Първоначално изпратено от Kris_
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Наемите в София
Collapse
X
-
- 2 Харесвания
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнениеОше едно уточнение, по-скоро въпрос. За да сме на средното ниво трябва да има страни с по-нисък БВП на човек под нас за да компенсират тези над нас. Кои ше бъдат тия държави , че нешо ми се губят ? Дано ба бъркам, но в момента България е с най-висока инфлация в ЕС, единствената държава без правителство и с минимални изгледи за такова, инвеститорите се изтеглят или в най-добрия случай се ослушват. Та кой ше инвестира в държава без правителсто и с приказки за дефицит, повишаване на заплатите чрез кредити и промяна на данъчната система ? Лееко прекаляваме с оптимизма.
Коментар
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнениеНедей да смесваш увеличаването на наемите с възвръщаемостта на имотите. Калин също го е обяснил. Наемите зависят от дохода и в момента се качват чисто механично защото доходите се качиха заради инфлацията.
Ако поразмишляваш,ще разбереш ,че съм прав.
Просто ти го казвам на Макро ниво,без подробноститеLast edited by petrg5s; 13.05.2023, 18:50.
Коментар
-
Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнениеПървоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Става въпрос за БВП на човек от населението за България по ППС паритет на покупателната способност. Вече сме на 2/3 от средното ниво, а до 7-8 години ще стигнем средното ниво. Може и по-рано.
Само с едно уточнение, че това важи основно за големите икономически центрове. Защото в останалите градчета и селца картината е меко казано драматична.
Видях че се качва броя на обявите за работа и ми е интересно в какви отрасли. Много ше се изненадам ако ИТ и другите с висока добавена стойност задържат дори на нива близки до миналите месеци.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Всъщност от имоти разбирам най-много г-н Брокерз.
Не,не е нормално.
Икономико-логическите връзки ти бягат и на теб
Цената на "имот"а зависи от лихвите на ЦБ
Наемите зависят от цената на "имот"а
И двете падат при високи лихви.
Може да го видиш във САЩ,вижда се и тук вече.Идва със закъснение 6-12м
Както американската,така и доста по-смешната БГ икономики вече дават заден заради лихвите в САЩ
А ние изобщо не сме в цветущо фин.състояние с 12млрд хралупа след 2г модел Радев и синове Шарлатани.
https://www.investor.bg/a/540-danats...sno-niski-niva
И това в ситуация високи лихви по нов дълг+невъзможност за съставяне на ред.кабинет толкова време вече=реална опасност за държавата.
Следващото което ще стане е започване възходящ тренд на безработицата в двете страни
Когато това стане,ще почне и следващия етап,по-голямо изсипване,а в БГ тогава ще е същественото,понеже матряла все още мисли ,че кризата вече е "преминала" и най-много да видим 10% спад
Тук обаче има много детайли. Първия е, че в момента може да има раздвижване нагоре но това е временно защото се дължи на компенсациите за инфлация. Механично нарастналите доходи помпат инфлацията и тя не може да бъде компенсирана с нови нараствания до безкрай. В един момент компенсирането ше изостане и хората ше трябва да правят избори между храна и наем и естествено наемите ше тръгнат надолу (или ше останат на място а инфлацията ше продължи нагоре , което е същото като да паднат)
Втория е, че ръста на имотите е много по-голям и моментното увеличение на наема ше е минимално в сравнение с увеличението на стойността на имота. Т.е. малко по-високия наем не помага на лендлордовете и те всъшност губят повече пари от преди. Много повишители тук не могат да разберат , че ако един имот сега е 300к губят пари от наеми защото вместо да го продадат и да вземат 300к веднага се опитват да го дадат под наем и да вземат същите тези 300к за 30 или 40 години. Разбирам , че смятат , че след 30 години ше са взели парите и ще имат апартамента , но това не е вярно и може да го обсъждаме друг път.
Третия естествено демографията. Има хора които купуват имот за "инвестиция" и го държат празен, но това е абсурд защото празно жилище е пасив а не актив и при сегашната демография, единствената причина поради която му се вдига цената е, че в България имотите са пирамида и има хора , които вярват , че винаги ще има желаещи да им дадат повече за това което те са купили на по-ниска цена. Това очевидно не е вярно. ДОри хората да си останат глупави в един момент лихвите ще се качат, притока на свежи купувачи ше спре и цените ше паднат. Отделно , че рано или късно хората ще започнат да разбират че апартамента не се яде и това , че са купили 1-2 апартамента всъшност им съсипва живота защото средния българин няма безкрайни ресурси и съседите му живеят в същия апартамент като тях , но понеже не са си набили парите (ресурсите) в безмислени апартаменти, ходят на ваканции, карат нови коли, децата им учат в добри училища и т.н. Е каква инвестиция е да забиеш спестяванията си в самоучастие за кредит от 300к и да плащаш всеки месец 1500 евро вноска по кредита за да имаш апартамент, който стои празен ? Пълни малоумия и това рано или късно ше рухне къде заради лихвите, къде заради това , че жените на тия "квартални" инвеститори в един монмент ше осъзнаят , че живота им минава да изплаща "тули", които не носят нищо , и след време дори да получат някакви пари вече ще е много късно за живеене. Не знам колко от тук пишещите имат гласовити съседи, но аз имах такива в България и съм се наслушал на женски доводи между трясъците на счупени чинии. И много пъти са имали право, защото мръшляци със средни заплати се опитват да се изживяват като имотни играчи или бизнесмени и резултата при такива е, че всичко става за сметка на мизерстването на семейството им. В момента апартаментите са в играта заради прането на пари от корупция, което генерира търсене и ниските лихви , които позволяват неадекватници да се включат и да го мултиплицират. Но и на корупцията и се вижда края. Рано или късно тия "ивестиционни" апартаменти ше излезнат или пазара за наеми или за продажба. Нали идеята е все пак да се трансформират обратно в пари ? Когато това се случи ше стане перфектната буря , защото ше паднат и наемите и цените на имотите а и очевидно ще има оше някакви причини който да предизвикат старт на процеса та няма да е приятно дори за наблюдаващите.
