IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Национализацията на частните пенсионни фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Bango Разгледай мнение
    Добре и според теб кое е по-доброто решение? Дай някакво конструктивно предложение. Защото сега ако скоро националзират и УПФще се получи следното:
    Ще се изсипят 2 млрд лв от ПФ в НОИ за да се запълни текущия му дефицит, който е точно толкова? А след 2 г. когато имаме нови 2 млрд дефицит, което е неминуемо, какво предлагаш да се национализира? Вложенията в ДФ, депозитите или най-лесното-да се вдигне пенсонната възраст на 80г и само 1% от населението ще доживее до пенсия. Тогава бюджета на НОИ ще се върже без проблеми.
    Лично аз бих събрал парите от тези фондове, вкарвам ги в държавен фонд. Ще ги вкарам в специален фонд, както имат примерно държавен фонд Норвегия който да управлява активите им от петрол. Този фонд ще инвестира изцяло с международни акции и облигации в дружества, които защитават на първо място интереса на акционерите. Нито 1 лев на БГ борсата, поне докато не се променят нещата и повечето мажоритари са като Божков.
    Иначе аз не вярвам, че държавата може да осигури високи пенсии, дали тя самата или чрез задължителните фондове пиявици. Според мен трябва тези пари за осигуровки да се оставят на хората и всеки да прецени какво да ги прави. Който иска високи доходи при пенсиониране ще ги инвестира, който иска ще ги използва. Поне няма да се окрадат от мошениците в ПФ.
    Нека има пенсионни фондове, но доброволни, който иска да вкарва парите и да се осигурява.

Коментар

• Първоначално изпратено от Abritus Разгледай мнение
      Нека тези дето подкрепят българските частни пенсионни фондаве ми подочат американски или западно-европейски пенсионен фонд, който удържа 5 % такса управление на година.
      ......
      Тези 5% са еднократни при постъпването на всяка вноска. Годишната такса за управление е около 1% от активите.
      За сравнение, за периода 1997-2006 г. средната такса на активно управлявани DC пенсионни планове в САЩ е между 0,75 и 0,79 процента, съответно за large и small cap.

Както и да е. Високите такси лесно се намалят със закон, наредба и прочие.

Коментар

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
        Всъщност справедливото е да върнат на хората остатъка от парите им - по индивидуалните партиди.
        Но естествени никой не би го направил, тук все пак е България
        Случайно да знаеш колко пари средно има по индивидуалните партиди?

Коментар

А как си представяш, че като ти отиват осигуровките изцяло в НОИ при нулева доходност и след 20г. ще имаш пари за пенсия. Ако добавим застаряването на населението и нарастванто на дела на малцинствата, които се осигуряват масово на 0,00лв, ми е интересно откъде и каква пенсия очакваш че ще получиш?
          Сега поне имаш право да си сменяш ПФ. Има такива с 40% доходност за 8г и такива с 15%. Едни инвестират в свързани само български предприятия, други са с широк и диверсифииран портфейл. Имаш си глава на раменете и правиш своя избор.
          По лошо е, защото малцинствоТО (не знам защо си сложил множествено число, когато става дума само за кафявата гнус) не само се осигурява на 0.00, но и в някакъв смисъл се ПЕНСИОНИРА НА 18 ГОДИНИ !!! От тази възраст нагоре традиционната професия за Хъхрю е Социално слаб и трайно безработен, а за Айшето - Самотна майка на 18 чаавета !!! И, тъй като пенсиите и всевъзможните помощи се изплащат от общият казан, където работещите наливат осигуровките си, реално Хъхрю и Айшето изяждат и изпиват парите, които ние уж спустяваме за пенсия... и сега промангалският премиер-дебил иска да открадне и парите от частните фондове със същата цел - да ги даде на кафявите боклуци !!! Още малко кръвта ни ще източи, за да ги задоволява - за да ги купи като електорат, защото сам реазбира, че на нови избори, всеки нормален човек ще предпочете да гласува за Костов, за СтаниШеф, за Доган дори, но не и за него !!!
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
            Всъщност справедливото е да върнат на хората остатъка от парите им - по индивидуалните партиди.
            +1

