IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПИБ и кредитите ОЛП + надбавка

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от CrazyHorse
    иди.... и им се изплюй в лицето...и това ако е банка....
    Друго си е Булбанк, нале? Вместо да те тормозят с обаждания по телефона просто пускат прес рилийз че от от следващия месец лихвите се вдигат

Коментар

• Първоначално изпратено от ssss
      Първоначално изпратено от arokh
      Ами предсрочна изискуемост имат клауза ако кредитната ми експозиция надвиши 25к, а тя е малко над 2к. Клиент съм им от 7 години и досега бях много доволен от тях, а днес се опитват да ме правят на маймуна. Ако ме ядосат много другата седмица им връщам кредита и им казвам Kiss goodbye.
      Теб хем ти е ясно всичко и си пъвокласен клиент, чел си си договора, не си в издънка и в същото време питаш какво ще се случи с теб и какво могат да ти направят?
      Очевадно е за мен че си наясно че банката ти предлага да смениш base rate но ти явно имаш други цели, пишейки тук.
      А бе тоя тука за 2000 лв ни прави на балами май. А на всичкото отгоре е съвсем наясно с условията и знае че това все пак е концерт по желание. МОЛЯ, МОДЕРАТОРА ДА ЗАТВОРИ ТЕМАТА. Има си тема з ПИБа, тия вноски по 20 лв ходи си ги обсъждай там.

Коментар

• Небанковите компании влизат в кредитния регистър

Валентина ИЛИЕВА

За изрядни платци заемите може да поевтинеят

Небанковите финансови институции ще са длъжни да предоставят информация за кредитната задлъжнялост на клиентите си в Централния кредитен регистър (ЦКР) на БНБ от октомври тази година. Те ще имат и достъп до данните в регистъра. Това съобщиха в петък от централната банка. Разширяването на обхвата на ЦКР става възможно след приетите от управителния съвет на централната банка промени в наредбата, която урежда дейността на регистъра. Тези промени влизат в сила от октомври. Така освен досегашните участници - банки и дъщерните им финансови институции и клонове на чуждестранни банки, в обхвата на ЦКР се включват и финансовите институции - недъщерните на банки лизингови дружества и други финансови институции, като дружествата за небанково потребителско или бизнес кредитиране. В момента данни към регистъра подават само банките и единствено те имат достъп до него. Досега банките не бяха

наясно какви кредити отпускат небанковите институции на техни потенциални клиенти и обратно, коментираха за „Дневник" дружеството за бизнес ипотечни кредити „Кредитекс". С промяната обаче клиентите с добра кредитна история ще взимат заеми по-лесно, допълниха оттам. Освен това ще се подобри и финансовата дисциплина на

българите, тъй като кредиторите ще имат реална представа за текущите задължения на кандидатите за заем, посочиха още от „Кредитекс". С достъпа, който получаваме до ЦКР, ще можем много адекватно и прецизно да отсяваме клиентите, а за коректните това дори може да свали цената на кредита, коментира Неделчо Спасов, управляващ съдружник в „Изи кредит". Финансовите институции,

които имат дългосрочни интереси на пазара, ще направят необходимите софтуерни и процедурни промени, за да отговорят на изискванията и да получат правото на достъп до информацията в регистъра, посочи още той. И според изпълнителния директор на „Ти Би Ай кредит", друга компания за бързо потребителско кредитиране, Валентин Гълъбов кредитната история ще става все по-важен фактор за отпускането на заеми, както и за намаляване на риска от лоши кредити в портфейлите на кредитодателите. Банките също ще имат полза от информацията, която ще подават тези дружества, тъй като кредитните им портфейли не са малки, съответно и информацията за кредитната задлъжнялост на клиентите им, допълни Гълъбов. В резултат на промяната се подобрява информационното осигуряване на банките и небанковите финансови институции за по-прецизна оценка на кредитната задлъжня-лост и риска на клиентите им, посочват от БНБ.

стр. 7

в. Дневник - Компании & Финанси

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master
          Първоначално изпратено от yerdna
          Отиди с адвокат и си носи копие от договора за кредит.
          Хехе... Някои хора без адвокат и до тоалетната не могат да идат...

