IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от nik_naydenov Разгледай мнение
    Чрез кои ИП получихте дивидента на "Софарма'?
    Карол

    Коментар


    • Чрез кои ИП получихте дивидента на "Софарма'?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

        Защо го задели, няма ли да го реинвестираш ?
        Няма, заминава да живее на Малдивите!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение

          Заделих го вече
          Защо го задели, няма ли да го реинвестираш ?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

            Няма връзка с този номер
            Заделих го вече

            Коментар


            • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

              бихте ли се обадили на човека да се връща, че неговите хора пак са се омотали и още няма дивидент по сметките, а в Бенча го получих преди 2 дни. Сигурно пак "ЦД са объркали нещо"
              Няма връзка с този номер

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
                бихте ли се обадили на човека да се връща, че неговите хора пак са се омотали и още няма дивидент по сметките, а в Бенча го получих преди 2 дни. Сигурно пак "ЦД са объркали нещо"

                Коментар


                • Всичко, което е добре да знаете за обратното изкупуване на акции

                  22 Януари 2020 18:30


                  Източник: iStock


                  Ако искате да научите какво представлява обратното изкупуване и проверите в Wikipedia, ще откриете следното определение: „процесът, когато една компания придобива повторно акциите си".
                  Финансови специалисти от InvestorPlace обясняват всичко, което трябва да знаете за обратното изкупуване.

                  Обърнете внимание на думите на Юджийн Фама, професор по финанси в Чикаго, по темата в интервю за InvestorPlace.com: „Обраното изкупуване е просто алтернатива на дивидентите. Те никога не трябва да ви притесняват."

                  История на обратното изкупуване на акции
                  До 1982 г. тази инвестиционна техника беше рядкост. Ръководителите на различните компании се страхуваха да не нарушават законите за ценните книжа. И все пак Комисията по ценните книжа и борсите искаше да намери начини да облекчи тревогите и да премахне ограниченията. За тази цел бяха създадени безопасни методи за обратно изкупуване на акции.
                  Техника на обратното изкупуване
                  Бордът на директорите трябва да разреши обратното изкупуване, което обикновено се обявява чрез прессъобщение или в отчета за печалбите. Но време, когато то ще се осъществи, зависи от преценката на висшето ръководство.

                  Повечето изкупувания на акции се извършват чрез търгуване на открития пазар. Но компаниите обикновено не правят никакви покупки през периода на затъмняване (това е определено време около отчета за печалбите). В някои случаи една компания може да наеме инвестиционен банкер, който да обработва по-сложни транзакции.
                  Единият начин е ускорено изкупуване на акции или ASR. С това компанията ще изкупи акциите си от фирма от Уолстрийт, като Goldman Sachs (NYSE: GS) или Morgan Stanley (NYSE: MS), която ги е заимствала от съществуващите акционери. Този процес може да варира от дни до месеци.
                  В други случаи дружеството може да откупи обратно акциите си чрез търгово предложение, което включва фиксирана цена за определен брой акции. Офертите за търгове имат срок и изискват подаване на документи в Комисията за ценни книжа (SEC). В повечето случаи това може да бъде добра покупка.
                  Независимо от подхода, една компания има право на преценка как да се справи с изкупените акции. Тоест те могат или да бъдат насочени или в пенсионен фонд, или държани, а в бъдеще - продадени.

                  Основните причини за обратно изкупуване

                  Легендарният инвеститор Уорън Бъфет не е почитател на дивидентите. Той казва, че ако инвеститорът има нужда от доход, той може просто да продаде акциите си.

                  Въпреки това, Бъфет е по-благосклонен към обратното изкупуване, стига оценката да е добра. Например, ето какво каза по темата относно Apple по време на събранието на акционерите през 2018 г .:

                  Радвам се, че изкупуват обратно акциите си... Можете да кажете, че притежаваме 5% от тях. Но мисля, че с течение на времето може да притежаваме дори и 6% или 7% просто защото те изкупуват акциите си ...

                  Но, разбира се, има различни подходи за оценка, в зависимост от бизнеса и индустрията. Освен това много ръководители имат различни гледни точки относно предимствата на обратно изкупуване на акции.

                  Ето какво обясняват експертите:

                  Възможности за растеж: Често най-големите компании изкупуват обратно акциите си. И има логична причина за това. Като цяло те са достигнали етап, в който е трудно да се увеличат приходите, но паричният поток остава стабилен. Допълнителните придобивания могат да бъдат рисковани и да излязат скъпо, следователно не са препоръчителни. Така че защо не просто да наградите акционерите с обратно изкупуване?

                  По-добър вариант от дивидентите: Хубаво е да получавате тримесечна възвръщаемост от акции. Но това може да бъде в тежест за компанията. Какво става, ако икономиката се срине и паричните потоци станат нестабилни? При тези обстоятелства една компания може да няма друг избор, освен да намали или премахне дивидентите. Когато това се случи, обикновено има забележим спад в цените на акциите. Доколкото при обратно изкупуване щетите често са доста по-малко.

                  Недостатъците

                  Изкупуването на акции далеч не е напълно безпроблемно. Интересно е, че в крайна сметка то може да окаже слабо влияние върху цените на акциите.

