IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПИБ и кредитите ОЛП + надбавка

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Абе хора – на кой свят живеете? Някак ми става все по-тъжно като чета какво се вихри тук. Когато отидеш в банката да искаш пари – е все едно отиваш в магазина да си купиш нещо, или все едно си слагаш парно вкъщи, или все едно си купуваш карта за градския транспорт. Всичко струва пари. Както се возиш днес в трамвая за 1 лев билетчето, така преди време беше 50 стотинки. Айде да направим и такава тема – колко да струва градският транспорт.

Криза е, ресурса е скъп – това са нормални процеси. Когато отиваш в банка за кредит си правиш сметка години напред – независимо каква ти е лихвата!!! И в тази сметка – всеки средно интелигентен човек слага някаква резерва за увеличение.

Спомням си покрай една промоция на Райфайзен една позната беше теглила кредит на 6% и нещо – без да прочете, че това е са първата година – и после на втората искаше да ги съди. Да ходи да съди офталмолога си, че е недоскив!

Коментар

• Първоначално изпратено от fant0mas
      Ами ние инвеститорите това очакваме, да са на печалба! Така както и ние сме на печалба
      и ти си прав... ама като изскокне репутацията в баланса с минус, ще се оглеждаш за печалба и няма да има

някой назад беше писал, че надали ще си изложат имиджа за жълти стотинки по малкото останали кредити с неизгодни В МОМЕНТА за тях условия. ами очевидно го правят

Коментар

• Първоначално изпратено от antea
        те дори не работят на загуба... просто не печелят толкова колкото са свикнали

ей тва им е хвалба от http://twitter.com/FIBank
        ПИБ - сред 10 те най-печеливши банки в България
        Ами ние инвеститорите това очакваме, да са на печалба! Така както и ние сме на печалба

Коментар

• А бе я по-добре да се вънем 97ма...да фалираме още веднъж и после пак държавата да ни е виновна. Щом искаш по-висок стандарт, трябва да имаш топки да го поддържаш...иначе си стой като мишка. Кво толкова? В природата има баланс и всичко съществува по двойки. Така, както си седиш в Манастирски ливади ти е добре нали... еми малко по стегнато трябва, а другото е от ББ

Или искате да върнем държавата на Тошко и да започнем отново фиктивното производство и съвсем всички да сме мишоци без СЪВСЕМ НИКАКВО ПРАВО НА ГЛАС.

Коментар

• Първоначално изпратено от s3
            Първоначално изпратено от jokercho
            Вчера ходих до банката, за да ми разяснят ситуацията с минималната лихва, която са решили да вземат.
            Кредитния "специалист" се съгласи с мен, че наистина начисляват по-висока лихва от колкото е реалната за момента, но казването му беше, че всички разлики, които са ми надвзети ще ми бъдат върнати, когато си изплатя кредита. Сега се чудя от къде на къде аз ще им оставям безлихвен заем на банката.
            И другото е, че до предишния месец всичко се отразяваше точно и правилно спрямо лихвения процент. Поисках да ми покажат натрупаната сума (за последния месец реално) и се оказа, че ме ощетяват с по 340 лв на месец при сегашната лихва, които те ще си задържат и ще ми върнат някога си след 30 години. И ако положението се запази такова с лихвите и всеки месец ме цакат с по толкова главата ме заболява, като си представя каква сума ще се натрупа за 30 години. Интересно ми е как банката ще мотивира задържането на толкова пари безлихвено от мен.
            Определено много съм им набрал и съм готов да ги съдя до дупка. Ако ще и много повече по адвокати да потроша, но мразя да ме прецакват.
            Стига е този съд, все до съд всичките тук опират. Най-интересното е как искате да плащате лихви от по 7-8%, когато депозитите са на 9-10% лихва, то банката да не е благотворителна институция?
            Човекът е обяснил, дори са готови да върнат накрая част от парите за по-виоката моментна лихва, ама вие не и не. Като няма пари, откъде да ви ги вземе банката?
            Поредният мозък. Абе, брайно, аз имам договор с банката , в който договор е указано как се изчислява лихвата!!! Щом там пише EURIBOR + 4%, значи лихвата е толкова! Ама много бил паднал EURIBOR напоследък и лихвата станала много ниска - ами мен това какво ме интересува, утре като се вдигне EURIBOR, ще се вдигне и лихвата! Откъде-накъде банката ще ми взима повече пари днес? А не може ли, като се вдигне EURIBOR-а, аз да кажа на банката, че ще плащам по-малко, докато падне?!?!
            Някои банки предлагат друга схема, която е напълно законна - всеки месец плащаш точно определена вноска, а банката въз основа на плаващия лихвен процент всеки месец пресмята каква част от вноската ти е главница и каква - лихва. Веднъж в годината се прави изравняване и ако си надвнесъл, изравнителната ти вноска е по-малка, ако пък си внесъл по-малко, тогава е по-голяма. Точно както изравнителната сметка за парното. Другият вариант е изравняването да стане при окончателното изплащане на кредита - ако имаш примерно кредит за 20 години и през годините си надвнесъл, банката ще ти опрости последните няколко вноски и ти де факто ще си си изплатил кредита по-рано. Ако пък вноските са били недостатъчни, продължаваш да плащаш до пълното погасяване на кредита.
            Но да ти слага банката едностранно минимална лихва по кредита без тази възможност да е изрично записана в договора за ипотечен кредит - това е грубо нарушение на договора.

