If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Боже, аз май защитавам 4Д-то, дето все се караме с него - ми аз ходя, ходя много често и до крайни квартали, и извън София, пък и да най-затънтени села, и говоря с хората, щото ме интересува точно това, настроението им. И настроенията лека-полека се променят към позитивно. Смея да твърдя, че миграцията в последните години (имигрантите от нашата страна) е основно от тъмнозелени, насочващи се към социалните системи основно на Германия и Скандинавия. Средностатистическия бг селяк (или живущ в малък град) вече си е сравнително ок и си се кефи на ракията под лозницата почти като по Тошово време. разбира се, има огромна разлика между пловдивските села, помашките, турските, македонските и т.н. - навсякъде е различно, но масата народ от тези малки градчета и села вече не иска да бяга (кой избягал, избягал) - седят си на село и си се кефят. Това не може да се разбере от живущите в Люлин или Надежда, но е така.
разбирам, че ако няма лоша новина, не твърдим, че България е кочина, не сочим проблемите и т.н., е по-добре да си мълчим, но реалността е такава - селяните (т.е. живущите извън 10-те най-големи града) бавно и полека се съвземат - някои ходят да бачкат и по чужбина, изкарат някое левче и се връщат за купона тук, щото в чужбина купон няма, само бачкане. И това въпреки БХ - както казват повечето изследователи, преминали през България по време на османското робство (или владичество, на който както му отръва) - ех, ако можеше този народ да е свободен, какви ли неща би сътворил. И този народ ги сътворява в първите години след освобождението, та чак удивява света. И БХ ще падне, само въпрос на време е!
Привет,
и аз ходя из провинцията често и имам наблюдения.
Има голяма разлика между днешните хора и тези от преди 20-30 г. Тези от едно време бяха работливи и трудолюбиви, а сегашните са малко селски тарикати. Пият, пушат, все на мегдана, не знаят що е мотика. Много харесвам българската природа и родния край (там където е корена на предците, аз съм си от София, но бабите и дядовците ми не са), но по прованса си е зле. И жени няма. Един браточед само по циганки ходи, поради липсата на нормални млади българки. И се кефи на това.
Дори добруджанските села, които са богати, са обезлюдени и има малко хора.
Иначе е супер, че си стабилен мъж и държиш на българското и възпитаваш добре децата си. Респект,
Всеки отива там където мисли,че живота му ще протече по добре!Не сме в соца,забрани няма.Това което правят българите сега,сърбите го правеха още по времето на Тито,защото имаха възможност,ние не.И както виждаме Сърбия не е изчезнала!Просто сега за 24 часа имаш достъп да почти всяка точка от Земята и Ти решаваш къде,а не някой друг да разполага с живота ти.Такива са времената,и според мен връщане назад няма да има.
Хора които са избягали предната криза - 2009-10г по мои наблюдения започнаха да се връщат.
Там работят черна работа за 1000€ а тука за същото вече вземат почти толкова и са си дома.
Ама те и най-прецакани ще останат - ни тука ни там ще вземат пенЦия а само социална помощ от 200-300лв
Единсвенната разумна и рационална причина българските емигранти да се приберат в БГ е получаване на пенсия от САЩ , КАНАДА ИЛИ ЕС и това, че тук има по- голяма покупателна стойност....За децата им е абсурдно..
И друг път сме коментирали, че някои хора живеят в паралелна реалност, но за съжаление истината е съвсем друга..Оставаме си най- бедната и корумпирана страна в ЕС..Когато това се промени , може и да се връщат, както стана в Полша например..
Правилно,Кире.Може да се върнат само хора с пенсии от чужбина.На света обаче има приказни острови където може да си живееш с пенсията по-добре от БГ.Познавам няколко български семейства които се върнаха в България.Изкараха по 3-4 г и се прибраха отново в САЩ.Имаше едни които наскоро се върнаха обратно в Америка след почти 10 г в БГ.
