IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наемите в София

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
    Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
    Става въпрос за БВП на човек от населението за България по ППС паритет на покупателната способност. Вече сме на 2/3 от средното ниво, а до 7-8 години ще стигнем средното ниво. Може и по-рано.

Само с едно уточнение, че това важи основно за големите икономически центрове. Защото в останалите градчета и селца картината е меко казано драматична.
    Оше едно уточнение, по-скоро въпрос. За да сме на средното ниво трябва да има страни с по-нисък БВП на човек под нас за да компенсират тези над нас. Кои ше бъдат тия държави , че нешо ми се губят ? Дано ба бъркам, но в момента България е с най-висока инфлация в ЕС, единствената държава без правителство и с минимални изгледи за такова, инвеститорите се изтеглят или в най-добрия случай се ослушват. Та кой ше инвестира в държава без правителсто и с приказки за дефицит, повишаване на заплатите чрез кредити и промяна на данъчната система ? Лееко прекаляваме с оптимизма.

Видях че се качва броя на обявите за работа и ми е интересно в какви отрасли. Много ше се изненадам ако ИТ и другите с висока добавена стойност задържат дори на нива близки до миналите месеци.

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

Всъщност от имоти разбирам най-много г-н Брокерз.

Не,не е нормално.
      Икономико-логическите връзки ти бягат и на теб
      Цената на "имот"а зависи от лихвите на ЦБ
      Наемите зависят от цената на "имот"а
      И двете падат при високи лихви.
      Може да го видиш във САЩ,вижда се и тук вече.Идва със закъснение 6-12м
      Както американската,така и доста по-смешната БГ икономики вече дават заден заради лихвите в САЩ
      А ние изобщо не сме в цветущо фин.състояние с 12млрд хралупа след 2г модел Радев и синове Шарлатани.

https://www.investor.bg/a/540-danats...sno-niski-niva

И това в ситуация високи лихви по нов дълг+невъзможност за съставяне на ред.кабинет толкова време вече=реална опасност за държавата.
      Следващото което ще стане е започване възходящ тренд на безработицата в двете страни
      Когато това стане,ще почне и следващия етап,по-голямо изсипване,а в БГ тогава ще е същественото,понеже матряла все още мисли ,че кризата вече е "преминала" и най-много да видим 10% спад
      Недей да смесваш увеличаването на наемите с възвръщаемостта на имотите. Калин също го е обяснил. Наемите зависят от дохода и в момента се качват чисто механично защото доходите се качиха заради инфлацията. Ако някой е получавал 2000 лева заплата преди 2 години и сега е станала 2400 ,защото работодателя му е дал увеличение, част от този доход може да отиде за увеличения наем.

Тук обаче има много детайли. Първия е, че в момента може да има раздвижване нагоре но това е временно защото се дължи на компенсациите за инфлация. Механично нарастналите доходи помпат инфлацията и тя не може да бъде компенсирана с нови нараствания до безкрай. В един момент компенсирането ше изостане и хората ше трябва да правят избори между храна и наем и естествено наемите ше тръгнат надолу (или ше останат на място а инфлацията ше продължи нагоре , което е същото като да паднат)

Втория е, че ръста на имотите е много по-голям и моментното увеличение на наема ше е минимално в сравнение с увеличението на стойността на имота. Т.е. малко по-високия наем не помага на лендлордовете и те всъшност губят повече пари от преди. Много повишители тук не могат да разберат , че ако един имот сега е 300к губят пари от наеми защото вместо да го продадат и да вземат 300к веднага се опитват да го дадат под наем и да вземат същите тези 300к за 30 или 40 години. Разбирам , че смятат , че след 30 години ше са взели парите и ще имат апартамента , но това не е вярно и може да го обсъждаме друг път.

Третия естествено демографията. Има хора които купуват имот за "инвестиция" и го държат празен, но това е абсурд защото празно жилище е пасив а не актив и при сегашната демография, единствената причина поради която му се вдига цената е, че в България имотите са пирамида и има хора , които вярват , че винаги ще има желаещи да им дадат повече за това което те са купили на по-ниска цена. Това очевидно не е вярно. ДОри хората да си останат глупави в един момент лихвите ще се качат, притока на свежи купувачи ше спре и цените ше паднат. Отделно , че рано или късно хората ще започнат да разбират че апартамента не се яде и това , че са купили 1-2 апартамента всъшност им съсипва живота защото средния българин няма безкрайни ресурси и съседите му живеят в същия апартамент като тях , но понеже не са си набили парите (ресурсите) в безмислени апартаменти, ходят на ваканции, карат нови коли, децата им учат в добри училища и т.н. Е каква инвестиция е да забиеш спестяванията си в самоучастие за кредит от 300к и да плащаш всеки месец 1500 евро вноска по кредита за да имаш апартамент, който стои празен ? Пълни малоумия и това рано или късно ше рухне къде заради лихвите, къде заради това , че жените на тия "квартални" инвеститори в един монмент ше осъзнаят , че живота им минава да изплаща "тули", които не носят нищо , и след време дори да получат някакви пари вече ще е много късно за живеене. Не знам колко от тук пишещите имат гласовити съседи, но аз имах такива в България и съм се наслушал на женски доводи между трясъците на счупени чинии. И много пъти са имали право, защото мръшляци със средни заплати се опитват да се изживяват като имотни играчи или бизнесмени и резултата при такива е, че всичко става за сметка на мизерстването на семейството им. В момента апартаментите са в играта заради прането на пари от корупция, което генерира търсене и ниските лихви , които позволяват неадекватници да се включат и да го мултиплицират. Но и на корупцията и се вижда края. Рано или късно тия "ивестиционни" апартаменти ше излезнат или пазара за наеми или за продажба. Нали идеята е все пак да се трансформират обратно в пари ? Когато това се случи ше стане перфектната буря , защото ше паднат и наемите и цените на имотите а и очевидно ще има оше някакви причини който да предизвикат старт на процеса та няма да е приятно дори за наблюдаващите.

