If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Сега ще си мерим ли IP-то колега ? Моето най-често е от Радомир. Едва ли може да го биете защото света се върти около Радомир. :-) Явно имате претенции надейте да скромничите :-)
Обаче конкуренцията тук е сериозна - имаме дипломирал се в Топ 30 световен икономически университет, друг пишещ икономически статии в световни авторитетни издания, златен медалист от Национална Олимпиада по математика и мисля, че дори е бил част от Националният отбор при това във времената когато бяхме световен топ 5.. И на всички развитието на имотният пазар им е сложен за разбиране и прогнозиране....:-)
Няма човек в темата, който да не е наясно с търсене и предлагане, с пазар на купувача или на продавача / виж има и Български думи/ Не само в Щатите, но и в София през последната година имаше наддавания на цени. Е не колкото в Щатите, че там май е било стандарт в даден момент.
Примера беше пределно ясен, но ще го повторя защото не е достатъчно да завършиш Западен университет и да прочетеш 100 икономически книги или статии трябва и мислене и аритметика преди мисленето.
Абсурд както написах по-рано е да се дават примери с излезли ипотеки - половината ипотекирани принудително на пазара особено у нас . Просто няма как да стане. Дори при нашата прогнила банкова система / правят се умишлено лоши кредити без да уточнявам защо/ в момента проблемните ипотеки са около 3% по спомен / Бони знае точната цифра/ Това би било равно на 1% от общият пазар на имоти ако предните 20 години процента на покупките с ипотеки все е бил 35%, а той е по-малко. Т.е. за София това са примерно 250 имота. Нека да има още толкова продадени преди да станат критично проблемни / за това няма цифри и гадая/ тотал 500. На този фон къде са половината от 35% да излезнат на пазара ?! Какво трябва да се случи за подобно развитие ? Не че е невъзможно .... няма невъзможни неща , но самото допускане за подобно нещо как беше английската дума nonsense .... Десетки пъти разлика с реалността. И да като/ако дойде най-зверската криза, която може да си представим лошите ипотеки ще отидат на 10%. Ама тва трябва да е наистина потоп при настоящата ситуация у нас . Пак става въпрос за разлика в пъти с това което написа / 10-50%/ Освен това поне към момента ипотеките у нас са отпускани масово при МНОГО по-ниска оценка на имотите. Да речем, че някой е взел ипотека на 90% преди 5 години. Изплатил е 15-20% от главницата и сега имота има пазарна стойност поне по 2 от тогавашната оценка, средният доход в страната за периода е нараснал с над 50% . Т.е сега има ипотека на 40% от стойността на имота и доход с 50% над онзи с който си е плащал без проблем тогавашната ипотека. Като цяла процента ипотекари у нас няма нищо общо с този в Западният свят и е абсурд да се разчита на това да срине пазара. Много по-сериозен фактор е например новото строителство. Има разрешителни за 18К жилища за София миналата година. Къде са на този фон 500 проблемни ипотеки ? Къде са форсмажорните 1500 или 2000 дори ? Това е по селски една плюнка в морето.
Примера ясен ли е сега ?
Относно горният пост и поредната самозаблуда с цифрите за Щатите. Там ли е великото IP ?! Мъка...Да раздавали са ипотеки на кило и е имало куп проблемни , но отново разлика в пъти между тези , които са продадени за 5 години след кризата и половината ипотеки са проблемни / да в Детройт Бъфало може да са били 70% такива, ама за страната не са/. Първите цифри от гугъл съвсем набързо и закръглено. Среден брой на жилищата в Щатите за тези 5 години 132 милиона. 65% от тях са с с ипотеки т.е. 88 милиона. Общите продажби за периода 5 години 8-12 неразделено ипотекирани и не е 22 милиона. Запазвайки съотношението / не знам дали е такова/ това са 17%, а не 50%.
Сега може да кажеш ама то било много лошо и т.н. Така е , но цифрите макар и да съм ги закръглял и да може да са криви някъде са много далеч от това което си представяш дори и за Щатите в кризата. А ако боравиш с грешни цифри и самозаблуди по някаква причина се стига до грешни изводи.
Мога почти всяко второ изречение от постовете ти да ги разчопля по същият начин , но е безсмислено и трудоемко защото НЯМАШ опита и караш през просото на база университетски знания или статии не знам все тая.
