IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от zlatna treska Разгледай мнение
    Императоров, мисля, че ни се разминават понятията. Според мен минимумът е 3 лв и нещо , (все още), а ти казваш че си купил на минимум при 5 лв емисия Много голямо ни е разминаването в числата. Освен това щом вече сте купили книга за 5 лв, нямате избор, освен да я хвалите и пропагандирате във форума, но моето съмнение си остава, а то конкретно е, че тези 1-2 мил които ще им подарите, ще ги използват за да раздадат дивиденти на себе си (по обикновената емисия), за 2-3 години ще изчезнат така набраните кинти и нито ще има насрещно развитие на бизнеса, нито ще има купена компания-"конкурент"
    Не е препоръка
    след 5 г. очаквам следваща "привилегирована" емисия
    Няма как да раздават дивиденти на себе си, без да раздават и на нас. Нали затуй ще си разделя привилегированите и простите 50:50?

И да съм купувал на 5 лв преди години (и то немалко години) не съм ли цоцал дивиденти през туй време? И няма да цоцам и занапред ли?
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Тресков: ний - "тарикатите" имаме най-голяма сгода ако бъдат записани нови привилегии малко над минимумът. Според както напримерно казах по-долу: това би означавало задължителен дивидентец годишно малко над 125 Б... Съвсем спокойно тогаз по простите акции ще може да се снасят 24-28 стинки средногодишно... което при цена на акция около 4 кинта (ако такава задържи се, а не подскокне нагоре) си е 6% дивидентна доходност след данъците. Това не е ли от сгодно по-сгодно?
      Императоров, мисля, че ни се разминават понятията. Според мен минимумът е 3 лв и нещо , (все още), а ти казваш че си купил на минимум при 5 лв емисия Много голямо ни е разминаването в числата. Освен това щом вече сте купили книга за 5 лв, нямате избор, освен да я хвалите и пропагандирате във форума, но моето съмнение си остава, а то конкретно е, че тези 1-2 мил които ще им подарите, ще ги използват за да раздадат дивиденти на себе си (по обикновената емисия), за 2-3 години ще изчезнат така набраните кинти и нито ще има насрещно развитие на бизнеса, нито ще има купена компания-"конкурент"
      Не е препоръка
      след 5 г. очаквам следваща "привилегирована" емисия

Коментар

• Първоначално изпратено от Slavi.13 Разгледай мнение
        Защо пък 208 482 ?
        Ми напримерно казано (както се изразяваше Б. Боунс).

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          Защо: поне 400 000? Аз мисля - нека бъдат записани около 208 482 привилегии - та да има дивидентец и за простите.
          Защо пък 208 482 ?

Коментар

• Моя е грешката с 400 000. Извинявам се. Ако се запишат 200 000 акции това са едни 1 000 000 лв. капитал.

Коментар

• Първоначално изпратено от zlatna treska Разгледай мнение
              Nека хубаво си помислят тарикатите, накъде са тръгнали изобщо
              Тресков: ний - "тарикатите" имаме най-голяма сгода ако бъдат записани нови привилегии малко над минимумът. Според както напримерно казах по-долу: това би означавало задължителен дивидентец годишно малко над 125 Б... Съвсем спокойно тогаз по простите акции ще може да се снасят 24-28 стинки средногодишно... което при цена на акция около 4 кинта (ако такава задържи се, а не подскокне нагоре) си е 6% дивидентна доходност след данъците. Това не е ли от сгодно по-сгодно?

Коментар

Значи реален интерес има засега за около 147 000 акции. На 19.07. ще стане ясно в крайна сметка дали има интерес за записване на поне 400 000 акции. Интересно ще бъде при такива резултати към момента.
                Защо: поне 400 000? Аз мисля - нека бъдат записани около 208 482 привилегии - та да има дивидентец и за простите.

Коментар

Значи реален интерес има засега за около 147 000 акции. На 19.07. ще стане ясно в крайна сметка дали има интерес за записване на поне 400 000 акции. Интересно ще бъде при такива резултати към момента.
                  За да е успешна емисията трябва да се запишат поне 200000 акции.
                  Големите акционери ( тези ,които ги цитират при всеки 3-мес.отчет ) засега май не са проявили интерес, а имаше обещания от някои.
                  Сега ако записват трябва да си купят собствените права
                  Засега е по вероятно да се запишат минималните бройки по емисията - губещи от неуспеха на начинанието са най-вече мажовците,

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
                    Никой не коментира резултатите от предлагането на новата емисия досега ?

