Електрическия ток мисля че не е акцизна стока, в такъв случай това е..ясно какво е.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
В смисъл? Аз примерно сериозно обмислям фотоволтаична централа за покрива, наясно съм че се изплаща за 10-15 години, може би и повече и съм ок с това, нормално е. Единственото което ме спира е че трябва да мисля как да се закача за енергото, какъв договор да е, за да им продавам излишния ток, как ще се уравновеси с консумацият на годишна база, и прочие, не ги знам тия неща, с кого да се договарям, как? Може би там е пропуска? Ако няма да се занимавам с тях, батерии? Колко струват, заслужава ли си и прочие? Някакво ограмотяване, послание, не знам?
Аз се отоплявам с термопомпа през зимата, целогодишно топлата вода е на обикновени ел. бойлери и сметките са около 250 лятото и 300-500 зимата. Как да го наглася това със фотоволтаици?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Ако куцо и сакато си монтираше панели за собствени нужди, аз щях да знам, защото бизнесът щеше да просперира. Истината обаче е, че бизнесът е умрял и е дълбоко погребан. Да, интернет е пълен със сайтове, които предлагат модули, инвертори и монтаж, сред които е и моят саит, но обажданията по телефона са инцидентни, и то от хора, които очакват днес да им монтираме централката и утре тя да се изплати. И като им кажеш истината, те се изпаряват в небитието.
Аз се отоплявам с термопомпа през зимата, целогодишно топлата вода е на обикновени ел. бойлери и сметките са около 250 лятото и 300-500 зимата. Как да го наглася това със фотоволтаици?
Коментар
-
Само като информация- преди 2-3 дни говорих с мой съсед с чисто ново ИД3. Човека каза че това е идеална градска кола, но понеже няма развита инфраструктура го е страх да карай извън града. Производителя давал 300км, но според него повече от 250 не могат да се минат, РАботел на около 30км и на практика я зареждал всеки втори ден. Зареждал я от нормален шуко контакт
Така че на който му трябва градска кола- ИД 3 е неговата кола. Който е по абдалест като мен си купува дизел и кара с едно зареждане по 1000км
Коментар
-
Ако разчитах само на соларния бизнес, досега щях да съм фалирал. Добре, че си имам диверсификация в няколко други бизнеса, така че всичко е наред.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеПоне за ТОВА, винаги точно и честно си казвал, кое как е. ЕСТЕСТВЕНО, няма как. Не и за толкова време.
Иначе,
Относно тежките времена за соларния бизнес, който движиш, поне от година насам, сме наясно. Поне няколко души, в т.ч. и аз които, ти опита да очерниш съвършено неуместно и незаслужено. Съответно, се и изпокарахме.
Та, ние знаем, че не ти върви и че не си (само) ти виновен. То самото ти поведение го показваше: Нервен, агресивен, служиш си с манипулации и обиди, вадиш скелети от гардероба и т.н... Защо ти беше всичко това?
Не е важна абсолютната сума на излишните пари. Важна е скороста, с която се харчат.... Ако тя е по-малка от скороста на постъпване на дивидентите, значи всичко е наред.Last edited by Mateev; 01.07.2021, 01:58.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнениеАко куцо и сакато си монтираше панели за собствени нужди, аз щях да знам, защото бизнесът щеше да просперира. Истината обаче е, че бизнесът е умрял и е дълбоко погребан. Да, интернет е пълен със сайтове, които предлагат модули, инвертори и монтаж, сред които е и моят саит, но обажданията по телефона са инцидентни, и то от хора, които очакват днес да им монтираме централката и утре тя да се изплати. И като им кажеш истината, те се изпаряват в небитието.
Иначе,
Относно тежките времена за соларния бизнес, който движиш, поне от година насам, сме наясно. Поне няколко души, в т.ч. и аз които, ти опита да очерниш съвършено неуместно и незаслужено. Съответно, се и изпокарахме.
Та, ние знаем, че не ти върви и че не си (само) ти виновен. То самото ти поведение го показваше: Нервен, агресивен, служиш си с манипулации и обиди, вадиш скелети от гардероба и т.н... Защо ти беше всичко това?
Коментар
-
https://www.facebook.com/okodavidi/v...00072027151152 - тези германци убиват далаверата с електрокарите
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение...Мен ме учудва друго: От една страна, сам казваш, че инвестиционната възможност е силно отслабена а, от друга, напр.от vesti.bg твърдят, че едва ли не куцо и сакато, си монтира панели за собствени нужди. Въпросът беше, къде е Истината.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеМатеев не ми се спори, гугъл открива резултати по този въпрос. За това че ще се оскъпят си прав и технологията не е разработена, разбира се че се отнема топлина от модула и се създава конфорт за работа на фотоклетките. Температурата е ниска, това е равностойно на извличане на енергията от топла вода.
Алтернативата - да оставиш водата да загрее до 70 градуса и да я пуснеш през бойлера, но тогава КПД-то на фотоволтаичния модул силно ще се влоши, защото той ще работи на по-висока температура от това, което би било ако го нямаше топлообменика на гърба му.