Коментар

• Моето мнение с няколко думи - от няколко десетилетия живеем в капиталистически свят т.е припомнете си втората световна война и развръзката след нея. Частната собственост и инициатива се толерира и се регулира къде повече, къде по малко от държавата. Предприемачите биват облагодетелствани, като 90% от тях до първите 5 години фалират. Банките са главния медиум на паричните потоци т.е. тяхната стока и услуга са парите. Когато имате размяна на интереси с банка, вие трябва да сте наясно с всички условия, защото те не ви продават домати по 2 лв килограма (там е лесно). Тук ситиацията е по-сложна, така че предприемача трябва да печели, а много други като нас работят за предприемачите. Тълкувайте го ако искате като баланс в свръхнаселения ни свят - от другата страна е хаоса.

ПП - въпроса е да се играе честно, а случая е въпрос на избор към нови условия

Коментар

• те дори не работят на загуба... просто не печелят толкова колкото са свикнали

ей тва им е хвалба от http://twitter.com/FIBank
                ПИБ - сред 10 те най-печеливши банки в България

Коментар

Като няма пари, откъде да ви ги вземе банката?
                  Що за аргумент ? Като няма пари да се разплаща по договори, да затваря, и да си искаме парите от държавата. Нали тя напира да "гарантира".
                  Освен това, когато длъжникът "няма пари", срещу него започват да валят ежедневни заплахи, цитират се закони, размахват се договори. В отношенията банка-клиент винаги има голяма асиметрия, но баМките прекалиха. Сега трябва всички да плащат, защото иначе "било страшно". Нямам предвид ПИБ, всички водят подобна политика.

Коментар

• Първоначално изпратено от Rapor
                    Затова и не разбирам какво толкова лошо виждат в решението за преобразуване на лихвата.
                    Не, не, аз вече не се чудя дали да се смея, а направо си плача. Нормален ли си ? От 5 % те качват на 10 % и се чудиш какво лошо има ? Еми хвани една тръба си я навърти нейде и се чуди дали е лошо...ебаси хората.

Отделно, откъде накъде банката ще прибира повече пари отколкото й се полагат ? Щяла да ми ги върне след 30 г. И да ми ги върне, което пак ще е сума ти разправия вероятно, е след 30 г. колко ще струват дори 340-те ми лева ? КОЛКО ? Време, инфлация, години, такива неща за вас явно не са от значение. Какво ме касае банката Х, дали има или няма пари ? ? ? Аз имам договор ! Банката не я касае дали на мен са ми превели заплатата в последните 2 месеца или не ? Ето така и мен не ме касае дали банка Х има пари или не. Защо някои хора изключват възможността банката да работи на загуба ? Ето, наскоро излезе класация по печалби, представете си имаше и губещи институции. Банката определя условията, подписваме се под тях и натам вече всичко си е по договора. Това не важи само когато к..а е в г..а на кредитополучателя ! Важи и в обратна посока!

