Първоначално изпратено от ejonny2376
Разгледай мнение
https://www.brutto-netto-rechner.inf...or_germany.php
Преди 3-4 години щях да работя по някаkъв проект с компания в Мюнхен, 24 нещо си, Понеже беше за 1 година смятахме без пенсия , освен това здравната застраховка се поемаше изцяло от американската компания, абе таксите на 150к годишна заплата без пенсия, здравни и застраховки за безработица бяха нещо от рода на 25 или 27% после се оказа, че проекта може да е над 5 години и смятах и с пенсия, здравни и застраховки и беше 35%. Вноските за пенсия, безработица и здравни бяха общо 10%. Не ми изглежда като да са високи данъците. Особено като се има предвид , че всъшност получаваш нешо срещу тях.
Като си бях В България през 2016 се контузих на мачле с приятели, ония ме натовариха веднага и ме прекараха за един ден през MRI, и 5 лекаря някакви супер специалисти всеки в различна болница. Такова нещо тука не може да стане. MRI се чака поне седмица и се прави само с referral от лекар, не може просто да отидеш да си направиш, ония ме прекараха през MRI е така, за всеки случай, Тук за преглед при специалист в Станфорд се чака поне 3 месеца. В България всичко стана за един следобяд и май ходих и следвашия ден сутринта на още един доктор, че бил на риба и не искаше да идва до София предния ден. Много бях доволен, направо не можех да повярвам , после трябваше да пътуваме за Франция и си мислех , че ми е заминала ваканцията , но ми сложиха някаква шина на крака, която май беше custom я принтираха на място, и всичко беше ок. Единствения проблем беше , че на мен ми струваше колкото на приятелчетата и те ги знаеха тия доктори зашото си ходеха при тях и си плащаха все едно са чужденци а плащаха и задължителните здравни осигуровки. Доколкото разбирам, не в толкова голяма степен, но подобно е за детски градини , частни училища и т.н. Има добри опции , но си ги плащаш отделно.
Не е нужно да изпадаме в крайности и да се скъсваме да хвалим България или да я отричаме. Има си добри и недобри страни. Всеки си прави сметката в кой момент кое му харесва повече. Същото е за страните от Западна Европа.
Едно от нещата , които не ми харесва в България е , че има страшно много хора, които са готови да ти дадат акъл по теми за които нямат идея. В примера по-горе, човек , който е виждал Германия само по телевизията да обсъжда недостатъчците на данъчната и система.
Коментар