Първоначално изпратено от pepe1234
Разгледай мнение
Когато търсенето не е подплатено с някакви фундаментални ползи от актива, говорим за ценови балон. Търсене на нещо, което не струва нищо. Чист въздух. Търсене, базиращо се само и единствено на доверие към останалите участници на пазара, не на реални парични потоци, които се генерират. Криптовалутите са типичен пример за балон, имотите в София са друг такъв пример. С тази разлика, че криптовалутите имат висока спекулативна стойност заради вероятността (макар и малка според мен) да се превърнат в истински актив, генериращ приходи. Един апартамент в София при този тем на строителство и демографски срив не е никакъв актив или ако е такъв сега, то е обречен за в бъдеще. Истинската стойност на един имот (както и на всеки друг актив) е сумата от дисконтираните нетни парични потоци, които този актив генерира във времето. Когато нетните парични потоци са отрицателни (всички празни имоти водят само и единствено до отрицателен паричен поток), то сумарната стойност на всички тези имоти е ОТРИЦАТЕЛНА.
За това има писани доста дебели книги, които аз съм прочел за разлика от вас - повишителите.
Как според теб щеше да реагира курсът на една акция, ако печалбите на компанията растяха само с 1,9% за 10 години, а броят акции се увеличеше с 80%? Или и тук щяха да се намерят луди, които да купят надценената поне двойно акция? Пазарът си е пазар, но той се базира на разионални принципи. Всяко ирационално изкривяване рано или късно подлежи на корекция.
Коментар