IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наемите в София

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
    Наемите бавно пълзят на горе. Очакванията са с повишението на лихвените проценти, на ипотечните кредити, с прогнозни стойности от порядъка на 7% след 12м. Наемите, да продължат възходящата си посока.
    .
    Глупости на търкалета.
    Липсва ви елементарно икономическо разбиране !
    Моля не въвеждайте в заблуждение хората.
    Повишават ли се лихвените нива ,няма как да растат наемите !
    Напротив ,точно обратното ! икономиката се задушава и цените на НИ падат,съответно с тях и наемите
    В БГ е още по-тежка ситуацията понеже имаме огромен дирижабъл с хелии в НИ
    Повишаването на лихвите е това което спука вече този балон !
    Никакво увеличение на наемите не се очаква.Точно обратното .

Коментар

• До сега заради ниските лихви по ипотечните кредити, много хора под наем избираха да закупят имот. От което наемният пазар малко или много страдаше. Сега с обръщането на монетарната политика, в резултат на което кредитите поскъпват и не по-малко важното, отпускат се все по-трудно и при други условия.
      Също така, вече много от фирмите върнаха служителите си в офисите, а университетите прекратиха дистанционното обучение. В резултат на тези фактори, наемният пазар ще се засили.

Коментар

• Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
        Наемите бавно пълзят на горе. Очакванията са с повишението на лихвените проценти, на ипотечните кредити, с прогнозни стойности от порядъка на 7% след 12м. Наемите, да продължат възходящата си посока.

Друг фактор е и планираните увеличения на МРЗ, за следващите години.
        Пълзят, ама къде е Пасъм-чо, той нали твърдеше, че само важи за търговски имоти, за жилищни не важало увеличението, този участник да не си е овързал кабела от компютъра около врата? Не съм го чел скоро...

Коментар

• Наемите бавно пълзят на горе. Очакванията са с повишението на лихвените проценти, на ипотечните кредити, с прогнозни стойности от порядъка на 7% след 12м. Наемите, да продължат възходящата си посока.

Друг фактор е и планираните увеличения на МРЗ, за следващите години.
          Last edited by KalinG; 12.05.2023, 20:48.

Коментар

• От лятото на 2022 г. наемите се качват заедно с инфлацията и днес средният за двустаен е 800 лв. месечно.
            https://www.capital.bg/biznes/imoti/...e_se_zadurjat/

Коментар

• Първоначално изпратено от lefti Разгледай мнение

Кой прави основен ремонт на имот, който отдава, през пет години. Да си каже, ако има... . Ти и като собственик за лично ползване няма да го правиш през пет години.
              Ако се целиш в по-платежоспособни наематели с панелна гарсониера и 15к ремонт се обади като ги намериш да те поздравя искрено за успеха.
              Иначе математиката е точно такава -- ако си купил последните години няма избиване, губи се и всякаква икономическа логика, освен ако парите не са ти от тотото лесно дошли -- лесно отишли.
              Ако си наследил или откупил частите от други съсобственици на жилището (както е в огромна част от случаите) ще сваляш не от 600 на 500, ако трябва и няма кой да ти го наеме и на 400 ще отидеш и ще се радваш, че въобще някой ти го обитава. Щото дай да не се лъжем -- за форумните милионери са няколко по-изискани питиета в петъчната вечер, но за скромна персона като мене това са 3-4-5 чисти хиляди лева на година, които при правилно взети решения си се трупат неусетно и през годините носят още пасивен доход и т.н.

Та няма такова нещо като инфлация и цена на ремонта. Това са субективни фактори. Когато няма търсене -- сваляш цената до точката, в която ще ставаш все по-изобретателен да я оправдаеш и да ти излиза сметката. Както се казва -- понякога трябва и да си просто в играта .
              Такива лафчета "аз под ххххх наем няма да отдавам, щото НЕ ми излиза сметката" са подходящи за разтягане с комшиите пред блока или с маститите форумни лендлордове. Щото ти, за да си го пуснал за отдаване този имот означава, че си направил вече ремонта, режийните на входа си вървят, данъка пак си е данък всяка година и покривът и на празен апартамент пак се сменя -- отвреме навреме...
              Ми не, сваляш цената докато не прецениш че под тази цена е по- добре да си го ползваш за сбирки с приятели без да ти мрънка жената или ако има вариант да поканиш някоя кака

Коментар

По принцип съм съгласен с тебе -- има и такива хора. За съжаление обаче, конкуренцията при наемите и за намирането на качествени наематели е жестока. Много се промениха нещата отпреди 10-15 години -- младите понамаляха и всеки, който се види с малко по-читав доход се оглежда за купуване.
                И аз бих се съгласил с теб. Държавата се прави с хора. Тези, които се оглеждат за купуване, те поддържат цените на имотите. Те явно не са толкова малко множество, защото няма цунами на разпад на цените, а има подкрепа на цените в столицата и други големи градове в България. Съгласи се и с друго, ако даден мъж, глава на семейство през 2017г. е бил на 40, сега на колко ще е докато чакал 6г. да паднат цените на имотите, а през 2029г. на колко ще бъде този "млад" новодомец?

