IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение

А нещо за "мазен договор" преди оглед казаха ли?
    Еййй, забравих да питам за това...

Коментар

• Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение

Колега, вчера те послушах, че едва ли ще купя имот без да наддавам за него!?
      Днес се обадих на брокери с питане кога мога да си запазя час за оглед и те ми казаха, че нямат предвидени огледи скоро, така че аз да кажа кога ми е удобно....? Бях шокиран! Относно цената казаха, че била офертна... Това как да го разбирам?
      А нещо за "мазен договор" преди оглед казаха ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от bcon Разгледай мнение
        Ами да банката има право да намери нов клиент който ще подпише при нея и ако не и трябват парите може да почака да намери такъв.
        Няма бе човек, няма право. Банката не е собственик.

Коментар

Ти по добре се пази от такива тайни инвестиции дето се споделят само по телефона без носене на отговорност от съответното лице че има къде да се удавиш, и то не на едно място. Я при тегленето, я при декларирането, я някъде другаде.
          Колега, вчера те послушах, че едва ли ще купя имот без да наддавам за него!?
          Днес се обадих на брокери с питане кога мога да си запазя час за оглед и те ми казаха, че нямат предвидени огледи скоро, така че аз да кажа кога ми е удобно....? Бях шокиран! Относно цената казаха, че била офертна... Това как да го разбирам?

Коментар

• Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

Банката не е купила Виваком, купила е акции и вероятно не директно. Банката нито има лизенз за оператор, нито персонал, нишо. За нея акциите на Виваком и на Тесла са еднакъв продукт и тя не се грижи за дейността. Банката може да има акции и в някоя строителна фиорма, де да знам какво ше измислят. Но банката няма строители на щат и няма да строи. Утре продава акциите на Виваком и купува на Тесла. Съшо така банката не прави инвестиции за твоя сметка и дали ше придобие акции на Виваком или на Амазон , ти накрая ше получиш лихвата по договора а не процент от печалбата Банката не може да притежава апартамента, поне не тези заложени за обезпечение. Ако кредита гръмне , трябва да го купи на търг и чак тогава ше го притежава. Верно е че банката може да пусне апартамента за сума която клиента и дължи, например в случая 60к, и може дори да успее да го купи ако никой не се появи, но затова има правила как се обябвява такива търгове за да не бъде ошетен собственика. На търга може да се появи например собственика да наддава срешу банката така че крайната цена да е много по-висока от началната. Накрая банката ще купи апартамента за 300к , ше си удържи 60к а останалото получава собственика. Ако имота е обезпечение за друг кредит новия собственик трябва да се погрижи и за него. Когато го купи пък става liable, и ако се спука тръба и наводни този отдолу, или ако влезнат клошари и запалят сградата, банката отива на съд и и скъсват гъза за нешо , което тя не е подготвена да управлява. Коя банка ще купи апартамент, за който не знае колко ще и струва, че после да се чуди как да наема хора да го управляват и подържат? Вместо да раздава кредити и да скейлва, ше си играе на единични покупки на дребно? Акционерите ако разберат такова нещо ще изнесат CEO-то през прозореца. Все едно да имаш лизенз да правиш пари от въздух и да отвориш сергия на пазара в Красно село да продаваш краставици.
            Моля ти се бе човек, ти идея нямаш как работят нещата, обясних ти 3 пъти досега и пак продължаваш. КТБ и ВТБ (и двете са банки) купиха КОНТРОЛНИЯ пакет акции на Виваком директно без посредник! КТБ инсталира членове на борда в компания и председател (Златозар Сурлеков). Борда избира нов изпълнителен директор който изпълнява волята на акционерите (КТБ). Лиценза за оператор е част от активите който са закупени. КТБ и ВТБ като акционери напълно експлоатират компанията която са закупили, те преценяват как се инвестира и какви дивиденти да има през своя представител.

Чети
            https://inews.bg/%D0%91%D0%B8%D0%B7%..._i.236983.html
            https://www.mediapool.bg/vivakom-s-n...ews207914.html

