Първоначално изпратено от power grid
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
Не знам, аз ли не се изразявам ясно или ми се вижда просто защото много пъти съм минавал през това. Ако имаш нещо да не разбираш което казвам или смятам питай пак. Точно това казвам, че при 1 милион нови електромобила, което едва ли ще достигнем 2050-та, не ни трябва и един мегават нова мощност, една нова перка или панел. Утре да се появят тези 1 милион EV-та на пътищата ни имаме мощности за тях. А да седнем да мислим за след това е тъпо, не сме толкова богати да изграждаме мощности сега, които ще ползваме след 30 години. Както виждаш плановете на ЕСО се правят за 10 години напред.
В световен мащаб е същото - сметката отдавна са ти я направили в Блумбърг. Ама у нас е пълно с някакви дето не я гледат или не смятат, ами си фантазират факти, виждат някакви конспирации и политика в тези неща и какво ли не.
Може би и хората не очакват, че колите храчат толкова малко от енергията ни. Има и един стар проблем дори в статистиките - нефт, газ и въглища се мерят в калории или ТВч преди да са изгорени за ток ... във всеки случай математиката е най-точното.
Ето ти още конкретни числа. България има мощности за 12,000МВ, а ето го товара
http://www.eso.bg/?did=36#%D0%A2%D0%...95%D0%95%D0%A1
Явно и всичко електромобил да стане от утре, пак ще издържи мрежата ни. Поне до зимата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеЕнергията през ЕЕС, драги Фон, се доставя от ел.ток. Затова, изчисленията не са шега, нито нечии „теории”. Натоварването на ЕЕС следва потреблението, заедно със загубите. Че все повече се генерира извън централите, е факт. До тъмна нощ без вятър и дъжд. А човек зарежда, единствено когато има нужда ѝ когато може, без да може винаги, когато иска. Та, нито Мрежата, нито Наков, нито ЕД се шегуват. Колегите са ѝ добронамерени, ѝ запознати с темата. Послушай ги. Е, ще сториш както решиш но, поне неприятните изненади ще са по-малко. А безименният така си говори, неадекватно. Явно, толкова може.
https://www.bloomberg.com/news/artic...s-power-demand
Защото ако нямаш, приемаме, че в близките 30 години електромобилите ще повишат потреблението на ток в света и в България НЕЗНАЧИТЕЛНО и преминаваме нататък в обсъждането на качествата им с които ще избутат колите с ДВГ от пазара.
Няма да е зле да се запознаеш издълбоко и с тази статия щом те вълнуват пиковите мощности
https://www.investor.bg/novini/444/a...i-koli-259725/
Електромобилите могат да изрязват пиковете поради самата си същност. Ако се включиш в подобна програма на практика може да караш електромобил без пари тъй като парите ще дойдат ако има кой да ти плаща да му изравняваш пиковете, а в момента в света пазарите на ток предлагат все още голям потенциал за тази възможност. Ама то главата ти ако е все у технологии на половин век със сигурност ще пропуснеш подобни възможности.Last edited by fon; 24.04.2019, 18:39.
Коментар
-
Не знам, аз ли не се изразявам ясно или ми се вижда просто защото много пъти съм минавал през това. Ако имаш нещо да не разбираш което казвам или смятам питай пак. Точно това казвам, че при 1 милион нови електромобила, което едва ли ще достигнем 2050-та, не ни трябва и един мегават нова мощност, една нова перка или панел. Утре да се появят тези 1 милион EV-та на пътищата ни имаме мощности за тях. А да седнем да мислим за след това е тъпо, не сме толкова богати да изграждаме мощности сега, които ще ползваме след 30 години. Както виждаш плановете на ЕСО се правят за 10 години напред.
В световен мащаб е същото - сметката отдавна са ти я направили в Блумбърг. Ама у нас е пълно с някакви дето не я гледат или не смятат, ами си фантазират факти, виждат някакви конспирации и политика в тези неща и какво ли не.
Може би и хората не очакват, че колите храчат толкова малко от енергията ни. Има и един стар проблем дори в статистиките - нефт, газ и въглища се мерят в калории или ТВч преди да са изгорени за ток ... във всеки случай математиката е най-точното.
