IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ТБ Първа инвестиционна банка (FIB)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от man_united Разгледай мнение
    Трябва да има НАДОЛУ - за да купим - И ПОСЛЕ НАГОРЕ - за да продадем...иначе няма как да изкараме лев!

Аз на 2.40 една от двете ПРОБЛЕМНИ банки НЕ КУПУВАМ!!!
    Времето ще покаже Може и да има надолу, може и да има търговия в рейндж та да се крепи цената, но ръста ще дойде с време все пак има много неизвестни все още. Няма как да знаем какво са намислили големите акули.

Не е препоръка а лично мнение !

Коментар

• Първоначално изпратено от Slavi.13 Разгледай мнение
      Аз също не разбирам нещо. От 2014 год. банката е под всякакъв контрол и наблюдение, а резултатите две години по късно са такива. Банката от как съществува е на печалба и не е дала и стотинка дивидент, а само провизира и пак минус? Какво става къде е заровено кучето? Сигурно нещата са си супер само дето за лаици като мен ми се вижда пълна липса на рентабилност на това "предприятие" ПИБ АД откак е създадено. Може само за мажоритарите това да не е така. Аз вярвам на резултатите от проверката ама не мога да ги свържа с резултатите на банката за последните 10 години.
      Надзорът на банката няма нищо общо с хипотетичните сценарии на стрестестовете. Както се вижда при базовия, който е най-вероятен банката си изпълнява изискванията и няма никакви проблеми. Да не казвам, че има и други банки, които са зад тях там. Въпросът за дивидента можеш да отидеш и да им го зададеш лично като правят следващата среща с миноритарите. Не мисля, че някоя компания е задължена да разпределя дивидент

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
        Както Инта подсети числото 206 вече ни е познато Важно е сега игра да има нагоре надолу ако може да се изкара някой лев
        Трябва да има НАДОЛУ - за да купим - И ПОСЛЕ НАГОРЕ - за да продадем...иначе няма как да изкараме лев!

Аз на 2.40 една от двете ПРОБЛЕМНИ банки НЕ КУПУВАМ!!!

Коментар

Аз също не разбирам нещо. От 2014 год. банката е под всякакъв контрол и наблюдение, а резултатите две години по късно са такива. Банката от как съществува е на печалба и не е дала и стотинка дивидент, а само провизира и пак минус? Какво става къде е заровено кучето? Сигурно нещата са си супер само дето за лаици като мен ми се вижда пълна липса на рентабилност на това "предприятие" ПИБ АД откак е създадено. Може само за мажоритарите това да не е така. Аз вярвам на резултатите от проверката ама не мога да ги свържа с резултатите на банката за последните 10 години.
          Голяма простотия си написал!
          Извади отчета на банката за 2005-та и сравни числата там с тези от 2015-та и пак помисли върху тия 10 години!

Коментар

Както Инта подсети числото 206 вече ни е познато Важно е сега игра да има нагоре надолу ако може да се изкара някой лев

Коментар

• Аз също не разбирам нещо. От 2014 год. банката е под всякакъв контрол и наблюдение, а резултатите две години по късно са такива. Банката от как съществува е на печалба и не е дала и стотинка дивидент, а само провизира и пак минус? Какво става къде е заровено кучето? Сигурно нещата са си супер само дето за лаици като мен ми се вижда пълна липса на рентабилност на това "предприятие" ПИБ АД откак е създадено. Може само за мажоритарите това да не е така. Аз вярвам на резултатите от проверката ама не мога да ги свържа с резултатите на банката за последните 10 години.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                По принцип не се ловя на бас за краткосрочни перспективи, но специално вчера сигурно щях да хвана, така че ме изтърва наистина....

Признавам си, че бях изумен от движението вчера.... за пореден път се убеждавам, че може да разбирам от финансови анализи, но не и от борси....

Бях купил преди време малко бройки спекулативно, вярвайки че ще излязат добри резултати на проверката, но след като обявиха данните в събота, побързах да продам преди обяд....

Съдейки от движението на акцията след това, би следвало да съм сгрешил.... но знам ли - някак си винаги съм вярвал че числата имат значение и така съм инвестирал....

Наистина бях шокиран от случилото се, но явно има много хора, които базират инвестиционните си решения, имайки познанията на колегата sdar....