Коментар

• Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение

Мерси за съвета, но не става въпрос някой да ми оферира нещо, а да се сподели кой какво е проучил по даден въпрос. Примерно казва колегата така - говорил съм с банка и там условията не са толкова добри колкото при даден инвестиционен посредник. По този начим ми спестявам време да водя безсмислени разговори със същата банка. А инвестиционно решение трябва всеки сам да си вземе и да си носи последиците.
              Примерно за НИ, може някой колега да каже, ето този проект разгледах, според мен има такива и такива предимства. Пък на теб ако ти хареса, проучи си го също. Не може да сме си конкуренция в сгради с по 200 апартамента, няма да свършат от раз. А има случаи когато ако някой колега от форума е гледал същия обект може да сподели какво го е притеснило него, каква слабост е видял, която друг ентусиазиран купувач може да пропусне.
              Забелязал съм, че ние българите имаме някаква склонност все да търсим конспирации и негативни детайли вместо да си помагаме. Затова споделих предния си пост, както и да кажа, че колегата е отзивчив и заслужава това да бъде споменато. Колкото повече бъдем признателни, толкова по-добро общество ставаме. Не че искам да морализирам дискусията, щото смятам че цените на имотите трябва да паднат малко от малко .
              Междудругото чакам Акт 16 следващия месец, но пък искам да взема един голям апартамент и нямам против от известен спад.
              + ot мен

Коментар

Ти по добре се пази от такива тайни инвестиции дето се споделят само по телефона без носене на отговорност от съответното лице че има къде да се удавиш, и то не на едно място. Я при тегленето, я при декларирането, я някъде другаде.
                Мерси за съвета, но не става въпрос някой да ми оферира нещо, а да се сподели кой какво е проучил по даден въпрос. Примерно казва колегата така - говорил съм с банка и там условията не са толкова добри колкото при даден инвестиционен посредник. По този начим ми спестявам време да водя безсмислени разговори със същата банка. А инвестиционно решение трябва всеки сам да си вземе и да си носи последиците.
                Примерно за НИ, може някой колега да каже, ето този проект разгледах, според мен има такива и такива предимства. Пък на теб ако ти хареса, проучи си го също. Не може да сме си конкуренция в сгради с по 200 апартамента, няма да свършат от раз. А има случаи когато ако някой колега от форума е гледал същия обект може да сподели какво го е притеснило него, каква слабост е видял, която друг ентусиазиран купувач може да пропусне.
                Забелязал съм, че ние българите имаме някаква склонност все да търсим конспирации и негативни детайли вместо да си помагаме. Затова споделих предния си пост, както и да кажа, че колегата е отзивчив и заслужава това да бъде споменато. Колкото повече бъдем признателни, толкова по-добро общество ставаме. Не че искам да морализирам дискусията, щото смятам че цените на имотите трябва да паднат малко от малко .
                Междудругото чакам Акт 16 следващия месец, но пък искам да взема един голям апартамент и нямам против от известен спад.

Коментар

То и брокито не носи отговорност, но прибира 6%.

Коментар

Нещо ти убягва. Чел си стари неща, и аз съм ги чел, но това са работи от преди 2005-та година когато имаше подобни рестрикции. Колко пъти ти дадох примера с КТБ. Как КТБ (и ВТБ) купуха контролния пакет акции на Виваком по твоята теория за притежаването и експлоатирането на активи? Или ПИБ дето имаха ски комплекс и активи от южен поток. Това са активи които ако не си банка или фонд не може да се добереш до тях. И тука минаваме на следващата стъпка за западните банки които хем купуват такива монополни активи, ама и хем точат прясно напечатани пари от ЕЦБ. И накрая минаваме на примера с Гърция, прочети някоя книга по въпроса, много хитро ги напълниха с дълг и направиха схемата за която първоначално говорих.

Относно апартамента - банката спокойно може да притежава апартамента директно също както могат да притежават акции. Разбира се могат и да ползват подчинени дружества, но това не е съществено. Би трябвало да е очевидно че една прясна ипотека с 30 оставащи години по нея е много по ценна за банката от една ипотека която се изплаща утре последна вноска (практически вече я няма като актив от утре). Очевадно нали? И от тука вече може да изчислиш положенията посредата и дали някой мазен управител в банката не умува как събори една нищо неструваща ипотека и да я превърне в нова на печалба. А дали новия клиент пак ще е на тази банка? Ами да банката има право да намери нов клиент който ще подпише при нея и ако не и трябват парите може да почака да намери такъв.
                    Банката не е купила Виваком, купила е акции и вероятно не директно. Банката нито има лизенз за оператор, нито персонал, нишо. За нея акциите на Виваком и на Тесла са еднакъв продукт и тя не се грижи за дейността. Банката може да има акции и в някоя строителна фиорма, де да знам какво ше измислят. Но банката няма строители на щат и няма да строи. Утре продава акциите на Виваком и купува на Тесла. Съшо така банката не прави инвестиции за твоя сметка и дали ше придобие акции на Виваком или на Амазон , ти накрая ше получиш лихвата по договора а не процент от печалбата Банката не може да притежава апартамента, поне не тези заложени за обезпечение. Ако кредита гръмне , трябва да го купи на търг и чак тогава ше го притежава. Верно е че банката може да пусне апартамента за сума която клиента и дължи, например в случая 60к, и може дори да успее да го купи ако никой не се появи, но затова има правила как се обябвява такива търгове за да не бъде ошетен собственика. На търга може да се появи например собственика да наддава срешу банката така че крайната цена да е много по-висока от началната. Накрая банката ще купи апартамента за 300к , ше си удържи 60к а останалото получава собственика. Ако имота е обезпечение за друг кредит новия собственик трябва да се погрижи и за него. Когато го купи пък става liable, и ако се спука тръба и наводни този отдолу, или ако влезнат клошари и запалят сградата, банката отива на съд и и скъсват гъза за нешо , което тя не е подготвена да управлява. Коя банка ще купи апартамент, за който не знае колко ще и струва, че после да се чуди как да наема хора да го управляват и подържат? Вместо да раздава кредити и да скейлва, ше си играе на единични покупки на дребно? Акционерите ако разберат такова нещо ще изнесат CEO-то през прозореца. Все едно да имаш лизенз да правиш пари от въздух и да отвориш сергия на пазара в Красно село да продаваш краставици за да си увеличиш печалбата.
                    Last edited by segato; 14.03.2023, 21:18.