                  Прекрасен пример за това е Oracle (NASDAQ: ORCL). От фискалната 2016 г. насам компанията изкупи акции на стойност 75 милиарда долара, което се случи посредством големи заеми. Обърнете внимание, че нетният паричен баланс за компанията в момента е отрицателен, 17 милиарда долара.

                  Въпреки всичко това, Oracle акциите все още се представят слабо. Да не забравяме и факта, че компанията се бори да се състезава с многобройните бързорастящи облачни конкуренти.

                  През последните няколко години темата за обратно изкупуване на акции беше противоречия. Политици като Бърни Сандерс и Елизабет Уорън оспорваха този метод. Вярата е, че откупите са сам начин ръководителите да спечелят нечестно пари за сметка на останалите служители. Има и друг довод - че тези транзакции водят до по-малко ресурси за R&D и капиталовите инвестиции.

                  Но от друга страна обратното изкупуване на акции има неоспорими предимства. Те спомагат за увеличаване на средствата в пенсионните фондове. Също позволяват парите да се използват за целите на икономиката: „Няма нищо притеснително в обратното изкупуване", казва Робърт Р. Джонсън, професор по финанси в Heider College of Business, University of Creighton.

                  Last edited by tony1975; 23.01.2020, 08:23.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                    Ти това весриозно ли го мислиш???? Евереста е същият назначен бизнесмен като останалите, а пазарната му манипулация за влизането на Евана агро в Суфлекса е христоматиен пример!
                    И за да не съм извън темата, нека се изкажа компетентно:
                    НАЙ!
                    абе и цеко на алеко е още по-най.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

                      Не виждам нищо лошо в това му хоби. Дори ми прави положително впечатление. Пълен антипод на всякаки парвенюта (назначени бизнесмени), които сега ги влачат по съдилищата за сеир на плебса. Да в жив и здрав Колчев, и да имаме повече подобни бизнесмени, а не назачени такива...
                      Ти това весриозно ли го мислиш???? Евереста е същият назначен бизнесмен като останалите, а пазарната му манипулация за влизането на Евана агро в Суфлекса е христоматиен пример!
                      И за да не съм извън темата, нека се изкажа компетентно:
                      НАЙ!
                      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение


                        Ще почакате малко

                        "На 18.1.2020 г. (събота) Петя Колчева заедно със съпруга си Камен са изкачили най-високият връх на Антарктида - Винсън (4892 м). Така Петя събира в колекцията си всички континентални първенци (Еверест, Елбрус, Денали, Килиманджаро, Аконкагуа, Карстенс, Винсън).



                        На Камен Колчев за колекцията от континентални първенци му липсва само първенецът на Южна Америка, Аконкагуа. В момента двамата с Петя са на път за Аржентина, за да изкачат върха. Първата семейна двойка, събрала колекцията "7 Summits”, е Фил и Сюзън Ершлер (Phil & Susan Ershler) през 2002 г.

                        След Аконкагуа експедицията им "3 в 1" продължава в Патагонските Анди, където Петя заедно с Младен Данков, Милен Братанов и Николай Стоянов ще направят опит да изкачат Фиц Рой, най-вероятно по аржентинския маршрут. Фиц Рой е скален бастион с хилядаметрови стени и е най-висок в Патагонските Анди."
                        Не виждам нищо лошо в това му хоби. Дори ми прави положително впечатление. Пълен антипод на всякаки парвенюта (назначени бизнесмени), които сега ги влачат по съдилищата за сеир на плебса. Да е жив и здрав Колчев, и да имаме повече подобни бизнесмени, а не назачени такива...
                        Last edited by mancev; 22.01.2020, 17:23.

                        Коментар


                        • Коментар


                          • Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
                            Някой с Елана? Аз нямам до този час.

                            Ще почакате малко

                            "На 18.1.2020 г. (събота) Петя Колчева заедно със съпруга си Камен са изкачили най-високият връх на Антарктида - Винсън (4892 м). Така Петя събира в колекцията си всички континентални първенци (Еверест, Елбрус, Денали, Килиманджаро, Аконкагуа, Карстенс, Винсън).



                            На Камен Колчев за колекцията от континентални първенци му липсва само първенецът на Южна Америка, Аконкагуа. В момента двамата с Петя са на път за Аржентина, за да изкачат върха. Първата семейна двойка, събрала колекцията "7 Summits”, е Фил и Сюзън Ершлер (Phil & Susan Ershler) през 2002 г.

                            След Аконкагуа експедицията им "3 в 1" продължава в Патагонските Анди, където Петя заедно с Младен Данков, Милен Братанов и Николай Стоянов ще направят опит да изкачат Фиц Рой, най-вероятно по аржентинския маршрут. Фиц Рой е скален бастион с хилядаметрови стени и е най-висок в Патагонските Анди."

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение
                              Някой с Елана? Аз нямам до този час.
                              Елана още няма.
                              Мненията ми не са препоръки. Имам само една препоръка - не губете пари.

                              Коментар


                              • Някой с Елана? Аз нямам до този час.

                                Коментар

                                Working...
                                X