Грахам, все си мисля, че нямам право да ви спамвам с мечтите си ...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софарма АД (SFA / SFARM)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеМарешки ми се вижда негодяй и криминален тип - мяза ми на Ранърсът от Шоуто на Станисльави. По-хубаво с него Софарма общо да си няма.
Коментар
� -
Благодаря за отговора на един от въпросите ми Г-н Донев. Въпреки някои спекулации аз мисля, че отговаряте Вие лично. Ето още едно питане.
Г-н Донев разликата между публични и непублични дружества е това, че публичните предоставят на акционерите си мнооо....го повече периодична и текуща информация. Тя се предоставя от лицето Директоз за връзки с инвеститорите/ДВИ/. Това е негово основно задължение.... ето текста от ЗППЦК.
Чл. 116г. (Нов - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) (1) Управителният орган на публичното дружество е длъжен да назначи по трудов договор директор за връзки с инвеститорите.
(2) Директорът за връзки с инвеститорите трябва да има подходяща квалификация
(3) Директорът за връзки с инвеститорите:
1.................. като им предоставя информация относно текущото финансово и икономическо състояние на дружеството, както и всяка друга информация, на която те имат право по закон в качеството им на акционери или инвеститори;
За да стане това обаче са необходими следните предпоставки ...заедно обаче.
=====================
1. Пълен и свободен достъп до по-горе посочената информация.
2. Висока кфалификация. Назначаване беш шуробаджанащина.
3. Той да я предоставя по-горе посочената информация така както прецени той самия.
.................................................. ....................
Всички знаем, че на практика почти всички мажоритари гледат на ДВИ-то като на нещо ненужно, но понеже е задължително по закон ще назначим такъв. Познавам случай когато искаха да назначат за ДВИ литературовед. Не стана но имаше опит. ДВИ-тата на практика масово не покриват точка 1 и точка 3.
В тая връзка да Ви попитам следното ако сте съгласен с моята констатация.
Бихте ли подкрепили инициатива за промяна в ЗППЦК която да даде право на миноритарните акционери да избират ДВИ-то на редовното годишно ОСА за срок до следващото редовно годишно ОСА. Мажоритарите да нямат право да гласуват при този избор. Лишаването на можоритаря в този случай от глас няма да е прецедент защото и сега има случай при които той нама право да гласува. На следващото редовно ОСА миноритарите ако не са доволи няма да го изберат. Идеята е и ДВИ - то да бъде изборна длъжност от ОСА. Така той ще може да изпълнява и трите посочени по-горе точки ако е добросъвестен разбира се. Ако не е, миноритарите при доказана недобросъвестност да могат да го сменят по всяко време с подходяща процедура. Не е проблем да се измисли такава.
Г-н Донев ние миноритарите Ви вярваме но ....повече ще вярваме на човек който ние самите сме избрали, и който не е зависим от мажоритарите в никакав случай. Качеството на информацията е по-важна от количеството и.
.................................................. .................
Бил съм ДВИ - материята ми е напълно позната. Уволнен поради непредоставена ми въжможност да изпълнявам точка 1 и точка 3.Last edited by cokrat1; 12.08.2012, 13:57.
Коментар
� -
ей симов какво правиш тук бе ти нали си имаш шапка от г-н Божков - къш от тука, тука чичо оги ще даде на мен, Импето и Форти!!!
Мисля че всички виждат как от една ръждясала фабричка на края на града(както казва онзи с червения меч), чичо Оги направи нещо голямо!!! Мисля че няма сравнение между 2003 и сега нито в икономически, нито в какъвто и да е план и само да те поправя ако не греша 40млн в момента е само печалбата на фармата, ами 6млн СФТРД, ами Севто, ами Медика, ами Момата, ами Иванич, ами Унифарм и много други - просто няма място за сравнение!!!
Тъй като явно чичо Оги му е приятно да бъбри със съмишленици, като мен, по скоро бих попитал:
1. Не е ли време СФТРД да погледне извън България(ще кажете не я управлявам аз да ама...)?
2. Кой е отказал на Марешки да му зарежда аптеките та направи Фармнет
3. При положение че най-популярните аптеки се обвързват с четвъртия дистрибутор какъв е отговора на Трейда(healthcare provider - какво мамка му е това?)