Коментар

Ами, че вноските по фонда надвишават плащанията и няма проблеми за плащане на пенсиите от фонда.
              Айде сега вземи едно учебниче по финанси или се поразрови из нета и виж какво е ликвидност и дали може да бъде над 100 процента,пък тогава идвай да разсъждаваш върху по-сложни теми.
              Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• Всъщност справедливото е да върнат на хората остатъка от парите им - по индивидуалните партиди.

Коментар

Хахаха
                  Нима мислиш, че има пенсионен фонд, който мисли основно за осигурените, а не как да направи собствениците милионери и милиардери.
                  Както няма приватизационен фонд, който да направи богати акционерите си, така и няма да видиш пенсионен фонд, който да даде добра пенсия. Просто никой от фондовете няма интерес да има конкуренция на база доходност и резултати, така и така парите на осигурените ще отидат при някой от 10те фонда.
                  Добре и според теб кое е по-доброто решение? Дай някакво конструктивно предложение. Защото сега ако скоро националзират и УПФще се получи следното:
                  Ще се изсипят 2 млрд лв от ПФ в НОИ за да се запълни текущия му дефицит, който е точно толкова? А след 2 г. когато имаме нови 2 млрд дефицит, което е неминуемо, какво предлагаш да се национализира? Вложенията в ДФ, депозитите или най-лесното-да се вдигне пенсонната възраст на 80г и само 1% от населението ще доживее до пенсия. Тогава бюджета на НОИ ще се върже без проблеми.

Коментар

• Разходопокривната система ще фалира със сигурност. Освен ако не вдигнат средната възраст на пенсиониране над средната продължителност на живота. Към което упорито се движим.

Което пък е още един стимул човек да не дава пари на НОИ. Първия стълб е на принципа ние ще ти вземем сега пък като дойде вземе да получаваш силно се надявам да си умрял. Ако има шанс да си жив то ще вдигаме пенсионната възраст до като живите не останат малък процент.

Пенсионните фондове може да се разглезили от лесните пари, но поне парите се предполагаше че са лични. Бат Бойко разби тази нагласа. Видя се че български политик от 21 век се държи като български политик от 1944. Ако тези тогава е можело да се нарекат политици. то всъщност и на Бат Бойко повече му отива имидж на оператор на биологична единица отколкото на първи в държавата, но то и първия преди 1989 май преди да стане първи е бил същото.

Коментар

Напротив приватизационите фондове и пенсионите фондове са като братя близнаци. И в двата случая дяловете и партидите са лични. Обаче за 15 години парите на милионите инвеститори в приватизационните фондове не нараснаха, а осователите на фондове станаха мулти милионери.
                      При пенсионните фондове, краденето не е толкова грубо, но пак активите се управляват в интерес на собствениците, а не в интерес на осигурените. Резултата ще е подобен, след 1-2 десетилетия като трябва да плащат пенсии ще се окаже, че натрупаните суми по партидите ще са недостатъчни за нормални пенсии, но за сметка на това собствениците ще са се облажили значително.
                      Първо,при пенсионните фондове законовите ограничения са много повече,отколкото при приватизационните.
                      Второ,не знам как очакваш някой да стане милионер с 25000 виртуални стари пари!Аз бях в "Доверие" и като си продадох акциите взех 600 и кусур лева...при положение,че не съм дал нищо смятам,че съм постигнал добра доходност
                      Трето,ППФ не обещават нормални пенсии,а само това,което си внесъл + някаква доходност.Тук става въпрос за допълнителна пенсия за определени категории труд.Основната пенсия си остава от НОИ.
                      Четвърто,не знам какво ще бъде положението при пенсионните фондове след 1-2 десетилетия,но знам че в НОИ още сега няма пари.При това положение не виждам как нормален човек ще иска да си дава парите там!
                      Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

