If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Това е невярно твърдение. Употребяваш глагола "показва" манипулативно. Защото КОга показа, как показа, защо показа.?
Истината е, че докато Севто си показваше съвсем посредствени под нивото дори на майката, никой спекулант не се занимаваше с него. А Донев отдавна беше казал, че ще има сливане, от две години и повече и нямаше никакъв интерес. Севто е показал само един път велики резултати и то от последния отчет, когато и батката се бухна вътре, съвсем чисто спекулативно. Не е имал севто преди това. Просто сметките които правиш за завидните резултати на севто са само от последния отчет, а е по-корекнто да осредниш данните и от предишните години когато фармата го е взела за за да не банкрутира. Така е според мен по-правилно да се гледа
Ами не е само последния отчет, последните 3-4 тримесечия са, след модернизацията. На мен ми изглежда логично инвестициите и увеличаването на капацитета положително да се отразят
стига сме гледали само от собствената си камбанария, ...
Севто прави може би най-добре продавания му продукт за износ, показва завидни резултати
...
Поздрави и успешни инвестиции!
Това е невярно твърдение. Употребяваш глагола "показва" манипулативно. Защото КОга показа, как показа, защо показа.?
Истината е, че докато Севто си показваше съвсем посредствени под нивото дори на майката, никой спекулант не се занимаваше с него. А Донев отдавна беше казал, че ще има сливане, от две години и повече и нямаше никакъв интерес. Севто е показал само един път велики резултати и то от последния отчет, когато и батката се бухна вътре, съвсем чисто спекулативно. Не е имал севто преди това. Просто сметките които правиш за завидните резултати на севто са само от последния отчет, а е по-корекнто да осредниш данните и от предишните години когато фармата го е взела за за да не банкрутира. Така е според мен по-правилно да се гледа
Все пак в едно публично дружество малки и големи акционери трябва и са равнопоставени по Закон, но смесването на мениджмънт и собственост изкривява нещата.
Както винаги точно в десетката. Тук това смесване е основен риск, поставя страшно много неизвестни и прави ситуацията текущо много интригуваща.
Какво значи дългосрочно? Въпросът е каква е справедливата стойност в момента,а не след 10 г. Аз не разбирам, защо моделът на Приватов е спекулация, а този на Елана точен.
- Вероятно сте чели анализите за Софарма изготвени от Кей Би Си Секюритис, Елана Трейдинг, ПФБК и EquityPrivate? В едните оценката е около 2 лв., в друг 6 лв. на акция, къде е истината според вас?
В крайна сметка истината се предоставя от пазара. Разликите в заключенията на тези анализи се дължат на различни хипотези. В случая на Елана например се гледа компанията в дългосрочен план, в други случаи заключенията се базират на спекулации, които се разбра, че не са актуални.
Аз обаче на разбрах как сравнението с други компании от отрасъла може да е дългосрочно или краткосрочно и защо сметките на EquityPrivate да не са по-верни от тези на Елана, които дори не споменават с кои компании сравняват.
Сливанията се правят при обективни финансови критерии, а инвестициите явно не, така ли? Нямам нищо против Севто, но не можеш да ме убедиш, че Донев трябва да бъде алтруист докато пазара явно не зачита фундамента. Колко струва наистина Севтои защо досега цената й не е дори близо до тази стойност?
Цената на СЕВТО не е по-близо до стойността на компанията поради единствената причина - очакваното сливане и коефициента на замяна на акциите. От момента на обявяването му акцията съвсем "залепна" за цената на СФАРМ.
Не виждам причина да продавам СЕВТО и да купувам тук (освен ако не се нуждая от големи обеми) при положение, че чрез СЕВТО индиректно купувам акции на СФАРМ по текущо обявения коефициент, като очаквам неговото подобрение.
За мен към момента по-добрата инвестиция е СЕВТО. Нямам сантимент към никоя от двете компании - просто сметки. Докато СФАРМ падаше купувах СЕВТО.
Все пак в едно публично дружество малки и големи акционери трябва и са равнопоставени по Закон, но смесването на мениджмънт и собственост изкривява нещата. СФАРМ трябва да плати за СЕВТО толкова колкото струва, ако ли не, нека си вървят по отделните пътеки, а дали те ще са общи или не зависи от интереса.
