IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение

Простичко е: Привличаме имигранти да работят, които не се "интегрират, т.с. мързеливите" обратно чрез всевъзможни начини ;-)
    Простичко е, ама не е толкова простичко. Аритметиката с изваждане и събиране тук не върши работа. Искаш да срввниш готовите да работят всичко от сутрин до вечер турски гатарбайтери със сегашните навлеци? Сега мигрантите са основно от Сирия, Ирак и Авганистан. От там където щатите 20 години поддъържат война. И смяташ, че тези хора са готови да работят?
    Преди няколко месеца група афганистанци бяха направили проблеми и Алис Вайдел каза така - "Трябва веднага да ги върнем в България".
    И какво стана вземаме си които ни харесат, престъпниците айде в България. Не ги искат в Германия, не ги искат в Афганистан пращат ги в Гуантанамо - в България.
    Айде стига еврогейщини.

Коментар

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

Според мен най-същественият проблем е когато хората търсят решения без да имат ясна представа за реалната ситуация. Тогава, дори да са добронамерени и що годе способни, произвеждат единствено невъобразими поразии. Такива, че и най-голямото и мързеливо корумпе е за предпочитане. https://ec.europa.eu/eurostat/statis...ity_statistics

И конкретно - демографската картина на България е една от най-малко лошите в цяла Европа. Някой биха казали, че е най-добра. Същото е и с висшистите. https://ec.europa.eu/eurostat/statis...ion_statistics

За щастие, все още имаме голям % от завършващите средно образование, които не искат да се правят, че "учат" висше. В редица специалности във висшето между 1 и 2 курс се отказват >50%. Да не говорим, че все още са малко напълно измислените специалности, с каквито е пълно в Западна Европа и ОК. Не ми се търси статистиката, но май сме на първо място по студенти медицина като % от всички студенти. Не сме първи, но сме едни от първите и по % студенти в технически специалности. https://www.nsi.bg/bg/content/3389/%...BD%D1%82%D0%B8

С всичко горепосочено искам някак да ви го кажа, както едно време котарака Леополд ги е казал: Момчета, айде да не пишете глупости.
      Значи по раждаемост сме цъфнали и вързали, пък накрая за 10 години около 1 милион и 300 хиляди са намалели живущите на тази територия България. Я виж къде е България по смъртност.
      ​​​​​​Понеже имам преки наблюдения, включително и работен опит за Свободна държава Бавария (Това е най-голямата провинция на Германия с БВП над 2 пъти средния за Европа), мога да те уверя че без положителна миграция икономиката буксува.
      Как се поддържа икономика, тогава?
      Създават се условия за привличане на пришълци. Това е целенасочена политика с традиции от 50-те години на 20 век. Първо са дошли Италианци, после Турци, източно-германци, източноевропейци, сирийци, иранци, авганистанци и др. африканци, и сега устройват украинци.
      Простичко е: Привличаме имигранти да работят, които не се "интегрират, т.с. мързеливите" обратно чрез всевъзможни начини ;-)

Коментар

• https://bnt.bg/news/vaprosi-i-otgovo...36850news.html

Коментар

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение

По същество проблема е в демографията в цяла Европа ;-)
          В България е още по-зле отрицателна демография с бълваме на ненужно обучени кадри, включително среднисти и вишисти.
          Отделно повечето български "бизнесмени" хабер си нямат от управление на персонала. Служителите са най-ценния актив във всяка компания, чията стойност я няма в финансовите отчети.
          Ама как да има като повечето му активи са "подарък", по линия на приватизацията (законна кражба) ;-)
          Според мен най-същественият проблем е когато хората търсят решения без да имат ясна представа за реалната ситуация. Тогава, дори да са добронамерени и що годе способни, произвеждат единствено невъобразими поразии. Такива, че и най-голямото и мързеливо корумпе е за предпочитане. https://ec.europa.eu/eurostat/statis...ity_statistics

И конкретно - демографската картина на България е една от най-малко лошите в цяла Европа. Някой биха казали, че е най-добра. Същото е и с висшистите. https://ec.europa.eu/eurostat/statis...ion_statistics

За щастие, все още имаме голям % от завършващите средно образование, които не искат да се правят, че "учат" висше. В редица специалности във висшето между 1 и 2 курс се отказват >50%. Да не говорим, че все още са малко напълно измислените специалности, с каквито е пълно в Западна Европа и ОК. Не ми се търси статистиката, но май сме на първо място по студенти медицина като % от всички студенти. Не сме първи, но сме едни от първите и по % студенти в технически специалности. https://www.nsi.bg/bg/content/3389/%...BD%D1%82%D0%B8

С всичко горепосочено искам някак да ви го кажа, както едно време котарака Леополд ги е казал: Момчета, айде да не пишете глупости.
          Last edited by terziеv; Днес, 13:32. Причина: добавих връзки

Коментар

• Софикс>903

Коментар

• Днес по бнт, гуруто на бизнеса и бивш президент росен Плевнелиев каза, че америка е толкова зле, че щатските дцк са станали по-скъпи от българските. Направо ми отвори очите! В моите очи се издигна на ниво сашо Томов, който каза, че дълга не е дълг, а чиста печалба и беше прав. Респект

Коментар

• Колеги, оказа се че тези сделки на BSE International са някаква грешка. Не били някоко милиона а сто и нещо хиляди...