БФБ - София АД уведомява всички свои членове, че 19.07.2016 г. /вторник/ е датата, на която ще се проведе аукционът по чл.112б, ал.7 от ЗППЦК за продажбата на правата от увеличението на капитала на София Комерс – заложни къщи АД – София / 6SOM /. На аукциона ще бъдат предложени 1 907 544 броя права, срещу които не са записани привилигировани акции. Съгласно чл. 37, ал. 4 от Част IV от Правилника на БФБ-София АД, аукционът се осъществява посредством въвеждане на пазарна поръчка за продажба на цялото количество неупражнени права от страна на борсовия член, обслужващ увеличението на капитала. Поръчката се въвежда в рамките на 1 (една) минута от началото на фазата на въвеждане на поръчки на съответния аукцион. Продължителността на фазата на въвеждане на поръчки е от 13:15 ч. до 13:45 ч.
                    Nека хубаво си помислят тарикатите, накъде са тръгнали изобщо

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
                      Никой не коментира резултатите от предлагането на новата емисия досега ?

БФБ - София АД уведомява всички свои членове, че 19.07.2016 г. /вторник/ е датата, на която ще се проведе аукционът по чл.112б, ал.7 от ЗППЦК за продажбата на правата от увеличението на капитала на София Комерс – заложни къщи АД – София / 6SOM /. На аукциона ще бъдат предложени 1 907 544 броя права, срещу които не са записани привилигировани акции. Съгласно чл. 37, ал. 4 от Част IV от Правилника на БФБ-София АД, аукционът се осъществява посредством въвеждане на пазарна поръчка за продажба на цялото количество неупражнени права от страна на борсовия член, обслужващ увеличението на капитала. Поръчката се въвежда в рамките на 1 (една) минута от началото на фазата на въвеждане на поръчки на съответния аукцион. Продължителността на фазата на въвеждане на поръчки е от 13:15 ч. до 13:45 ч.

Коментар

• Никой не коментира резултатите от предлагането на новата емисия досега ?

Коментар

• За намалението на безработицата може да се спори на какво се дължи и колко е реално но с доход от 450-600 лв. какъвто е в големите градове трудно се оцелява или покриват изискванията за кредит или бърз заем, а да не говорим, че много хора направо изгоряха покрай тези фирми и "консултанти".

Коментар

• Банките не са пряка конкуренция на заложните къщи. За 20-200 лв. няма да отидеш до банка и да чакаш като минимум 2-5 дни да ти разрешат. Освен това тези пари са ти нужни днес и сега. От заложни къщи не се взимат пари за потребителски кредит в размер 3000-7000 лв. , а доста по малки заеми и за доста кратък период в рамките на до месец два, услуга която банките не предлагат. За бързите кредити там нещата са по-страшни и ако имаш задължения или не работиш вече няма кой да ти даде щото никой не връща. Не знам лични наблюдения е , че заложните къщи имат доста потенциал в една бедна държава, с ниски заплати и труден достъп до реално финансиране на най-ниско ниво каквито сме ние.

Коментар

Само искам да отбележа, че бизнесът със заложните къщи не е в пикът си. Той ще продължава да се разширява и който е по-голям и има повече средства ще може да си позволи да дава по-ниски лихви от дребните играчи. Средната "натовареност" на заема е около 10%-15% месечно при малките заложни къщи, големия може да слезе до 5-8%. Според това се цели с този заем. Лично мнение е това, но така малкия който няма достатъчно ресурс ще бъде изтикан от пазара в полза на по-големите които на по-голям ресурс ще имат и по-голяма възможност за ходове.
                              На какво базираш твърдението си ?

Според мен (въпреки че съм наясно, че са и много различни пазари) този бизнес е в доста пряка конкуренция с банковия и набанковия (фирмите за бързи кредити) финансов бизнес.

А от една страна при банките лихвете се сриват - предполагам вече доста нуждаещи се ще предпочетат да се забавят известно време и да си изпилят нервите с банките, но да си вземат финансиране на по-ниски цени...

Отделно, самите банки ще са принудени да разхлабят критериите, което пък ще направи по-агресивни и фирмите за бързи кредити ("Jet", и т.н.)...

T.e. доколкото все повече фирми за бързи кредити (и вероятно някои банки) ще са склонни да дават пари (1. по-лесно и 2. на по-ниски цени), си мисля че потенциала за заложните къщи се свива.

Естествено, винаги ще има клиенти без никакъв доход, които няма да са възможни таргети на финансовите компании, но с общото намаление на процента на безработица, си мисля, че по-скоро този процент ще се свива, а не да се очаква да расте....

Коментар

• Само искам да отбележа, че бизнесът със заложните къщи не е в пикът си. Той ще продължава да се разширява и който е по-голям и има повече средства ще може да си позволи да дава по-ниски лихви от дребните играчи. Средната "натовареност" на заема е около 10%-15% месечно при малките заложни къщи, големия може да слезе до 5-8%. Според това се цели с този заем. Лично мнение е това, но така малкия който няма достатъчно ресурс ще бъде изтикан от пазара в полза на по-големите които на по-голям ресурс ще имат и по-голяма възможност за ходове.

Коментар

X