IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

И какво значение има?
    Истината е: С малко над средните доходи (топ 20%) семейство може да живее под наем в топ имот. А за да купи такъв имот, трябва да е с доходи в топ 0,1% от населението. Факт ли е? Факт.
    Как каво значение има? Обезценката на валутата е брутална. Сега изглежда непосилно, но ще става още по-непосилно.
    При едно превалутиране в нещо ново точно ипотеките са тези, които ще са най-печеливши от конвертирането на дълга.

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Там си има различни опции в зависимост от семейно положение и ставка на дохода над определена сума.На 4100 евро се плаща средно 36 процента данък, на 6000 ще е по-висок .Плюс осигуровки.
      Нема го оня Кретеня, специалиста по данъци и ебаване на банки в DE. Ще ви каже че нищо не разбирате вие от Булгаристанското село и ще ви завре в кучи гАз.
      Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

Представи си същата сметка преди 20 години и се замисли колко бяха 100лв тогава и колко са сега.
        Свикване, свикване. Понякога бавно. Но сетивата се адаптират. И при Джони се случва.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Добре!
          Ето ти при 4100 евро заплата = 2936 евро чисто
          При 6000 евро = 4066 евро чисто

https://germany.sophista.info/kalkul...lata-germania/

Къде видя 50% данък?
          Там си има различни опции в зависимост от семейно положение и ставка на дохода над определена сума.На 4100 евро се плаща средно 36 процента данък, на 6000 ще е по-висок Над 55 хиляди евро годишно е по-висока ставката.Плюс осигуровки.
          Last edited by mirodes; 15.05.2023, 01:07.

Коментар

Ами гледам го - и виждам как мога срещу мижавите 1400 Евро да живея в имот за над милион, което изобщо не звучи в полза на покупката.
            И аз това ще направя. Моето си е мое, ако ми се наложи и още имам свестен доход и аз ще платя подобна цена за наем. А и скоро ще почнат да ми плащат и половината поне. Къде ще идат.

Коментар

Представи си същата сметка преди 20 години и се замисли колко бяха 100лв тогава и колко са сега.
              И какво значение има?
              Истината е: С малко над средните доходи (топ 20%) семейство може да живее под наем в топ имот. А за да купи такъв имот, трябва да е с доходи в топ 0,1% от населението. Факт ли е? Факт.

Коментар

Сравняваш сравнително висока заплата в България с ниска в Германия. Средната брутна заплата в Германия е 4100 евро при 1000 евро за България. Дай да видим на 6000 евро колко му остават, щото са с 50 процента над средното ниво както е 3000 лв за България.
                Точно така. Тези в Германия с 3 и 4К€ че и с повече не купуват имоти на топ градове и локации особено. Жулят под наем и им е много по-изгодно. В Бг също ше стане така. Аз захлупвам с малко късмет последния си имот и почивам. Имотите вече не са за обикновени хора и заплати. Стига с тези заплати. Много хора имат бизнес, и дори слаб да е поне по 10К-15К лева на месец добутват. Щото са на сянка, а вие четете средната заплата в Сф и провинцията. Четете си я. И статистика трябва да има неква.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Затова гледай бъдещето.
                  Ами гледам го - и виждам как мога срещу мижавите 1400 Евро да живея в имот за над милион, което изобщо не звучи в полза на покупката.

Коментар

Значи при цена 600к трябват поне едни 100к самоучастие - 10%+нот. такси, брокер и подобни. Тези 100к няма как да паднат от небето - трябва да си ги отделил от залъка.
                    Останаха 540k, които при само 3% лихва и 20 години ти правят 3000 Евро вноска.
                    Ако лихвата стане 5%, което е доста вероятно, отидохме на 3500 Евро.

Подобен кредит е абсурден дори за човек с 10.000 лева нетен доход, най.малкото е необоснован риск. Бих се замислил единствено при заплата от 15к-20к и нагоре.

