Инертен, ключовият момент е, че са му смъкнали лихвата по кредита, не конкретния процент. Съвсем в унисон с тенденциите на юрибори и тн, и изглежда го намират за по-правилен изход и спасение от кризата. Е, тук понеже сме по-хитри, се прави обратното.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ПИБ и кредитите ОЛП + надбавка
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ИнертенПървоначално изпратено от anteaПървоначално изпратено от FutureНа мен ДСКАСА ми вдигна още през октомври 2008 лихвата на вече стария ми кредит с един пункт и пладнешки преизчисли „новите” ми вноски. Искам аз да знам някой в Унгария колко точно лихва плаща на ОТП? И колко са му я вдигнали – някой тука има ли информация. Може и да не е Унгария – то вече тука български банки не останаха, почти!
Ама заплата ми не е като на тея в Унгария, пак примерно!
сега седнах да поровя малко и какво излиза.... вижте сами 3,10 - 3,5 % - с google превода на сайта на Skandia Bank- Швеция
http://74.125.43.132/translate_c?hl=...IH9OkbeRP7zXsg[/code]
Гръцките банки пробиха пазара и взеха заеми на 4.5% - сигурно ги дават поне на 7% там.
Докато дойде ред на нашите да вземат от чужбина пари - ще има да почакаме за ниски лихви.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от anteaПървоначално изпратено от FutureНа мен ДСКАСА ми вдигна още през октомври 2008 лихвата на вече стария ми кредит с един пункт и пладнешки преизчисли „новите” ми вноски. Искам аз да знам някой в Унгария колко точно лихва плаща на ОТП? И колко са му я вдигнали – някой тука има ли информация. Може и да не е Унгария – то вече тука български банки не останаха, почти!
сега седнах да поровя малко и какво излиза.... вижте сами 3,10 - 3,5 % - с google превода на сайта на Skandia Bank- Швеция
Коментар
� -
Първоначално изпратено от anteaПървоначално изпратено от FutureНа мен ДСКАСА ми вдигна още през октомври 2008 лихвата на вече стария ми кредит с един пункт и пладнешки преизчисли „новите” ми вноски. Искам аз да знам някой в Унгария колко точно лихва плаща на ОТП? И колко са му я вдигнали – някой тука има ли информация. Може и да не е Унгария – то вече тука български банки не останаха, почти!
Добре е държавата да се намеси в условията на кризата и да помогне за нормализирането на ситуацията. както по-долу s3 попита, защо в щатите може да се наливат милиарди за спасяването на затънали компании и то многократно, а у нас няма никаква подобна политика против кризата и високите лихви?
Не може преди няколко години да съм взел заем на 6% лихва, а днес лихвата да ми е над 10%, и то когато у нас има дефлация
Коментар
� -
"Дали отночението към хората е ужасно...хм то си е до човека срещу теб на гишето. Аз затова работя с една усмихната и лучезарна мобилна банкеркаSmile))))))))))"
Вярно за гишето, институцията, не мисли за клиента (и за себе си по този начин, но това е въпрос на израстване...)
"Да те поставят пред свършен факт? може...щом могат да ти вдигнат лихвата без предупреждение, но тях предупреждават ли ги некоректните кредитополучатели, че спират да си плащат и кредита става несъбираем."
Опитват се, а дали ще позволиш зависи от теб, но е неприятно и губи време. А срещу некоректните или надценилите се кредитополучатели се презастраховат поне тройно, така че банката не губи, но от тези презастраховки страдат нормалните клиенти.
"Повярвайте ми банката е много малко вроятно да направи каквото и да било ако е противозаконно."
Опитва се, опитва се.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от FutureНа мен ДСКАСА ми вдигна още през октомври 2008 лихвата на вече стария ми кредит с един пункт и пладнешки преизчисли „новите” ми вноски. Искам аз да знам някой в Унгария колко точно лихва плаща на ОТП? И колко са му я вдигнали – някой тука има ли информация. Може и да не е Унгария – то вече тука български банки не останаха, почти!
Коментар
� -
atwi, цитирам те:
Банките не са виновни че някой не си е правил сметката. Виновни са, че искат ОГРОМНИ печалби (затова и даваха кредити под път и над път, затова увеличават лихвите над всички калкулирани фактори) и че имат ужасно отношение към клиентите - заблуждават, бавят, поставят те пред свършен факт и т.н.
