Първоначално изпратено от ED
Разгледай мнение
ТовариШ /съобразявам се с наложеното от опонента ми обръщение!/ Ще трябва да разделяме факторите, които влияят на дискусията. В противен случай нещата се замазват и не доказваме своите тези!
НЕ Е ИЗЛИШНО да спорим по темата, кое производство замърсява повече. "Излишно е" - казваш ти, защото тоя начин на разсъждения обслужва твоята теза. Не е излишно да спорим по темата. Така всеки достига до своята истина, другарю /така се обръщаш към мен и не желая да те разсройвам с други обръщения!..., това, че не желая да те разстройвам - не означава, че си запечен - моля да не се тълкува неправилно!/
1. Основното, от което е съставена активната маса на батериите - се добива в условията на ТОКСИЧНИ производства, които - интересно защо пропускаш! Те са именно... ТОКСИЧНИ! С токсичните производства, не само, че се замърсява природата, но и се ЗАСТРАШАВА ДИРЕКТНО живота на хората!
2. Активната маса от токсични /най-общо - вещества/ - е каква? Допустимо /до колко е изследвано?/ - токсична ИЛИ нетоксична. Все още се колебаем, дали да направим мащабното си изследване - в което далеч не сме така компетентни, както например в еко-мъгливите познания..., с които парадира всяко кърмаче от ранната си възраст...
3. ТовариШ, може да си припомниш какво представлява електрическият ток /физика, електротехника/! Аз НЕ СМЕЯ да твърдя какво е действието на електромагнитното поле, което се наслагва към познатите ти подобни полета върху човека, защото дори и ти знаеш, че около проводник, по който тече ток - се създава - какво, бе, другарю? Разбира се - това е НОВО магнитно поле!
4. Долу ти давам стойностите на тока/напрежението /ако смяташ, че има грешка - поправи ме!/. Ти - разбира се знаеш - що е то променлив и прав ток, а също знаеш и що е то честота на тока - мислИ и разсъждавай на глас, ако знаеш, че нов електромобил от компактен клас е 60 000 лв.В същото време - колко струва литиево-йонната му батерия, ако тя съставлява около 60 - 65 - 70 % от стойността на автомобила...
5. Това, че литият е в ограничени количества в природата - изобщо НЕ Е ТЕМА на дискусията, ако и - цената му постоянно да мисля, че ще расте, но ТОВА НЕ Е ПРЕПОРЪКА към инвеститорите /за разлика от твоите постове тук!/...
Зареждането до над 80% от батерията на среден клас електромобил отнема различно време според конкретния електромобил и зарядното устройство, което се използва:
- Обикновен контакт 220V – за около 6 часа
- От 16А контакт с трифазен 400V ток – за около 2 часа
- От 20kW бързозарядна станция с променлив ток – за около 40 мин. – 3 часа
- От 43kW бързозарядна станция с прав ток – за около 30 мин.
ТовариШ, айде малко по-сериозно, а? Тук четат много по-добри икономисти от теб и мен!
Прецизирай малко постовете и карай по същество! Стига с общите приказки за пред деЦката градина, другарю ЕД!
/следва продължение по поста ти.../
Коментар