Опитвам си да си обясня нещата като примера с чашата, която била пълна на 50 % и едни я приемали позитивно като "наполовина пълна", а други отрицателно като "наполовина празна".... но как някой възприема отрицателен собствен капитал като наполовина пълна чаша, просто не знам...

P.S. Най-вероятната причина естествено е подкрепа от мажо, особено като се има предвид че въпреки резултатите от събота, в един момент акцията дори скочи нагоре....
                Един по опитен от мен спекурант .....казваше...нашата борса е като албански реотан свети наи силно преди да изгори ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Novaka_Bull Разгледай мнение
                  Хаха още вчера казах че няма да падне......трябваше да се хвана на бас с ван бастен....
                  По принцип не се ловя на бас за краткосрочни перспективи, но специално вчера сигурно щях да хвана, така че ме изтърва наистина....

Признавам си, че бях изумен от движението вчера.... за пореден път се убеждавам, че може да разбирам от финансови анализи, но не и от борси....

Бях купил преди време малко бройки спекулативно, вярвайки че ще излязат добри резултати на проверката, но след като обявиха данните в събота, побързах да продам преди обяд....

Съдейки от движението на акцията след това, би следвало да съм сгрешил.... но знам ли - някак си винаги съм вярвал че числата имат значение и така съм инвестирал....

Наистина бях шокиран от случилото се, но явно има много хора, които базират инвестиционните си решения, имайки познанията на колегата sdar....

Първоначално изпратено от sdar Разгледай мнение
                  Чакай малко, нещо не ти се вързва мнението, малко на шизофрения избива.
                  Кой е казал, че банки с отрицателен СЕТ1 са нещо лошо? Нали се каза че и те са стабилитетни, защото всички банки у нас са такива? А за европата, там може би реалностите са други, затова. Ние нека нас да си гледаме и да се държим все така стабилни.
                  Опитвам си да си обясня нещата като примера с чашата, която била пълна на 50 % и едни я приемали позитивно като "наполовина пълна", а други отрицателно като "наполовина празна".... но как някой възприема отрицателен собствен капитал като наполовина пълна чаша, просто не знам...

P.S. Най-вероятната причина естествено е подкрепа от мажо, особено като се има предвид че въпреки резултатите от събота, в един момент акцията дори скочи нагоре....
                  Last edited by Van Basten; 16.08.2016, 09:36.

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
                    Питай равновестния. Той от години плюе по тази банка, изглежда не е купил евтино и затова ги пише тука, иначе няма смисъл само да облъчваш колко зле била банката, как акционерите трябвало да се притесняват..

Спомням си го как каканижеше когато купиха Юнион, колко скапана била сделката, кви невероятни рискове имало, абе хиляда причини ще изкара колко е зле ситуацията.

Голям зор да купи в ниското изглежда.
                    Аз лично не мога да разбера такива хора. Нямаш акции в някаква позиция и влезш постоянно в темата, за да плюеш и да просвещаваш останалите, как те са се прецакали и трябва и те да нямат акции тук, защото е голяма дупка. Какво смислено обсъждане на резултатите може да се направи с такива хора, които нямат интерес да ги разгледат.

Коментар

• Първоначално изпратено от markoci Разгледай мнение
                      Що не виждам голяма драма с цената на ПИБ днес.

Вероятно щото в цената и на ПИБ и на ЦКБ са калкулирани най-черните прогнози.

Стрес тестовете показаха че чак такива черни неща няма .....и ко праим сега ?
                      Питай равновестния. Той от години плюе по тази банка, изглежда не е купил евтино и затова ги пише тука, иначе няма смисъл само да облъчваш колко зле била банката, как акционерите трябвало да се притесняват..

Спомням си го как каканижеше когато купиха Юнион, колко скапана била сделката, кви невероятни рискове имало, абе хиляда причини ще изкара колко е зле ситуацията.

Голям зор да купи в ниското изглежда.
                      Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Що не виждам голяма драма с цената на ПИБ днес.

Вероятно щото в цената и на ПИБ и на ЦКБ са калкулирани най-черните прогнози.