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение

Честно казано, не съм пробвал да отдавам новата ми Редута за подобна обидно ниска цена, но с интерес прочетох твое предишно мнение, че би намалил наем от 600, на 400 лв. само и само за да задържиш наемател!!! Това би било валидно за някоя баба, с 300лв. пенсия от които дава две трети за лекарства и хляб и кисело мляко, без достойна финансова подкрепа от наследниците. Повярвай , обаче, че има море от хора в Столицата, които не само не отдават на занижена цена, ами направа са потресени от предложението, въобще да отдадат празния си имот. А, това са много хиляди хора, повярвай!
                  По принцип съм съгласен с тебе -- има и такива хора. За съжаление обаче, конкуренцията при наемите и за намирането на качествени наематели е жестока. Много се промениха нещата отпреди 10-15 години -- младите понамаляха и всеки, който се види с малко по-читав доход се оглежда за купуване.

Коментар

Твойте, слатинските, и те ли вървят по толкова, или си отворен за преговори?
                    Честно казано, не съм пробвал да отдавам новата ми Редута за подобна обидно ниска цена, но с интерес прочетох твое предишно мнение, че би намалил наем от 600, на 400 лв. само и само за да задържиш наемател!!! Това би било валидно за някоя баба, с 300лв. пенсия от които дава две трети за лекарства и хляб и кисело мляко, без достойна финансова подкрепа от наследниците. Повярвай , обаче, че има море от хора в Столицата, които не само не отдават на занижена цена, ами направа са потресени от предложението, въобще да отдадат празния си имот. А, това са много хиляди хора, повярвай!

Коментар

• Първоначално изпратено от Silveto Разгледай мнение
                      Възмутена съм и искам да споделя, че няма как наема в Надежда или Овча купел да е същия като този в Манастирски ливади, естествено, че се определя спрямо квартала. Като цяло са много скъпи, сравнение с някои по-големи градове в Европейския съюз. Но, пък всяко едно удобство има и своята цена. Затова има наем- депозит и т.н. А, при наематели, няма как да няма и щети след това.. Но, това е въпрос на риск и късмет, на какви ще попаднеш....
                      От какво сте възмутена госпожо ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
                        За да наемете самостоятелна къща, трябва да платите над 2000 евро на месец.

https://trud.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D...2%D1%80%D0%BE/

Твойте, слатинските, и те ли вървят по толкова, или си отворен за преговори?

Коментар

• За да наемете самостоятелна къща, трябва да платите над 2000 евро на месец.

https://trud.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D...2%D1%80%D0%BE/

Коментар

• Възмутена съм и искам да споделя, че няма как наема в Надежда или Овча купел да е същия като този в Манастирски ливади, естествено, че се определя спрямо квартала. Като цяло са много скъпи, сравнение с някои по-големи градове в Европейския съюз. Но, пък всяко едно удобство има и своята цена. Затова има наем- депозит и т.н. А, при наематели, няма как да няма и щети след това.. Но, това е въпрос на риск и късмет, на какви ще попаднеш....
                            Повече от красива

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

Ти прочете ли въобще какво съм написал? Човека пише, че щели зимата да спаднат наемите, тоест от сегашните 600 лева дето си писал да почнеш да го даваш същия имот на 500лева. Въпреки инфлацията и т.н. Тия самостоятелни ремонти не знам кой си ги прави, ако имаш наемател момиче примерно ще си смени само кухнята или ще си купи и монтира нова пералня примерно? Всеки ремонт на апартамента, на входа, на покрива, асансьора и т. н. са разходи на наемодателя и няма как след като цените им се вдигат наема да пада, в най- добрия случай ще се задържи на същото ниво или ще се покачва плавно. Пак казвам ЕДИНСТВЕНИЯ вариант за спад на наемите е спад в цената на имотите за да може да излезе сметката.
                              Кой прави основен ремонт на имот, който отдава, през пет години. Да си каже, ако има... . Ти и като собственик за лично ползване няма да го правиш през пет години.
                              Ако се целиш в по-платежоспособни наематели с панелна гарсониера и 15к ремонт се обади като ги намериш да те поздравя искрено за успеха.
                              Иначе математиката е точно такава -- ако си купил последните години няма избиване, губи се и всякаква икономическа логика, освен ако парите не са ти от тотото лесно дошли -- лесно отишли.
                              Ако си наследил или откупил частите от други съсобственици на жилището (както е в огромна част от случаите) ще сваляш не от 600 на 500, ако трябва и няма кой да ти го наеме и на 400 ще отидеш и ще се радваш, че въобще някой ти го обитава. Щото дай да не се лъжем -- за форумните милионери са няколко по-изискани питиета в петъчната вечер, но за скромна персона като мене това са 3-4-5 чисти хиляди лева на година, които при правилно взети решения си се трупат неусетно и през годините носят още пасивен доход и т.н.

Та няма такова нещо като инфлация и цена на ремонта. Това са субективни фактори. Когато няма търсене -- сваляш цената до точката, в която ще ставаш все по-изобретателен да я оправдаеш и да ти излиза сметката. Както се казва -- понякога трябва и да си просто в играта .
                              Такива лафчета "аз под ххххх наем няма да отдавам, щото НЕ ми излиза сметката" са подходящи за разтягане с комшиите пред блока или с маститите форумни лендлордове. Щото ти, за да си го пуснал за отдаване този имот означава, че си направил вече ремонта, режийните на входа си вървят, данъка пак си е данък всяка година и покривът и на празен апартамент пак се сменя -- отвреме навреме...

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

и защо с лошо сега?
                                аз мислех, че сме в дружески отношения
                                Не е с лошо. Предупреждение е да се пазиш. Има много лоши жени.

Коментар

Working...
                                X