Сега, нито съм банка нито имам кредит.Имам депозити но това е друга тема.Та мисълта ми е, че не съм пристрастена страна. Аз виждам така нещата: банките искат да печелят/ нормално, че кой не иска/ а дали печалбите са им огромни тепърва ще видим, когато след години попремине кризата и преброим оцелелите, фалиралите и банките ограбили депозитите на хората. Дали отночението към хората е ужасно...хм то си е до човека срещу теб на гишето. Аз затова работя с една усмихната и лучезарна мобилна банкерка:-)))))))))))
Да те поставят пред свършен факт? може...щом могат да ти вдигнат лихвата без предупреждение, но тях предупреждават ли ги некоректните кредитополучатели, че спират да си плащат и кредита става несъбираем. Повярвайте ми банката е много малко вроятно да направи каквото и да било ако е противозаконно. Просто в договорите има ясни правила и обикновенно клиентите дори не са ги чели а имат претенции. Просто банките също ги е страх от негативен шум, комисия за защита на потребителите и от компетентният бг. съд.Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от ИнертенПървоначално изпратено от БонвиванКогато раздаваха благинките бяхте ухилени по гишетата а не мислехте как ще връщате. Потребителско обшество което не знае, че благата трябва да са обвързани с производителността на труда. Нормално е този кредитен балон да се спука и да доведе до настояшата/ за някои/ криза. Просто трите основни източника на доходи на макро ниво секнаха. Кредити, пари от доходи зад граница и продажба на ниви по 700 евро квадратен метър:-)) Туризъма не го броя защото може вече и той да е с отрицателен баланс. Не винете банките и вие да бяхте на тяхно място и вие щяхте да изклатите клекналия:-))) Просто трябва да се прави сметка с голям запас от финанси за да се покриват непредвидени разходи. Които може да си го позволи нека се хваща на хорото. Другите се пускат и ближат рани.Естествен подбор:-)))
ЖИВЕИ ДНЕС, ПЕСТИ УТРЕ.
а тава „живей днес” е типична нашенска черта - давай юруууш на купона, а после бой, глад и тесни обувки - и яко плюфки!!!
Коментар
� -
На мен ДСКАСА ми вдигна още през октомври 2008 лихвата на вече стария ми кредит с един пункт и пладнешки преизчисли „новите” ми вноски. Искам аз да знам някой в Унгария колко точно лихва плаща на ОТП? И колко са му я вдигнали – някой тука има ли информация. Може и да не е Унгария – то вече тука български банки не останаха, почти!
Коментар
� -
Аз преди време се вътрих с два кредита – първо от ОББ, после от Булбанк – щото фирмите, в които работех последните години се обслужваха респективно от тях. Това са двете най-големи български, ПАРДОН - бивши български банки, завладени от европейския капитализъм, или по-добре капитал! Освен, че си източват печалбата и я пращат по колет на мама си зад граница, имат в нашата мила родина лихви и такси от 4 до 10 пъти по-високи отколкото са в страните, където се намират централите им. Колонизираха не хора, колонизираха ни!
Коментар
� -
Първоначално изпратено от БонвиванБраво, Оран Гутан, каза го директно на пича с ник s3. Аз се опитах да му обясня леко, отдалеч, но полза никаква:-) Просто човека си е решил, че някой му е виновен за делата,банките трябва да правят подаръци вечно и да го рефинансират, държавата да го спонсорира персонално за гениалните си планове. Мога смело да кажа, че от такива хора, надценили се, в америка тръгна ипотечната криза.
Коментар
� -
harpoon
Първоначално изпратено от BallomedКакво се връзвате на S3, това е откровен провокатор, защото ако някой е толкова тъп, то той няма да може да пише на компютъра.
Сега към всички един въпрос:
Лице А тегли кредит преди 2 годони, в договора пише ОЛП + Надбавка (6,8) - тогава ОЛП е 4,7. След като си плаща редовно в продължение на година, от банката му се обаждат че вноската му е нараснала - тогава ОЛП е над 6. Въпроса е в момента при ОЛП 1,7, колко трябва да му е вноската?
В действителност обаче се получава друго - събира се УС на банката и решава, че лихвата не може да бъде по-ниска от тази, която е била в момента на подписването на договора, тоест 11.5%. Разбира се, ако ОЛП надхвърли 4.7%, тогава и лихвата ще се увеличи :-D. И всичко това БЕЗ да има подобна клауза в договора :-D.
Подобно "решение" за едностранна промяна на лихвата не би издържало дори в корумпирания български съд.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от BallomedЛице А тегли кредит преди 2 годони, в договора пише ОЛП + Надбавка (6,8) - тогава ОЛП е 4,7. След като си плаща редовно в продължение на година, от банката му се обаждат че вноската му е нараснала - тогава ОЛП е над 6. Въпроса е в момента при ОЛП 1,7, колко трябва да му е вноската?
Драмата е, че не става
Коментар
� -
Какво се връзвате на S3, това е откровен провокатор, защото ако някой е толкова тъп, то той няма да може да пише на компютъра.
Сега към всички един въпрос:
Лице А тегли кредит преди 2 годони, в договора пише ОЛП + Надбавка (6,8) - тогава ОЛП е 4,7. След като си плаща редовно в продължение на година, от банката му се обаждат че вноската му е нараснала - тогава ОЛП е над 6. Въпроса е в момента при ОЛП 1,7, колко трябва да му е вноската?
Коментар
� -
Браво, Оран Гутан, каза го директно на пича с ник s3. Аз се опитах да му обясня леко, отдалеч, но полза никаква:-) Просто човека си е решил, че някой му е виновен за делата,банките трябва да правят подаръци вечно и да го рефинансират, държавата да го спонсорира персонално за гениалните си планове. Мога смело да кажа, че от такива хора, надценили се, в америка тръгна ипотечната криза.Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.
Коментар
�
Коментар