IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Tradera Разгледай мнение
    Декларираната печалба на Софарма е малко под 41 000 000, доколкото си спомням. Интересно - как господин Донев прави такъв нелегален износ за Украйна и Русия, че да печели 2.5 ПЪТИ повече, без никой да го засече?

Вариантите са два:
    1. Отклонява минимум 70% от произведената реално продукция към тази ошфорка години наред и никой не се е усетил - не само данъчните, но и акционерите (измежду които знаем че има доста едри риби - финансови компании, които не знам как ще се оставят да ги минат по такъв балъшки начин).
    2. Произвежда тайно хапчета и ампулки в нелегални (може би подземни) фабрики. Явно тези фабрики са огромни, защото очевидно тяхната продукция като обем в пъти надвишава произведеното от познатите ни фабрики. Не знам и как тайно ги измъкват тия нелегални лекарства на североизток - сигурно от тайните подземни фабрики тръгнат тайни тунели - под Румъния, под Молдова - и вуп !! - в Украйна...

Друг канал по който ОД краде от дребните акционери и държавата и товари НЗОК (според рибарските вицове на бареков и барековците) е "абсолютният монополист" (с 33% пазарен дял (!!!!)) в доставките на хапчета Софарма Трейдинг. Чудно - защо щом се е готвел да "точи" всички наред чрез тая компания, защо он я направи публична, та всеки който иска да му надзърта в тефтерите? Това е се едно някой, дето се готви да обере бамчица, да даде предварително обявление в 2-3 вестника, в което да посочи дата, час и конкретен бамков клон, да покани вестникари и телевизионни екипи и чак тогава да удари !!!

Не го знам господин Донев как се чувства под ударите на тези абсурдни обвинения, но аз вече се забавлявам.... Да бяха казали, че е гепил по 2-3 милиончета на година чрез ошфорка, щях да повярвам или поне да приема за възможно, ама 100 000 000... то от такава лъжа и Ноздрев (помните ли го) би се изчервил...
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Фирма на изхода е най-елементарния работещ начин печалбата на дружество да изчезне.
      Решението е само едно. Във всяка боросова компания да има няколко мажоритари за предпочитане банки.
      Звучи добре но истината е не до банките а до хората. Щото нека да не обсъждаме великия банкер Бориславова какво направи на акционерите на Деспред Ад собствените и акционери и как миноритартите осъмнаха без около 10 милиона което е много за подобно малко дружество.

Истината е, че трябва да ни управляват европейци а не Българи.
      Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!

Коментар

• Фирма на изхода е най-елементарния работещ начин печалбата на дружество да изчезне.
        Решението е само едно. Във всяка борсова компания да има няколко мажоритари за предпочитане банки.
        Last edited by Tradera; 27.02.2012, 10:55.

Коментар

RE:Скандалният бизнесмен Огнян Донев ощетявал не само пациентите, но и държавата.

Като се има на предвид какъв оборот прави дружеството, то всяко увеличение на ценичките за наша сметка разбира се, му се отразява доста добре на печалбичката.

Коментар

• moral hazard

Има едно нещо наречено moral hazard. Един умен бизнесмен трябва да се съобразява и с този вид риск !
            Не препоръчвам никому нищо.

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
              сега отговори на въпросите ....:
              не знам какво съм си признал НО след като съм платен как ме виждаш безплатно да отговарям
              освен това има още едно условие за тебе - да си излекуваш олигофренията ___ колко пъти да ти го повтарям

Коментар

• http://www.monitor.bg/article?id=328098

Коментар

• пере се и без омекотител
                  Първоначално изпратено от enforcer Разгледай мнение
                  Да си припомним тази публикация на Пламен Дерменджиев от миналата година - днес Христо Грозев я цитира в разследването на TV7

П. Дерменджиев: За гардеробите на Софарма АД
                  Всяка компания си има „скелети в гардероба”. Повечето дори имат по няколко гардероба. Предизвикателство за анализаторите е първо да открият гардеробите и после да преброят скелетите. Още по-голямо е това предизвикателство, когато става въпрос за най-добрите публични компании (сини чипове), защото се предполага, че там са положени най-големи усилия за тяхното прикриване.

Според една от последните класации „Софарма” АД е най-добрата публична компания у нас. Склонен съм да се съглася, че е така, но това не означава, че същата няма „гардероби”. Компанията е любима на индивидуални и институционални инвеститори.

Присъства със значителна тежест в портфейлите на големите ни пенсионни фондове, а управляващият я Огнян Донев (българският Уорън Бъфет) е не само успешен инвеститор, но и след участието си в сделката за „24 часа” и „Труд” е и активен борец за свободата на словото.

Тук искам да отбележа, че нямам нищо против филантропията, но само когато не е за чужда сметка? От бизнес гледна точка инвестицията във вестниците е меко казано странна, а от политическа – напълно обяснима. Имено въпросната сделка и твърденията на г-н Донев, че Софарма не участва във финансирането й ме предизвикаха да потърся нейните „гардероби”, където може би, казвам може би, се крият „скелети”.

Няма по-добро място за развитие на „сенчеста” дейност от „входа и изхода” на една компания. За 2010г. 69% от приходите от продажби на „Софарма” са от „Софарма Трейдинг” АД (30%) и „Делта Сейлс корпорейшън” (39%). Докато „Софарма Трейдинг” е публична компания, в която „Софарма” притежава мажоритарно участие от 82,50%, то за „Делта Сейлс корпорейшън” няма никаква информация и което е по-важно не фигурира в групата от дъщерни дружества на „Софарма”.