Коментар

Вчера ходих до банката, за да ми разяснят ситуацията с минималната лихва, която са решили да вземат.
                      Кредитния "специалист" се съгласи с мен, че наистина начисляват по-висока лихва от колкото е реалната за момента, но казването му беше, че всички разлики, които са ми надвзети ще ми бъдат върнати, когато си изплатя кредита. Сега се чудя от къде на къде аз ще им оставям безлихвен заем на банката.
                      И другото е, че до предишния месец всичко се отразяваше точно и правилно спрямо лихвения процент. Поисках да ми покажат натрупаната сума (за последния месец реално) и се оказа, че ме ощетяват с по 340 лв на месец при сегашната лихва, които те ще си задържат и ще ми върнат някога си след 30 години. И ако положението се запази такова с лихвите и всеки месец ме цакат с по толкова главата ме заболява, като си представя каква сума ще се натрупа за 30 години. Интересно ми е как банката ще мотивира задържането на толкова пари безлихвено от мен.
                      Определено много съм им набрал и съм готов да ги съдя до дупка. Ако ще и много повече по адвокати да потроша, но мразя да ме прецакват.
                      Стига е този съд, все до съд всичките тук опират. Най-интересното е как искате да плащате лихви от по 7-8%, когато депозитите са на 9-10% лихва, то банката да не е благотворителна институция?
                      Човекът е обяснил, дори са готови да върнат накрая част от парите за по-виоката моментна лихва, ама вие не и не. Като няма пари, откъде да ви ги вземе банката?
                      Това, което пишеш е нелепо. Когато аз съм теглил кредита депозитите са били мнгого по-ниски. Да са си преценили риска, когато са посписвали договора с мен. Сега да не ги карам аз да дават такива лихви по депозитите. Тяхно си е решението и да си избиват парите с новите кредити ако решат. С какво право ще променят стар кредит. Да си търсят парите пт служителката която ми го е отпуснала. Аз си имам договор и си държа да се спазва записаното вътре.

Коментар

дори са готови да върнат накрая част от парите за по-виоката моментна лихва, ама вие не и не.
                        дори са готови? значи викаш да им благодарим даже, че ни взимат парите безлихвено и са обещали да ги върнат... някога?

Коментар

• [quote="Rapor"][quote="s3"]
                          А ти какво направи - те ти казаха какво е положението и ти каза "добре" и дойде тук да пишеш, че ще ги съдиш до дупка. Това просто не го вярвам. Всеки нормален човек ще пусне писмо до директора на банката, жалба или ще се опита да си потърси правата първо по несъдебен ред! Нещо просто не е така както казваш!!! Което си е чиста манипулация!

Коментар

Това е въпроса, само че тук хората си мислят че банката може да ги спонсорира безкрайно. Лошото е, че добри и при добро желание от страна на банката, няма начин да спонсорира кредитополучателите си безкрайно дълго, защото парите просто свършват в един момент. Затова и не разбирам какво толкова лошо виждат в решението за преобразуване на лихвата.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna
                              Първоначално изпратено от Barky
                              Първоначално изпратено от antea
                              тука нещо супер се отклони темата...
                              за тези, които се вълнуват от кредитите си и тези внезапни и покрити промени - на първо време писах на ПИБ ако е възможно да качат на сайта си тези две Решения на Управителния съвет за преминаване към БЛП и за начисляване на лихви НЕ ПО-МАЛКИ от онези при подписване на договорите. Смятам, че е коректно да са публично известни, а не апокрифни. А и също юридическата обосновка и формулировка би била интересна да се види.
                              А бе антеа ти вече съвсем се отнесе..Ако искаш и финансовите прогнози за следващата година да ти пуснат на сайта им и как точно ще се диференцират да ти кажат, че да ги приложите и в твойта банка, а? Много изкъсо явно следиш тук темата откакто си се регистрирала вчера. Това са решения на УС т.е. вътрешно-фирмени-банкови решения или стратегии ако щеш. Много ясно че няма да ги обявят публично, егати простотията. Не разбра ли че НЯМА ДА ИМАШ БЛП АКО НЕ СИ ПОДПИСАЛА, аз не исках да го подпиша!!!! и си чети договора. Подписваш се под една лихва т.е. имат право да ти я взимат до края на периода много ясно - кво му е сложното
                              Леле майко, какви щуротии си написал... В договора си се подписал под лихва, равна на EURIBOR + надбавка или там както я определят. В момента на подписването лихвата е била примерно 8%, което обаче изобщо не означава, че лихвата ти за целия период е 8%! Antea е абсолютно права да иска от банката обяснение как така са и променили еднолично лихвата без това да е изрично записано в договора.
                              Наистина е втрещяващо как може да нямаш дори най-елементарни знания за финансите и да подписваш ипотечен договор...
                              А ти откъде си сигурен в това, което казва антея??? Защо от написаното от нея реши, че банката й е променила лихвата еднолично неправомерно или незаконно.
                              Казвам - никоя банка не прави нищо незаконно! проумейте го това!

Коментар

• Първоначално изпратено от jokercho

Коментар

Working...
                                X