И пак: Зашо да давам 3500+самоучастие, след като мога да давам 1400 и да съм напълно флексибъл?
                    Сметките не излизат.

Коментар

Говоря за сам човек имащ доход около 6К, а ако има и мадама, която докарва още 3К ще е перфе'.
                      Като пускам шегички те са насериозно, отиваме към милиони, после ще започне квадратурата да се измерва в стотици хиляди.
                      Стой и гледай цирк, ако не се промени нещо сериозно. Изглежда уж, че сега го готвят, ама какво ще сервират, не се знае, а смърди на лайна и то много.
                      Значи при цена 600к трябват поне едни 100к самоучастие - 10%+нот. такси, брокер и подобни. Тези 100к няма как да паднат от небето - трябва да си ги отделил от залъка.
                      Останаха 540k, които при само 3% лихва и 20 години ти правят 3000 Евро вноска.
                      Ако лихвата стане 5%, което е доста вероятно, отидохме на 3500 Евро.

Подобен кредит е абсурден дори за човек с 10.000 лева нетен доход, най.малкото е необоснован риск. Бих се замислил единствено при заплата от 15к-20к и нагоре.

И пак: Зашо да давам 3500+самоучастие, след като мога да давам 1400 и да съм напълно флексибъл?
                      Сметките не излизат.

Коментар

Много сложно стана. Ако това, ако онова....
                        Не съм си губил времето и съм ги изкарал пак тези пари, просто не със спекула (това е чиста спекула и можеше нещата да се развият по съвсем различен начин) а с работа.

2017 що не купи койни по 1000 долара, а си търсел апарти? Виждаш колко е абсурдно да гледаш миналото.
                        Затова гледай бъдещето.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
                          Не виждам опция дали си женен или не.
                          Не съм имал пряк опит с германското трудово законодателство, но се доверявам на какво съм виждал и какво са ми споделяли колеги.
                          При 6К не вземат 4К както ще ти изчисли калкулатора, защото те използват както много други държави в Европа където социализма е на власт - прогресивно данъчно облагане.

Коментар

Сравняваш сравнително висока заплата в България с ниска в Германия. Средната брутна заплата в Германия е 4100 евро при 1000 евро за България. Дай да видим на 6000 евро колко му остават, щото са с 50 процента над средното ниво както е 3000 лв за България.
                            Добре!
                            Ето ти при 4100 евро заплата = 2936 евро чисто
                            При 6000 евро = 4066 евро чисто

Къде видя 50% данък?

Коментар

Виждал съм фиш на германец при €6К бруто взема около малко под €3,5К нето, а ако няма брак е по-малко.
                              Не е никак малко, това са ти €2,5К всеки месец, за да помагаш да се попълва бюджета на някой друг.
                              В САЩ до началото на 20 век не е имало данък доход.

Относно нещата, които те си произвеждат или те ги внасят в Германия е много вероятно да са по-евтини.
                              Например автомобил излязъл от завода ще е по-евтин в Германия отколкото в България.
                              Банани акостирали в Португалия от Бразилия ще са по евтини отколкото в България.
                              Всеки си добавя по веригата надценка и колкото е по-голяма веригата, толкова по-скъпо излиза.
                              Това видя ли го?

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Говоря за Вазов. Там имаше и можеше за захлупиш два поне. И сега ако ги беше лъзнал щеше да имаш подобен имот и щеше и ресто да имаш. Аз самия търсех и бях готов по 2000€ да шаря там още 2017. Но нямаше, продадено беше всичко. А и бях отхапал вече два апарта в Сф - Докторска и ВМА.
                                Много сложно стана. Ако това, ако онова....
                                Не съм си губил времето и съм ги изкарал пак тези пари, просто не със спекула (това е чиста спекула и можеше нещата да се развият по съвсем различен начин) а с работа.

2017 що не купи койни по 1000 долара, а си търсел апарти? Виждаш колко е абсурдно да гледаш миналото.

Коментар

Working...
                                X