Коментар

Не са тайни,въпроса е че каквото и да правиш си има особености,като изгубиш няколко дни да търсиш инфо,и куп други неща ,ако някой ти каже всичко кое,как е и къде и какво е малко по лесно сам да си вземеш решение,така че тайни няма ,както каза и човека става въпрос за инфо което го има но ще си загубиш и време и нерви

Коментар

• Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение
                        Колеги, днес имах честа и удоволствието да се запозная с г-н Кавръков по телефона във връзка с по-ранна кореспонденция между нас в темата. Каквото обеща човека, го направи и ми беше приятно да обменим мнения по въпроса за алтернативната доходност извън наемите от НИ. Момчето отдели от личното си време да дискутираме въпрос, по който се беше подготвил предварително. Затова искам да го похваля и да му благодаря за отделеното внимание. Мисля, че идеята да се общува в подобен форум е точно такава, т.е. да си помагаме в един свят пълен с информация, в който ако някой ти сподели опита си, може само да ти спести време и усилия. На финансовите пазари извън БФБ не можем да сме конкуренти един на друг, тъй като активите ни са незначителни, дори и да са над 6 цифрени.
                        В държава, в която народонаселението има преобладаващо индивидуалистични наклонности, рядко се среща взаимопомощ и добронамерено споделяне, каквото колегата днес демонстрира към напълно непознат съфорумец. И с други колеги тук съм имал честта да общувам на живо или на лични съобщения и мисля сега е подходящо да им благодаря отново за вниманието, те си знаят кои са.

Коментар

• Колеги, днес имах честа и удоволствието да се запозная с г-н Кавръков по телефона във връзка с по-ранна кореспонденция между нас в темата. Каквото обеща човека, го направи и ми беше приятно да обменим мнения по въпроса за алтернативната доходност извън наемите от НИ. Момчето отдели от личното си време да дискутираме въпрос, по който се беше подготвил предварително. Затова искам да го похваля и да му благодаря за отделеното внимание. Мисля, че идеята да се общува в подобен форум е точно такава, т.е. да си помагаме в един свят пълен с информация, в който ако някой ти сподели опита си, може само да ти спести време и усилия. На финансовите пазари извън БФБ не можем да сме конкуренти един на друг, тъй като активите ни са незначителни, дори и да са над 6 цифрени.
                          В държава, в която народонаселението има преобладаващо индивидуалистични наклонности, рядко се среща взаимопомощ и добронамерено споделяне, каквото колегата днес демонстрира към напълно непознат съфорумец. И с други колеги тук съм имал честта да общувам на живо или на лични съобщения и мисля сега е подходящо да им благодаря отново за вниманието, те си знаят кои са.

Коментар

• Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

Банките не борят климата и расизма. Може да имат програми да кредитират бизнеси притежавани от майнорити или работеши по зелени проекти , но това са PR акции. Накрая акционерите си гледат печалбата. Имат си критерии за кредитиране и си ги спазват. Банката, в която си депозирал пари не ги инвестира за твоя сметка. Може да направиш отделен акаунт, примерно тук пенсионните сметки са на този принцип. Парите са си в твоя сметка в определена банка, менажирана от фонд (не банката), но това не е депозитна сметка Примера с апартамента явно не си го разбрал. Банката в нито един момент не е собственик на апартамента. Тя организира продажбата му за да си вземе дължимото. И дори не го продава тя. Вероятно в БГ частните съдебни изпълнители ше свършат тази работа. Съшия този апартамент , който струва 350к и има 60к неизплатен кредит към първата банка може да обезпечава 200к кредит към друга банка. Как първата ще го присвоява, експлоатира и или избира какво да го прави ? Той не е нейн! Колкото до новия купувач, кой казва , че ще вземе кредит от същата банка ?