Не ти трябва адвокат. Не прави нищо. Ако ти се обадят просто кажи, че не си съгласен с тази промяна на съществуващия договор и толкова. Адвокат ще ти трябва едва тогава ако все пак без твое съгласие променят начина на олихвяване... Но едва ли ще го направят едностранно... Това са стари договори и са малък % от портфела им... Едва ли ще рискуват името си за жълти стотинки! По-скоро както каза колегата подходът е "ако мине"...
          Адвокатът е за сплашване най-вече :-) - да видят, че човекът смята да си отстоява правата и е взел мерки и не го е страх да стигне и до съд, ако се наложи.
          Има и нещо друго - много банки не променят размера на вноската дори при промяна на лихвения процент по кредита. Просто като изтече срокът, се прави калкулация и ако си надплатил, ти връщат парите, ако не си изплатил всичко - доплащаш. Така че е напълно възможно от банката тихомълком да променят условията, а ти да разбереш чак след години.

Коментар

• Re: ПИБ и кредитите ОЛП + надбавка

Първоначално изпратено от ssss
            Става въпрос за кредити теглени от ПИБ преди три и повече години при които лихвата се формира като ОЛП + надбавка. Аз имам такъв и днес ми се обадиха да ме уведомят, че вече Банката не работила с ОЛП ами с БЛП и да съм ходил да преподписвам договора. Аз естествено ги отсвирих и другата седмица ще ходя да се карам с тях. Освен на мен са звъняли на всички мои познати, които имат такъв кредит. Четох си договора няколко пъти отново и не можах да намеря точка, по която могат да направят исканата промяна. Изрично си пише че лихвата се формира от ОЛП на БНБ + съответната надбавка. Най-интересното е че нямам общи условия в договора и не могат да пипат както си искат. Та въпроса ми някой ходил ли е при тях по този въпрос и какъв е резултата и как да процедирам.

P.S. Кам днес много ме разочаровахте
            Пич айде стига антиреклама бе.
            Предлага ти се да ти бъде сменена базата АКО ИСКАШ. АКО НЕ СИ КАРАШ ПО СТАРИЯ ДОГОВОР. ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ТЕ ФОРСИРАТ
            ТИ ДА НЕ СИ ОТ ТЕЗИ ДЕТО ИСКАТ КРЕДИТИ НА 4% А ДЕПОЗИТИ NA 8%
            да, да каже на колку му кредитът. Щото моя е на 11%

Коментар

• Първоначално изпратено от arokh
              Ами предсрочна изискуемост имат клауза ако кредитната ми експозиция надвиши 25к, а тя е малко над 2к. Клиент съм им от 7 години и досега бях много доволен от тях, а днес се опитват да ме правят на маймуна. Ако ме ядосат много другата седмица им връщам кредита и им казвам Kiss goodbye.
              Ми много добре - ама първо бъди сигурен, че друга банка ще ти даде кредит - също така си провери - лихвата - щото май ще се набуташ.
              Я кажи каква ти е лихвата в ПИБа?

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna
                Отиди с адвокат и си носи копие от договора за кредит.
                Хехе... Някои хора без адвокат и до тоалетната не могат да идат...

Не ти трябва адвокат. Не прави нищо. Ако ти се обадят просто кажи, че не си съгласен с тази промяна на съществуващия договор и толкова. Адвокат ще ти трябва едва тогава ако все пак без твое съгласие променят начина на олихвяване... Но едва ли ще го направят едностранно... Това са стари договори и са малък % от портфела им... Едва ли ще рискуват името си за жълти стотинки! По-скоро както каза колегата подходът е "ако мине"...
                Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от Kreditopoluchatel
                  и аз това се чудя! служителката, която ми се обади по телефона много усилено настояваше да отида, за да съм знаела каква ще ми бъде новата вноска и ако не съм отидела нямало да знам колко да платя следващия месец)

Според се опитват да ме накарат да отида и да подпиша нов погасителен план, само и само за да ми сменят ОЛП с техния базав лихвен процент.

Моля някой ако вече е минал по този път да сподели опит!

