IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наемите в София

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение

Отдавна безработица няма по нашите ширини, всеки, който иска да си намери работа успява.

Друг е въпроса с формирането на заплащането за една и съща дейност в различните точки в България.
    Дисбаланса е много голям и това кара повечето хора да мигрират, към големите градове. Плюс е и че младите, логично искат и забавление, което големият град предлага, но това е друга тема.

Сега проблемът е с намирането на работници от всички категории и нива. А не с безработицата.

За служителите пък е дилемата, да останат там където са, но вероятно с по-ниска заплата или да се впуснат в трудовата миграция.

Забелязвам тенденция, за недостиг на мениджъри и специалисти с добра експертиза по средно малки и по-слабо населени места, съответно там и предлаганото заплащане е доста над това за региона.

Понякога се изкушаваме с жена ми дали да не се впуснем в такова приключение, за по-спокойноен живот, но дъщерята е малка и проблемът с качеството на образование е нещото което ме спира.
    Точно тоя спор го водих оня ден с един друг участник във форума ,че извън София нямало добри училища. Та му казах, че в нашият град има езикова гимназия, чийто дипломи по немски език се признават от университетите в Германия. Та явно са големи тъпаци немците щом признават дипломи от некачествено образование.
    Стига с тия митове и легенди как извън София всичко било скапано в България.
    Естествено в София заплатите са по-високи и възможностите за работа много по-големи,но ако си намериш своя ниша животът в по-малък град (но не градче)си има и своите предимства. Особено пък в случай както ти твърдиш,че се взема висока заплата.Малките градчета е ясно,че са кауза пердута, ама в областните градове кипи от живот.
    Last edited by mirodes; 13.05.2023, 19:20.

Коментар

• Сериозно е!
      Attached Files

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Какво да се прави този кеш според теб и колко месечни дохода трябва да бъде според теб? В банка или в буркан да бъде? Ценя коментарите ти и ми е интересно да чуя мнение.

Със съпругата ми винаги се караме по тази тема. Тя е спестовник, а аз прахосник:-)
        До голяма степен съм съгласен с анализите му. Бих добавил, че е добре човек да има еквивалент на кеша в злато и сребро, и някакво количество Биткойн, който еквивалент сумарно за всичките активи да е в размер поне колкото е отделената валута в брой за належащи нужди и спешни ситуации. Перфектно ще е, ако има еквивалентно количество от всичките. 3 месеца е минимумът, а аз се чувствам комфортно с поне 6 месеца, но силно препоръчвам 12, т.е. една година. Той е избрал балансиран вариант по средата - 9 месеца.
        Съвет най-трудно се дава, защото на всеки ситуацията е различна, но според мен има време когато е добре да си прахосних, и има време когато е добре да си спествоник. В сегашните времена е добре да си повече спестовник, отколкото прахосник, но колелото ще се завърти пак.
        Last edited by Kris_; 13.05.2023, 19:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Ами аз живея в такъв град. Трафикът нараства всеки ден, въпреки намалялото население. Безработица няма.
          Отдавна безработица няма по нашите ширини, всеки, който иска да си намери работа успява.

Друг е въпроса с формирането на заплащането за една и съща дейност в различните точки в България.
          Дисбаланса е много голям и това кара повечето хора да мигрират, към големите градове. Плюс е и че младите, логично искат и забавление, което големият град предлага, но това е друга тема.

Сега проблемът е с намирането на работници от всички категории и нива. А не с безработицата.

За служителите пък е дилемата, да останат там където са, но вероятно с по-ниска заплата или да се впуснат в трудовата миграция.

Забелязвам тенденция, за недостиг на мениджъри и специалисти с добра експертиза по средно малки и по-слабо населени места, съответно там и предлаганото заплащане е доста над това за региона.

Понякога се изкушаваме с жена ми дали да не се впуснем в такова приключение, за по-спокойноен живот, но дъщерята е малка и проблемът с качеството на образование е нещото което ме спира.

Коментар

Дано да си прав, защото сега нещата са крайно небалансирани.
            Ами аз живея в такъв град. Трафикът нараства всеки ден, въпреки намалялото население. Безработица няма.

Коментар

Ами не важи само за големите градове. А за почти всички областни градове и доста ,които не са областни центрове .И за селата край тях. За западналите градчета и села е вярно.
              Дано да си прав, защото сега нещата са крайно небалансирани.

Коментар

Само с едно уточнение, че това важи основно за големите икономически центрове. Защото в останалите градчета и селца картината е меко казано драматична.

Това подържа вътрешната миграция и прави тези населени места още по-неатрактивни за инвестиция, освен в земеделска земя.
                Ами не важи само за големите градове. А за почти всички областни градове и доста ,които не са областни центрове .И за селата край тях. За западналите градчета и села е вярно.

