Първоначално изпратено от ravnovesie
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от balarev Разгледай мнениеЧувал съм за подобно нещо като ренинтегрирани провизии ама до сега в България поне не съм виждал Поне не толкова че да повлияе.
Всеки кредит с просрочие над 90 дни се класифицира, а според дните на просрочие се начисляват и провизии. Над определен брой дни, без значение дали обезпечението е читаво се провизира на 100 %. Намалява печалбата. След реализация на обезпечението, със сумата за която е продедено се увеличава печалбата, реинтегрират се провизии. Важи за всички банки и формира основна част от печалбата, заедно с приходите от основната дейност.
Чакай сега. Колко са акумулираните печалби в ПИБ откакто съществува. При правенете на тези печалби влизат и лоши кредити. Които очевидно не са влизали в ПИБ.
И каква дребна сумичка изтри БНБ - струва ми се повече от всичките им печалби. Та какво приказвахте за рентабилност на ПИБ. Каква точно печалба може да прави тази банка, ако не записва лоши кредити като добри. Може ли някой да каже?
Това не знам как да го коментирам. Как се прави така че в банката да влизат само добрите, а лошите кредити не ? А как се записват лоши кредити като добри? Като ти е реализирано обезпечението и останалото задължение е на 1 300 дни просрочие, как точно се записва като добър кредит.
Това че между одитори и банката има разминаване в цената на някои активи и в сроковете за реализацията им, доведе до препоръки от страна на БНБ. Съмнявате ли се, че ще ги изпълнят?
Твоето неразбиране не прави нещо глупост. Нивото ти на компетентност си е изцяло твой проблем.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеДавай, посочи само ЕДНА конкретна глупост и дай коректна информация.
Всеки кредит с просрочие над 90 дни се класифицира, а според дните на просрочие се начисляват и провизии. Над определен брой дни, без значение дали обезпечението е читаво се провизира на 100 %. Намалява печалбата. След реализация на обезпечението, със сумата за която е продедено се увеличава печалбата, реинтегрират се провизии. Важи за всички банки и формира основна част от печалбата, заедно с приходите от основната дейност.
Чакай сега. Колко са акумулираните печалби в ПИБ откакто съществува. При правенете на тези печалби влизат и лоши кредити. Които очевидно не са влизали в ПИБ.
И каква дребна сумичка изтри БНБ - струва ми се повече от всичките им печалби. Та какво приказвахте за рентабилност на ПИБ. Каква точно печалба може да прави тази банка, ако не записва лоши кредити като добри. Може ли някой да каже?
Това не знам как да го коментирам. Как се прави така че в банката да влизат само добрите, а лошите кредити не ? А как се записват лоши кредити като добри? Като ти е реализирано обезпечението и останалото задължение е на 1 300 дни просрочие, как точно се записва като добър кредит.
Това че между одитори и банката има разминаване в цената на някои активи и в сроковете за реализацията им, доведе до препоръки от страна на БНБ. Съмнявате ли се, че ще ги изпълнят?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеХвани се с мен до един месец под 1.70....
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеДавай, посочи само ЕДНА конкретна глупост и дай коректна информация.
Коментар
-
Първоначално изпратено от balarev Разгледай мнениеЧак се учудвам, но доста глупости написахте днес. Имате някакво лично разочарование, което се опитвате да изкарате национален проблем.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеТо ако човек слуша ПИБ всичко е оправено отдавна
А 400 милиона са кофти заведени активи а 200 милиона нужда от екстра капитал.
Аз все си мислех че начислените приходи от лихви са в ОПР то и на тях си върви печалба - но пък може да ги няма в паричния поток и да не влиза кеш - но паричния поток не влияе на печалбата. Но не съм счетоводител де. Още по малко пък креативен банков счетоводител
Коментар
-
Първоначално изпратено от fant0mas Разгледай мнениеНе са 420, а 206. Другите вече са оправени. Ако начисляваш по 20% лихви на кредити, които не се обслужват, нищо не влиза в банката и не се водят печалба. Отделно те отиват за обезценки. Банката последните години направи доста обезценки. Не само ПИБ де, целият сектор правеше. Така, че не виждам проблем ПИБ да си набави средствата само от печалби. Да не говорим и че са предвидили и други опции от къде да вземат парите.