Стрес тестовете показаха че чак такива черни неща няма .....и ко праим сега ?
                        Last edited by markoci; 15.08.2016, 19:25.
                        Не спори с идиот-соросоид! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• И от отчет на ПИБ

Обезценката на Банката на индивидуална основа се базира на най
                          -добрата преценка на
                          ръководството за сегашната стойност на очакваните паричните потоци.При оценката на
                          тези парични потоци ръководството прави преценки за финансовото състояние на всеки
                          един контрагент и нетната реализуема стойност на обезпечението по кредита.Всеки
                          обезценен актив се оценява индивидуално, като стратегията за възстановяване и
                          оценката на паричните потоци, считани за възстановими, се одобряват независимо от
                          Кредитния комитет.Паричните потоци могат да се реализират от погасяване на кредита,
                          от продажба на обезпечението, от операции с обезпечението и други в зависимост от
                          конкретната ситуация и условията на договора за кредит.Очакваната нетна реализуема
                          стойност на обезпечението се основава на комбинация от вътрешно оценяване на
                          справедливата стойност, проведено от вътрешни специалисти
                          -оценители и независими
                          външни оценителски доклади и
                          се преразглежда редовно.Очакваните бъдещи парични
                          потоци се дисконтират с първоначалния ефективен лихвен процент на финансовия
                          актив.

Коментар

• Първоначално изпратено от balarev Разгледай мнение
                            Предполагам, че Фортис ще ви даде по-точно мнение, но задбалансово се води само законната лихва. Не се и провизира. Главница и лихви/присъдена главница, присъдени лихви и разноски се водят балансово без значение на дните на просрочие, ако вземането не е отписано по надлежния ред.

Между другото вида и цената на обезпечението над определени дни просрочие няма никакво значение за провизиите. Банката е длъжна да провизира на 100 %. Има значение при реализацията му и реинтегрирането на провизиите.
                            МСС 39
                            Като практическа мярка кредиторът може да определи обезценката на финансов актив, отчитан по амортизирана стойност, на базата на справедливата стойност на инструмента с помощта на наблюдаема пазарна цена. Изчисляването на настоящата стойност на очакваните бъдещи парични потоци на обезпечен финансов актив отразява паричните потоци, които могат да произтекат от придобиване на обезпечение минус разходите за получаване и продажба на обезпечението, независимо дали има вероятност за придобиване на обезпечението.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                              Когато бях студент и учихме банково счетоводство ни преподаваха, че когато един кредит е необслужван се спира да се начислява лихва балансово и започва да се води задбалансово. Не мога да си спомня след 90 или 180 дни се случваше и дали няма някаква промяна в нормативната уредба. Все пак това беше толкова отдавна. Фортис би трябвало да даде по-точно мнение.
                              Предполагам, че Фортис ще ви даде по-точно мнение, но задбалансово се води само законната лихва. Не се и провизира. Главница и лихви/присъдена главница, присъдени лихви и разноски се водят балансово без значение на дните на просрочие, ако вземането не е отписано по надлежния ред.

Между другото вида и цената на обезпечението над определени дни просрочие няма никакво значение за провизиите. Банката е длъжна да провизира на 100 %. Има значение при реализацията му и реинтегрирането на провизиите.
                              Last edited by balarev; 15.08.2016, 17:19.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                                Когато бях студент и учихме банково счетоводство ни преподаваха, че когато един кредит е необслужван се спира да се начислява лихва балансово и започва да се води задбалансово. Не мога да си спомня след 90 или 180 дни се случваше и дали няма някаква промяна в нормативната уредба. Все пак това беше толкова отдавна. Фортис би трябвало да даде по-точно мнение.
                                По принцип е така. Това не означава че не може да се преструктурира по такъв начин че реално никога да не стане лош. Или пък да се отпускат нови кредити с които да се плащат минимални вноски по стари кредити, че да не стане лош кредита. Или пък въпреки че се провизира обезпечението да се води на силно завишена стойност, защото при скъпо обезпечение и провизиите са доста по-ниски. Или пък кой знае колко други врътки могат да се измислят така че един лош кредит никога да не се появи като лош или ако се появи да е със силно занижена стойност.

Не казвам че ПИБ са правили подобни неща. Но тази сериозна разлика между отчетени активи и проверени активи говори, че дори на БНБ им е дошло нагоре от някой неща които са правили там.

Коментар

Working...
                                X