Благодаря на всички за отговорите!
                  Според мен се опитват да те изпързалят на принципа "ако мине".
                  Отиди с адвокат и си носи копие от договора за кредит. Помоли ги да ти покажат къде точно в договора е записано, че могат да променят НАЧИНА на формиране на лихвата без твое съгласие. Нали казват, че щели да го сменят автоматично - нека ти покажат къде е указано, че могат да го направят.

Коментар

• иди.... и им се изплюй в лицето...и това ако е банка....

Коментар

• и аз това се чудя! служителката, която ми се обади по телефона много усилено настояваше да отида, за да съм знаела каква ще ми бъде новата вноска и ако не съм отидела нямало да знам колко да платя следващия месец)

Според се опитват да ме накарат да отида и да подпиша нов погасителен план, само и само за да ми сменят ОЛП с техния базав лихвен процент.

Моля някой ако вече е минал по този път да сподели опит!

Благодаря на всички за отговорите!

Коментар

• Първоначално изпратено от Kreditopoluchatel
                        Ако не отида ми казаха, че ще го сменят автоматично
                        А защо настояват да отидеш след като и без теб могат да го сменят?!
                        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Здравейте,

И аз имам същия проблем с ПИБ, имам кредит и те ми се обадиха да отида да си сменя базата от ОЛП на техния базов проблем.

Ако не отида ми казаха, че ще го сменят автоматично, но в договора не пише нищо такова и според договора те нямат право да го правят.

Вие как си решихте проблема?
                          Някой подал ли е колективен иск към тях?

Коментар

• Re: ПИБ ЗАЕМИ

Първоначално изпратено от alexander78
                            Здравейте,
                            и аз имам заем в ПИБ и ме караха да преподписвам 2008 в края, а аз не исках и за сега няма грижи освен проблема че не намаляват вноските и търся хора в подобно положение да заведем колективен иск.
                            Вноските няма да ти ги намалят, но няма да ти ги увеличат ако ОЛП се вдигне много. След погасителния план ти пише, че вноските са приблизителни и са актуални за момента на подписване на договора. Накрая като ти свърши се преизчисляват вноските за всеки месец с реалния ОЛП и се получава една сума за изравняване, като може или ти да доплащаш или банката ти връща надвзетото в зависимост от това как се е движил ОЛП през периода на кредита. Ако много те интересува можеш в ексел да си смяташ разликата за всеки месец.

Коментар

• Re: ПИБ и кредитите ОЛП + надбавка

Не се притеснявай, минах вече по този път.

Ако кажеш че не искаш няма да те закачат. Това е едно от многото малоумия в тази банка. Беше добра и имаха хубави идей, сега пак се мярка по някоя добра но .....

Това което ми обясниха е че предлагат на клиентите да си сментя плана ако ЖЕЛАЯТ.

Казвал съм го и ще го кажа и сега ПИБ страдат от разрастването си, не могат да намеря квалифицирани кадри и нямат време да обучат новопостъпилите.

Става въпрос за кредити теглени от ПИБ преди три и повече години при които лихвата се формира като ОЛП + надбавка. Аз имам такъв и днес ми се обадиха да ме уведомят, че вече Банката не работила с ОЛП ами с БЛП и да съм ходил да преподписвам договора. Аз естествено ги отсвирих и другата седмица ще ходя да се карам с тях. Освен на мен са звъняли на всички мои познати, които имат такъв кредит. Четох си договора няколко пъти отново и не можах да намеря точка, по която могат да направят исканата промяна. Изрично си пише че лихвата се формира от ОЛП на БНБ + съответната надбавка. Най-интересното е че нямам общи условия в договора и не могат да пипат както си искат. Та въпроса ми някой ходил ли е при тях по този въпрос и какъв е резултата и как да процедирам.

P.S. Кам днес много ме разочаровахте
                              П.П: Няма да отговарям на коментари и забележки. Успех.

Коментар

• Re: ПИБ ЗАЕМИ

Първоначално изпратено от alexander78
                                Здравейте,
                                и аз имам заем в ПИБ и ме караха да преподписвам 2008 в края, а аз не исках и за сега няма грижи освен проблема че не намаляват вноските и търся хора в подобно положение да заведем колективен иск.
                                Абе я направо искай да ти ги опростят,що требе да се мъчите да ти ги намаляват.
                                За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

Коментар

Working...
                                X