А 400 милиона са кофти заведени активи а 200 милиона нужда от екстра капитал.
Аз все си мислех че начислените приходи от лихви са в ОПР то и на тях си върви печалба - но пък може да ги няма в паричния поток и да не влиза кеш - но паричния поток не влияе на печалбата. Но не съм счетоводител де. Още по малко пък креативен банков счетоводител
Коментар
-
Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнениеСъгласен.
Не вярвам изборите да дадат такъв голям ефект на БФБ,макар това е съвсем различно условие.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеА чували ли сте за реинтегриране на провизии!? Когато един кредит е необслужван за 6 месеца, БНБ те кара да си консервативен и да го отнесеш в загуба, независимо дали е обезпечен добре. И в следващия момент като продадеш активите на длъжника и си възстановиш кредита изцяло или частично, начислените преди това провизии се връщат в баланса, но вече като печалба
Така че не залитайте толкова по черните краски, че само ще гледате новия бичи тренд на БФБ отстрани и ще кълвете по 1% лихвичка на депозит
За сметка на това само преди две години видяхме как банка за която БНБ казваше че всичко е ок, се оказа че нищо не и е било ок. Нито кредити, нито провизии, нито собствен капитал. Нито пък надзора и
Коментар
-
Първоначално изпратено от siko13 Разгледай мнениеА ти имаш ли представа с колко свободни средства разполагат банките и дали успяват да ги пласират така, че да им носят добри доходи. Знаеш ли каква е причината, непрекъснато да увеличават таксите за обслужване и да се принуждават да съкращават персонал.
Нямам предвид ПИБ. Нямам и каквито и да е препоръки, само се опитвам да разсъждавам.
П.П. А за персонала, съжалявам, но това също е световна тенденция и едва ли ще ни подмине. Накрая всичко ще става по електронен път. Светът върви в тази посока.Last edited by Чичо Манчо; 15.08.2016, 15:27.Vanitas vanitatum...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеЗа теб до първи декември......че ще има такава цена...
Не вярвам изборите да дадат такъв голям ефект на БФБ,макар това е съвсем различно условие.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнениеИскам да попитам тези, които поставят под съмнение печалбата на ПИБ-а, дали скоро са влизали в банка (без значение в коя)? Ако са, то тогава нека отговорят:
1. Чели ли сте статистиката на БНБ за печалбите на банките от последните 2 години. Виждали ли сте какво става, не от днес или от вчера, а от миналата година насам, с лихвите по депозитите на граждани и фирми. Лихвите по кредитите паднаха с малко, но тези по депозитите се сринаха почти до нулата. Ясно е какво става с лихвения доход на банките...
2. Виждали ли сте новите тарифи на банките (без изключение), които вече ти вземат такса и за "Добър ден!"? Дерат те безсрамно за касови разплащания, за рингсове и бисери, а протакат въвеждането на СЕПА. В пъти са повишени всички такси на българските банки. Оправданието - заради кризата с КТБ и празния Фонд за гарантиране на влоговете.
Всичко това е тенденция, която скоро няма да се промени. Далеч съм от мисълта, че портфейла на ПИБ е най-чистия на света. Дори само наличието на Кремиковци в него е достатъчно притеснително, но... Не знам какво е качеството на портфейла на тази банка, но след като са я гледали под лупа, айде да оставим БНБ, но нали от ЕК изпратиха човек в Надзора. После разрешиха на БНБ да им отпусне помощ, ПИБ-а я върна, мина успешно стрес-тестовете, надзора продължава и от БНБ и от Брюксел. Това е може би най-наблюдаваната банка в България? Казусът КТБ все още не е забравен. Как си представяте тогава, че някой от БНБ или ЕС ще си позволи да "проспи" или допусне фиктивни печалби или нови "токсични" активи в портфейла на банката?
Нямам предвид ПИБ. Нямам и каквито и да е препоръки, само се опитвам да разсъждавам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнениеОбясни го ти друже! Като неВерващ...
Това ти и рекох , че няма нужда!
Тя играта е отиграна от пазара о време !
Признаваме си загуби и грешки , но до втори случай/сценарий/ , няма да допуснем - и трети път ще помагаме , но този резил няма да се повтори !!!
Коментар
Коментар