Първоначално изпратено от pwise
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
Какви са тия фрилансъри на месечна заплата ? $15к на месец са $180к годишно. Дъблин и Мюнхен не дават такива заплати. Много ше се изненадам ако има такива заплати в България освен високите нива в Uber.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Това е проблема, че знаете неща, които някой друг ви е казал и им вярвате. Не само за Гърция, а за 90% от постовете.
Ето от ИТ вероятно разбирате ползвайте ги тези търсачки.
ПП С тръст ще излезе по-скъпо от данък наследство при имот за такива пари.
Инак нашите герои много филмчета са гледалЕ.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Не е точно така. От началото на пандемията западните компании привлякаха много програмисти да работят като фрилансъри(които ги няма в графиката) и там заплатите са отвратително високи, вече говорим над 10К-15К долара на месец. Покрай блокирането на руските и украинските програмисти по санкции се появи глад за специалисти в тази часова зона и заплатите скочиха само последния месец с по 10% и продължават да наддават. Това дърпа и заплатите в българия нагоре, но вече не могат да плащат българските компании и тия заплати от сайта даже изглеждат смешни тука при моя екип. На мен ми напуснаха 3ма тая година - мобилни и бакенд.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеНе само за Гърция, а за 90% от постовете.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Точно тези блокове не могат да се нарекат точно ЕПК - това са сгради на БОДК. Бащата ме е водил навремето, там си правеха срещи - имаше един висш кадър на МВР - Параскев Параскевов, който му беше близък съратник - живееше там. Също Стоян Гюров и фамилията Пръмови. Петър Драшков го помня също много добре (брат му беше шеф на ДАНС). Станиш Бонев - за него се е казало вече - той не живееше там, а в едно ЕПК на Елемаг, но идваше също. Имаше и други, чиито имена не помня. Децата ни затваряха в една от стаите, докато те говореха по работа. Такива са ми спомените, било е през ранните 90те, вече Демокрация.
Иначе сигурно са построени здраво, но са грозни и с поне за мен наследници на кофти хора. Никога не бих живял в такава отровна среда.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Не е точно така. От началото на пандемията западните компании привлякаха много програмисти да работят като фрилансъри(които ги няма в графиката) и там заплатите са отвратително високи, вече говорим над 10К-15К долара на месец. Покрай блокирането на руските и украинските програмисти по санкции се появи глад за специалисти в тази часова зона и заплатите скочиха само последния месец с по 10% и продължават да наддават. Това дърпа и заплатите в българия нагоре, но вече не могат да плащат българските компании и тия заплати от сайта даже изглеждат смешни тука при моя екип. На мен ми напуснаха 3ма тая година - мобилни и бакенд.
Не знам дали е ясно на всеки, но държавата България върви към дефолт с бясна скорост.
Коментар
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
Ми Вас хем Ви сърби , хем Ви боли. Вие отворихте приказака за данък наследство. Ако това е проблем купувайте през тръст. Ако не е, няма нужда да го споменавате.
П.С. За Гърция няма да споря. Каквото знам го знам от гърци , но може да е персонално или те да са в грешка.
Ето от ИТ вероятно разбирате ползвайте ги тези търсачки.
ПП С тръст ще излезе по-скъпо от данък наследство при имот за такива пари.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Калкулацията ти е минала покрай точна :-))), ама щом рекламираш наемите нема как да не те подкрепя . Прав си всичко е верно :-))))
Няма защо да влизам никъде. Все пак и аз отдавам под наем туй онуй и имам идея кое колко върви / от началото на годината 10%+/ А ЕПК-та не ме интересуват.....
Коментар
-
Коректна е, с това условие, че 90% от хората се движат в рейнджовете за джуниър и мид левъл. Рейнджовете за синиър са верни само ако си наистина мнооого синиър, а такива са не повече от 5%, при това тези заплати се дават в малък на брой компании, за масовката спокойно сложи едни 30% надолу.
С една дума - за да получаваш една добра европейска заплата (примерно 3500 Евро нето), трябва да си в топ 5% сред специалистите, в една от топ 5% компаниите, в най-високо платения бранш в България. Колко хора са това? Една шепа.
И пак - с тези 3500 Евро не можеш да си позволиш нищо - просто защото качествените продукти ги няма в България. Ако ще караш БМВ примерно, то е по-добре да го караш в Германия, защото има пътища. Тук го съсипваш за нула време и няма как да изпиташ каквото и да било удоволствие от него. Има още стотици такива примери. Така че при тези условия разликата между заплата от 5000 лева и заплата от 15000 лева е почти никаква. Чак при едни 50к месечно може да се каже, че саможертвата да живееш в БГ си струва, заради ниското данъчно облагане преди всичко. Тук изкарваш парите и ги облагаш, харчиш ги навън.
В България не виждам как може да се живее човешки - чист мазохизъм. Човешкото е не просто да имаш пари - човешкото е да имаш сигурност и условия. Тук дори с пари не можеш да си купиш тези неща.Last edited by 20000леваЗАПЛАТА; 16.05.2022, 23:57.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pringles Разгледай мнение
Никакви данъци за притежание на имота, при продажбата се лъже за цената, за да се скрият още, смешни такси смет, 10% плосък, никакво управление на етажните собствености, пълна липса на строителен контрол - незаконно увеличаване на площта, нови надстроявания, холокухни и т.н. Притежаването на имот у нас е почти без разходи отвъд входната врата, достатъчно е само да притежаваш и увеличаваш личното си богатство. 0 риск за %ти нагоре в зависимост от района. После се чудите защо никой не иска да чуе за друга инвестиция - защо му е?