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Знаеш ли, мен друго ме притеснява повече ! Дори европейските пазари и икономики да тръгнат при нас може и да не се случи това заради липсващата работна ръка. Производствения сектор не се ли роботизира и механизира във фабриките няма да има кой да работи. А иначе европейски акции имам не малко. В момента са ми 50 на 50 български и чужди в портфейла.
                  По същество проблема е в демографията в цяла Европа ;-)
                  В България е още по-зле отрицателна демография с бълваме на ненужно обучени кадри, включително среднисти и вишисти.
                  Отделно повечето български "бизнесмени" хабер си нямат от управление на персонала. Служителите са най-ценния актив във всяка компания, чията стойност я няма в финансовите отчети.
                  Ама как да има като повечето му активи са "подарък", по линия на приватизацията (законна кражба) ;-)

Коментар

• Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнение

Не бързай толкова. Пазарите започват да прайсват примирие в Украйна и европейските акции ще намажат. Та покрай тях и нашите. Примирието /евентуално/ ще е за кратко де, но тази година и следващата може да се окажат по-добри за БФБ, отколкото за NYSE
                    Знаеш ли, мен друго ме притеснява повече ! Дори европейските пазари и икономики да тръгнат при нас може и да не се случи това заради липсващата работна ръка. Производствения сектор не се ли роботизира и механизира във фабриките няма да има кой да работи. А иначе европейски акции имам не малко. В момента са ми 50 на 50 български и чужди в портфейла.
                    Last edited by Zdravko74; 14.02.2025, 16:30.

Коментар

• Първоначално изпратено от RInvestor Разгледай мнение

Не бързай толкова. Пазарите започват да прайсват примирие в Украйна и европейските акции ще намажат. Та покрай тях и нашите. Примирието /евентуално/ ще е за кратко де, но тази година и следващата може да се окажат по-добри за БФБ, отколкото за NYSE
                      Аз не знам "намазването" по европейските акции колко ще се прехвърли на нашите, те тук си живеят собствен живот. Поляците със сигурност ще намажат както казвате, а тук освен Доверие и евентуално Трейс, кой друг може да има позитиви за нещо значимо след примирие в Украйна, не знам. А и защо смятате, че евентуално примирие би било за кратко?

ПС То за някои активи на БФБ и предишните две години са по-добри отколкото за NYSE
                      Last edited by Key Ru; 14.02.2025, 16:03.

Коментар

Ами чуждо ще е ! Ти виждаш ли светлина в тунела за БФБ и за българската икономика ! Да не говорим, че повечето компании са с лоши резултати и трудно ще излезнат от тази ситуация ! Аз специално от декември насам продавам наши и купувам почти само чужди с едно изключение, добавях Брефчета ! Изцяло съм излезнал от четири български компании, а в друга намалих.

Коментар

Хубавото е, че могат да се трансферират към други посредници и платформи.
                          Е да де, ама пак ще се платят едни големи такси за тези трансфери, защо да не се купят направо през тези платформи! Определено тези сделки са ми интересни, не е малък обем и то по много позиции. Би ми било интересно кой е! 15-ти февруари е една от четирите дати, на които пенсионните фондове си прехвърлят партиди на клиентите, та някой от тях е потенциално заподозрян за тези сделки, ама може и да съм в голяма грешка. В Инвестора правят обзор на търговията през деня, ако могат да се поразровят и да стигнат до информация кой е бил ще бъде полезно инфо.

Коментар

• Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

???
                            Да не би да има някаква промоция, за която не знаем? Купуваш нещо от BSE International и после ти връщат парите, или пък да е станал регулиран пазар и да не дължиш данъци, или пък да няма комисион на ИП-тата?
                            Хубавото е, че могат да се трансферират към други посредници и платформи.

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                              50сделки с едно уайзерче от нашите,- всичко чуждо ,- кой ги търгува ????
                              Ами чуждо ще е ! Ти виждаш ли светлина в тунела за БФБ и за българската икономика ! Да не говорим, че повечето компании са с лоши резултати и трудно ще излезнат от тази ситуация ! Аз специално от декември насам продавам наши и купувам почти само чужди с едно изключение, добавях Брефчета ! Изцяло съм излезнал от четири български компании, а в друга намалих.

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                                50сделки с едно уайзерче от нашите,- всичко чуждо ,- кой ги търгува ????
                                ???
                                Да не би да има някаква промоция, за която не знаем? Купуваш нещо от BSE International и после ти връщат парите, или пък да е станал регулиран пазар и да не дължиш данъци, или пък да няма комисион на ИП-тата?

Коментар

Working...
                                X