П.С. От миналата година насам забелязвам , че някои "инвеститори" почнаха да се усещат , че са смешни с приказките за купени апартаменти "за децата", които стоят празни, и започнаха да говорят и за наематели. Всичките им наематели естествено са програмисти, французи и подобни и естествено плащат от 1400 евро нагоре месечен наем за имоти по кварталите ... аз естествено сум Жент'лмен и им вярвам. На Левчо му вярвам за 800 евро в Докторската. Там да каже че го дава и двойно на тази сума пак ше му вярвам. Но по кварталите 1400-1800 евро ( 3600 лева наем) ... айде нема нужда да го обсъждаме.

Коментар

Отдавна безработица няма по нашите ширини, всеки, който иска да си намери работа успява.

Друг е въпроса с формирането на заплащането за една и съща дейност в различните точки в България.
        Дисбаланса е много голям и това кара повечето хора да мигрират, към големите градове. Плюс е и че младите, логично искат и забавление, което големият град предлага, но това е друга тема.

Сега проблемът е с намирането на работници от всички категории и нива. А не с безработицата.

За служителите пък е дилемата, да останат там където са, но вероятно с по-ниска заплата или да се впуснат в трудовата миграция.

Забелязвам тенденция, за недостиг на мениджъри и специалисти с добра експертиза по средно малки и по-слабо населени места, съответно там и предлаганото заплащане е доста над това за региона.

Понякога се изкушаваме с жена ми дали да не се впуснем в такова приключение, за по-спокойноен живот, но дъщерята е малка и проблемът с качеството на образование е нещото което ме спира.
        Точно тоя спор го водих оня ден с един друг участник във форума ,че извън София нямало добри училища. Та му казах, че в нашият град има езикова гимназия, чийто дипломи по немски език се признават от университетите в Германия. Та явно са големи тъпаци немците щом признават дипломи от некачествено образование.
        Стига с тия митове и легенди как извън София всичко било скапано в България.
        Естествено в София заплатите са по-високи и възможностите за работа много по-големи,но ако си намериш своя ниша животът в по-малък град (но не градче)си има и своите предимства. Особено пък в случай както ти твърдиш,че се взема висока заплата.Малките градчета е ясно,че са кауза пердута, ама в областните градове кипи от живот.
        Last edited by mirodes; 13.05.2023, 19:20.

Коментар

• Сериозно е!
          Attached Files

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Какво да се прави този кеш според теб и колко месечни дохода трябва да бъде според теб? В банка или в буркан да бъде? Ценя коментарите ти и ми е интересно да чуя мнение.

Със съпругата ми винаги се караме по тази тема. Тя е спестовник, а аз прахосник:-)
            До голяма степен съм съгласен с анализите му. Бих добавил, че е добре човек да има еквивалент на кеша в злато и сребро, и някакво количество Биткойн, който еквивалент сумарно за всичките активи да е в размер поне колкото е отделената валута в брой за належащи нужди и спешни ситуации. Перфектно ще е, ако има еквивалентно количество от всичките. 3 месеца е минимумът, а аз се чувствам комфортно с поне 6 месеца, но силно препоръчвам 12, т.е. една година. Той е избрал балансиран вариант по средата - 9 месеца.
            Съвет най-трудно се дава, защото на всеки ситуацията е различна, но според мен има време когато е добре да си прахосних, и има време когато е добре да си спествоник. В сегашните времена е добре да си повече спестовник, отколкото прахосник, но колелото ще се завърти пак.
            Last edited by Kris_; 13.05.2023, 19:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Ами аз живея в такъв град. Трафикът нараства всеки ден, въпреки намалялото население. Безработица няма.
              Отдавна безработица няма по нашите ширини, всеки, който иска да си намери работа успява.

Друг е въпроса с формирането на заплащането за една и съща дейност в различните точки в България.
              Дисбаланса е много голям и това кара повечето хора да мигрират, към големите градове. Плюс е и че младите, логично искат и забавление, което големият град предлага, но това е друга тема.

Сега проблемът е с намирането на работници от всички категории и нива. А не с безработицата.

За служителите пък е дилемата, да останат там където са, но вероятно с по-ниска заплата или да се впуснат в трудовата миграция.