SubZero, очевидно и регулатора е счел че има някакъв проблем, да видим накрая какво ще се одобри. Но за мен по-обективен показател от EV/EBITDA просто няма, когато сравняваш предприятия от един сектор, в една страна, с един собственик и еднакви рискове като цяло. А разликата между двете е в пъти, определено няма да сметна че е нормално
То не бяха тенденциозни интервюта,то не бяха анализи за 6лв справедлива стойност....то не беше нов завод,то не беше.."да вдигнеш самолета"....ТТцццц....
Май Пазарът вече не вярва на тези неща.Защо ли....Аз имам отговор,но ще го запазя за себе си
Табекса може да донесе мелиардни обороти, но самия факт че толкова години не успяха да разгърнат потенциала не ме прави много голям оптимист. Просто явно екипа който се занимава с експорта и продуктовите мениджъри не се справят. Аз на мястото на Донев не бих ги търпял.
SubZero,
стига сме гледали само от собствената си камбанария, акции в Севто нямам, но считам целия начин на говорено по темата както от ваша страна, така и от страна на Донев за недопустим. Има добри корпоративни практики към които трябва да се стремим, а не да казваме ами нормално силния да те бие всеки ден, че той нали затова е станал силен да се усмихнем и да продължаваме напред чакайки кой ще е следващия дето ще ни тегли пердаха.
Знам че е труден периода за г-н Донев (определено му симпатизирам), но това което се случва тук е недопустимо, защото сливанията се правят на базата на обективни финасови критерии, а тук разликата межу двете е колосална. Много инвеститори са си инвестирали парите така както и той и логиката че бил голям не е на място. Севто прави може би най-добре продавания му продукт за износ, показва завидни резултати ама ще кажем че струва наполовина щото ако не бил Донев щял бил да е фалирал. Ако не беше Донев 90% от купилите акции изобщо не биха купили акции на Севто.
Дано нещата се променят на нашия пазар като цяло и то не "добрите" и те да стават "лоши" като мнозинстовото ами обратното.
SubZero,
стига сме гледали само от собствената си камбанария, акции в Севто нямам, но считам целия начин на говорено по темата както от ваша страна, така и от страна на Донев за недопустим. Има добри корпоративни практики към които трябва да се стремим, а не да казваме ами нормално силния да те бие всеки ден, че той нали затова е станал силен да се усмихнем и да продължаваме напред чакайки кой ще е следващия дето ще ни тегли пердаха.
Знам че е труден периода за г-н Донев (определено му симпатизирам), но това което се случва тук е недопустимо, защото сливанията се правят на базата на обективни финасови критерии, а тук разликата межу двете е колосална. Много инвеститори са си инвестирали парите така както и той и логиката че бил голям не е на място. Севто прави може би най-добре продавания му продукт за износ, показва завидни резултати ама ще кажем че струва наполовина щото ако не бил Донев щял бил да е фалирал. Ако не беше Донев 90% от купилите акции изобщо не биха купили акции на Севто.
Дано нещата се променят на нашия пазар като цяло и то не "добрите" и те да стават "лоши" като мнозинстовото ами обратното.
Сливанията се правят при обективни финансови критерии, а инвестициите явно не, така ли? Нямам нищо против Севто, но не можеш да ме убедиш, че Донев трябва да бъде алтруист докато пазара явно не зачита фундамента. Колко струва наистина Севтои защо досега цената й не е дори близо до тази стойност?
SubZero,
Айде още един, който смята, че само неговите интереси трябва да са защитени. Тук сме за да правим пари. Като акционер в Софарма имам интерес да не се плаща скъпо за придобивки. Ти пък искаш обратното. Сори, но в случая не ти даваш парите. Комунизмът отдавна е само утопия.
Табексът е нещото което може да донесе международен престиж на Софарма- най вече в по-напредналите и цивилизовани страни. А оттам повече авторитет, признание, а защо не и повече печалби. Всяка една фарма компания по света се отъждествява с един или няколко продукта - примери много. Аз бих се заел отделно с този проект...
Иначе истината е в генериците и новите модерни мощности - какъвто е и новия завод.
за някои 1000 кации ан Софарма с много
за други малко
на някого 45 млн печалба е много
за друг малко
на някои отговорите от интервюто не му харесат
друг доволен
пожелавам на всички да печелят от компаниите, където са акцинери
аз от години съм акционер в групата - ще бъда и в бъдеще
смятам, че компанията се развива много добре, управлнието е добро,но и конкуренцията все пак не спи,нормала пазарна обстановка - като във всеки бизнес
Коментар