Затва ти написах, че като се побориш няколко години с резултати, които не отговарят на очакванията ти ще започнеш да си задаваш въпроси и да мислиш и да търсиш причините що се е получило така.... ако искаш...
Иначе каквото и да напишеш предвид очевидното ти очакване за развитието на нещата ще събира в темата купища лайкове. Просто хората са обезсърчени и имат нужда от надежда,,,,Даваш им такава при това с нова и различна гледна точка, която не са срещали често тук изпълнена с чуждици ... яко. Сериозно интересно е и на мен Придобивам представа за очакванията и нагласите на хората.
Иначе не очаквай да ти отговарям, че всеки път е прекалено подробно...., а ме мързи напоследък да пиша по много
Успех
Няколкостотин ипотеки като излезят на пазара, съчетани с няколко хиляди безсмислено накупени имоти с цел печалба от препродажба (над половината от имотите в Южните Кватали са именно такива), съчетано с няколко хиляди свободни стари имоти, съчетано с намаляващо население и демографска катастрофа, съчетано с предстоящи лихви от 6% и нагоре по нови кредити, съчетано с предстояща рецесия и безработица.....
И като капак на всичко горно - един от градовете с най-ниска достъпност на имотите в цяла Европа заради безумно завишените цени и безумно ниските доходи, недостигащи при тази инфлация дори за основни нужди (доказвано многократно с числа от мен)...
Капка по капка, нещата отиват към срив и изпаряване на виртуалното ти наследство за чаветата и внуците - те внуците ти едва ли изобщо ще знаят къде е България де...Виж, ЕТФ-ите ще ги има и след 100 години...Но за България не съм такъв оптимист.
Слаб си в обидите, както си слаб и в прогнозите, четеш Емилио Салгари на ниво което съм чел на 14. Мислех, че след последните данни за цените на имотите си си теглил куршума, но съм сбъркал. Костеливо орехче си, ще угаснеш в приют за бездомни, като нищо след наследниците ти, които ще са гневни, че са наследили само пакет памперс за дядовци
''лорда'' на усвоените панелните Балкони Велик си ! Във WC то
Прогнозите ми се случват поетапно една по една .
Обидите ми ти действат пургативно и съм сигурен че пишеш от тоалета . Емилио Салгари съм го чел на 7 , а защо ти на 14 - остава загатка за мен за половото ти развитие като цяло
Куршум бинаги бих теглил на врага , а чак в неизбежна ситуация и на мен . Сега не е такава - по скоро врага ще ляга да рита .
Не мисля да умирам , а да живея в разкош , след икономически правилните инвестиции които съм направил. Не се напиняй - обратни са на твоите . И идея си нямаш кое ще расте и кое ще пада . А аз имам , и го знам .........аз съм с пазара, балконска банска ялова инвеститорке
. Вече не знам коя мъстия от кой профил пише - признавам си
Наследниците ми ще са супер доволни , задоволени и всяка събота с почит и задоволство ще ми палят свещ - на техния родов създател . Но това някъде след 2060 ....
А ти си малко добро човече, правещ се на лош имотовладелец по форумите 20 години . Малко ми е жал за теб , ако имаше как бих ти помогнал .
Ужас . Без да го чета , имам готова мнение . А като си помисля , че го правиш от години и ми става жално, жално .
Никъде ли няма свободно място за нощен пазач ..
Е айде де уреди ме някъде :-)
Аз се чувствам добре. За последната година от капиталова на хартия съм колкото многогодишният ми доход от сервиране...Направо се чудя дали да нося тези халби още.....Не е като с картинките.....:-)
Направих компромис за младежа, че има нужда. Няма да се повтори.
Сега ще си мерим ли IP-то колега ? Моето най-често е от Радомир. Едва ли може да го биете защото света се върти около Радомир. :-) Явно имате претенции надейте да скромничите :-)
Обаче конкуренцията тук е сериозна - имаме дипломирал се в Топ 30 световен икономически университет, друг пишещ икономически статии в световни авторитетни издания, златен медалист от Национална Олимпиада по математика и мисля, че дори е бил част от Националният отбор при това във времената когато бяхме световен топ 5.. И на всички развитието на имотният пазар им е сложен за разбиране и прогнозиране....:-)
Няма човек в темата, който да не е наясно с търсене и предлагане, с пазар на купувача или на продавача / виж има и Български думи/ Не само в Щатите, но и в София през последната година имаше наддавания на цени. Е не колкото в Щатите, че там май е било стандарт в даден момент.
