Първоначално изпратено от KalinG
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Наемите в София
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Ами не важи само за големите градове. А за почти всички областни градове и доста ,които не са областни центрове .И за селата край тях. За западналите градчета и села е вярно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
Само с едно уточнение, че това важи основно за големите икономически центрове. Защото в останалите градчета и селца картината е меко казано драматична.
Това подържа вътрешната миграция и прави тези населени места още по-неатрактивни за инвестиция, освен в земеделска земя.
Коментар
-
Става въпрос за БВП на човек от населението за България по ППС паритет на покупателната способност. Вече сме на 2/3 от средното ниво, а до 7-8 години ще стигнем средното ниво. Може и по-рано.
Това подържа вътрешната миграция и прави тези населени места още по-неатрактивни за инвестиция, освен в земеделска земя.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
За долно уйно ли става дума, защото там я карат още на заплати от бай тошово време
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Това са примери при растяща икономика и доходи и ниска безработица.
При обратно,нещата ще са коренно различни.
Коментар
-
Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнениеСега се сетих за едни две колежки, ще дам чисто реален пример.
При обратно,нещата ще са коренно различни.
Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнениеВ никакъв случай не подценявам икономическата обстановка, от година и половина трупам ликвидност, кредити нямам. За сега доходите са ми прилични, като се има в предвид, че не разчитам само на заплати. Съвета ми е към всички, малко да поспестяват свежи пари, че май кеша става цар в тия времена.Last edited by petrg5s; 13.05.2023, 17:29.
Коментар
-
Ама разликата между БВП на човек от населението на България и средното ниво за ЕС все повече се скъсява. Почнахме от 1/5 или 20 процента, а тая година ще сме на 2/3 или 66 процента.
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Какво да се прави този кеш според теб и колко месечни дохода трябва да бъде според теб? В банка или в буркан да бъде? Ценя коментарите ти и ми е интересно да чуя мнение.
Със съпругата ми винаги се караме по тази тема. Тя е спестовник, а аз прахосник:-)
По въпроса ви, все си мисля че поне 9 месечни дохода трябва да имате в кеш. Бих добавил след това малко злато, а вече от тук нататък, който каквото може и разбира.
Иначе си зависи и от икономическата обстановка.
Кратък личен пример.
През 2008г започнах да се занимавам с бизнес. Тогава нещата бяха различни от сега и всичката ми печалба влагах в НИ, не съм ползвал никога никакъв вид кредит. Тогава смятах, че да държиш много пари в кеш е глупаво, защото инфлацията ги изяжда, тогава е важно да се подчертае че инфлацията беше в активите, чисто потребителската беше с малки темпове и не беше проблем, както е сега.
Оказа се че съм бил прав.
Сега бих казал, че потребителската инфлация е много висока, спрямо тогава, но инфлацията в инвестиционните активи е брутална. Много са напомпани, заради това брутално печатане на пари и ниски, до отрицателни лихви по депозити и кредити. Сега това се променя.
Ще се регулират и балансират нещата в рамките на до две години. Общо взето аз за сега съм пас, трупам си кеш, като мина определено ниво, обръщам в злато. Все ми се струва, че златото е подценено спрямо други класове активи и поне няма да загубя стойност. За мен това е по-важно.
Вижте какво се случва на фондовият пазар, неустойчив и много волатилен, ако сте спекулант може и да спечелите, но за сега е по-вероятно да се изгуби или пък възвръщаемостта да не е съществена спрямо риска и усилията. Така че аз лично за сега се въздържам, нямам и опит в това.
Като цяло сега не мисля, че е подходящо време за покупки, по скоро или продажба или спестяване.
Не е препоръка, ще се радвам и за други мнения, защото и за мен е важно!
Поздрави!
- 3 Харесвания
Коментар
-
В никакъв случай не подценявам икономическата обстановка, от година и половина трупам ликвидност, кредити нямам. За сега доходите са ми прилични, като се има в предвид, че не разчитам само на заплати. Съвета ми е към всички, малко да поспестяват свежи пари, че май кеша става цар в тия времена.
