Абе тук обратното изкупуване приключи ли или продължава и следващата година?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Eon Разгледай мнениеПосредника ми още ми показва на платформата, че имам акции на Севтополис...
Още съществуват като запис в Централен Депозитар - като ги заменят със Софарми ще изчезнат, но мисля че ще трябва да подпишеш някакъв документ за да ти захранят новите акции в платформата - поне преди не отиваха автоматично в регистъра на посредника...Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеПонеже много тук са ходили на всякакви сбирки и седянки с мениджмънта и мажоритаря, та се чудех дали е ставало някога на въпрос защо фирмата плаща по 7млн. лв годишно за "консултантски услуги"?
Той дето няма хартии знае най добре разходите, а тук требе да е топ професионалист и вътрешняр.
Коментар
� -
Преди няколко дни излезе Q3 на Софарма АД.
Не съм го гледал детайлно - просто основните позиции.
ЕБИТДА за последните дванадесет месеца (окт. 2013 - септ. 2014) е била едва 62.0млн. лв. По принцип последното тримесечие е традиционно по-слабо за компанията, така че аз лично очаквам ЕБИТДА за цялата финансова година да е около 65млн. лв.
Общата задлъжнялост на фирмата е 293.7млн. лв, а взимайки предвид ликвидните средства и инвестициите с цел продажба, то нетната такава е 265.7млн. лв.
Това което не мога да разбера е как при такива параметри и при намаляващ марж от 10% на 8% през последните години, тази акция търгуваше преди няколко месеца на 4.30лв или 12.5х ЕБИТДА!
Ясно е че ниската ликвидност на тази акция не дава обективно отражение на борсата за истинското състояние на нещата и икономическата обстановка, в която Софарма оперира на няколко от основните си пазари.
В следващите няколко дни ще се постарая да пусна по-подробен анализ.
Понеже много тук са ходили на всякакви сбирки и седянки с мениджмънта и мажоритаря, та се чудех дали е ставало някога на въпрос защо фирмата плаща по 7млн. лв годишно за "консултантски услуги"? Ако тук се включват одит и юридически консултации, то всеки опериращ в България бизнес знае, че одит струва около 25-30х по-малко, а се опитвам да се сетя дори и за чужда кантора в България, която да получава над 200хил. лв за консултации. Ще е интересно да се разбере и каква част от тези пари са за консултации от страна на FFBH.
Освен това дават между 2.5 - 3.0млн. лв годишно за организирането на "представителни мероприятия" (партита и увеселения, бел. ред.)
През 2013 имаше голямото откриване на завода, за което сигурно са отишли няколко стотин хиляди лева за организация. Предполагам са имали и коледно парти за служителите, както и сбирката с инвеститорите, но сумите за едно-две празненства далеч не може да са такива. Освен това по-голямата сума (над 2.2млн. лв) е за 9 месеца 2014, а тази година не знам да са имали някакво голямо събитие.
Но ще е хубаво някой ако може да сподели за какво точно изтичат по 10млн. лв годишно от фирмата и каква точно е ползата от това за акционерите!
Коментар
� -
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеОставете Пелагия Виячева да си празнува на спокойствие рождения ден !!!!
Честит рожден ден на Пелагия - ЛЮБОВ, здраве, щастие, успехи и ако се наложи - КЪСМЕТ !!!!!!ей аз за това, подсъзнателно днес съм искал да я чуя значи!!!!
Да е здрава, щастлива и да има верни приятели наблизо, когато има нужда от тях!!!
Коментар
� -
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеЕ, по-деликатно де, да не предизвикаш някой семеен скандал
п.п. ама да не са я съкратили, че излизам на стачка за такова ДВИ!!!Last edited by tony1975; 02.12.2014, 20:17.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеДнес звънях на ДВИ на телефона даден в Инфосток - изключен!!! Телефона на Инвестор и той стар!!!
Къде е г-жа Вячева ей?Не-заслужил инвеститор
Коментар
� -
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеТо май никой не чете отчети вече, но все пак..... Виждам че негативния ефект от валутни разлики е близо -16 мил. в сравнение със същия период на миналата година. Доста бутално ми се струва.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеТо това си е за Бисери и вицове направо -
http://www.x3news.com/download/?id=261908
Ама явно не и действа на Българската роза - Трибестана
Коментар
�
Коментар