Първоначално изпратено от ejonny2376
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Last edited by 20000леваЗАПЛАТА; 16.05.2022, 23:57.
-
Първоначално изпратено от Pringles Разгледай мнение
Никакви данъци за притежание на имота, при продажбата се лъже за цената, за да се скрият още, смешни такси смет, 10% плосък, никакво управление на етажните собствености, пълна липса на строителен контрол - незаконно увеличаване на площта, нови надстроявания, холокухни и т.н. Притежаването на имот у нас е почти без разходи отвъд входната врата, достатъчно е само да притежаваш и увеличаваш личното си богатство. 0 риск за %ти нагоре в зависимост от района. После се чудите защо никой не иска да чуе за друга инвестиция - защо му е?
Вместо да раздават по 25 стинки на литър да направят електронно правителство. Сигурно ше намалят разходите на бизнеса с поне 20%. Естония е по-малка от София и естествено с по-малко ресурси от България, но отдавна направиха e-residency и свалиха бизнес разходите до толкова, че печелят даже от такси на чужди компании регистрирали се в Естония без да имат бизнес там. Вижте колко компании са регистрирани в Естония и колко в България , при условие , че техните данъци са по-високи (поне на хартия). Просто имат по-добър бизнес климат, данъчното законодателство е логично и предвидимо. Наемете хората които са сетнали тяхната система. Дайте им каквото искат , пари, % и пуснете бизнеса да работи. В България бюрокрация, корупция, висок CODB , не знаеш кое е порблем, кое причина и кое следствие. Данъка се води 10% , но разходи не се признават, колата карана ли е в Неделя, а компютъра ползва ли се да си проверяваш личния емаил ... една камара безмислени тъпизми , които няма как да се енфорсват и служат само като тояга в ръцете на правителството. Накрая се оказва , че ефективния данък въобше не е 10% и като сложиш разходи за счетоеодство, глоби, подкупи и т.н специално за малък бизнес може да излезне по-евтино да работи в Германия отколкото в България. Да се завърши гаврата, запазете всичко както си е било 30 години, дайте на мизерниците по 25 стинки на литър бензин и се чудете зашо 1-2 милиона са напуснали страната.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от manyyy Разгледай мнение
Честно казано нямам идея за трудовото възнаграждение в ИТ сектора, никога и не съм се интересувал.Попаднах на този сайт с информация, нямам идея дали е актуална и коректна.
https://dev.bg/digest/zaplatite-v-it-sektora/
С една дума - за да получаваш една добра европейска заплата (примерно 3500 Евро нето), трябва да си в топ 5% сред специалистите, в една от топ 5% компаниите, в най-високо платения бранш в България. Колко хора са това? Една шепа.
И пак - с тези 3500 Евро не можеш да си позволиш нищо - просто защото качествените продукти ги няма в България. Ако ще караш БМВ примерно, то е по-добре да го караш в Германия, защото има пътища. Тук го съсипваш за нула време и няма как да изпиташ каквото и да било удоволствие от него. Има още стотици такива примери. Така че при тези условия разликата между заплата от 5000 лева и заплата от 15000 лева е почти никаква. Чак при едни 50к месечно може да се каже, че саможертвата да живееш в БГ си струва, заради ниското данъчно облагане преди всичко. Тук изкарваш парите и ги облагаш, харчиш ги навън.
В България не виждам как може да се живее човешки - чист мазохизъм. Човешкото е не просто да имаш пари - човешкото е да имаш сигурност и условия. Тук дори с пари не можеш да си купиш тези неща.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Добре, да речем че излезя от акциите сега на минутата. Какво точно предлагаш да купя? Онзи кофтор в Яворов за 245к, който е пред срутване? Пазарът не предлага абсолютно нищо адекватно в момента. Разбирам да хвалиш имотите, ако бяха някаква сериозна алтернатива. Като няма предагане, в какво точно да инвестираш?
Уточни също така как едно ИТ с да речем 6-7000 лева нетна заплата (което си е в топ 5% за бранша у нас) може да живее човешки с тези пари. Какво точно може да си купи с тях, освен ексурзии извън БГ? Имот е ясно, че не може, освен ако не пести по 5к лева месечно в продължение на 10 години, за да успее да събере едни 300к Евро - минимумът за малък тристаен.
Според мен каквато и сума да получаваш, в България, няма за какво да се изхарчат тези пари -качеството на абсолютно всички стоки и услуги е под всякаква критика. Пак опираме до вносни стоки, които в Германия ги получаваш на по-добра цена оттук.
https://dev.bg/digest/zaplatite-v-it-sektora/
Коментар
� -
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Поредният дето копае гроба на българските ИТ-та. Ми да беше станал и ти ИТ бе, щеше да си живееш човешки тук вместо да мизерстваш по света като Жонката в Манхайм, Симбата в Мюнхен, оня лузър от Виена в социалната квартира и други подобни перонци. Хич не ме плаши "краша на борсата". За стотен път повтарям, че истинският ръст при имотите ще почне когато народът спре да "инвестира" в измишльотини. Ще ти дам същия съвет като на Жонката - преглътни загубата и излизай от смотаните си акции докато можеш.
