If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Няма такъв имот. Затова и няма да ти покажат имот. Просто не съществува.
Да, таблицата на съфорумеца е тотално неадекватна. Нагласил си е някакви удобни нему цифри, които нямат нищо общо с реалното положение, че си ги и защитава с бъдещи неслучили се доказателства.
Инфлацията за масовия наемен пазар няма никакво значение, защото при това наводнение от имоти винаги ще има наемодатели, които да отдават на нисък наем жилища наследени или купувани на други пари, само и само нещо да капе. Единствения вариант наемите да растат устойчиво (било то и само с инфлацията) е София да расте и да има поток от работоспособни млади хора. А в момента е точно обратното. От друга страна, и за да сме в крак с бг психологията, младите хора със средни към високи доходи не са и никога няма да са склонни да плащат висок наем, при положение, че могат да си позволят да плащат скъпа ипотека. Отдавна свърши притока от хора, готови да работят каквото и да е, на каквито и да е пари, само и само да имат работа. Респективно -- това се отразява на пазара на наеми и е видно и с просто око развитието му откакто България стана член на ЕС -- нулево.
При това положение пазара не го очаква нищо добро и ще се получи същото надцакване с цените в посока надолу, като тези, които са се ушили на най-високите цени ще стискат до последно. Последните месеци имаше една инерция, в която продавачите изчакваха да видят има ли още накъде да се напомпят цените и вече почват:
Първи да продават хората, които са реализирали добра капиталова печалба и които не виждат смисъл да държат пасив, на който е ясно, че цената ще пада, защото всяка икономическа логика за повишение е вече изчерпана, а и няма никаква възвращаемост. В това число са и самите строителите.
Натискът ще продължи и следващата група продавачи ще са гастарбайтери и хора от провинцията, които са си купили ей така нещо в столицата, но нито го ползват, нито го отдават. Единственото, което ги е топлило досега е, че цените се вдигаха.
Третата група продавачи, която ще става все по агресивна, са тези, на които столицата им е тясна вече, искат спокоен живот в къща на село, или в някой затворен комплекс около София. В по-голямата си част това са хора със сравнително високи доходи и дистанционна работа.
Четвъртата група е групата на хора без потомство (нищо лошо към тях) и на пълните лентяи, които също бяха на изчаквателна позиция, но при създалата се ситуация ще бързат да кешират, докато още може да се вземе нещо по-сериозно като сума за (най-често) наследствен и неподдържан имот без житейска перспектива в рамките на горепосочените индивиди.
Петата група, която не е пета по важност, са хората, които са закъсали, или ще закъсат финансово, най-вече с вноските по ипотеката, и които ще се усетят (но малко късно), че са се надценили безвъзвратно.
И за малко да забравя шестата група - това са хората, които няма да продават, а просто ще освободят имота по давност. А те не са малко като процент от населението и няма кой да ги замести. И докато в момента опечалените им близки се чудят да продават ли, или да изчакат, в бъдеще няма да се чудят толкова...
И на фона на 30% тъмни прозорци и застаряващо и с кофти демографски перспективи население ще настанат едни опити за масово разпродаване, което ще придобие епични размери на масово отърваване от имоти, които в по-голямата си част никога не са отговаряли и на една трета от пазарната им оценка към момента.
Аз купих преди 22 месеца!! Купували сме почти по едно и също време. В края на този януари се чух с моята брокерка за да предложи на колега ВИ . Каза ми, че моят от преди 22 месеца, в момента би ми го предложила средно с 32% горница. Каза три числа, аз вземам средното.
и с понижителите така
от три други неща взимат средното
всяка година
Аз купих преди 22 месеца!! Купували сме почти по едно и също време. В края на този януари се чух с моята брокерка за да предложи на колега ВИ . Каза ми, че моят от преди 22 месеца, в момента би ми го предложила средно с 32% горница. Каза три числа, аз вземам средното.
Знам Байлоре, предполагам е точно така, за две години е горе долу толкова ръста.
Кога скоро? Защо очаквате още нагоре, при положение, че навсякъде пазарите обърнаха надолу?
При мен има и други фактори, които ще повляят на цената нагоре. Като цяло за пазара не очаквам сериозен спад тази година. Докато тръгне да обръща току виж напечатали. Тогава ще видим как ще е.
Глупости, купих преди 23 месеца и сега мога да продам със 300-350 евро нагоре. Скоро ще е с повече нагоре.
Не че съм тръгнал да продавам, де.
Момчета, препоръчвам ви добре да прочетете и осмислите това което съм написала. Не пиша за да ви се хареса или да спорим ,а как точно стоят нещата. Няма смисъл да си пишем дивотии и да се заяждаме. В никакъв случай не ви казвам да купувате имоти сега или когато и да е, още по-малко ви пиша пък да купувате и да отдавате под наем
Точно както съм го написала го разбирай Въпроса беше какво се случва с наемите ами това се случва във времето. Колкото по-рано купиш, толкова по-рано ще увеличаваш и наемите във времето. Цените не стоят на едно място ,нито на покупко-продажбите, нито на наемите
Простете, но примера беше за инвестиция в имот, който в момента струва 100 000 евро! Вие казахте, че има много такива, а сега се отмятате.
Как така зависи кога е купен? Колегата дава пример с имот за 100 к. вие казвате, че има много такива, но не давате конкретни примери. Има или няма такива имоти на пазара?
Точно както съм го написала го разбирай Въпроса беше какво се случва с наемите ами това се случва във времето. Колкото по-рано купиш, толкова по-рано ще увеличаваш и наемите във времето. Цените не стоят на едно място ,нито на покупко-продажбите, нито на наемите
Скоро ще е 1500-1600. Но покупката не е с цел далавера. А за лично ползване в обозримо бъдеще.
Това не е биткойн, че да спекулирам.
Инфлацията е под 50% реалната, ама да не издребняваме.
Кога скоро? Защо очаквате още нагоре, при положение, че навсякъде пазарите обърнаха надолу?
Написах ,че зависи кога е купен ,нали ? Моите имоти всички са такива и са с много ама много по-високи наеми от 416. Специално за един друг съфорумец , 2012 г наема на апартаментите ми в Изток ,беше 800 €
Как така зависи кога е купен? Колегата дава пример с имот за 100 к. вие казвате, че има много такива, но не давате конкретни примери. Има или няма такива имоти на пазара?
И къде е далаверата? Купил си на 1000 евра сега можеш на 1300, при инфлация от 50% (реална).
Скоро ще е 1500-1600. Но покупката не е с цел далавера. А за лично ползване в обозримо бъдеще.
Това не е биткойн, че да спекулирам.
Инфлацията е под 50% реалната, ама да не издребняваме.
Написах ,че зависи кога е купен ,нали ? Моите имоти всички са такива и са с много ама много по-високи наеми от 416. Специално за един друг съфорумец , 2012 г наема на апартаментите ми в Изток ,беше 800 €
Коментар