IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Недялко, на твоите въпроси:
    1. На първия ти сам отговаряш, като не виждам какво мога да добавя. При продажба единствено се облекчава достъпа за чуждите инвеститори. Това е добре, но не и решаващо.
    2. Да
    3. Няма структурна реформа, а и май никого това не интересува. Налива се в неефективни мастадонти, които слава богу намаляха като брой. При последния изчезнал се оказа даже, че и скрапът не е толкова много ...

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
      1.С какви темпове се развиват фармацевтичните пазари в Събрия, Украйна, Русия, Полша и др, където Софарма има бизнес? Подобни ли са на нашия или има съществени разлики?
      2.Как виждате Софарма след 5 години?
      3.Как виждате Софарма трейдинг след 5 години?
      4.Може ли да разчитам, че и през следващите 10 години Софарма трейдинг ще разпределя максимален възможен дивидент? Това важи ли и за останалите компании от групата /без Софарма/.

Въпрос към останалите колеги от форума:
      За какво ползвате дивидентите си от групата?
      ами как за какво - купувам си още, по ми е интересно г-н Донев за какво ги ползва

Коментар

• Вътрещаров, на акционерите не би се отразило директно намаляването на инвестициите в БГ. Ако няма съществени такива и в чужбина, което е малко вероятно, би намаляла драстично експозицията към банковия сектор. Това от своя страна би трябвало да повиши цената на акциите.
        Винаги съм подчертавал, че Софарма е и ще си остане публична компания. И да инвестирам, когато е нисък курса, това не е в обем застрашаващ или намаляващ ФФ. Трендът е мисля ясен - достигна над 32%.

Коментар

• 1.С какви темпове се развиват фармацевтичните пазари в Събрия, Украйна, Русия, Полша и др, където Софарма има бизнес? Подобни ли са на нашия или има съществени разлики?
          2.Как виждате Софарма след 5 години?
          3.Как виждате Софарма трейдинг след 5 години?
          4.Може ли да разчитам, че и през следващите 10 години Софарма трейдинг ще разпределя максимален възможен дивидент? Това важи ли и за останалите компании от групата /без Софарма/.

Въпрос към останалите колеги от форума:
          За какво ползвате дивидентите си от групата?

Коментар

• Първоначално изпратено от Огнян Донев Разгледай мнение
            В.В. още малко търпение за дивидента - и аз го чакам втората половина на август.
            и вие го чакате?
            Интересно реинвестирате ли го г-н Донев или го ползвате за други проекти?
            И да помоля за отговор на другия ми въпрос, ако тези 3% се окажат недостатъчни за компенсиране на акционерите на Севто, Уни и Медика(а те са) бихте ли предложил да гласуваме за удължаване на обратното изкупуване?

Коментар

• Първоначално изпратено от nedyalko Разгледай мнение
              Бих искал да задам няколко въпроса на г-н Донев извън Софарма в качеството му на инвеститор и бизнесмен, за които ще се радвам да разбера мнението му:

1. Смятате ли, че след като се продаде БФБ на стратегически инвеститор това ще повлияе положително на капиталовия ни пазар и на компаниите търгувани там?

2. Вие инвестирате ли в компании търгувани на БФБ (извън тези около Софарма и Доверие)?

3. На къде върви икономиката ни според вашите наблюдения като собственик в много компании?

Благодаря предварително.

Ще се радвам да дадете повече подробности с г-н Дерменджиев след срещата ви.

И аз да допълня с още два въпроса....
              1. Колко ще е цената на Софарма след 6 месеца за да знам дали да се включвам в групата.... ?
              2. Винарната само за запои ли се купи или имате интереси и в този бизнес. Ако е така следва въпрос 1...
              пп Ако може отговорът на лични.......

Предварително благодаря !!!

Коментар

• И аз имам едно питане към г-н Донев,
                Гледате ли сериозно на листването на Варшавската борса или всичко беше направено под натиска на Грамърси? И в тази връзка .... Лондон ... Франкфурт?
                Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнение
                  Поправям те Тони.

http://www.x3news.com/download/?id=180936

Малко над 3 мил акции са вече изкупени.

По интересно ми е обаче следното - явно е че ще се прави оценка на Севто на базата на различни методологии с различна тежест. Това което не ми е ясно е каква оценка ще стои от страната на СФАРМ:

1. Аналогична оценка на цена на акция по същата комбинация от методологии? или
                  2. Средна цена на обратно изкупените акции?

т.е съществува вариант ако има разлика между двете цени Сфарм да реализира положителен или отрицателен ефект от замяната на акции срещу активи на Севто.

Аз лично мисля че размяната следва да се осъществи, следвайки оценката на СФАРМ по т.1. - като акционер само в Севто не ме интересува колко пари ще дадат за обратно изкупуване.
                  3млн ли съм написал - грешка 3% май беше заложено!?

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                    Фармата се кани да изкупи 3млн свои акции за да обезщети акционерите на Севто, която по думите на чичо Оги ще се влее до края на годината!?!?
                    Поправям те Тони.

http://www.x3news.com/download/?id=180936

Малко над 3 мил акции са вече изкупени.