Уточни също така как едно ИТ с да речем 6-7000 лева нетна заплата (което си е в топ 5% за бранша у нас) може да живее човешки с тези пари. Какво точно може да си купи с тях, освен ексурзии извън БГ? Имот е ясно, че не може, освен ако не пести по 5к лева месечно в продължение на 10 години, за да успее да събере едни 300к Евро - минимумът за малък тристаен.
Според мен каквато и сума да получаваш, в България, няма за какво да се изхарчат тези пари -качеството на абсолютно всички стоки и услуги е под всякаква критика. Пак опираме до вносни стоки, които в Германия ги получаваш на по-добра цена оттук.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение
Отдавна не са евтини нашите програмисти и доста сериозни неща се разработват тук.
Като цяло, говориш наизуст
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
На едно мнение сме, което е парадоксално след като ти смяташ , че инфлацията вдига покупателната способност а аз смятам обратното. Механичното качване на пенсиите с 21% ше качи инфлацията и ше се самообезмисли. Има хора на които трябва да им се помага , но те не са само пенсионери. Има и пенсионери с по-високи доход от работеши хора, които нямат нужда от помощ. Ако ше трябва да се помага на някой трябва да е по доход а не по произход на дохода.
Това с бензина пък е невероятно малоумие. Карането на кола не е човешко право и не се гарантира никъде. Който иска да кара кола да си плаща цената. Ако не може, за какво са тия субсидии за БДЖ и транспортните фирми ? На всичкото отгоре тия 12.50 помощ за бензин месечно хем са смешни хем ше генерират повече разходи от сумата за помощта. Тока, газта и прочие за промишлеността не могат да се пипат. Производителността и сега е в пъти по-ниска отколкото за Запад, остава да бизнеса да плаша и суровините като на Запад. Сложи им акциз, убий 30% от малките компании и после се чудим шо търговското салдо е отрицателно. Ако се оставят малките фирми да изпофалират после ше трябват 20-30 години възстановяване и вместо да събира данъци от фирмите и работешите в тях, държавата ще раздава социални помощи и ше плаща здравни застаховки.
Имотните данъци трябва да се вдигнат. Който има wealth да си поема социалната цена. Гърците , като опря ножа до кокала, направиха точно това. Хем при тях в най-голямата криза стандарта пак беше по-висок от този в България в добрите времена. С имотите пари се перат лесно , но имотен данък се крие трудно. Та това ше е един евтин начин да се обложат по-заможните , без да се закачат бедните. В цял свят я има концепцията за основно и неосновно жилише и неосновните се облагат в пъти по-високо. В България така ли е? Колкото и да ми харесва плоския данък, той наказва бедните повече от богатите, докато имотния данък би бил по-справедлив.
Другото , което не трябва да се пипа е ДДС. Той облага директно потреблението.и може да се диференцира по продукти. Да свалиш ДДС-то на ресторантите заради кризата е ебати малоумието. Ми сори, но не се очаква по време на криза всички ресторанти да оцелеят. При кризата хората няма да могат да си купуват и коли, дрехи, обувки, мебели и т.н. и на тях ли ше им свалим ДДС-то ?
Коментар
� -
Първоначално изпратено от lefti Разгледай мнение
Точно така! И кола под евро 4 - 1000 лева. данък минимум. В центъра зоната трябва да е поне 5лв. на час. София е мега мръсен град и нищо не се прави по въпроса -- от години само си проветряват устите. Таралясници паркирани навсякъде. Повечето я се палят един път седмично я не. Градът е замязал на автоморга. В много квартали народа върви по улицата, вместо по тротоара, който е превърнат в паркинг. И въвеждане на ограничение на скоростта 50 по булевардите и 20 в кварталните улици... като не те устройват по-горните точки си хващаш метрото и хвърчиш...
Коментар
� -
На едно мнение сме, което е парадоксално след като ти смяташ , че инфлацията вдига покупателната способност а аз смятам обратното. Механичното качване на пенсиите с 21% ше качи инфлацията и ше се самообезмисли. Има хора на които трябва да им се помага , но те не са само пенсионери. Има и пенсионери с по-високи доход от работеши хора, които нямат нужда от помощ. Ако ше трябва да се помага на някой трябва да е по доход а не по произход на дохода.
Това с бензина пък е невероятно малоумие. Карането на кола не е човешко право и не се гарантира никъде. Който иска да кара кола да си плаща цената. Ако не може, за какво са тия субсидии за БДЖ и транспортните фирми ? На всичкото отгоре тия 12.50 помощ за бензин месечно хем са смешни хем ше генерират повече разходи от сумата за помощта. Тока, газта и прочие за промишлеността не могат да се пипат. Производителността и сега е в пъти по-ниска отколкото за Запад, остава да бизнеса да плаша и суровините като на Запад. Сложи им акциз, убий 30% от малките компании и после се чудим шо търговското салдо е отрицателно. Ако се оставят малките фирми да изпофалират после ше трябват 20-30 години възстановяване и вместо да събира данъци от фирмите и работешите в тях, държавата ще раздава социални помощи и ше плаща здравни застаховки.
