Първоначално изпратено от bulgarian lev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Last edited by pesimist4o na kvadrat; 25.12.2022, 20:56.
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнениеДнес реших да видя какви да били "настроенията" в съседния форум (Биткойн) и хоп, какво виждат очите ми:
Обърнете внимание на датата, когато цената е ...... 361 $.препоръка е
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от ВълчоМечков Разгледай мнение
Песимисте, Сингапур е супер място. Изкарахме една седмица там и ми хареса много. Климата малко не е по моите желания но иначе е устроен доста добре.
Ко Самуи беше моя отколешна мечта и не се разочаровах нито за момент, но разбрах, че с Албена съм ударил джакпота. Няма отровни морски таралежи, медузи и змии при нас, къпем се в морето без да има специални мрежи против отровни морски гадини.
По света навсякъде имотите до водата са привилегия само на богаташите.
Песи, ще ти се наложи да дойдете с Левчо до Балчик, тъй да знаеш.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Хмм прав си. И аз догодина мисля да пусна моя, който е във високия клас и вероятно, ако не намеря подходящ кандидат, по-добре да му тегля ключа отколкото да имам разправии после.
Last edited by pesimist4o na kvadrat; 25.12.2022, 20:20.
- 4 Харесвания
Коментар
� -
Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение
Разбирам мисълта ти и съм съгласен донякъде. Кешфлоу 0 за даден момент мен лично не ме бърка. Дори го предпочитам спрямо това да пусна наемател на подпазарна цена оти е ного убав. Претенциозен съм към наемателите си и докато не си избера свестен такъв по моите правила, не го отдавам. Който не му изнася, да отива на друго място. Наемодателят определя правилата и има властта над наемателя.
Във високия сегмент, където отдавам аз, ако започнат да се пазарят за цената, работата е на зле. Значи само две неща - че имотът е надценен (а който си разбира от работата не го пуска надценен) или не им е по джоба. А като не им е по джоба и спре да плаща след 3 месеца, какво правим?Лесно може да отидеш в негативен кешфлоу за година назад като си пуснал м@нг@л или спре да плаща, изпокарате се, тръгнеш да го гониш и ти го изпочупи за благодаря. Пък после с 2-та депозита стягай щети за десетки хиляди или води дела с години в българския съд.
- 1 like
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
Значи ако правилно съм разбрал логиката тук е дадени са 100 единици капитал който "трябва" да носят нетна годишна доходност от 5%. И ако тази доходност падне под 5% решението е да нямаме наемател т.е. правим кеш флоуа да е 0?
Това което казвам и е факт че пазара е винаги прав що се отнася до масовия жилищен сегмент. Да сравняваш топ пазар на остров с ограничена площ с недоразвит такъв в малка държава не издържа логика.
Във високия сегмент, където отдавам аз, ако започнат да се пазарят за цената, работата е на зле. Значи само две неща - че имотът е надценен (а който си разбира от работата не го пуска надценен) или не им е по джоба. А като не им е по джоба и спре да плаща след 3 месеца, какво правим?Лесно може да отидеш в негативен кешфлоу за година назад като си пуснал м@нг@л или спре да плаща, изпокарате се, тръгнеш да го гониш и ти го изпочупи за благодаря. Пък после с 2-та депозита стягай щети за десетки хиляди или води дела с години в българския съд.
- 4 Харесвания
Коментар
� -
Защо да е безсмислена? Аз ако съм дал 300К евра за имот и на минимум 1200 евро ми излиза сметката, според теб ще се съглася ли за 900-1000? Няколко такива се опитаха да ми се пазарят на огледите и им казах да си търсят друг имот. Отдавам на средно 5% доходност и който не му изнася, да се изнася. Включително и въпросния имот по-горе, който купих началото на 2022 и отдавам на 1200 евро на бг програмист. Отне ми седмица и 10-на огледа да го отдам (без брокер).
Само човек, изпаднал в крайна нужда, ще позволи да му свалят здраво цената. И то по-скоро би го продал вместо да отдава. Инвеститорите с толко пара си правят сметката.
Това което казвам и е факт че пазара е винаги прав що се отнася до масовия жилищен сегмент. Да сравняваш топ пазар на остров с ограничена площ с недоразвит такъв в малка държава не издържа логика.