Несъмнено едни и същи лица, фактически, управляват и трите компании, което прави твърде възможно практикуването на трансферно ценообразуване, с цел прехвърляне на финансов резултат от „Софарма” към „Делта Сейлс корпорейшън”. Всичко това ми дава достатъчно основание да идентифицирам мистериозната „Делта Сейлс корпорейшън” като първия „гардероб” на „Софарма”. Дали вътре има „скелети” не знам, но ако е „гардероб” значи все нещо се крие там.

Вторият гардероб също, като първия, откриваме много лесно. За разлика от първия, който се намира на изхода на компанията, този е на входа й. Това е „Софпринт груп” АД, 51% от капитала на което се притежава от „Донев Инвестмънт Холдинг” АД – мажоритарен акционер в „Софарма” и контролиран от г-н Донев. „Софпринт груп” е най-големия доставчик на „Софарма” с дял от 15%.

Забележете, че този доставчик не е дъщерно дружество на „Софарма”, а на нейния мажоритарен акционер. И тук възможностите за „източване” са големи, а подходящата за това методология отново е тази на трансферното ценообразуване.

Третият „гардероб” е необезпеченото и сравнително ниското лихвено финансиране на акционери на „Софарма”. Вероятността средства от това финансиране да са използвани за сделката с двата ежедневника е голяма. Към края на 2010 г. вземанията от свързани лица са 45.8млн. лв. като нарастват с 68% спрямо края на 2009г. когато същите са били 27.3 млн. лв. Дали причината за този растеж не са новите инвестиции на г-н Донев?

Над 21 млн. лв. е предоставеното необезпечено финансиране на мажоритарните акционери на „Софарма”. ”Донев инвестмънт холдингс” АД е получило общо над 10 млн.лв. с лихва 5.5%, близо до доходността по българските ДЦК, „Телекомплект” АД, е взел над 6,2 млн.лв., а „Телсо” АД над 5 млн.лв. В първите две дружества г-н Донев притежава над 25% от капитала, а по всичко личи, че в „Телсо” може би са заровени много „скелети”, но за това друг път.

Миналата година имах удоволствието да бъда лектор на годишната конференцията на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите и там попитах г-жа Пелагия Виячева – директор за връзки с инвеститорите на „Софарма” АД, какво мисли за това необезпечено и ниско лихвено финансиране на мажоритарните акционери. Въпросът ми бе приет като едва ли не провокация и обида за „Софарма” АД и естествено остана без отговор.

Мажоритарните акционери ги разбирам, „не е луд, който яде баницата…, но не мога да проумея, защо най-големите ни пенсионни фондове инвестирали „тежко” в акции на „Софарма” АД дори не правят опити да надникнат в нейните гардероби. Вероятно са заети с „гардеробите” на другите компании в портфейлите си и са оставили за накрая тези на най-добрата публична компания в България.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                    Плондеров - сам ти - дилетант.

В Днес.бг някакъв суяк дава за пример Уго Чавес - да не би да си ти?
                    Колко акции стискаш между кълките, дилетанте ?

Коментар

• Аз също предлагам цените да се намалят и печалбата на Софарма да се върне каквато е била към 2008-ма а не с раздутите цени към 2009-та.

Принципно се съмнявам, че ще се намалят но може и да стане, щото много се раздухва тоя въпрос.

Коментар

• Плондеров - сам ти - дилетант.

В Днес.бг някакъв суяк дава за пример Уго Чавес - да не би да си ти?

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                          Ха-ха-ха-ха - тоя хомо - министърчето вече се взема много насериозно:

Цените на лекарствата могат да бъдат свалени силово.

Интересно какво си мисли, че може да направи тоя обратния - да принуди фармацевтическите компании да произвеждат и продават на загуба? Да национализира Софарма и Актавис? Да прати г-н Донев (и не само) в Белене или направо да ги разстреля? Така ли се тръгва на преговори? Да съм на мястото на ОД утре на срещата, вместо да се здрависам с тоя келеш, направо ще му ушия един зад врата !!!

Що за "свободна" държава с "пазарна икономика" сме, щом някакво келяво министърче си въобразява, че може да управлява силов диктат над частни компании ?!?
                          Знаем че си падаш малко дилетант, ами поне си трайкай

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
                            Добър въпрос за 1 млн долара
                            Аз съм на мнение, че е надолу, ама то си е тренд на цялата ни борсичка.
                            Kak пък не - въпрос за цял милион. Аре стига сте се балонирали )))

Коментар

• Ха-ха-ха-ха - тоя хомо - министърчето вече се взема много насериозно:

Цените на лекарствата могат да бъдат свалени силово.

Интересно какво си мисли, че може да направи тоя обратния - да принуди фармацевтическите компании да произвеждат и продават на загуба? Да национализира Софарма и Актавис? Да прати г-н Донев (и не само) в Белене или направо да ги разстреля? Така ли се тръгва на преговори? Да съм на мястото на ОД утре на срещата, вместо да се здрависам с тоя келеш, направо ще му ушия един зад врата !!!

Що за "свободна" държава с "пазарна икономика" сме, щом някакво келяво министърче си въобразява, че може да управлява силов диктат над частни компании ?!?

Коментар

• Първоначално изпратено от enforcer Разгледай мнение
                                Да си припомним тази публикация на Пламен Дерменджиев от миналата година - днес Христо Грозев я цитира в разследването на TV7

П. Дерменджиев: За гардеробите на Софарма АД

Мммдддаааааа.....

Коментар

X