви поиска с 30% повече, защото заради войната цената на арматурното желязо и на алуминия е скочила. Това е страхотен риск за доверието в стопанските отношения. А ако няма доверие, няма и икономика, няма и доходи."
                      Така е ,Панев е прав в тезата :

1.Строителя и без това си е измекяр по природа ,представям си да му се даде свобода да си играе с цените на зелено с форсмажорни клаузи ....тук даже нямам и думи да се изкажа
                      2.Като цяло с продажбите на зелено и с форсмажор и без форсмажор е видно че строителите си правят каквото искат защото самите договори за зеленото нямат абсолютно никаква тежест като договори .
                      3.От горните точки следва че е нужна силна законова регулация на тези отношения -има практики от други държави с намеса на нотариуси стоп сметки и защита на парите на самите платци ,така че строителя да знае че ако построи ще си вземе парите ,но ако не построи да се оправя той с грубия строеж и да фалира

Коментар

• Владислав Панев: "Обявяването на форсмажор крие огромни рискове при неясни ползи. Вижте Полша с близо 2 млн бежанци и доста по-сериозни стопански и всякакви други отношения с Украйна. Там форсмажор няма. Това може да отвори огромна порта за злоупотреби и в крайна сметка е риск за пазарната икономика. Представете си, че сте купил апартамент на зелено, платили сте половината от цената и чакате строителя да го завърши. Ами той може да се позове на форсмажора и да ви поиска с 30% повече, защото заради войната цената на арматурното желязо и на алуминия е скочила. Това е страхотен риск за доверието в стопанските отношения. А ако няма доверие, няма и икономика, няма и доходи."

Коментар

• Инфлацията се оказа не толкова преходна и Федералният резерв извади оръжията си в борбата срещу ръста на цените.

Повишаването на лихвените проценти – основният инструмент на централната банка на САЩ за ограничаване на нестабилните цени – в най-добрия случай е тъп инструмент и досега председателят на Фед Джером Пауъл не е склонен да посегне към него, камо ли да го използва.

Дейвид Розенберг очаква атаката на Фед срещу инфлацията, която започна в сряда с първото от очакваната серия от увеличения на лихвените проценти, да убие дракона на инфлацията в САЩ - на висока цена.

Инвеститорите, свикнали с лесни пари и стремителни печалби в акции, недвижими имоти и други чувствителни към лихвите активи, разбираемо се надяват и дори очакват Фед да създаде меко кацане на американската икономика, подобно на Златокоска.

Но Розенберг, широко следваният президент и главен икономист и стратег на базираната в Торонто Rosenberg Research & Associates Inc., е убеден, че Фед ще победи инфлацията толкова силно, че икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия още това лято.

Всъщност Розенберг вече вижда доказателства за забавяне на икономиката, което за него прави времето на Фед под въпрос и само засилва неговия призив за рецесия – цикъл, който може да не приключи само с една рецесия. Бяха необходими две болезнени рецесии, през 1981 и 1982 г., на тогавашния председател на Фед Пол Волкър – покровителят на борците с инфлацията и модел за подражание на Пауъл – за да погребе инфлацията от десетилетие и да възкреси икономиката и фондовия пазар на САЩ.

Скоростта увеличава потискането на търсенето, но когато отидете твърде далеч, го смазвате. Произтичащата рецесия е отрицателна за цените на жилищата, дискреционните акции на потребителите и хубавите за ползване стоки и услуги и положителна за държавните облигации и производителите и доставчиците на основни потребителски стоки, здравеопазване и лекарства, енергия, храна и други неща, от които хората се нуждаят винаги.

Инвестирането при такива условия е предизвикателно и избирателно, но инвеститорите трябва да играят ръката, която им се разпределя.

Не е изненадващо, че икономическите и пазарни перспективи на Розенберг не се споделят популярно в момента. Но както обичат хората да закват: „Предупредението е въоръжение“.

„Пауъл каза, че [бившият председател на Фед] Пол Волкър е „най-великият държавен служител“. Това е всичко, което трябва да чуете. Как този най-великият от тях уби инфлацията? Чрез последователни рецесии в началото на 80-те години. На Волкър се приписва началото на светски двудесетилетия дълъг бичи пазар и икономическа експанзия, но само чрез унищожаване на инфлацията чрез последователни рецесии“, каза Розенберг в специално интервю за финансовото издание Market Watch.

Би било чудесно, ако Фед беше умел в отглеждането на храни и изпомпването на петрол и възкресяването на нарушените вериги за доставки, но единственият начин Фед да бъде в състояние да ограничи инфлацията, като натиска разходите, която имаме в момента, е чрез рецесия. Ще е необходимо унищожаване на търсенето, за да се намали инфлацията, смята още Розенберг.

„Пазарът на жилища е в поне толкова голям балон, колкото и фондовия пазар. Когато погледнете ценовото действие, това е абсолютно невероятно. Тенденцията на годишния ръст в цените на жилищата в страната е 19%. Вече сме преминали предишни пикове на балон в края на 70-те, средата на 80-те и средата на 2000-те. Ще имаме от 20% до 30% мечи пазар на жилищни имоти и това е благотворително. Спрямо общата инфлация жилищата са надценени с 35% и с 27% спрямо заплатите. Цените на жилищата спрямо жилищните наеми са с 25% надценени по стандартите от миналото. Еднофамилната къща сега поглъща повече от осем години лични доходи на американците, което е почти 50% по-високо от средното от 1968 г. На нормален пазар са необходими пет години доход, за да се купи еднофамилно жилище.“, допълва експертът.

Жилищата, подобно на акциите, които са дълготраен актив и се облагодетелстват от години на акомодационна парична политика, отново са впримчени в бъркотия от ценови балон. Коефициентът на съотношение цена-приход е точно там, където беше през 2006 и 2007 г. Тогава никой не искаше да повярва и като говорим за жилищата, които днес са в балон, сякаш казах на някого, че детето им е грозно.
                          Last edited by nkavrakov1982; 18.03.2022, 11:56.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceco666 Разгледай мнение
                            Изглежда няма да има “форсмажор” за строителите.
                            Една грешка по-малко.

Коментар

• https://www.infostock.bg/infostock/c...ite-i-aktsiite
                              Д. Розенберг: Предстои спад при цените на имотите и акциите

18 Март 2022 10:00

Коментар

• Изглежда няма да има “форсмажор” за строителите.
                                Дневник - Най-важното и най-новото, Избрано съдържание от България и света, Новини, Анализи, Видео, Фотографии.

Коментар

Working...
                                X