Ако си спомням добре, целия разговор почна , как шели да дойдат едни банки от Европа и да изкупят активите на БГ банките, включително имоти. Могат да излупят вземанията им. Дори БГ банките, да могат да влязат във владение на някакви апартаментиби било трудно обяснимо зашо някой би искал изкупи изпозлвани, проблемни имоти, пръснати примерно в София. Нали като ги изкупи трябва да ги подържа ? Съседа отгоре наводнил, пращай екип в Младост, радиатора в Света троица се спукал, екипа да бяга там, всички апратаменти построени различни технологии и материали ... кой ше се занимава с това ? Ако имаше смисъл от инвестиции свързани с наеми,в България фондовете занимавашио се с това щяха да построят апартаментни комплекси , които са изцло под наем, наемат хора за подръжка, застраховката по-ниска защото могат да изпълнят всички изисквания на ниво сграда ,сетват правила за наемателите, някой ако не ги спазва го изхвърлят, всички апратаменти са оборудвани с еднакви перални , печки, паркети и т.н. като се скапе една перална се слага резервна , и т.н все неша , които не може да направиш ако имаш 100-200 апартамента пръснати из София. Ако няма такива сгради , значи бизнеса с наеми просто няма място в БГ дори да го построиш оптимално , камо ли някой да изкупува апартаменти на парче.
                            Нещо ти убягва. Чел си стари неща, и аз съм ги чел, но това са работи от преди 2005-та година когато имаше подобни рестрикции. Колко пъти ти дадох примера с КТБ. Как КТБ (и ВТБ) купуха контролния пакет акции на Виваком по твоята теория за притежаването и експлоатирането на активи? Или ПИБ дето имаха ски комплекс и активи от южен поток. Това са активи които ако не си банка или фонд не може да се добереш до тях. И тука минаваме на следващата стъпка за западните банки които хем купуват такива монополни активи, ама и хем точат прясно напечатани пари от ЕЦБ. И накрая минаваме на примера с Гърция, прочети някоя книга по въпроса, много хитро ги напълниха с дълг и направиха схемата за която първоначално говорих.

Относно апартамента - банката спокойно може да притежава апартамента директно също както могат да притежават акции. Разбира се могат и да ползват подчинени дружества, но това не е съществено. Би трябвало да е очевидно че една прясна ипотека с 30 оставащи години по нея е много по ценна за банката от една ипотека която се изплаща утре последна вноска (практически вече я няма като актив от утре). Очевадно нали? И от тука вече може да изчислиш положенията посредата и дали някой мазен управител в банката не умува как събори една нищо неструваща ипотека и да я превърне в нова на печалба. А дали новия клиент пак ще е на тази банка? Ами да банката има право да намери нов клиент който ще подпише при нея и ако не и трябват парите може да почака да намери такъв.

Коментар

• Преди няколко дни питах тук за нивото на наемите и мисля , че 7 евро м2 около НДК се приемаше за приличен наем. Дне видях тази статия https://www.standartnews.com/biznes/...et-519142.html

Тия за какви 1200 евро наем говорят ? Гарсониери по 600 лева месечно , аре стига бе .... с какви очи дебелака от k5 (или каква беше агенцията дето Кавръка я пусна) се оплаква, че пресата му подливала вода и водела кампания срещу имотите ?

И тая сграда от снимката, в София ли е верно ? Аз лично се сещам за една подобен стил, на ул Иван Вазов, на ъгъла на Народния театър, но едва ли е на пазара за наеми. Да ми изтъпаниш сграда от Париж за да илюстрираш колко високи са наемите в София ....

Коментар

• Първоначално изпратено от Invmert Разгледай мнение
                                Обявите за работа в един от порталите у нас прехвърлиха 40000. В момента числото е 40675, а това води до натиск по увеличение на възнагражденията. Въпреки, че в последните няколко години (и особено упорито в последните месеци и седмици) се говори за безработица, то тенденцията е точно обратната.
                                Какви обяви , в селското стопанство и за сервитьори на морето ли ? Колко са били преди това ? Приближава сезона, така че е нормално да се качват. Нещо казват ли за заплашането ? Зашото ако не можеш да намериш хора и ще качваш парите го обявяваш. Какво предимство ше ти донесе това, че да даваш повече кинти ако никой не знае ?
                                Last edited by segato; 14.03.2023, 18:30.

Коментар

Working...
                                X