Примера беше пределно ясен, но ще го повторя защото не е достатъчно да завършиш Западен университет и да прочетеш 100 икономически книги или статии трябва и мислене и аритметика преди мисленето.
Абсурд както написах по-рано е да се дават примери с излезли ипотеки - половината ипотекирани принудително на пазара особено у нас . Просто няма как да стане. Дори при нашата прогнила банкова система / правят се умишлено лоши кредити без да уточнявам защо/ в момента проблемните ипотеки са около 3% по спомен / Бони знае точната цифра/ Това би било равно на 1% от общият пазар на имоти ако предните 20 години процента на покупките с ипотеки все е бил 35%, а той е по-малко. Т.е. за София това са примерно 250 имота. Нека да има още толкова продадени преди да станат критично проблемни / за това няма цифри и гадая/ тотал 500. На този фон къде са половината от 35% да излезнат на пазара ?! Какво трябва да се случи за подобно развитие ? Не че е невъзможно .... няма невъзможни неща , но самото допускане за подобно нещо как беше английската дума nonsense .... Десетки пъти разлика с реалността. И да като/ако дойде най-зверската криза, която може да си представим лошите ипотеки ще отидат на 10%. Ама тва трябва да е наистина потоп при настоящата ситуация у нас . Пак става въпрос за разлика в пъти с това което написа / 10-50%/ Освен това поне към момента ипотеките у нас са отпускани масово при МНОГО по-ниска оценка на имотите. Да речем, че някой е взел ипотека на 90% преди 5 години. Изплатил е 15-20% от главницата и сега имота има пазарна стойност поне по 2 от тогавашната оценка, средният доход в страната за периода е нараснал с над 50% . Т.е сега има ипотека на 40% от стойността на имота и доход с 50% над онзи с който си е плащал без проблем тогавашната ипотека. Като цяла процента ипотекари у нас няма нищо общо с този в Западният свят и е абсурд да се разчита на това да срине пазара. Много по-сериозен фактор е например новото строителство. Има разрешителни за 18К жилища за София миналата година. Къде са на този фон 500 проблемни ипотеки ? Къде са форсмажорните 1500 или 2000 дори ? Това е по селски една плюнка в морето.
Примера ясен ли е сега ?
Относно горният пост и поредната самозаблуда с цифрите за Щатите. Там ли е великото IP ?! Мъка...Да раздавали са ипотеки на кило и е имало куп проблемни , но отново разлика в пъти между тези , които са продадени за 5 години след кризата и половината ипотеки са проблемни / да в Детройт Бъфало може да са били 70% такива, ама за страната не са/. Първите цифри от гугъл съвсем набързо и закръглено. Среден брой на жилищата в Щатите за тези 5 години 132 милиона. 65% от тях са с с ипотеки т.е. 88 милиона. Общите продажби за периода 5 години 8-12 неразделено ипотекирани и не е 22 милиона. Запазвайки съотношението / не знам дали е такова/ това са 17%, а не 50%.
Сега може да кажеш ама то било много лошо и т.н. Така е , но цифрите макар и да съм ги закръглял и да може да са криви някъде са много далеч от това което си представяш дори и за Щатите в кризата. А ако боравиш с грешни цифри и самозаблуди по някаква причина се стига до грешни изводи.
Мога почти всяко второ изречение от постовете ти да ги разчопля по същият начин , но е безсмислено и трудоемко защото НЯМАШ опита и караш през просото на база университетски знания или статии не знам все тая.
Затва ти написах, че като се побориш няколко години с резултати, които не отговарят на очакванията ти ще започнеш да си задаваш въпроси и да мислиш и да търсиш причините що се е получило така.... ако искаш...
Иначе каквото и да напишеш предвид очевидното ти очакване за развитието на нещата ще събира в темата купища лайкове. Просто хората са обезсърчени и имат нужда от надежда,,,,Даваш им такава при това с нова и различна гледна точка, която не са срещали често тук изпълнена с чуждици ... яко. Сериозно интересно е и на мен Придобивам представа за очакванията и нагласите на хората.