П.С. От миналата година насам забелязвам , че някои "инвеститори" почнаха да се усещат , че са смешни с приказките за купени апартаменти "за децата", които стоят празни, и започнаха да говорят и за наематели. Всичките им наематели естествено са програмисти, французи и подобни и естествено плащат от 1400 евро нагоре месечен наем за имоти по кварталите ... аз естествено сум Жент'лмен и им вярвам. На Левчо му вярвам за 800 евро в Докторската. Там да каже че го дава и двойно на тази сума пак ше му вярвам. Но по кварталите 1400-1800 евро ( 3600 лева наем) ... айде нема нужда да го обсъждаме.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение
Отдавна безработица няма по нашите ширини, всеки, който иска да си намери работа успява.
Друг е въпроса с формирането на заплащането за една и съща дейност в различните точки в България.
Дисбаланса е много голям и това кара повечето хора да мигрират, към големите градове. Плюс е и че младите, логично искат и забавление, което големият град предлага, но това е друга тема.
Сега проблемът е с намирането на работници от всички категории и нива. А не с безработицата.
За служителите пък е дилемата, да останат там където са, но вероятно с по-ниска заплата или да се впуснат в трудовата миграция.
Забелязвам тенденция, за недостиг на мениджъри и специалисти с добра експертиза по средно малки и по-слабо населени места, съответно там и предлаганото заплащане е доста над това за региона.
Понякога се изкушаваме с жена ми дали да не се впуснем в такова приключение, за по-спокойноен живот, но дъщерята е малка и проблемът с качеството на образование е нещото което ме спира.
Стига с тия митове и легенди как извън София всичко било скапано в България.
Естествено в София заплатите са по-високи и възможностите за работа много по-големи,но ако си намериш своя ниша животът в по-малък град (но не градче)си има и своите предимства. Особено пък в случай както ти твърдиш,че се взема висока заплата.Малките градчета е ясно,че са кауза пердута, ама в областните градове кипи от живот.Last edited by mirodes; 13.05.2023, 18:20.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Какво да се прави този кеш според теб и колко месечни дохода трябва да бъде според теб? В банка или в буркан да бъде? Ценя коментарите ти и ми е интересно да чуя мнение.
Със съпругата ми винаги се караме по тази тема. Тя е спестовник, а аз прахосник:-)
Съвет най-трудно се дава, защото на всеки ситуацията е различна, но според мен има време когато е добре да си прахосних, и има време когато е добре да си спествоник. В сегашните времена е добре да си повече спестовник, отколкото прахосник, но колелото ще се завърти пак.Last edited by Kris_; 13.05.2023, 18:15.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Ами аз живея в такъв град. Трафикът нараства всеки ден, въпреки намалялото население. Безработица няма.
Друг е въпроса с формирането на заплащането за една и съща дейност в различните точки в България.
Дисбаланса е много голям и това кара повечето хора да мигрират, към големите градове. Плюс е и че младите, логично искат и забавление, което големият град предлага, но това е друга тема.
Сега проблемът е с намирането на работници от всички категории и нива. А не с безработицата.
За служителите пък е дилемата, да останат там където са, но вероятно с по-ниска заплата или да се впуснат в трудовата миграция.
Забелязвам тенденция, за недостиг на мениджъри и специалисти с добра експертиза по средно малки и по-слабо населени места, съответно там и предлаганото заплащане е доста над това за региона.
Понякога се изкушаваме с жена ми дали да не се впуснем в такова приключение, за по-спокойноен живот, но дъщерята е малка и проблемът с качеството на образование е нещото което ме спира.
- 1 like
Коментар
-
Дано да си прав, защото сега нещата са крайно небалансирани.
Коментар
-
Ами не важи само за големите градове. А за почти всички областни градове и доста ,които не са областни центрове .И за селата край тях. За западналите градчета и села е вярно.
Коментар
-
Само с едно уточнение, че това важи основно за големите икономически центрове. Защото в останалите градчета и селца картината е меко казано драматична.
Това подържа вътрешната миграция и прави тези населени места още по-неатрактивни за инвестиция, освен в земеделска земя.
Коментар
-
Става въпрос за БВП на човек от населението за България по ППС паритет на покупателната способност. Вече сме на 2/3 от средното ниво, а до 7-8 години ще стигнем средното ниво. Може и по-рано.
Това подържа вътрешната миграция и прави тези населени места още по-неатрактивни за инвестиция, освен в земеделска земя.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
За долно уйно ли става дума, защото там я карат още на заплати от бай тошово време
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Това са примери при растяща икономика и доходи и ниска безработица.
При обратно,нещата ще са коренно различни.
Коментар
Коментар