Първоначално изпратено от СтанчевА.
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Last edited by X_Y; 17.05.2021, 14:16.
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
Ама то и преди си беше пак горе долу така.
Ето аз взех за 23к лева 2002г и почнах да го давам на 150лв, стигна 350лв от 2013г май - абе да е 250лв средно = 3000лвх15г - 45к лв. Уж си го платил 2 пъти а реално мога само ремонта да си платя да стане актуален на новите. А с изкараните пари мога купя макс 1/2 нов имот след 15 години. Не съм изкарал нищо, щото не съм ги усетил - 1/10 от това което изкарвам.
В момента ако сте под НАЕМ - реално живеете БЕЗ ПАРИ. Няма никакъв риск, може само да направите още по вътрешно на собственика
Предполагам, че това съчетано с повишаването на доходите в София ще доведе до прилив от мигранти към София и това ще бутне наемите нагоре в даден момент.
Имам близък приятел , който оправя нов апарт за него си, а предният го беше правил преди 10-ина години. Като обиколил няколко мебелни магазина каза, че е потресен от цените на мебелите....Не били такива преди....Last edited by pesimist4o na kvadrat; 17.05.2021, 14:04.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Щом и ти вече заговори за балон, значи работата започва да става ясна.
Всичко живо е изпокрило офертите за продажба (чакайки да стане милионер от една двустайка), наемният пазар е заринат с празни имоти. Да казвам ли, че безумно разграбените нови сгради от периода 2015-2020 също са празни до голяма степен?
Още повече, виждам и покачване на цените при непродаваемите боклуци, които стоят вече няколко години обявени. Всичко това няма как да не завърши зле, бъди сигурен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Нека да го напиша на по-разбираем език. Хипотетично ако съм купил имот на половин цена спрямо настоящите и съм го довършил и обзавел по тогавашните цени и отдавам под наем на 5% / за по-лесно смятане/ на някогашните ми разходи и стойност на имота изглежда чудесна доходност. Но доходността трябва да се смята по настоящите цени на имотите и разходи за довършване / ремонт и обзавеждане. Само от цената доходността е спаднала на 2.5%, а за ремонта и подмяната на мебели и уреди който се налага на определено време на НОВИТЕ цени може да се окаже , че ще отидат всичките доходи от наеми за периода..... За какво ?! За да приведеш апарта в изходно положение при старта на наемоотдаването.
Т.е. наемателя дефакто е живял безплатно през периода...., да не кажа и дори спонсорирано от наемодателя. Ако жилището му беше собствено наемателя щеяе да ги има тези разходи , за да живее в същото качество жилище.
Логично е и си прав, че това трябва да се прекрати в даден момент и подобни тънки наемодатели да фалират....., но за момента реалността е че ги има и е безсмислено човек да се заробва с ипотечки на неизвестни лихви и балонизирани цени....
Всичко живо е изпокрило офертите за продажба (чакайки да стане милионер от една двустайка), наемният пазар е заринат с празни имоти. Да казвам ли, че безумно разграбените нови сгради от периода 2015-2020 също са празни до голяма степен?
Още повече, виждам и покачване на цените при непродаваемите боклуци, които стоят вече няколко години обявени. Всичко това няма как да не завърши зле, бъди сигурен.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Нека да го напиша на по-разбираем език. Хипотетично ако съм купил имот на половин цена спрямо настоящите и съм го довършил и обзавел по тогавашните цени и отдавам под наем на 5% / за по-лесно смятане/ на някогашните ми разходи и стойност на имота изглежда чудесна доходност. Но доходността трябва да се смята по настоящите цени на имотите и разходи за довършване / ремонт и обзавеждане. Само от цената доходността е спаднала на 2.5%, а за ремонта и подмяната на мебели и уреди който се налага на определено време на НОВИТЕ цени може да се окаже , че ще отидат всичките доходи от наеми за периода..... За какво ?! За да приведеш апарта в изходно положение при старта на наемоотдаването.