Бе като то избега домочадието зад граница, ке видим какви ще ги редиш ....За какво да стоят, за да слугуват на феодали и дерибеи ли
Се си мисля тамън ще порасне домочадието и тази ще стане, ама нема да може да бега никъде щото в един момент богатите индустриални държави отново ще затворът границите и ще остане само опцията с дерибеите.
Северна България не е чак пък толкова зле, след като преизбират местните велможи от герП за пореден път. Родопите били обезлюдени - кои, тези с турското населениет ли - ми те са обезлюдени още 80-те години, а Странджа-Сакар си е така от поне 50 години, то и около всички граници, изключая около Петрич и Сандански е така и то не от вчера. Да дам причини викаш - вече ми звучиш като мигрант, а знам, че не си, нали? Ми щото си българин бе, мама му стара, те затова, щото баба ти и дядо ти са положили костите си на тази земя, за да я има българщината, а ти (не ти, образно го казвам), посран льоьло, си избягал, щото кенефната хартия в Нидерландия била по-мека, та ти понасяла по-добре на хемороидите, получени от седене по заведенията. Те затова!!! Малко пък патриотизъм трябва, мамка му, ма то и жълтопаветниците са тъкмо толкова вредни за страната, колкото и комунистите във всичките им подвидове!
Бахте, пак се връщаме 200 години назад и чакаме някой да ни оправи, че да сме се върнали - ние, като се оправим, емигранти или такива избягали от държавата ни, не ни трябват, ама хич. Ма да не отплесвам - та причини много - аз не съм избягал от любов към страната си и нейното минало. Наречи ме тъп, носталгик, шовинист - все тая! И децата ми ще растат и ще бъдат възпитани в любов към държавата си, казвам го от позицията на човек, на когото и двете му деца няма да имат първи братовчеди в България. Или може би точно заради това...
Бе като то избега домочадието зад граница, ке видим какви ще ги редиш ....За какво да стоят, за да слугуват на феодали и дерибеи ли
търся преподавателка, за уроци по пиано, математика, масаж и испански
За твоа си прав, за съжаление. Ще ти кажа и още - никъде извън София няма адекватно здравеопазване, дори в Пловдив, Варна, Бургас или който и да е голям областен град. Е, май само в Пловдив и Плевен донякъде се справят - лични наблюдебия са това, но то си е и до материал - народ, дето вярва на врачки, шамани, ходжи и т.н., няма как да получи особено релевантно здравеопазване, хеле пък за 15 кинта на месец здравна вноска - как искаш ме разбирай
Да не са намалили осигуровките на 15 лева без да разбера, аз плащам 45...
Не мога да проумея как наричаш основна нужда и право като водата хейт ! Това, ако се случи в нормална държава и град, а то трудно би се случило всеки виновен по веригата ще си замине заедно с цялото правителство. А ние тук какво казваш, да го преживеем а, и да си затваряме очите ! Жалкото е, че тези които ни управляват си затварят очите, а и ние гражданите май отдавна сме ги затворили и правим компромиси с какво ли не и се траем и търпим !
Това е друго - да, за съжаление нямаме съдебна система, казвал съм го сигурно хиляда пъти. ма за мрънкането не си прав - баба ти само на тец се е къпала (в кръга на шегата). Апропо, ходил ли си в Неапол - по-голям град от София е, а имат такава криза с боклука, при това с години, че ако таква имаше тук, сигурно щяха още половин милион да емигрират. Ма на, седят си, живеят си и т.н., че даже са втората най-голяма метрополия след Рим в Италия. Просто сравнение. Айде, че зачезвам за децата и после съм на фитнес
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
В провинцията има болници като сгради ,но няма лекари,медицински сестри....кой да те лекува?
За твоа си прав, за съжаление. Ще ти кажа и още - никъде извън София няма адекватно здравеопазване, дори в Пловдив, Варна, Бургас или който и да е голям областен град. Е, май само в Пловдив и Плевен донякъде се справят - лични наблюдебия са това, но то си е и до материал - народ, дето вярва на врачки, шамани, ходжи и т.н., няма как да получи особено релевантно здравеопазване, хеле пък за 15 кинта на месец здравна вноска - как искаш ме разбирай
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар