IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПИБ и кредитите ОЛП + надбавка

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Инертен, ключовият момент е, че са му смъкнали лихвата по кредита, не конкретния процент. Съвсем в унисон с тенденциите на юрибори и тн, и изглежда го намират за по-правилен изход и спасение от кризата. Е, тук понеже сме по-хитри, се прави обратното.

Коментар

• Първоначално изпратено от Инертен
      Първоначално изпратено от antea
      Първоначално изпратено от Future
      На мен ДСКАСА ми вдигна още през октомври 2008 лихвата на вече стария ми кредит с един пункт и пладнешки преизчисли „новите” ми вноски. Искам аз да знам някой в Унгария колко точно лихва плаща на ОТП? И колко са му я вдигнали – някой тука има ли информация. Може и да не е Унгария – то вече тука български банки не останаха, почти!

Ама заплата ми не е като на тея в Унгария, пак примерно!
      вчера една приятелка (даже и в банка бачка, милата) ми разправяше, че на брат й в Швеция са му смъкнали кредита на около 3%... и изобщо не й повярвах.

сега седнах да поровя малко и какво излиза.... вижте сами 3,10 - 3,5 % - с google превода на сайта на Skandia Bank- Швеция
      http://74.125.43.132/translate_c?hl=...IH9OkbeRP7zXsg[/code]
      Смехотворно е да сравняваш Швеция с България. Що не вземеш да сравниш и Швейцария с България - някой във форума беше писал, че там за да ти вземат пари на депозит им плащаш лихва. Трябва да се гледа каква е действителността тук - нали тук си теглила кредит.
      хм, ние с Гърция не можем да се сравним та с Швеция!
      Гръцките банки пробиха пазара и взеха заеми на 4.5% - сигурно ги дават поне на 7% там.
      Докато дойде ред на нашите да вземат от чужбина пари - ще има да почакаме за ниски лихви.

Коментар

• Първоначално изпратено от antea
        На мен ДСКАСА ми вдигна още през октомври 2008 лихвата на вече стария ми кредит с един пункт и пладнешки преизчисли „новите” ми вноски. Искам аз да знам някой в Унгария колко точно лихва плаща на ОТП? И колко са му я вдигнали – някой тука има ли информация. Може и да не е Унгария – то вече тука български банки не останаха, почти!

вчера една приятелка (даже и в банка бачка, милата) ми разправяше, че на брат й в Швеция са му смъкнали кредита на около 3%... и изобщо не й повярвах.

сега седнах да поровя малко и какво излиза.... вижте сами 3,10 - 3,5 % - с google превода на сайта на Skandia Bank- Швеция
        Смехотворно е да сравняваш Швеция с България. Що не вземеш да сравниш и Швейцария с България - някой във форума беше писал, че там за да ти вземат пари на депозит им плащаш лихва. Трябва да се гледа каква е действителността тук - нали тук си теглила кредит.

Коментар

• Първоначално изпратено от antea

Не ни трябва да се сравняваме с развитите страни, но и при нас в третия свят тези лихви в момента са прекалено високи. Лихва от 10% за ипотека и 15% за потребителски кредит са нещо свръхвисоко, реално нивата са над разумните и ако човек седне да посмята ще вземе кредит само ако няма друг избор.
          Добре е държавата да се намеси в условията на кризата и да помогне за нормализирането на ситуацията. както по-долу s3 попита, защо в щатите може да се наливат милиарди за спасяването на затънали компании и то многократно, а у нас няма никаква подобна политика против кризата и високите лихви?
          Не може преди няколко години да съм взел заем на 6% лихва, а днес лихвата да ми е над 10%, и то когато у нас има дефлация

Коментар

• "Дали отночението към хората е ужасно...хм то си е до човека срещу теб на гишето. Аз затова работя с една усмихната и лучезарна мобилна банкеркаSmile))))))))))"
            Вярно за гишето, институцията, не мисли за клиента (и за себе си по този начин, но това е въпрос на израстване...)

"Да те поставят пред свършен факт? може...щом могат да ти вдигнат лихвата без предупреждение, но тях предупреждават ли ги некоректните кредитополучатели, че спират да си плащат и кредита става несъбираем."
            Опитват се, а дали ще позволиш зависи от теб, но е неприятно и губи време. А срещу некоректните или надценилите се кредитополучатели се презастраховат поне тройно, така че банката не губи, но от тези презастраховки страдат нормалните клиенти.

"Повярвайте ми банката е много малко вроятно да направи каквото и да било ако е противозаконно."
            Опитва се, опитва се.

Коментар

• Първоначално изпратено от Future

Коментар

• atwi, цитирам те:
                Банките не са виновни че някой не си е правил сметката. Виновни са, че искат ОГРОМНИ печалби (затова и даваха кредити под път и над път, затова увеличават лихвите над всички калкулирани фактори) и че имат ужасно отношение към клиентите - заблуждават, бавят, поставят те пред свършен факт и т.н.
                Сега, нито съм банка нито имам кредит.Имам депозити но това е друга тема.Та мисълта ми е, че не съм пристрастена страна. Аз виждам така нещата: банките искат да печелят/ нормално, че кой не иска/ а дали печалбите са им огромни тепърва ще видим, когато след години попремине кризата и преброим оцелелите, фалиралите и банките ограбили депозитите на хората. Дали отночението към хората е ужасно...хм то си е до човека срещу теб на гишето. Аз затова работя с една усмихната и лучезарна мобилна банкерка:-)))))))))))
                Да те поставят пред свършен факт? може...щом могат да ти вдигнат лихвата без предупреждение, но тях предупреждават ли ги некоректните кредитополучатели, че спират да си плащат и кредита става несъбираем. Повярвайте ми банката е много малко вроятно да направи каквото и да било ако е противозаконно. Просто в договорите има ясни правила и обикновенно клиентите дори не са ги чели а имат претенции. Просто банките също ги е страх от негативен шум, комисия за защита на потребителите и от компетентният бг. съд.
                Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

Коментар

• Първоначално изпратено от Инертен
                  Първоначално изпратено от Бонвиван
                  Когато раздаваха благинките бяхте ухилени по гишетата а не мислехте как ще връщате. Потребителско обшество което не знае, че благата трябва да са обвързани с производителността на труда. Нормално е този кредитен балон да се спука и да доведе до настояшата/ за някои/ криза. Просто трите основни източника на доходи на макро ниво секнаха. Кредити, пари от доходи зад граница и продажба на ниви по 700 евро квадратен метър:-)) Туризъма не го броя защото може вече и той да е с отрицателен баланс. Не винете банките и вие да бяхте на тяхно място и вие щяхте да изклатите клекналия:-))) Просто трябва да се прави сметка с голям запас от финанси за да се покриват непредвидени разходи. Които може да си го позволи нека се хваща на хорото. Другите се пускат и ближат рани.Естествен подбор:-)))

ЖИВЕИ ДНЕС, ПЕСТИ УТРЕ.
                  Евалата Бонвиван! Искам едно малко, мъничко допълнение да направя: лихвите по кредитите се определят най-вече от система рискови фактори. Който не знае какви са те, да си порови в гуглето. Важен фактор е, че кредитът може да не бъде върнат. Така че айде моля малко, поне елементарна обща, дори не финансова култура, не банките са виновни за всичко, което се случва около вас! или с други думи – рискът е навсякъде: рискова държава, рискови работодатели, рискови работници, много ниско заплащане на труда и т.н. това са – колкото и да ви е неприятно – нормални процеси.
                  а тава „живей днес” е типична нашенска черта - давай юруууш на купона, а после бой, глад и тесни обувки - и яко плюфки!!!
                  Банките не са виновни че някой не си е правил сметката. Виновни са, че искат ОГРОМНИ печалби (затова и даваха кредити под път и над път, затова увеличават лихвите над всички калкулирани фактори) и че имат ужасно отношение към клиентите - заблуждават, бавят, поставят те пред свършен факт и т.н.

Коментар

• На мен ДСКАСА ми вдигна още през октомври 2008 лихвата на вече стария ми кредит с един пункт и пладнешки преизчисли „новите” ми вноски. Искам аз да знам някой в Унгария колко точно лихва плаща на ОТП? И колко са му я вдигнали – някой тука има ли информация. Може и да не е Унгария – то вече тука български банки не останаха, почти!

Коментар

• Аз преди време се вътрих с два кредита – първо от ОББ, после от Булбанк – щото фирмите, в които работех последните години се обслужваха респективно от тях. Това са двете най-големи български, ПАРДОН - бивши български банки, завладени от европейския капитализъм, или по-добре капитал! Освен, че си източват печалбата и я пращат по колет на мама си зад граница, имат в нашата мила родина лихви и такси от 4 до 10 пъти по-високи отколкото са в страните, където се намират централите им. Колонизираха не хора, колонизираха ни!

Коментар

• Първоначално изпратено от Бонвиван
                        Браво, Оран Гутан, каза го директно на пича с ник s3. Аз се опитах да му обясня леко, отдалеч, но полза никаква:-) Просто човека си е решил, че някой му е виновен за делата,банките трябва да правят подаръци вечно и да го рефинансират, държавата да го спонсорира персонално за гениалните си планове. Мога смело да кажа, че от такива хора, надценили се, в америка тръгна ипотечната криза.
                        +1

Коментар

• Първоначално изпратено от Ballomed
                          Какво се връзвате на S3, това е откровен провокатор, защото ако някой е толкова тъп, то той няма да може да пише на компютъра.

Сега към всички един въпрос:

Лице А тегли кредит преди 2 годони, в договора пише ОЛП + Надбавка (6,8) - тогава ОЛП е 4,7. След като си плаща редовно в продължение на година, от банката му се обаждат че вноската му е нараснала - тогава ОЛП е над 6. Въпроса е в момента при ОЛП 1,7, колко трябва да му е вноската?
                          Вноската би трябвало да намалее, защото лихвата в момента на сключване на договора е била 11.5%, а в момента е (или поне би трябвало да бъде) 8.5%.
                          В действителност обаче се получава друго - събира се УС на банката и решава, че лихвата не може да бъде по-ниска от тази, която е била в момента на подписването на договора, тоест 11.5%. Разбира се, ако ОЛП надхвърли 4.7%, тогава и лихвата ще се увеличи :-D. И всичко това БЕЗ да има подобна клауза в договора :-D.
                          Подобно "решение" за едностранна промяна на лихвата не би издържало дори в корумпирания български съд.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ballomed
                            Лице А тегли кредит преди 2 годони, в договора пише ОЛП + Надбавка (6,8) - тогава ОЛП е 4,7. След като си плаща редовно в продължение на година, от банката му се обаждат че вноската му е нараснала - тогава ОЛП е над 6. Въпроса е в момента при ОЛП 1,7, колко трябва да му е вноската?
                            в 99% от случаите банката няма да му се обади за нова вноска, ако си спазва добре договора (банката това), просто от равната месечна вноска ще му взима повече лихва спрямо погасителния план, и ще погасява по-малко главница. В сегашните условия (ОЛП 1,7) трябва да става точно обратното.

Драмата е, че не става

Коментар

• Какво се връзвате на S3, това е откровен провокатор, защото ако някой е толкова тъп, то той няма да може да пише на компютъра.

Сега към всички един въпрос:

Коментар

• Браво, Оран Гутан, каза го директно на пича с ник s3. Аз се опитах да му обясня леко, отдалеч, но полза никаква:-) Просто човека си е решил, че някой му е виновен за делата,банките трябва да правят подаръци вечно и да го рефинансират, държавата да го спонсорира персонално за гениалните си планове. Мога смело да кажа, че от такива хора, надценили се, в америка тръгна ипотечната криза.
                                Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

Коментар

X