Не знам дали знаеш, но фотоволтаичния модул ефективно се самоохлажда, защото създава под себе си възходящ въздушен поток. Ако застанеш под панелите, там на практика се радваш на прохлада. Кучето ми го е надушило този ефект и с удоволствие денем спи под панелите. На покрива този ефект е много по-силен. Панелите са повдигнати на 10 сантиметра над покрива, и под тях се създава нещо като комин. Въздухът интензивно се движи по този комин в посока нагоре, и охлажда както цялата плоча на всички панели, така и сградата под тях.
Слагането на някакви топлообменици на гърба на модулите само влошава този ефект на естествено самоохлаждане.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеМатеев не ми се спори, гугъл открива резултати по този въпрос. За това че ще се оскъпят си прав и технологията не е разработена, разбира се че се отнема топлина от модула и се създава конфорт за работа на фотоклетките. Температурата е ниска, това е равностойно на извличане на енергията от топла вода.
Коментар
-
Матеев не ми се спори, гугъл открива резултати по този въпрос. За това че ще се оскъпят си прав и технологията не е разработена, разбира се че се отнема топлина от модула и се създава конфорт за работа на фотоклетките. Температурата е ниска, това е равностойно на извличане на енергията от топла вода.D.Y.F-091066
Коментар
-
Не се ядосвай - човека си има причина да пише това. Не знам дали не сте забелязали, но двамата с протежето ти имате навика да си измисляте недомислици, и после да ги публикувате във форума като чиста момента. Да, ама вашите читатели го виждат това и се дразнят.
За да не се случва друг път същото, достатъчно е преди да напишете нещо, да проверите в Гугъл дали тоева наистина е така. Ето само в рамките на един единствен ден се изложхте в 2 неща:
1. КПД-то на съвременните силициеви клетки
2. Колко е трудно някой да обедини соларен и топлинен модул и как никой не е успял досега , но може някога някой да успее
И двете неща можехте да ги проверите в Гугъл, преди да ги изръсите във форума като "компетентно" мнение от последна инстанция
ПП: Иначе аз вече съм решил да не ви дразня и да не се заяждам с вас, но много ви моля и вие да положите усилия в това направление, и да проверявате в Гугъл това, което го пишете във форума.
2. По ще в твоя форум, имаше доста по темата за обединяването на ФЕЦ и топлинен модул и нищо ново, не съм казвал, а коментарът беше повърхностен, т.к.не ми се глаголи повече по темата.
Мен ме учудва друго: От една страна, сам казваш, че инвестиционната възможност е силно отслабена а, от друга, напр.от vesti.bg твърдят, че едва ли не куцо и сакато, си монтира панели за собствени нужди. Въпросът беше, къде е Истината.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
И в кое, ако не е тайна, "сме лъгали хората"? Никакви доказателства нямаш. Имам подозрението, че си от хората на Матеев, повикан тук,за да бръмчи само. За това, кой е "недоучка" не знам, аз имам магистратура по пром. електроника, първенец съм на випуска си, пръв си получих дипломата...
За да не се случва друг път същото, достатъчно е преди да напишете нещо, да проверите в Гугъл дали тоева наистина е така. Ето само в рамките на един единствен ден се изложхте в 2 неща:
1. КПД-то на съвременните силициеви клетки
2. Колко е трудно някой да обедини соларен и топлинен модул и как никой не е успял досега , но може някога някой да успее
И двете неща можехте да ги проверите в Гугъл, преди да ги изръсите във форума като "компетентно" мнение от последна инстанция
ПП: Иначе аз вече съм решил да не ви дразня и да не се заяждам с вас, но много ви моля и вие да положите усилия в това направление, и да проверявате в Гугъл това, което го пишете във форума.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение..... Между другото има опити да ги комбинират и не изключвам възможността за успех в един момент.
Няма почти никакви опити за обединяване на соларни и топлинни панели не защото никой не се е сетил (освен тебе) и не защото никой не може да го направи (а то е детска играчка), а защото топлинните и соларните панели имат едно коренно различно изискване - ТЕМПЕРАТУРАТА. Соларните панели искат ниска температура, за да работят ефективно, а топлинните - висока. Ха сега ми кажи каква температура ще поддържаш посредством дебита на помпата - ниска или висока?
Ако е ниска - няма да можеш да се окъпеш с водата от бойлера, а ако е висока - КПД-то на соларите ще падне. Съжалявам, че го обяснявам като за деца от детската градина, но явно друг начин няма.
Иначе на всяко едно световно соларно изложение (ходил съм на няколко) винаги се намира по някой, който да е изложил на щанда си такива хибридни модули. И никой не е успял досега с набирането на клиенти и с постигането на масовост на продажбите. Освен всичко друго и цената е неприлично висока - по-висока от на соларите и по-висока от на топлинните.
Иначе ако си любопитен - ето, има ги на пазара, но никой не ги купува:
http://energiabg.net/%D1%85%D0%B8%D0...0%BD-1383.htmlLast edited by Mateev; 30.06.2021, 21:36.
Коментар
Коментар