Т.е. наемателя дефакто е живял безплатно през периода...., да не кажа и дори спонсорирано от наемодателя. Ако жилището му беше собствено наемателя щеяе да ги има тези разходи , за да живее в същото качество жилище.
Логично е и си прав, че това трябва да се прекрати в даден момент и подобни тънки наемодатели да фалират....., но за момента реалността е че ги има и е безсмислено човек да се заробва с ипотечки на неизвестни лихви и балонизирани цени....
Ето аз взех за 23к лева 2002г и почнах да го давам на 150лв, стигна 350лв от 2013г май - абе да е 250лв средно = 3000лвх15г - 45к лв. Уж си го платил 2 пъти а реално мога само ремонта да си платя да стане актуален на новите. А с изкараните пари мога купя макс 1/2 нов имот след 15 години. Не съм изкарал нищо, щото не съм ги усетил - 1/10 от това което изкарвам.
В момента ако сте под НАЕМ - реално живеете БЕЗ ПАРИ. Няма никакъв риск, може само да направите още по вътрешно на собственикаНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от Три без коз Разгледай мнение
Повишаването на наемите е неизбежно и е пряко свързано с повишаването на броя на наемателите и желаещите да бъдат наематели в готови жилища, където всичко им е сервирано на тепсия.
Логично е и си прав, че това трябва да се прекрати в даден момент и подобни тънки наемодатели да фалират....., но за момента реалността е че ги има и е безсмислено човек да се заробва с ипотечки на неизвестни лихви и балонизирани цени....Last edited by pesimist4o na kvadrat; 17.05.2021, 13:23.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Три без коз Разгледай мнение
Повишаването на наемите е неизбежно и е пряко свързано с повишаването на броя на наемателите и желаещите да бъдат наематели в готови жилища, където всичко им е сервирано на тепсия.
Коментар
-
Наемите са супер изгодни в момента. Мисля, че дори амортизацията не се покрива....Защо му е някой да купува жилище на тези безумни цени....
Като вдигнах кръвно едно време и не пих 2 месеца спестих 3к лв.
Сега доста колеги и те пестят по 1,5к и си викат що да не ги давам за хапартамент. Кат не мое за пийене, коз и 2 жрици метър.
Иначе за "безумните" цени са виновни безумцитеНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение
И аз се чудя за какво е цялата тази врява, плащай си рента и пей сърце.
А някои дори и наем не плащат, само трябва да питат преди да си поканят някой вкъщи
Коментар
-
Наемите са супер изгодни в момента. Мисля, че дори амортизацията не се покрива....Защо му е някой да купува жилище на тези безумни цени....
Коментар
-
А някои дори и наем не плащат, само трябва да питат преди да си поканят някой вкъщи
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от СтанчевА. Разгледай мнениеВчера писах, че цените на строителните материали и по-скъпия труд оскъпяват крайния строителен продукт. Ми нормално е цените да отхвърчат с +30% нагоре. Ето например тези тапети миналата година струваха 5лв. ролката, а сега вече струват 8лв. Тапет 36130509 Мече, зайче и таралеж в светлобежово за 8,00 лв. - Дом на тапета (domnatapeta.bg) което например оскъпява почти двойно довършителните работи по една стая за отглеждане на деца например. Е как очаквате да паднат цените на имотите при това положение?
Коментар
-
Вчера писах, че цените на строителните материали и по-скъпия труд оскъпяват крайния строителен продукт. Ми нормално е цените да отхвърчат с +30% нагоре. Ето например тези тапети миналата година струваха 5лв. ролката, а сега вече струват 8лв. Тапет 36130509 Мече, зайче и таралеж в светлобежово за 8,00 лв. - Дом на тапета (domnatapeta.bg) което например оскъпява почти двойно довършителните работи по една стая за отглеждане на деца например. Е как очаквате да паднат цените на имотите при това положение?
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар