Първоначално изпратено от segato
Разгледай мнение
Разгледай мнение
Разгледай мнение
Не забравяй, че наемите са част от икономиките в много развити държави и този пазар се регулира, къде на сила, къде на пазарен принцип. Но винаги се постига приемливо съотношение между доходи и наеми. Така, че да има смисъл и за едните и другите.
Разгледай мнение
Те наемите в един момент, ще спрат да растат, но и цената на НИ ще корегира, в посока на долу. Така че пак процента на възвръщаемост ще се запази. Пак подчертавам, всичко си зависи на каква цена си го купил. Дали си ползвал креди или платил кеш? Не може да слагаш всички инвеститори под общ знаменател, а си е до конкретната инвестиция и стратегия за печалба.
Разгледай мнение
Това не вярвам някой реално да го прави, освен ако не пере пари. Но това е друга тема и пак е на плюс. Но не е пазарно, така че няма какво да го коментираме.
Разгледай мнение
Едва ли масово ще излязат всички в купом, за да се предизвика чак такова цунами от падащи цени на НИ.
Всеки един пазар на каквато и стока да е, било то и НИ, преминава през различни фази, така че в даден етап, когато нещо подобно се случи, то ще е положително за пазара на НИ, защото ще стане по-зрял. Да сега донякъде е модерно да се копуват НИ от хора, които изобщо не разбират от това. В един момент, те ще осъзнаят грешката си и ще продадат. Това ще очисти и затвърди пазара. Един вид друсане крушата и падат гнилите ябълки. Така или иначе два за левче няма да станат.
Разгледай мнение
Не забравяй, че много голяма част от жилищният фонд в София е в окайващо състояние. Ето вземи един квартал, като Люлин. Там има и сравнително добри локации, но и откровени гета. Мой приятел ми разказа, че е ходил на гости на негов приятел, в такъв блок, освен занемарените фасада и общи части, когато дошъл асансьора в него имало торба с боклук. Просто на някой му скимнало, че няма да ходи да си хвърли боклука, ами ще я остави за по-лесно в асансьора, та някой друг услужлив съсед да свърши тази работа.
Е това разбира се, не е като да си изхвърлиш същата торба директно през прозореца, защото аз лично съм ставал свидетел на такива неща. Та стига с лирическите отклонения. Я се замислете колко жилищни единици току що погребахме, като ги категоризираме - НИ без бъдеще?
Сега се замисли новото строителство, колко е като брой сравнено с тези?
Иначе ме е яд за едно, че новите квартали на София по инфраструктура не могат и да се доближат до квартал, като Свобода, Северен парк, огромни отстояния между блоковете, градинки до всеки блок, външни паркинги, дървета и зеленина, ниско 4-5 етажно строителство и т..н, но сградите, хората в тях....
За тези наеми, които си посочил, това не са масови наеми. Аз на Докторската нямам, но в друга част на Оборище имам двустаен, ново строителство, преди месец го преотдадох за 900лв, а няколко дена по-късно друг брокер ми каза, че имал клиент за 950, но аз бях подписал договор.
Коментар