Първоначално изпратено от nkavrakov1982
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Нещо бъркаш. Открива се депозит, не разплащателна. Разплащателните нямат падеж. При теглене от разплащателна си има тарифа - средно май около 0,5% от сумата. Същото е при теглене от депозит, който не е на падеж. Има срочни депозити с кратки периоди и опция за довнасяне - правиш по едно пологче и малко преди падежа превеждаш парите и ги заявяваш за теглене. Никоя банка не може да ти откаже да се разпоредиш с парите както си искаш. Парите са си мои, мога да ги заровя в двора или да ги запаля ако искам. Длъжни са да ми ги осигурят.
И пак - 0,5% не е нищо на базата на ползите от такива сделки.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Да , строителя ей сега ще ти ги даде тези от ДДС-то.
Може да е шок за теб , но при последната ми покупка всичко беше по банка и мина сделката на реалната цена / данъка беше 3%, сега мисля го вдигнаха на 3.5% + нотариалните такси/. Инвеститорите/строители напоследък предпочитат да си изперат техните пари по този начин и дори ти да искаш кеш те не са съгласни....и да може да плащат кеш на работниците , но искат всичко да им е в банката....
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
Има ддс затова крият.
А иначе физическите лица кат продадат некой коптор за 100К ама пишат 40К нема кой да ги търси.Затова масово се продава на дан оценка заради местния данък от 3%
Реално сделката с имотите са оказва златна за такива фирми и е лесен начин да купиш по банка, да продадеш на данъчна, с получения кеш плащаш на подизпълнители (пестейки 20% ДДС), после плащането от държавата идва обратно като чиста пара. Имотът се явява начин да се сдобиеш с мръсна пара, на тях оборотни пари по банка не им вършат работа.Last edited by ejonny2376; 17.04.2022, 15:10.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Проблем е за продавачаНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
Къф е проблема да си купищ 1000 декара земя и да декларираш че си дал по 100лв.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение
Строителите не ги мисля, но те също не ядат "доматите с колците ". Всички останали продавачи не вярвам да се съгласят да продават на данъчна оценка. Това е все едно аз като продавач да се съглася да изпера парите на купувача, а после да се чудя как да узаконя собственият си капитал. Няма как да се съглася !Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
Ще се изненадате, но не всички са такива големи тарикати и "на триците скъпи, а на брашното - евтини". Предпочитат да дадат още 2-3000лв за местен данък и нотарилани такси и да им е мирна главата т.е. - изповядват сделката на покупна цена.
Коментар
-
Зависи от продавача. Имал съм случай - продавач юридическо лице. Настояваше да изповядаме на данъчна оценка и да му платя кеш. Отказах и сделката пропадна. Локацията беше точно там, където исках, средата на 2020 година. Беше ползвал данъчен кредит при това. Счетоводителката го беше научила на разни врътки. Аз исках да поема всички такси, даже да увеличим малко цената...Не. Като цяло - апартаменти, джипове, фирми, богатия. Но - кражбата и прецакването на държавата на първо място.
После въпросното жилище се продаде естествено.
А иначе физическите лица кат продадат некой коптор за 100К ама пишат 40К нема кой да ги търси.Затова масово се продава на дан оценка заради местния данък от 3%
Коментар
-
Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
Не е така. Скоро ще използвам пари в брой. Не е само заявяване. За да теглиш без такса, която не е малка се налижи да проуча в детайли всичко на всяка банка. Разкрих 1 м сметка разплащателна където мога да трансферирам пари от други сметки. И на падеж със заявка от поне 3 дни ще мога да тегля кеш без такса. Много тънки моменти има, на една банка се наложи аз да им казвам какво да направят. Уча ги, демек кви опции има. Иначе премълчават.
И пак - 0,5% не е нищо на базата на ползите от такива сделки.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеНе ги мисли, имат си вратичките! Как например мислиш, че си осигуряват служителите на минималните прагове (и това им е официалния разход по перо за заплати), а превеждат в ПЪТИ повече.Главни счетоводители и технически ръководители на по 600-800 лв. заплата (примерно)... айде, молим!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнениеМного малко продавачи се съгласяват да изповядат сделка на данъчна оценка. После контрата остава в продавача при доказване на доход, а за такива големи суми ми се вижда абсурдно да се съгласят.Главни счетоводители и технически ръководители на по 600-800 лв. заплата (примерно)... айде, молим!
Last edited by Julius_BG; 17.04.2022, 14:23.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение
Много малко продавачи се съгласяват да изповядат сделка на данъчна оценка. После контрата остава в продавача при доказване на доход, а за такива големи суми ми се вижда абсурдно да се съгласят.
После въпросното жилище се продаде естествено.Last edited by ejonny2376; 17.04.2022, 14:23.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеТова пък какво значение има?
На каква стойност декларираш сделката е едно.... начина, по който плащаш на продавача - съвсем отделно.
За продавача (особено ако е строител) е достатъчно да декларира, че не продава ПОД себестойност!
За купувача долната граница на сделката е данъчната оценка! Върху нея дължи и данък за придобиване.
Н. акт се декларира на данъчна, а строителя казва - Ааа, ми аз тука вместо 3-камерна дограма съм сложил 5-камерна, вместо на шпакловка и змазка има шумоизолиращи подложки и прочее глупости и му се доплаща за "подобренията" и така данъчна+разлика = реалната, за която банката отпуска кредит.Сега последните години не знам как е, но това беше масовата практика дълги години.
Коментар
-
Защо да е трудно? Имаш доказани средства в банка, заявяваш сумата и я теглиш. Не могат да те пипнат. Строителят пък плаща на работниците под масата и кой откъде е.
Всичко е измама в България, всичко!Last edited by bulgarian lev; 17.04.2022, 14:28.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
Коментар