• Може би да - държавата да намеси в пенсионните фондове - на само като контрол - национализирането им (по същество национализиране на ЧАСТНИ пари) е противоконституционно и престъпно, освен това опасен прецедент. Утре престъпникът с приличната ка самоковски компир кратуна, ще национализира и инвестициите ни на БФБ, после и депозитите на хората в бамките... а после ще ги разпредели справедливо и по равно.

Напримерно - Абритусов има 18 000 кинта на БФБ и по депозити, а Хъхрю има 0. Б.Б. Взема половината сухо на Абритусов и го дава на Хъхрю, но той, защото е мангал, изяжда и изпива парите за три месеца и когато се освести и изтрезнее пак писва, че няма нищо. Следва ново разпределение - по "братски" - по 4 500 за Хъхрю и Абритусов, после ново пиенье и гюбек за Хъхрю, после пак разпределение - по 2 250 - докато и двамата останат без нищо.

Ето ви като нагледен пример принципът за солидарност в действие - между Абритусов и Хъхрю... само дето в общата кошничка единият слага 18 000, а другият нищо... а после тоя, дето е сложил НУЛА половин година яде, пие и мята гюбеците, а тоя дето реално е НАПЪЛНИЛ кошничката, остава с... пръст в анус.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от v.pavlov Разгледай мнение
                          „Тези, които сега казват, че им се „национализират" парите, могат да плащат по закон по 50-60 лева на миньорите. А учителският фонд, който е в НОИ, има 104% ликвидност и работи перфектно. И синдикатите предложиха по същия начин тези частни пенсионни фондове, които имат около 500 милиона някъде, половин милиард - да се преместят в НОИ", допълни премиерът.
                          http://www.darikfinance.bg/view_arti...ticle_id=42073

Защитниците на Борисов да обяснят в този форум какво значи 104 % ликвидност?
                          Ами, че вноските по фонда надвишават плащанията и няма проблеми за плащане на пенсиите от фонда.

Коментар

А как си представяш, че като ти отиват осигуровките изцяло в НОИ при нулева доходност и след 20г. ще имаш пари за пенсия. Ако добавим застаряването на населението и нарастванто на дела на малцинствата, които се осигуряват масово на 0,00лв, ми е интересно откъде и каква пенсия очакваш че ще получиш?
                            Сега поне имаш право да си сменяш ПФ. Има такива с 40% доходност за 8г и такива с 15%. Едни инвестират в свързани само български предприятия, други са с широк и диверсифииран портфейл. Имаш си глава на раменете и правиш своя избор.
                            Хахаха
                            Нима мислиш, че има пенсионен фонд, който мисли основно за осигурените, а не как да направи собствениците милионери и милиардери.
                            Както няма приватизационен фонд, който да направи богати акционерите си, така и няма да видиш пенсионен фонд, който да даде добра пенсия. Просто никой от фондовете няма интерес да има конкуренция на база доходност и резултати, така и така парите на осигурените ще отидат при някой от 10те фонда.

Коментар

• Абе Абритус, каква разходно-покривна система бе човек, осъзнай се. От 30 години се знае, че разходно-покривната система не може да издържи в страни с намаляващо население, но до Делиормана тази новина явно не е стигнала.

Това че фондовете не се управляват по най-правилния начин, не значи, че трябва да бъдат ликвидирани. Въпрос на надзор и малко усъвършенстване на правилата. Те и ушевите не са намерили едно свястно доказателство по дело за повече от кокошка, но не са ги премахнали всички, нали?
                              Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

Bango поздравления за аргументите - мен ме мързи да се обяснявам. Abritus - пак ти казвам не си в час човече.
                                Не-заслужил инвеститор

Коментар

X