Имотните данъци трябва да се вдигнат. Който има wealth да си поема социалната цена. Гърците , като опря ножа до кокала, направиха точно това. Хем при тях в най-голямата криза стандарта пак беше по-висок от този в България в добрите времена. С имотите пари се перат лесно , но имотен данък се крие трудно. Та това ше е един евтин начин да се обложат по-заможните , без да се закачат бедните. В цял свят я има концепцията за основно и неосновно жилише и неосновните се облагат в пъти по-високо. В България така ли е? Колкото и да ми харесва плоския данък, той наказва бедните повече от богатите, докато имотния данък би бил по-справедлив.
Другото , което не трябва да се пипа е ДДС. Той облага директно потреблението.и може да се диференцира по продукти. Да свалиш ДДС-то на ресторантите заради кризата е ебати малоумието. Ми сори, но не се очаква по време на криза всички ресторанти да оцелеят. При кризата хората няма да могат да си купуват и коли, дрехи, обувки, мебели и т.н. и на тях ли ше им свалим ДДС-то ?
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Колега немам сили да пиша за всичко. Моля ползвайте гугъл защото явно не сте бил в България и Европа в последните поне 20 години....
Олеле мале тръстове не знам си какво за апарт за 300-400К....
Апартите у нас ги купувам аз с финансирането на тъщата, а се водят и на името на жената . Глей ква несправедливост :-))))
П.С. За Гърция няма да споря. Каквото знам го знам от гърци , но може да е персонално или те да са в грешка.Last edited by segato; 16.05.2022, 22:08.
Коментар
� -
Този ти пост ,ме наведе на мисълта за начините за купуване на жилиша. Как купувате жилиша в България ? Има ли някаква абстрактна форма да се купи жилище през компания или тръст и после да се сменят принципалите а не да се прехвърлят жилишата ?
Олеле мале тръстове не знам си какво за апарт за 300-400К....
Апартите у нас ги купувам аз с финансирането на тъщата, а се водят и на името на жената . Глей ква несправедливост :-))))
ПП Сега видях в другият пост поредната цифрова фантазия. Колега направо се чудя как придобивате инфо, за да формирате мнение.
Добре че кризата в Гърция приключи, че да видим как е в момента:
Local Purchasing Power in Sofia is 33.08% higher than in AthensLast edited by pesimist4o na kvadrat; 16.05.2022, 21:52.
- 2 Харесвания
Коментар
� -
Аз пък ше ти дам един съвет като за теб. Използвай информацията която имаш , не тази която си си измислила. Нямаш идея дали имам акции, имоти, крипто или съм пъпчив студент пишещ от обшия компютър в библиотеката. В България има ИТ само зашото е dirt cheap и трудовото законодателство е врата в полето. Рейтовете са по-ниски от Индия, качеството е подобно на това в Индия и е в по-близка часова зона. От друга страна няма капацитет и цените стигнаха приемливия максимум. Радвайте се на 5000 лева заплата и го давайте по-лежерно за да си ги харчите по-дълго.
Като цяло, говориш наизуст
- 3 Харесвания
Коментар
� -
Вестибюлът не е лошо нещо. Въпрос на предпочитание. В случая ценното е локацията.
Смяташ ли, че от 2014 досега доходите са порастнали 2,8 пъти? А БВПто?
Има нужда от спешна корекция на цените и отрезвяване.
Коментар
� -
Понеже си скаран със сметките (20% от нещо е многократно повече за теб), отново не си в състояние да отговориш смислено на конкретния ми анализ, подкрепен с точна калкулация.
Влез сам в imot.bg и виж какво може да се наеме за 1000 Евро месечно.
Ето ти още един пример (имот, чиято справедлива цена е 245.000 Евро), а в момента се продава за 500к:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...v6b&f1=1&fe7=1
Няма защо да влизам никъде. Все пак и аз отдавам под наем туй онуй и имам идея кое колко върви / от началото на годината 10%+/ А ЕПК-та не ме интересуват.....
Коментар
� -
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Поредният дето копае гроба на българските ИТ-та. Ми да беше станал и ти ИТ бе, щеше да си живееш човешки тук вместо да мизерстваш по света като Жонката в Манхайм, Симбата в Мюнхен, оня лузър от Виена в социалната квартира и други подобни перонци. Хич не ме плаши "краша на борсата". За стотен път повтарям, че истинският ръст при имотите ще почне когато народът спре да "инвестира" в измишльотини. Ще ти дам същия съвет като на Жонката - преглътни загубата и излизай от смотаните си акции докато можеш.
- 1 like
Коментар
�
Коментар