Забелязвам тенденция, за недостиг на мениджъри и специалисти с добра експертиза по средно малки и по-слабо населени места, съответно там и предлаганото заплащане е доста над това за региона.

Понякога се изкушаваме с жена ми дали да не се впуснем в такова приключение, за по-спокойноен живот, но дъщерята е малка и проблемът с качеството на образование е нещото което ме спира.

Коментар

Дано да си прав, защото сега нещата са крайно небалансирани.
                Ами аз живея в такъв град. Трафикът нараства всеки ден, въпреки намалялото население. Безработица няма.

Коментар

Ами не важи само за големите градове. А за почти всички областни градове и доста ,които не са областни центрове .И за селата край тях. За западналите градчета и села е вярно.
                  Дано да си прав, защото сега нещата са крайно небалансирани.

Коментар

Само с едно уточнение, че това важи основно за големите икономически центрове. Защото в останалите градчета и селца картината е меко казано драматична.

Това подържа вътрешната миграция и прави тези населени места още по-неатрактивни за инвестиция, освен в земеделска земя.
                    Ами не важи само за големите градове. А за почти всички областни градове и доста ,които не са областни центрове .И за селата край тях. За западналите градчета и села е вярно.

Коментар

Става въпрос за БВП на човек от населението за България по ППС паритет на покупателната способност. Вече сме на 2/3 от средното ниво, а до 7-8 години ще стигнем средното ниво. Може и по-рано.

Това подържа вътрешната миграция и прави тези населени места още по-неатрактивни за инвестиция, освен в земеделска земя.

Коментар

• Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

За долно уйно ли става дума, защото там я карат още на заплати от бай тошово време

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

Това са примери при растяща икономика и доходи и ниска безработица.
                          При обратно,нещата ще са коренно различни.
                          Възможно е, не трябва да се подценява нито един сценарии, но все пак трябва и да се има в предвид и теглото на битовият манталитет на класическият българин, при оценката.

Коментар

Сега се сетих за едни две колежки, ще дам чисто реален пример.
                            Това са примери при растяща икономика и доходи и ниска безработица.
                            При обратно,нещата ще са коренно различни.

Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
                            В никакъв случай не подценявам икономическата обстановка, от година и половина трупам ликвидност, кредити нямам. За сега доходите са ми прилични, като се има в предвид, че не разчитам само на заплати. Съвета ми е към всички, малко да поспестяват свежи пари, че май кеша става цар в тия времена.
                            Браво.Умни слова
                            Last edited by petrg5s; 13.05.2023, 17:29.

Коментар

Ама разликата между БВП на човек от населението на България и средното ниво за ЕС все повече се скъсява. Почнахме от 1/5 или 20 процента, а тая година ще сме на 2/3 или 66 процента.
                              За долно уйно ли става дума, защото там я карат още на заплати от бай тошово време

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Какво да се прави този кеш според теб и колко месечни дохода трябва да бъде според теб? В банка или в буркан да бъде? Ценя коментарите ти и ми е интересно да чуя мнение.

Със съпругата ми винаги се караме по тази тема. Тя е спестовник, а аз прахосник:-)
                                Ми какво да кажа, аз първо за себе си трябва да спомена, че съм рентгенов лаборант, не съм с икономическо образование, така че да се има в предвид това, при оценка на експертизата ми

По въпроса ви, все си мисля че поне 9 месечни дохода трябва да имате в кеш. Бих добавил след това малко злато, а вече от тук нататък, който каквото може и разбира.

Иначе си зависи и от икономическата обстановка.

Кратък личен пример.

През 2008г започнах да се занимавам с бизнес. Тогава нещата бяха различни от сега и всичката ми печалба влагах в НИ, не съм ползвал никога никакъв вид кредит. Тогава смятах, че да държиш много пари в кеш е глупаво, защото инфлацията ги изяжда, тогава е важно да се подчертае че инфлацията беше в активите, чисто потребителската беше с малки темпове и не беше проблем, както е сега.

Оказа се че съм бил прав.

Сега бих казал, че потребителската инфлация е много висока, спрямо тогава, но инфлацията в инвестиционните активи е брутална. Много са напомпани, заради това брутално печатане на пари и ниски, до отрицателни лихви по депозити и кредити. Сега това се променя.

Ще се регулират и балансират нещата в рамките на до две години. Общо взето аз за сега съм пас, трупам си кеш, като мина определено ниво, обръщам в злато. Все ми се струва, че златото е подценено спрямо други класове активи и поне няма да загубя стойност. За мен това е по-важно.

Вижте какво се случва на фондовият пазар, неустойчив и много волатилен, ако сте спекулант може и да спечелите, но за сега е по-вероятно да се изгуби или пък възвръщаемостта да не е съществена спрямо риска и усилията. Така че аз лично за сега се въздържам, нямам и опит в това.

Като цяло сега не мисля, че е подходящо време за покупки, по скоро или продажба или спестяване.

Не е препоръка, ще се радвам и за други мнения, защото и за мен е важно!

Поздрави!

Коментар

Working...
                                X