Вместо да раздават по 25 стинки на литър да направят електронно правителство. Сигурно ше намалят разходите на бизнеса с поне 20%. Естония е по-малка от София и естествено с по-малко ресурси от България, но отдавна направиха e-residency и свалиха бизнес разходите до толкова, че печелят даже от такси на чужди компании регистрирали се в Естония без да имат бизнес там. Вижте колко компании са регистрирани в Естония и колко в България , при условие , че техните данъци са по-високи (поне на хартия). Просто имат по-добър бизнес климат, данъчното законодателство е логично и предвидимо. Наемете хората които са сетнали тяхната система. Дайте им каквото искат , пари, % и пуснете бизнеса да работи. В България бюрокрация, корупция, висок CODB , не знаеш кое е порблем, кое причина и кое следствие. Данъка се води 10% , но разходи не се признават, колата карана ли е в Неделя, а компютъра ползва ли се да си проверяваш личния емаил ... една камара безмислени тъпизми , които няма как да се енфорсват и служат само като тояга в ръцете на правителството. Накрая се оказва , че ефективния данък въобше не е 10% и като сложиш разходи за счетоеодство, глоби, подкупи и т.н специално за малък бизнес може да излезне по-евтино да работи в Германия отколкото в България. Да се завърши гаврата, запазете всичко както си е било 30 години, дайте на мизерниците по 25 стинки на литър бензин и се чудете зашо 1-2 милиона са напуснали страната.
Коментар
-
Първоначално изпратено от manyyy Разгледай мнение
Честно казано нямам идея за трудовото възнаграждение в ИТ сектора, никога и не съм се интересувал.Попаднах на този сайт с информация, нямам идея дали е актуална и коректна.
https://dev.bg/digest/zaplatite-v-it-sektora/
С една дума - за да получаваш една добра европейска заплата (примерно 3500 Евро нето), трябва да си в топ 5% сред специалистите, в една от топ 5% компаниите, в най-високо платения бранш в България. Колко хора са това? Една шепа.
И пак - с тези 3500 Евро не можеш да си позволиш нищо - просто защото качествените продукти ги няма в България. Ако ще караш БМВ примерно, то е по-добре да го караш в Германия, защото има пътища. Тук го съсипваш за нула време и няма как да изпиташ каквото и да било удоволствие от него. Има още стотици такива примери. Така че при тези условия разликата между заплата от 5000 лева и заплата от 15000 лева е почти никаква. Чак при едни 50к месечно може да се каже, че саможертвата да живееш в БГ си струва, заради ниското данъчно облагане преди всичко. Тук изкарваш парите и ги облагаш, харчиш ги навън.
В България не виждам как може да се живее човешки - чист мазохизъм. Човешкото е не просто да имаш пари - човешкото е да имаш сигурност и условия. Тук дори с пари не можеш да си купиш тези неща.
Коментар
-
Добре, да речем че излезя от акциите сега на минутата. Какво точно предлагаш да купя? Онзи кофтор в Яворов за 245к, който е пред срутване? Пазарът не предлага абсолютно нищо адекватно в момента. Разбирам да хвалиш имотите, ако бяха някаква сериозна алтернатива. Като няма предагане, в какво точно да инвестираш?
Уточни също така как едно ИТ с да речем 6-7000 лева нетна заплата (което си е в топ 5% за бранша у нас) може да живее човешки с тези пари. Какво точно може да си купи с тях, освен ексурзии извън БГ? Имот е ясно, че не може, освен ако не пести по 5к лева месечно в продължение на 10 години, за да успее да събере едни 300к Евро - минимумът за малък тристаен.
Според мен каквато и сума да получаваш, в България, няма за какво да се изхарчат тези пари -качеството на абсолютно всички стоки и услуги е под всякаква критика. Пак опираме до вносни стоки, които в Германия ги получаваш на по-добра цена оттук.
https://dev.bg/digest/zaplatite-v-it-sektora/
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Поредният дето копае гроба на българските ИТ-та. Ми да беше станал и ти ИТ бе, щеше да си живееш човешки тук вместо да мизерстваш по света като Жонката в Манхайм, Симбата в Мюнхен, оня лузър от Виена в социалната квартира и други подобни перонци. Хич не ме плаши "краша на борсата". За стотен път повтарям, че истинският ръст при имотите ще почне когато народът спре да "инвестира" в измишльотини. Ще ти дам същия съвет като на Жонката - преглътни загубата и излизай от смотаните си акции докато можеш.
Уточни също така как едно ИТ с да речем 6-7000 лева нетна заплата (което си е в топ 5% за бранша у нас) може да живее човешки с тези пари. Какво точно може да си купи с тях, освен ексурзии извън БГ? Имот е ясно, че не може, освен ако не пести по 5к лева месечно в продължение на 10 години, за да успее да събере едни 300к Евро - минимумът за малък тристаен.
Според мен каквато и сума да получаваш, в България, няма за какво да се изхарчат тези пари -качеството на абсолютно всички стоки и услуги е под всякаква критика. Пак опираме до вносни стоки, които в Германия ги получаваш на по-добра цена оттук.
Коментар
-
Първоначално изпратено от yalokin Разгледай мнение
Отдавна не са евтини нашите програмисти и доста сериозни неща се разработват тук.
Като цяло, говориш наизуст
- 1 like
Коментар
Коментар