If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Късно ще е за тия които все пак мислят един ден да се завърнат,но за мнозина други това няма никакво значение,защото децата им и внуците им са с тях,а и бизнесите им са доходоносни.
Боже, аз май защитавам 4Д-то, дето все се караме с него - ми аз ходя, ходя много често и до крайни квартали, и извън София, пък и да най-затънтени села, и говоря с хората, щото ме интересува точно това, настроението им. И настроенията лека-полека се променят към позитивно. Смея да твърдя, че миграцията в последните години (имигрантите от нашата страна) е основно от тъмнозелени, насочващи се към социалните системи основно на Германия и Скандинавия. Средностатистическия бг селяк (или живущ в малък град) вече си е сравнително ок и си се кефи на ракията под лозницата почти като по Тошово време. разбира се, има огромна разлика между пловдивските села, помашките, турските, македонските и т.н. - навсякъде е различно, но масата народ от тези малки градчета и села вече не иска да бяга (кой избягал, избягал) - седят си на село и си се кефят. Това не може да се разбере от живущите в Люлин или Надежда, но е така.
разбирам, че ако няма лоша новина, не твърдим, че България е кочина, не сочим проблемите и т.н., е по-добре да си мълчим, но реалността е такава - селяните (т.е. живущите извън 10-те най-големи града) бавно и полека се съвземат - някои ходят да бачкат и по чужбина, изкарат някое левче и се връщат за купона тук, щото в чужбина купон няма, само бачкане. И това въпреки БХ - както казват повечето изследователи, преминали през България по време на османското робство (или владичество, на който както му отръва) - ех, ако можеше този народ да е свободен, какви ли неща би сътворил. И този народ ги сътворява в първите години след освобождението, та чак удивява света. И БХ ще падне, само въпрос на време е!
Привет,
и аз ходя из провинцията често и имам наблюдения.
Има голяма разлика между днешните хора и тези от преди 20-30 г. Тези от едно време бяха работливи и трудолюбиви, а сегашните са малко селски тарикати. Пият, пушат, все на мегдана, не знаят що е мотика. Много харесвам българската природа и родния край (там където е корена на предците, аз съм си от София, но бабите и дядовците ми не са), но по прованса си е зле. И жени няма. Един браточед само по циганки ходи, поради липсата на нормални млади българки. И се кефи на това.
Дори добруджанските села, които са богати, са обезлюдени и има малко хора.
Иначе е супер, че си стабилен мъж и държиш на българското и възпитаваш добре децата си. Респект,
Всеки отива там където мисли,че живота му ще протече по добре!Не сме в соца,забрани няма.Това което правят българите сега,сърбите го правеха още по времето на Тито,защото имаха възможност,ние не.И както виждаме Сърбия не е изчезнала!Просто сега за 24 часа имаш достъп да почти всяка точка от Земята и Ти решаваш къде,а не някой друг да разполага с живота ти.Такива са времената,и според мен връщане назад няма да има.
Хора които са избягали предната криза - 2009-10г по мои наблюдения започнаха да се връщат.
Там работят черна работа за 1000€ а тука за същото вече вземат почти толкова и са си дома.
Ама те и най-прецакани ще останат - ни тука ни там ще вземат пенЦия а само социална помощ от 200-300лв
Единсвенната разумна и рационална причина българските емигранти да се приберат в БГ е получаване на пенсия от САЩ , КАНАДА ИЛИ ЕС и това, че тук има по- голяма покупателна стойност....За децата им е абсурдно..
И друг път сме коментирали, че някои хора живеят в паралелна реалност, но за съжаление истината е съвсем друга..Оставаме си най- бедната и корумпирана страна в ЕС..Когато това се промени , може и да се връщат, както стана в Полша например..
Правилно,Кире.Може да се върнат само хора с пенсии от чужбина.На света обаче има приказни острови където може да си живееш с пенсията по-добре от БГ.Познавам няколко български семейства които се върнаха в България.Изкараха по 3-4 г и се прибраха отново в САЩ.Имаше едни които наскоро се върнаха обратно в Америка след почти 10 г в БГ.
Коментар