Първоначално изпратено от marsianec1
Разгледай мнение
аз лично успеха не мога да го меря с една ипотека за един апарт за почти цял съзнателен живот. защото ако дръпнеш на 25 един такъв кредит и го плащаш 30 г. когато го платиш ще си на 55 . и това да е голямото геройство и да е постигнато с лишения от каквито и да е удоволствия и развлечения, само и само париците за ипотеката да стигат. това е ми изглежда като абсолютно безумие и въобще някакво такова съвременно модерно самоизтезание .......... малоумие. развий поне един дребен бизнес па земи апарт, па ходи на почивки, па земи една вила с голям двор у некое забутано село, купи си един приличен автомобил, оди на веселби с приятели и т.н ама целта в живота ти да е да земеш апарт у софията и да се лишиш от цял един живот, щот трябва да имаш апарт у софия ... не го разбирам аз това, а много мои приятели мислят, че няма нищо по свято от тухли .. не разбирам апарта като фиксидея в живота на човек. това са хора без идеи и цели. лошото е, че болшинството от хората поради липса на други алтернативи си дават парите за тухли.
от къде ще дойде поевтиняването ли ?!?
липса на покупателна способност в населението.
няма как разходите да растат, както някой вече отбелязаха доста от суровините от първа необходимост,
без доходите да растат и това да не даде отражение в покупателната способност.
как при средна заплата 2000 бруто и 1500 чисто .. и нарастване на разходите от да кажем 500 на 1000 месечно,
средния българин да си позволи ипотека 1000 .. каквато си е позволявал преди година или две .
днес пак станах свидетел на предстрочно погасяване на ипотека..
чудя се ако беше такъв келепир ипотеката що ще се спасяват от нея ..
имам усещането че и банките тормозят ипотекарите ..
първата година 2.5 лихва всичко точно и се почва ..
тая година 0.3 нагоре, ама два пъти, догодина цяла единичка ..
по догодина дабъл
и ся ко прайм ? от 1000 на месец станали 2000 за ипотека и ко ши идем, като разхода едениье и той станал дабъл, пък заплатката не мърда нагоре,
не 100 ами се чудят как да те натварят с работата на някой дето са освободили и в следващия момент ти казват .. не си достатъчно производителен .. извинявай, ама ако искаш да си запазиш работата трябва да работиш повече и по добре, ама минаваш на 4 часа .. щото осигоровките ... и щото обема на работа намаля .
това съвсем не е изключение към момента и ще става все по масово
в резултат покупателната способност на заплатаджиите ще пада ..
въпроса е кой ще купува .
днес и друго ми се случи прозвъниха ме брокери, които от месеци ме бяха забравили .. пак не с атрактивни предложения, а за боклуци с неприлични цени .. чудя се защо ли ? и веднага ме уговарят .. може да коментираме и цената, ама коментара може да е в рамките на 1000 евро викам добре хаха разбира се .. аз съм си скъперник .. не се хваля с това, а брокерите така ме знаят и въпреки това пак ми звънят .. макар да знаят, че като почнем разговора първо чупя цената на половина и тогава говорим .. вече не ми звънят тези, които са говорили с мен, защото знаят че не могат да ме облъчат, но ме пробват други .. чудя се колко трябва да са изгладнели за да ми звънят точно на мен, като знаят, че кяр от мен да докарат е мисия близка до невъзможна .
няма да е лесно да паднат цените в софия, но ще се случи, просто това е логично и естествено да се случи.. цините да тръгнат надолу, ако доходите не нарастнат, а аз мисля, че доходите няма да растат .. следователно и цените няма да растат, а ако поскъпват стоките, което се случва .. логично по малка част от приходите да остават за ипотечка .. съответно ипотечка невъзможна, съответно продажби надолу и съответно цени, поради конкуренция надолу
Коментар