Първоначално изпратено от ejonny2376
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Ако вземеш някоя от многото различни компании ще има огромна част , които ще се представят по-добре от имотите. И още по-голяма част която ще се представи по-зле. Голяма воалатилност изискваща здрави нерви. Все пак пишем не за инвестиция от 10К , а на стойност поне 1 Софийски апарт.
Абсурд е да се пише , че акциите са безрисково нещо щом трилионна компания може да загуби 20-30% от стойността си за 1 ден или пък стотици трилиони в хиляди компании да загубят отново 5-10% за 1 ден. Това е чиста проба хазарт.
На този фон имотите са като скала.....не може ги помръдна. А като доходност на оферта усреднено бия индексите без проблем. Наемите, които съм събрал са основно както казва Джони за амортизацията и поддръжката. Там особено ако си сметна времето печалба няма или е много малко....
Разбира се покупка на имот в момента вероятно няма да доведе до много добро, но ако наравим преглеждане на алтернатива като кеш в банка или акции , които са на много по-голям ''балон'' от имотите не е сигурно, че е толкова зле....
Акциите са рискови активи и определено не са за хора със слаби нерви. Но приликите им с имотите са много - трябва да уцелиш времето, в което да влезеш, да си купил качествен актив и да бъдеш достатъчно дългосрочен, така че инвестицията ти да може да си разгърне потенциала.
Да изсипеш в момента 400-500к лева в имот за инвестиция не е ли хазарт? На база на какво го определяш, че не е... на минали събития ли? Едно поевтиняване с 20-30 % отчиташ ли го, амортизация, възможност за трудна продажба в бъдеще. Липса на адекватна доходност, спрямо вложените средства...
Нещата не са нито само черни и нито само бели. И всеки трябва да си прецени дозата риск. Но имотите не са толкова безрискови, колкото ви се иска да бъдат. И точно сега е абсурден момент да инвестираш в имот!
- 4 Харесвания
Коментар
� -
Няма защо да ги обявявам. Проверено е с продажба. Още Април месец имаше реална продажба на апрт в една от сградите на 2.5 пъти цена. Левчо знае за кой апарт става въпрос/ От тогава цените се вдигнаха още 15-20%....
Коментар
� -
Можеш да си пишеш каквото искаш. Индексите не лъжат.
И си прав коментарите са излишни :-) Още 2017 е било видно :-)
- 4 Харесвания
Коментар
� -
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Въпросът е ако купя сега какво ми покрива наемът, не ако бях купил преди 5 години.
Преди 5 години биткойни трябваше да купя, не имоти.
- 4 Харесвания
Коментар
� -
Само ти си мислиш така. Защо не ги обявиш пробно да видим кой ще ти даде 3 пъти цена?
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Minka Разгледай мнение
Moля да спреш, няма какво да си мерим доходността. Напазарувани НИ през 1996, 2007, 2013 и 2015. Държа.
За акциите няма да споделям, тъй като не съм на БФБ, и не съм на цитираните от теб пазари. Спирам тук, няма смисъл. Дивидентна 8,17. Благодаря.
И си прав коментарите са излишни :-) Още 2017 е било видно :-)
- 2 Харесвания
Коментар
� -
НЕ. Обратното е.
S&P 500
4,475.01+2,123.85 (90.33%)past 5 years
DAX PERFORMANCE-INDEX
15,268.56+3,511.54 (29.87%)past 5 years
Понеже имам купени имоти 2017. цената им се е повишила ПОНЕ по 2, а за някои и по 3. Нека да е средно 2.5 пътиLast edited by ejonny2376; 17.02.2022, 16:20.
Коментар
� -
Така си мислиш. Не търгувам на БФБ.
Иначе знам че в този форум всички бият индексите - продават на връх и купуват на дъно.
- 1 like
Коментар
� -
НЕ. Обратното е.
S&P 500
DAX PERFORMANCE-INDEX
Понеже имам купени имоти 2017. цената им се е повишила ПОНЕ по 2, а за някои и по 3. Нека да е средно 2.5 пъти
За акциите няма да споделям, тъй като не съм на БФБ, и не съм на цитираните от теб пазари. Спирам тук, няма смисъл. Дивидентна 8,17. Благодаря.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Пак тая Лагард...
Абе ние пишем тук много преди Лагард да стане шеф на печатницата, и к'во?
Иначе като си купил преди 5 години, сегашният наем покрива и данъка, и поддръжката и ипотеката. Реално придобиваш апартамент с парите на наемателя!
Преди 5 години биткойни трябваше да купя, не имоти.
Коментар
� -
НЕ. Обратното е.
Коментар
� -
Ооооо Бони, я моля стига тъпни, кой кво казал преди 5 години. Както някой беше казал, когато се сменят времената, се сменят и мненията. От 2017 досега, спечеленото от акции и дивиденти многократно надминава НИ. Нали?!
S&P 500
DAX PERFORMANCE-INDEX
Понеже имам купени имоти 2017. цената им се е повишила ПОНЕ по 2, а за някои и по 3. Нека да е средно 2.5 пътиLast edited by pesimist4o na kvadrat; 17.02.2022, 16:13.
- 1 like
Коментар
� -
Чак пък безрискова...
Реално наемите ти покриват само данъците и поддръжката. Оттук нататък се надяваш Лагард да печата пари вечно и да дойдат 1 милион украинци-милионери в София. Иначе загубата ти е програмирана.
За 450.000 лева това във Вазов го захлупвам на минутата. 2000 Евро на квадрат е все още висока цена, но апартът е точно каквото търся.Last edited by pesimist4o na kvadrat; 17.02.2022, 16:15.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Я сметни, колко щеше да спечелиш, ако преди 5 години не беше мислил така:
Да кажеш, че не ви предупреждавахме, ама напротив!Last edited by Minka; 17.02.2022, 16:11.
Коментар
�
Коментар