Със съпругата ми винаги се караме по тази тема. Тя е спестовник, а аз прахосник:-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнениеИначе мисля че и двамата подценявате задаващия се ураган.Нещата хич не са розови,а напротив !Last edited by KalinG; 13.05.2023, 16:35.
- 1 like
Коментар
-
Сега се сетих за едни две колежки, ще дам чисто реален пример.
Едната има тристаен в Люлин, живее в Симеоново в къща, тристайният не го дава под наем и не желае за да не го съсипят, според нейните думи. Не е с високи доходи, но и доходността от наем не я вълнува.
Другата колежка е от Варна, сега работи тук в София и са под наем. Имат апартамент във Варна, но не го отдават под наем, защо, защото първо са го правили за тях си, второ като се прибират през месец, два да имат къде да отсядат. Дъщеря им учи в Лондон, тя се прибира лятото за по два три месеца. И така.
Манталитет и чисто битови обстоятелства също допринасят за някакъв процент тъмни прозорци.
Друго което си мисля е, че в София има и много гадни сгради в крайни квартали, които освен да стават все по-нежелани за живот едва ли ще се подобрят. Така че те отпадат, като инвестиционен клас имоти или за под наем, освен за строителни работници и такива с твърде нисък под пазарният минимум бюджет.
Тези сгради и брой жилища хич не са малко!
Last edited by KalinG; 13.05.2023, 16:34.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Хубав анализ си направил,ама си пропуснал в уравнението дали няма и да излязат на пазара на наемите и други имоти. Щом твърдиш,че ще има финансова криза не трябва да пропускаш и възможността хора,които не отдават под наем,да започнат да го правят.
Това което е мое лично виждане за да кажем 30% тъмни прозорци, но искам да подчертая за София, останалите градове няма да ги коментирам, е че трябва да ги разбием на няколко типа съдържатели на такива имоти.
Да предположим, че единият тип са хора, които имат добри доходи и са си купили имоти с цел инвестиция и не ги ползват, към този момент. Тези хора, едва ли ще тръгнат да се занимават с рентиерство.
Друг тип съдържатели на такива имоти са работещи в други държави, които купуват тук с идеята да се върнат в някакъв момент от живота им в България, примерно при пенсиониране и са се подсигурили с имот тук. Но не желаят да се занимават с рентиерство именно защото живеят в други държави, а услуги, като управление на имоти или не познават или не им се връзва като цена. Така че и те са пас.
Не забравяйте и трети тип участници на пазара, които купуват с цел да изпитат пари, от сивият си бизнес, за тях също рентиерството не е особенно привлекателно, към този момент, в които те все още могат да правят схеми, в даден момент, може обаче и до това да опрат.
Интересно е да се отбележи, че се прибра и навлизането на играчи, които строят цели сгради, с добавени услуги, за басейн, фитнес и т.н., единствено за под наем. Това ще е по-силен тип конкуренция, особенно при по-високите клас, защото ще стандартизира услугата, ще добави екстри, а същевременно ще подбие цената.
Това е на прима Виста, моето мнение., Ще се радвам да чуя и вашите.
П.с. именно скъсяването на стандартите между различните западни държави и нашият в България, обаче може и да допринесе за по-малко изтичане на хора в посока запад и още навлизането на други, от запад към нашият пазар на труда. Но за съжаление сме още далече от това.
- 1 like
Коментар
-
Това е така, но е и тема на друг разговор, защото сега сравняваме ситуацията на покупателната способност за вътрешният пазар, а тя е различна и в момента се влошава, въпреки номиналното нарастване на дохода, особенно е изразено при хората с нисък до среден доход. Особенно са застрашени хората с кредити, защото и увеличението на лихвите ще намалят допълнително парите им. Очакването е за свиване на потреблението. При хора с нисък доход в такива времена, наблягат на стоки и услуги от първа необходимост.
Нали си говорим за сегмента наеми, не за цялостната икономическа и геополитическа обстановка, това е голяма тема
Коментар
Коментар