Коментар

Става въпрос за БВП на човек от населението за България по ППС паритет на покупателната способност. Вече сме на 2/3 от средното ниво, а до 7-8 години ще стигнем средното ниво. Може и по-рано.
                  Само с едно уточнение, че това важи основно за големите икономически центрове. Защото в останалите градчета и селца картината е меко казано драматична.

Това подържа вътрешната миграция и прави тези населени места още по-неатрактивни за инвестиция, освен в земеделска земя.

Коментар

• Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

За долно уйно ли става дума, защото там я карат още на заплати от бай тошово време
                    Става въпрос за БВП на човек от населението за България по ППС паритет на покупателната способност. Вече сме на 2/3 от средното ниво, а до 7-8 години ще стигнем средното ниво. Може и по-рано.

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

Това са примери при растяща икономика и доходи и ниска безработица.
                      При обратно,нещата ще са коренно различни.
                      Възможно е, не трябва да се подценява нито един сценарии, но все пак трябва и да се има в предвид и теглото на битовият манталитет на класическият българин, при оценката.

Коментар

Сега се сетих за едни две колежки, ще дам чисто реален пример.
                        Това са примери при растяща икономика и доходи и ниска безработица.
                        При обратно,нещата ще са коренно различни.

Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
                        В никакъв случай не подценявам икономическата обстановка, от година и половина трупам ликвидност, кредити нямам. За сега доходите са ми прилични, като се има в предвид, че не разчитам само на заплати. Съвета ми е към всички, малко да поспестяват свежи пари, че май кеша става цар в тия времена.
                        Браво.Умни слова
                        Last edited by petrg5s; 13.05.2023, 17:29.

Коментар

Ама разликата между БВП на човек от населението на България и средното ниво за ЕС все повече се скъсява. Почнахме от 1/5 или 20 процента, а тая година ще сме на 2/3 или 66 процента.
                          За долно уйно ли става дума, защото там я карат още на заплати от бай тошово време

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Какво да се прави този кеш според теб и колко месечни дохода трябва да бъде според теб? В банка или в буркан да бъде? Ценя коментарите ти и ми е интересно да чуя мнение.

Със съпругата ми винаги се караме по тази тема. Тя е спестовник, а аз прахосник:-)
                            Ми какво да кажа, аз първо за себе си трябва да спомена, че съм рентгенов лаборант, не съм с икономическо образование, така че да се има в предвид това, при оценка на експертизата ми

По въпроса ви, все си мисля че поне 9 месечни дохода трябва да имате в кеш. Бих добавил след това малко злато, а вече от тук нататък, който каквото може и разбира.

Иначе си зависи и от икономическата обстановка.

Кратък личен пример.

През 2008г започнах да се занимавам с бизнес. Тогава нещата бяха различни от сега и всичката ми печалба влагах в НИ, не съм ползвал никога никакъв вид кредит. Тогава смятах, че да държиш много пари в кеш е глупаво, защото инфлацията ги изяжда, тогава е важно да се подчертае че инфлацията беше в активите, чисто потребителската беше с малки темпове и не беше проблем, както е сега.

Оказа се че съм бил прав.

Сега бих казал, че потребителската инфлация е много висока, спрямо тогава, но инфлацията в инвестиционните активи е брутална. Много са напомпани, заради това брутално печатане на пари и ниски, до отрицателни лихви по депозити и кредити. Сега това се променя.

Ще се регулират и балансират нещата в рамките на до две години. Общо взето аз за сега съм пас, трупам си кеш, като мина определено ниво, обръщам в злато. Все ми се струва, че златото е подценено спрямо други класове активи и поне няма да загубя стойност. За мен това е по-важно.

Вижте какво се случва на фондовият пазар, неустойчив и много волатилен, ако сте спекулант може и да спечелите, но за сега е по-вероятно да се изгуби или пък възвръщаемостта да не е съществена спрямо риска и усилията. Така че аз лично за сега се въздържам, нямам и опит в това.

Като цяло сега не мисля, че е подходящо време за покупки, по скоро или продажба или спестяване.

Не е препоръка, ще се радвам и за други мнения, защото и за мен е важно!

Поздрави!

Коментар

В никакъв случай не подценявам икономическата обстановка, от година и половина трупам ликвидност, кредити нямам. За сега доходите са ми прилични, като се има в предвид, че не разчитам само на заплати. Съвета ми е към всички, малко да поспестяват свежи пари, че май кеша става цар в тия времена.

Коментар

• Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
                                Иначе мисля че и двамата подценявате задаващия се ураган.Нещата хич не са розови,а напротив !
                                Last edited by KalinG; 13.05.2023, 16:35.

Коментар

Working...
                                X