4. Какви са плановете за развитие на Трейдинга при положение че 90% от печалбата му отива за дивидент(за което аз, Кумру, Импето и Форти нямаме против) и как ще запази позициите си срещу такъв сериозен конкурент, който е обвързан и с ОГРОМНА верига аптеки?
ааааа и 5-то
5. Винаги сте казвали че предпочитате публичните компании - да очаквам ли някога Донев инвестмънтс качена на БФБ?????
6. По спомен(тъй като спя с журналистка и това гледам) Фармата отделя над 1млн за реклама, а сега сигурно и повече! Кога ще ни съберете на една маса най верните фенове да се видим(с тоя бюджет) - пък може и ние като марешки в политиката да решим да влизаме, а Импе???
п.с. Видях последните снимки на г-жа Вячева - завода става много готин!!!
и внимавайте какво пишете - все пак на Мариян хонорара зависи от това!!!Last edited by tony1975; 12.08.2012, 13:57.
Коментар
� -
Ето ви една малка справка.
През 2003-та година Софарма Ад е имала 66 милиона броя акции и се е търгувала предимно от 2 лева до 2.50 лева.
Тогавашната печалба на Софарма заедно с дъщерните и е била 15 милиона лева.
Сега когато Софарма има 132 милиона броя акции това значат цени от 1 лев до 1.25лв при печалби 15-20 милиона.
Ако печалбата падне на Софарма на едно около 20 милиона до 30 милиона ще настъпи обратен ефект и тогава както е била направена на 4 пъти цената така ще последва връщане на процеса назад.
Балансите ги има обявени на сайта на Борсата. Цените на които се е търгувало дружеството ги има в профила му тук.
http://www.investor.bg/companies/SFARM/view/
Софармата феноменално увеличи печалбата си два пъти не ми се чопли да обяснявам как точно от 20 милиона скочи на 40 милиона, защото Донев чете тук.Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!
Коментар
� -
Донев, преди няколко дни съвсем приятелски ви обърнах внимание за подвеждащата информация за цената на Софарма на Варшавската борса. Толкова ли е трудно да нашокате канчето на този който е пуснал графика, че акциите се търгуват на 4 лева, а не на 4 злоти
http://www.sopharma.us/Investors/Sopharma-Shares.html
http://www.sopharma.bg/%D0%98%D0%BD%...%B8%D0%B8.html
Или ще кажете че издребнявам???? Мамка му веднъж преди 10 години, шефчетата на борсата казаха, че издребнявам, че часовникът на борсовия сървър е неверен и борсата отваря с 5-6 мин закъснение
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Огнян Донев Разгледай мнениеВ.В. не управлявам и тази фирма ... Кулите се пълнят, но сега през лятото сигурно са доста празни. На мен лично ми харесва най-много книжарницата и итал. ресторант, нясои предпочитат фитнеса. Камъни от бъбреците не вадим, щото ще задръстим движението нагоре-надолу. Добиват обаче електричество.
Септември ще мога да ти отговоря с числа и проценти - сега както Тони предположи съзерцавам морските вълни.
те кулите хубави ама заобикалящята ги среда соц грозотия панелкиLast edited by vabo_2008; 12.08.2012, 11:16.в Швеция ДДС-то е 20% + и учебниците са безплатни диференциална геометрия комплексен анализ
Коментар
� -
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеха ха не знам дали сте в БГ ама дано вали повече за да ви имаме сред нас!!!
приятна почивка.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Огнян Донев Разгледай мнениеГрахам, разбира се гледаме сериозно. Не го правим само за да си намираме работа. За ДВИ това е драстично повишаване на обема работа, но ни позволява да си сверим часовника. На този етап смятам, че по-големи - ти ги изброяваш - не са на дневен ред, а и надали имат практическа стойност. Само разходи ...
"Пожелай си целия свят, за да получиш поне половината"
Life won't wait for you.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Огнян Донев Разгледай мнениеВ.В. не управлявам и тази фирма ... Кулите се пълнят, но сега през лятото сигурно са доста празни. На мен лично ми харесва най-много книжарницата и итал. ресторант, нясои предпочитат фитнеса. Камъни от бъбреците не вадим, щото ще задръстим движението нагоре-надолу. Добиват обаче електричество.
Септември ще мога да ти отговоря с числа и проценти - сега както Тони предположи съзерцавам морските вълни.
Приятен плаж и лека почивка...Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
� -
Коментар
�
Коментар