Първоначално изпратено от acen1975
Разгледай мнение

Добро утро красавици и юнаци

Асене, не четеш много внимателно какво пиша и оттам идва проблема. За разлика от теб аз чета какво пишеш и го разбирам (за себе си). Според мен ти мислиш правилно и затова аз нямам въпроси към начина ти на мислене. Или с други думи по въпроса ти как мислиш моята и твоята истини съвпадат.
По въпроса аз как мисля, моята и твоята истини не съвпадат. Тук имаме сблъсък на истини (виж обяснил съм моето виждане кратко и ясно). След като имаме сблъсък на истини, ти правилно отчиташ, че не можеш да ме убедиш ползвайки рационални аргументи, което още веднъж показва, че мислиш правилно. Аз знам, че след като съм написал кратко и ясно как мисля, и ти не си съгласен с мен, аз не мога да те убедя в правотата си използвайки рационални аргументи, което от своя страна показва, че аз мисля правилно, но ти това не го виждаш и оттам идва сблъсъка на истини. Има много начини, да стигнем или да не стигнем двамата до една истина по въпроса. Но всички те отникъде не са свързани с рационалното мислене.
Защото какво е рационален спор. Това е самоцелен спор. Той може да има смисъл единствено и само на тема рационални знания или използвани рационални методи.
Веднага давам пример. Ти си мислиш, че по я знаеш математиката (конкретен математически метод, метод от конвенционална логика, говорим език или език за програмиране). Аз си мисля, че аз по я знам (същото като в предните скоби). Това е рационален спор, който може да се реши с рационални аргументи. Но този спор е самоцелен (по отношение на познанието) и нищо няма да докаже.
ПП
За вратата имаме разлика в интерпретациите, породена от посочения в поста сблъсък на истини.
Коментар