Явно и всичко електромобил да стане от утре, пак ще издържи мрежата ни. Поне до зимата.
Коментар
-
Енергията през ЕЕС, драги Фон, се доставя от ел.ток. Затова, изчисленията не са шега, нито нечии „теории”. Натоварването на ЕЕС следва потреблението, заедно със загубите. Че все повече се генерира извън централите, е факт. До тъмна нощ без вятър и дъжд. А човек зарежда, единствено когато има нужда ѝ когато може, без да може винаги, когато иска. Та, нито Мрежата, нито Наков, нито ЕД се шегуват. Колегите са ѝ добронамерени, ѝ запознати с темата. Послушай ги. Е, ще сториш както решиш но, поне неприятните изненади ще са по-малко. А безименният така си говори, неадекватно. Явно, толкова може.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Жан Бет Разгледай мнениеВ това предположение, при положението (ситуацията) на сегашните мощности на произвеждане на ток - повтарям - сегашните, на ток - очевидно те ще са недостатъчни за снабдяване с ток на милиарда елколи.
Явно и всичко електромобил да стане от утре, пак ще издържи мрежата ни. Поне до зимата.Last edited by fon; 24.04.2019, 16:26.
- 1 like
Коментар
-
Ама защо трябва да ти преразказвам факти описани ясно в статия?
Electric vehicle to account for 9% of global demand by 2050
Това разбираш ли го? 9% много ток ли е? Ами потърси си нещо и сам след като са ти дали факт и са ти намекнали, че фактите в главата ти не са верни. Ето сега намирам този линк за тебе
https://pushevs.com/2018/07/29/range...electric-cars/
Сложи го 15 kWh/100 km и 20 се го сложи със загуби за пренос и зареждане. Най-масово у нас се кара по 10,000км на година
Значи 20 * 100 = 2МВч на година за една кола или 2 ТВч за един милион коли. А произвеждаме към 42ТВч ток в България. Т.е при 1 милион нови електромобила у нас в ЕСО могат да идат да пият кафе и няма защо да се тормозят изобщо да изменят прогнозата си за потребление, която може да разгледаш тук
http://www.eso.bg/fileObj.php?oid=2022
Надявам се след положения ми труд да не забележа как повтаряш неща от вчера как електромобилите ще счупят мрежата ни, трябва ни Белене и всякакви нови ядрени реактори с безумно скъп ток и подобни.
Нека да кажа, че не съм се изразил ясно: имах предвид процеса на замяна на колите с вътрешно горене с коли на електрически батерии.
В това предположение, при положението (ситуацията) на сегашните мощности на произвеждане на ток - повтарям - сегашните, на ток - очевидно те ще са недостатъчни за снабдяване с ток на милиарда елколи.
Дотук спирам с доста лаишкото си изказване с въпроса: до тук имам ли грешка в построението на обосновката си?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Жан Бет Разгледай мнениеАко може(ш), кажи го със свои думи, моля.
Electric vehicle to account for 9% of global demand by 2050
Това разбираш ли го? 9% много ток ли е? Ами потърси си нещо и сам след като са ти дали факт и са ти намекнали, че фактите в главата ти не са верни. Ето сега намирам този линк за тебе
https://pushevs.com/2018/07/29/range...electric-cars/
Сложи го 15 kWh/100 km и 20 се го сложи със загуби за пренос и зареждане. Най-масово у нас се кара по 10,000км на година
Значи 20 * 100 = 2МВч на година за една кола или 2 ТВч за един милион коли. А произвеждаме към 42ТВч ток в България. Т.е при 1 милион нови електромобила у нас в ЕСО могат да идат да пият кафе и няма защо да се тормозят изобщо да изменят прогнозата си за потребление, която може да разгледаш тук
http://www.eso.bg/fileObj.php?oid=2022
Надявам се след положения ми труд да не забележа как повтаряш неща от вчера как електромобилите ще счупят мрежата ни, трябва ни Белене и всякакви нови ядрени реактори с безумно скъп ток и подобни.
