IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Може да се направи производство на амониева селитра с този ток, като се използват въпросните химични процеси, може и амоняк да се произведе и той да се транспортира, възможностите на химията не са малки. Ако се произведе амониева селитра няма да е нерантабилно, имаше някакъв спор че не била скъпа , торовата и норма е 20кг за декар. Отдавна не съм в час със земеделието, но преди години специалистите, хората които на практика произвеждат казваха - не хвърлиш ли 50 кг на декар не става. Сега като погледнах цената 88лв за 50кг и дори се продават торбички по 2кг, не знам какво биха казали. Помня като беше 10лв - 50кг, а била 8 и имаше хора които си спомняха доброто старо време и се възмущаваха за 2лв и май стана и 12. Но сега 88лв си е направо съществен разход за земеделието. Няма връзка с електромобилите, но с енергията има.
    В Африка електролизери с 80% ефективност няма да са удачни, 20% които се губят ще загряват електролита и ще трябва да се охлажда, по добре да се гони висока ефективност над 90% с хубави електроди с покритие.
    D.Y.F-091066

    Коментар


    • Правия ток от соларни инсталации е много добър за електролиза, промишлени електролизери могат да са на много ниски цени, сравнително ниски и няма нужда от такива с протонообменна мембрана, тези с алкален електролит ги превъзхождат по ефективност. Зависи от електродите, има метали с които като се покрият само ефективност от 85% при преобразуване не е проблем, последно над 90% дори. Правят се огромни танкери да ги наречем, с огромни балони с ниско налягане могат да бъдат и по вода и въздух до другия бряг, там обратно в прав ток със същата конструкция електролизери. Водорода не може да се пренася по клакическа инфраструктура, стоманените тръби ги разбива, но с тръби с покритие вътре със специална сплав може и балоните трябва да са с такова покритие. Тези танкери дори не е необходимо да имат екипаж, управлението може да е по интернет - сателитен.
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • Hydrogen research – ammonia from renewables ($913,000 grant)

        The process uses renewable energy to power an electrolyser that splits water into hydrogen and oxygen. Hydrogen can also be sourced from the atmospheric nitrogen using an air separation unit. This hydrogen can then be converted to ammonia using a non-Haber-Bosch process.

        https://www.industry.gov.au/data-and...ent-activities

        Коментар


        • Имали са излишни пари, производителите на соларни панели са им ги прибрали. Може да правят водород и да го транспортират до Европа.
          D.Y.F-091066

          Коментар


          • На теория вероятно са били рентабилни.На практика трябва да получат кабелите на Испания ,Италия или за по преко през България.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от potentielle_energie Разгледай мнение
              Те нещата според мен са объркани от тези които са вложили 500 млрд в „Дезертек” и не могат да докарат енергията в Европа.
              За да върви всичко това, освен другото, този добив, транспорт и доставка, ТРЯБВА ДА СА РЕНТАБИЛНИ, нали.

              Коментар


              • Ако това е вярно
                "Where there's greatest ground water storage is in northern Africa, in the large sedimentary basins, in Libya, Algeria and Chad," she said.
                https://www.bbc.com/news/science-environment-17775211
                вероятно това
                https://www.youtube.com/watch?v=t6zZ...Cta97l&index=2

                Коментар


                • Имат прав ток в изобилие, правят кораби - батерии, зареждат ги и карат тока където трябва, имат и преобразуване на тока в друг вид енергия която могат да ползват според товара, а не само когато слънцето я произвежда. Могат и на полюсите да я закарат. Кабел както прочетох не ги устройва, трябва и някакво преобразуване - акумулиране.
                  D.Y.F-091066

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                    Намерих някаква информация, става въпрос за фотоволтаични централи, само не разбрах направени ли да за половин трилион централи вече..Има как да се докара енергия от тях до всяка точка на планетата. С електрически ток могат да правят газ и него да го транспортират с кораби или ако може по тръби също ще стане.
                    https://www.desertec.org/information/

                    Коментар


                    • "To help accelerate the implementation of the DESERTEC idea in EU-MENA, the non-profit DESERTEC Foundation and a group of 12 European companies led by Munich Re founded an industrial initiative called Dii GmbH in Munich on 30 October 2009"
                      https://en.wikipedia.org/wiki/Desertec#Dii_GmbH

                      Коментар


                      • Намерих някаква информация, става въпрос за фотоволтаични централи, само не разбрах направени ли са за половин трилион централи вече..Има как да се докара енергия от тях до всяка точка на планетата. С електрически ток могат да правят газ и него да го транспортират с кораби или ако може по тръби също ще стане.
                        Last edited by supertrader; 08.06.2022, 19:28.
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • За пръв път чувам за Дезертек, половин трилион са доста пари и каква енергия ще докарват или имат но не могат да я докарат ?
                          D.Y.F-091066

                          Коментар


                          • Те нещата според мен са объркани от тези които са вложили 500 млрд в „Дезертек” и не могат да докарат енергията в Европа.

                            Коментар


                            • Положително няма, дори електромобилите може да се забавят, а може и да се объркат нещата така че да ги отрекат. В общи линии когато населението не е икономически активно, няма доходи и съответно и не купува.
                              D.Y.F-091066

                              Коментар


                              • Положителното от "кризата" в Европа е забавянето на техническия прогрес освен ако ракетите не забавят въртенето на планетата.

                                Коментар

                                Working...
                                X