По интересно ми е обаче следното - явно е че ще се прави оценка на Севто на базата на различни методологии с различна тежест. Това което не ми е ясно е каква оценка ще стои от страната на СФАРМ:

1. Аналогична оценка на цена на акция по същата комбинация от методологии? или
                    2. Средна цена на обратно изкупените акции?

т.е съществува вариант ако има разлика между двете цени Сфарм да реализира положителен или отрицателен ефект от замяната на акции срещу активи на Севто.

Аз лично мисля че размяната следва да се осъществи, следвайки оценката на СФАРМ по т.1. - като акционер само в Севто не ме интересува колко пари ще дадат за обратно изкупуване.
                    Не-заслужил инвеститор

Коментар

• Добре де аз понеже още нямам шапка да попитам един въпрос, на който ме наведе моя нов ФБ приятел Кумру.
                      Фармата се кани да изкупи 3млн свои акции за да обезщети акционерите на Севто, която по думите на чичо Оги ще се влее до края на годината!?!?
                      НЕ СА ЛИ МАЛКО???
                      Пазара в момента оценява Севто на 14млн което е супер малко при тези им резултати от тия 14млн Фармата(демек ние ) държим 50% и остава да обезщетим останалите 7млн лева с 3млн. акции на Софарма. В какво отношение ще е врътката г-н Донев???
                      Въпрос втори: За да се влеят и Унифарм и Медика не значи ли че трябва да очаквам още една мощна вълна че и трета на обратни изкупувания за обезщетяване на техните акционери?
                      Last edited by tony1975; 11.08.2012, 18:27.

Коментар

• Първоначално изпратено от nedyalko Разгледай мнение
                        Благодаря ви за отговора, но все пак да оставим на г-н Донев да прецени въпроса ми. Все пак той е зададен на него.

Иначе моето мнение е, че почти нищо няма да се промени след продажбата на БФБ. Вероятно качествените компании, които не са повече от 5-6 ще се раздвижат като търговия, а другите ще си останат в летаргия. Причината е че според мен доверието в капиталовия ни пазар по никакъв начин няма да се подобри само с продажбата на борсата.
                        Тук съм изразил и мнението си в детайли. http://nedyalko.blog.bg/biznes/2010/...samocel.591844
                        То е от преди близо две години и за съжаление не се е променило досега.
                        Съжалявам, че ще ти го кажа отново но въпроса ти е глупав а факта, че изказваш мнение, че нищо няма да се промени само затвърждава това кой може да зададе такъв въпрос.

БФБ сега спи и не прави нищо за да помогне за по лесното двойно листване на дружествата по другите борси. БФБ обявява дневната търговия в два сайта и съсипа имиджа на 10-ки сериозни дружества. На дружествата преместени на оня втория сайт не съм сигурен до какъв период от време назад са въведени новините.

Управата на БФБ се почуди как допълнително да прецака борсата и да спре кръговрата на парите.

С две думи да се каже, че нищо няма да се промени като всичко това горе може да се промени е повече от смешно.
                        Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!

Коментар

• Първоначално изпратено от multi Разгледай мнение
                          Здравейте, г-н Донев,
                          Как виждате групата Софарма след 4-5 години?
                          Ами ще ги има за разлика от теб преди три поста!!!

Коментар

• Здравейте, г-н Донев,
                            Как виждате групата Софарма след 4-5 години?

Коментар

• Първоначално изпратено от Вътрещаря Разгледай мнение
                              Щом ще намалявате инвестициите в България, това как ли ще се отрази на акционерите ви Българи.
                              И това нормално ли е, защо тогава не свалите фирмите си от борсата и не изкупите всичките акции на тази цена сега, колко пъти по евтино ще е?
                              Иначе какво развитие ви чака на държавна и неефективна борса на БФБ.
                              О вътрещарю, както слънцето изгрява, и както Кашпировски можеш да лекуваш измъчените бфб-души, не само, но и източник на вдъхновение можеш да си ти. (леко така да закачим от ораторския ви талант, соколовче)
                              Я всегда буду твоим поводом напиться.

Коментар

• Първоначално изпратено от msimov Разгледай мнение
                                Глупав въпрос. Не ще повлияе отрицателно една приватизация на БФБ и управляващата клика там с тоталното си некадърие.

Другите стават ма тоя въпрос е трагедия.
                                Благодаря ви за отговора, но все пак да оставим на г-н Донев да прецени въпроса ми. Все пак той е зададен на него.

Иначе моето мнение е, че почти нищо няма да се промени след продажбата на БФБ. Вероятно качествените компании, които не са повече от 5-6 ще се раздвижат като търговия, а другите ще си останат в летаргия. Причината е че според мен доверието в капиталовия ни пазар по никакъв начин няма да се подобри само с продажбата на борсата.
                                Тук съм изразил и мнението си в детайли. http://nedyalko.blog.bg/biznes/2010/...samocel.591844
                                То е от преди близо две години и за съжаление не се е променило досега.
                                Last edited by nedyalko; 11.08.2012, 16:20.

Коментар

Working...
                                X