Между другото забелязвам, че си тотално объркан и в това, че ядрения ток е евтин. Бих ти помогнал и там, но трябва да ми кажеш кой, къде и как ти е внушил тази измама, за да ти кажа точно къде бъркаш.
Last edited by fon; 24.04.2019, 15:37.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Ти четеш ли какво пишат хората? Я прочети това и ни кажи откъде взе твоята измислица в money
Искаш ли да направим прости сметки, ако владееш умножение с прости числа? Ама съм сигурен, че като потвърдим сметките в статията утре пак ще започнеш да повтаряш глупостите си.
Не чух твоя мисъл в отговор на елементарните ми изказвания.
Не гледах и препратката ти към мъни.бг.
Ако може(ш), кажи го със свои думи, моля.Last edited by Жан Бет; 24.04.2019, 15:03.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Жан Бет Разгледай мнениеРазбира се, че консумацията на ток би се увеличила силно при масовото навлизане на елколите.
https://www.bloomberg.com/news/artic...s-power-demand
Гледам, че са ми изтрили българския линк, та трябва да дам на английски
Искаш ли да направим прости сметки, ако владееш умножение с прости числа? Ама съм сигурен, че като потвърдим сметките в статията утре пак ще започнеш да повтаряш глупостите си.Last edited by mibova; 24.04.2019, 14:54.
Коментар
-
Това, че ел. колите ще увеличат много консумацията на ток е нова конспиративна теория на тъповати "разбирачи" които не могат да направят една сметка за десет минути, а фактите си ги фантазират докато гледат тъпо в пространството. Ел колите могат да увеличат консумацията на ток у нас до 10% при масовото им навлизане
Иначе МПС-та у нас са някъде към 4 милиона, хич не са 300,000
Колите с вътрешно горене сами се задвижват с изгарянето на горивото.
Електричките дърпат ток от мрежата.
Разбира се, че консумацията на ток би се увеличила силно при масовото навлизане на елколите. Но консумацията на енергия може и да спадне предвид по-ефективното изгаряне на горивата в големите ТЕЦ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеЗатова си мисля че чак такъв бум на консумацията на ток няма да се получи, а и сега се карат коли купени на старо много евтино.
Иначе МПС-та у нас са някъде към 4 милиона, хич не са 300,000
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеPyramid - в момента леките автомобили са милиони а няма толкова милиони хора в България, реално 300 000 автомобила ако се търкалят по пътищата ще е съвсем реалистично. Затова си мисля че чак такъв бум на консумацията на ток няма да се получи, а и сега се карат коли купени на старо много евтино. Ел.коли на старо едва ли ще се намират поради това че батерията като си направи годините трябва да се сменя а е скъпа, така че това ми изглежда в рамките на мечтаното - да се затъркалят по улиците милиони ел. коли че да има нужда от атомна електроцентрала. Зарежи казионната информация, ние имахме ядрени реактори които се оказа че не ни трябват и станаха интересни от гледна точка на затваряне някой да спечели едни големи пари да ги затвори и парите излязоха от джобовете на западните данъкоплатци. С.М. им викаше на нашите приятели хиени, на него много добре му беше ясно какво представляват - хищници.
...а кой беше С.М., вече изпозабравих. В момента, съм си разтоварил компютъра от неналожителни задачи.
Коментар
-
ED -
https://brillouinenergy.com/ , първия който направи реакторче от този тип е един французин преди години и всички го обявяваха за хахо..тези не са първите.
D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение
Отново си сгрешил мястото! Все така - неадекватен!
Не се намираш в сайта на Българската патриаршия!
Да припомня ли, че пишеш в инвестиционен форум? Най лесно - от такива като теб - се "управляват" чуждите пари, които ти от години се опитваш да прилапаш...
Това: "Парадокс но, и да печелиш, и да губиш, все е добре." - можеш да го споделиш на някое от Акционерните събрания на Мъск...
... бъди сигурен, че лошото е дошло: капакът ще падне, още преди да излезеш...
Дерзай, „експерте”. Да не вадим пак изохорниия.
Коментар
Коментар