- 4 Харесвания
Коментар
� -
Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение
Бяха факт ! Но помниш ли всичко друго как беше през цитирания от теб период ?! Продал съм баш преди кризата и ми е известно това дето пишеш , но удобно пропускаш най важното !
Коментар
� -
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Имам предвид, че спад или ръст в размер от над 20-30% за година при имотите е сложна работа. Иначе може да има спад и в продължение на 10 години ...по няколко процента на година или ръст за 30 години с такова темпо. Резките движения са сложни и изискват специални условия...обикновено в тези случаи е много нагоре....
Има относителна стабилност и предвидимост също защото другите стоки и услуги вървят с подобни темпове и посока.
При койните трябват сериозни нерви и е невъзможна ежедневната употреба.
ПП Измамите и фалитите на строители не знам какво общо имат със стабилността на цените на имотите....Това ми е трети беар маркет. 2017 та влизах на 7-9к и след няколко месеца дропна на 3к. тогава се бях притеснил, че може се занули (но не спирах да купувам дъната). При коронакраша и сега съм напълно спокоен и убеден, че това е поредния цикъл.
Last edited by better; 25.12.2022, 19:20.
- 1 like
Коментар
� -
Е как година? 2009 до 2014 имотите бяха надолу. При имотите също има шиткойни, които ще се занулят, ето пример: Строител измами 26 семейства в Пловдив
https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/752220
Коментар
� -
Защо да е безсмислена? Аз ако съм дал 300К евра за имот и на минимум 1200 евро ми излиза сметката, според теб ще се съглася ли за 900-1000? Няколко такива се опитаха да ми се пазарят на огледите и им казах да си търсят друг имот. Отдавам на средно 5% доходност и който не му изнася, да се изнася. Включително и въпросния имот по-горе, който купих началото на 2022 и отдавам на 1200 евро на българиски програмист. Отне ми седмица и 10-на огледа да го отдам (без брокер).
Само човек, изпаднал в крайна нужда, би го направил. И то по-скоро би го продал вместо да отдава. Инвеститорите с толко пара си правят сметката.
Коментар
� -
Първоначално изпратено от Assen123 Разгледай мнение
И Наемателя и Наемодателя са производни на икономическата среда в общия случай /жилищен пазар, масов такъв/. Това с "просто седи на тъмно" или аналогията с ХК през призмата на бг пазара е безмислена.
Има разбира се множество нишови сегменти на имотния пазар където властват други правила и икономическата среда не удря толкова бързо и болезнено както в жилищния масов сегмент.
Само човек, изпаднал в крайна нужда, ще позволи да му свалят здраво цената. И то по-скоро би го продал вместо да отдава. Инвеститорите с толко пара си правят сметката.Last edited by ivanvg93; 25.12.2022, 18:55.
- 2 Харесвания
Коментар
� -
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
В някаква степен си прав, но само до някъде. Наемателите ще имат избор да наемат евтино място от 20 години не ремонтирано или дебело с актуален инфлиран ремонт. Както решат, но няма вариант новоремонтирано да е на наема на 20 години не пипнато....
Отдаването под наем не е нещо задължително и наема се определя от НАЕМОДАТЕЛЯ / той коли и беси/ . Ако няма наематели, които да платят задължителният наем просто седи тъмно.... Не е проблем и няма сила която да принуди наемодателя да отдава на загуба или недостатъчна печалба.... / вдигай революция/.
Между другото в ХК строителите НАРОЧНО не продаваха жилища и ги държаха празни, за да вдигат цените...построени...., а не на картинка като при нас. Не че не може и тук да го направят строителите. Нали разбираш, че 500 лева данък за имот който струва 300К няма да ги събори. 1% ръст на цената за година е 6 пъти повече от данъка....нещо като банкова такса....
Има разбира се множество нишови сегменти на имотния пазар където властват други правила и икономическата среда не удря толкова бързо и болезнено както в жилищния масов сегмент.
- 2 Харесвания
Коментар
� -
Е как година? 2009 до 2014 имотите бяха надолу. Тез дет купиха на зелено пък плащаха ипотеки + наем.
Има относителна стабилност и предвидимост също защото другите стоки и услуги вървят с подобни темпове и посока.
При койните трябват сериозни нерви и е невъзможна ежедневната употреба.
ПП Измамите и фалитите на строители не знам какво общо имат със стабилността на цените на имотите....Last edited by pesimist4o na kvadrat; 25.12.2022, 18:10.
- 1 like
Коментар
�
Коментар