Иначе не очаквай да ти отговарям, че всеки път е прекалено подробно...., а ме мързи напоследък да пиша по много
Успех
Ужас . Без да го чета , имам готова мнение . А като си помисля , че го правиш от години и ми става жално, жално .
Нямам никакви претенции колега. Ако имах щях да пращам снимки а не да говоря празни приказки.
В САЩ през 2008 може би не половината , но приличен процент ипотеки бяха под вода. Имаше райони в които ипотеките под вода бяха над 70%. Това се случи защото банките раздаваха кредити на куцо, кьораво и сакато. Имаше хора работеши в Макдоналдс на $7 на час , които теглеха кредити по $250к , купуваха къши с идеята да ги продадат след половин година и да направят пачки. Резултата беше , че цените скочиха, след това се сринаха и една камара ипотеки, дори и на хора с нормални доходи, отидоха на forecloser (не знам какво се казва в България, може би "продажба насила") Естествено много неща се промениха оттогава , но евтините пари са си евтини пари и цените на имотите в момента с 3 пъти по-високи от цените 2010-11. В България минимума беше 2013-14, което само демонстрира , че нешата се случват по-бавно. В България съшо така няма фиксирани лихви, което означава , че след промяна на лихвата хората ше трябва да плашат по-високи вноски. Тези , които са си правили сметка каква макс вноска са можели да плащат , най-вероятно ше бъдат затруднени и ше трябва да продават.
Може ли пак да дадете примера за който говорите, че или аз съм го пропуснал или Вие.
Примера ясен ли е сега ?
Успех
Аз вече спечелих, а вас ви очакват пропуснати ползи!
Много на сериозно се вземаш....тук няма сериозни инвеститори, а само спекуланти!
Пропуснати ползи ще има много . Пластмасовите ''бебета'' не се приемат в пунктовете за амбалаж . И оттук , като сметнеш за годините инвестеиране във форума на инвестор - ами събира се прилична загубена сума .
Цифрата ти я шернах аз. Мога да ти шерна и друто инфо - за броя на сделките. Можеш и сам да си го сърчнеш. Поне се постарай малко. Малко ефорт дет се вика.
Ето ти тема за размисъл - знаеш ли с колко е паднало съотношението на ипотеките спрямо всички продажби през последния период на спад?
Ми моля, шернете всякакво инфо с което разполагате. Както казах затова съм тук, за да събера информация. Също така ще оценя ако шернете и кога е бил последния период на спад и колко е спаднало съотношението ипотеки/продажби.
Ако знаеш колко си заблуден, няма да се смееш, а само ще се зъбиш. Няма сериозен инвеститор тук, който да продаде, НЯМА. Запомни това и си направи сепуку, ако ти ти стиска...
Аз вече спечелих, а вас ви очакват пропуснати ползи!
Много на сериозно се вземаш....тук няма сериозни инвеститори, а само спекуланти!
Аз всъщност не знам колко съм заблуден, прав си. Да не мислиш, че на мен ми са приятни тези цени? Аз до края на дните ми остава да купя един гараж само...и една яхта. Нищо друго не ме вълнува, ако ще да се разцепите от желания да купувате тристаен за първо жилище в София.
Опаааа , леко с обидите . Първо съм купувал 2005 . Айде да си не броим ....чашите , а
Ама си и лесен бе . Остава ти работа за 2-3 години .
Песи, не си съвсем прав, тук има купувачи ,които купуваме и сега и кандидат купувачи, които никога не са купили нищо и няма и да купят.
Защо няма да купят ? Много просто, защото винаги ще се чувстват минати. Представи си ,че започнат да падат цените пак няма да купят защото ще си казват ,че може още или ,че ей сега ще излязат хубавите апартаменти с кредити на смешно ниски цени и така ще проспят времето. После цените ще започнат леко да се качват ,но те отново няма да купуват защото се качват и така до края на света
Всички ми приличат много на Кавръчето, а един нов колега ми прилича и на един мой "приятел" който забегна чак в Сингапур, преди 4-5 години и до сега не смееше да се весне тук. хахаха
Лелка , ти го разцъка пазаря в 4-5 изречения докъм 3029 . Не бях виждал толкова кратък и всеобхватен професионализъм , Велика си . Евалата . Машшала. Ашколсун .
Коментар